ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη στον κόσμο η τρομερή Εθνική πόλο ανδρών

τρίτη-στον-κόσμο-η-τρομερή-εθνική-πόλο-879814

Έντεκα μήνες μετά το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο η Εθνική πόλο ανδρών πρόσθεσε στη συλλογή της ακόμη ένα μετάλλιο!

Η φοβερή και τρομερή ομάδα του Θοδωρή Βλάχου κυριάρχησε στον μικρό τελικό της Κροατίας με 9-7 και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου της Βουδαπέστης.

Στην πέμπτη της παρουσία σε μικρό τελικό Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, η Ελλάδα τερμάτισε τρίτη στον κόσμο για τρίτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης επιβεβαιώνοντας τον τίτλο της πιο επιτυχημένης εθνικής ομάδας στον ελληνικό αθλητισμό.

Με άμυνα από ατσάλι και με τον γκολκίπερ Παναγιώτη Τζωρτζάτο να πραγματοποιεί σπουδαία εμφάνιση, η Γαλανόλευκη νίκησε κατά κράτος τους Κροάτες και κατέκτησε δίκαια το χάλκινο μετάλλιο. Παρά τα προβλήματα και τις απρόσμενες απουσίες λόγω τραυματισμών του βασικού γκολκίπερ Μάνου Ζερδεβά και του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, η ελληνική ομάδα ήταν φανταστική απ’ το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό…

Το παιχνίδι στην πρώτη περίοδο ήταν πολύ κλειστό με τις δυο ομάδες να παίζουν εξαιρετικές άμυνες. Ωστόσο, η Εθνική κατόρθωσε να κλείσει το οκτάλεπτο με 1-0 χάρη στο γκολ του Κάκκαρη, ο οποίος σκόραρε για δεύτερη φορά και στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου για το 2-0. Αμέσως μετά ο Σκουμπάκης σκόραρε με καταπληκτικό μακρινό σουτ για το 3-0 και ο Αργυρόπουλος με ακόμη ένα σουτ έγραψε το 4-0 στα μισά της δεύτερης περιόδου.

Οι Κροάτες σκόραραν για πρώτη φορά (4-1) στα 3’40’’ πριν απ’ το φινάλε του οκτάλεπτου, αλλά το σουτ του Φουντούλη έστειλε τη διαφορά και πάλι στο +4 (5-1). Η Κροατία μείωσε σε 5-2 κι είχε την ευκαιρία για να πλησιάσει στα δύο γκολ, αλλά ο Τζωρτζάτος απέκρουσε πέναλτι κρατώντας τη διαφορά στο +4. Τελικά το ημίχρονο έκλεισε στο 5-3 υπέρ της Ελλάδας.

Η τρίτη περίοδος δεν άρχισε καλά για την Ελλάδα καθώς οι Κροάτες με ένα επί μέρους 3-0 μείωσαν στο γκολ (5-4). Ωστόσο ο Κάκκαρης με το τρίτο του γκολ πέτυχε το 6-4 και λίγο μετά ο Αργυρόπουλος το 7-4 και ο Βλαχόπουλος το 8-4 αγκαλιάζοντας ουσιαστικά το μετάλλιο. Οι Κροάτες μείωσαν σε 8-5 στο φινάλε του τρίτου οκταλέπτου. Στην τελευταία περίοδο η Κροατία μείωσε σε 8-6 αλλά το τρομερό σουτ του Γενηδουνιά στα 2’15’’ πριν από το τέλος διαμόρφωσε το 9-6 με το οποίο σφράγισε το χάλκινο. Το μόνο που πέτυχαν οι Κροάτες ήταν να μειώσουν σε 9-7.

Οκτάλεπτα: 1-0, 4-3, 3-2, 1-2.

ΕΛΛΑΔΑ (Θοδωρής Βλάχος): Ζερδεβάς, Γενηδουνιάς 1, Σκουμπάκης 1, Καλογερόπουλος, Φουντούλης 1, Παπαναστασίου, Δερβίσης, Αργυρόπουλος – Κανακάκης 2, Γούβης, Κάκαρης 3, Νικολαΐδης, Βλαχόπουλος 1, Τζωρτζάτος.

ΚΡΟΑΤΙΑ (Ίβιτσα Τούτσακ): Μπίγιατς, Μπούριτς, Φάτοβιτς 1, Κράπιτς, Λάζιτς, Μπούκιτς 2, Βουκίσεβιτς, Ζούβελα 1, Μάρινιτς – Κράγκιτς 1, Βρίλιτς 1, Μπάσιτς, Κχαρκόφ 1, Πόπαντιτς.

Επιστρέφουν αύριο Δευτέρα

Ολόκληρη η ελληνική αποστολή με τους δοξασμένους διεθνείς μας και τα μετάλλια στο στήθος επιστρέφει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας αύριο Δευτέρα (4/7) το μεσημέρι, στις 14:15.

Οι παρουσίες της Εθνικής σε 4άδα στο Παγκόσμιο

2003 – Βαρκελώνη – 4η

2005 – Μόντρεαλ – 3η

2015 – Καζάν – 3η

2017 – Βουδαπέστη – 4η

2022 – Βουδαπέστη 3η

Βλάχος: «Το λαβωμένο λιοντάρι βρυχάται πιο δυνατά»

Τρισευτυχισμένος ήταν ο Βολιώτης ομοσπονδιακός τεχνικός Θοδωρής Βλάχος για την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου από την Ελλάδα στο 19ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, λέγοντας πως η ομάδα το άξιζε, ενώ μίλησε για το λαβωμένο λιοντάρι που βρυχάται πιο δυνατά.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του: «Εγώ πριν από 20 χρόνια είχα ξαναβουτήξει για πανηγυρισμούς σε αυτή την πισίνα. Bέβαια τότε ήταν το χρυσό στο Τσάμπιονς Λιγκ, τώρα είναι για το χάλκινο στο Παγκόσμιο. Σε μια τέτοια διοργάνωση χαίρεται ο 1ος και ο 3ος κυρίως, ο 2ος είναι ικανοποιημένος γενικά, αλλά μένει και με την ήττα στον μεγάλο τελικό. Αν ξαναπαίζαμε με την Ιταλία (στον ημιτελικό) θα την κερδίζαμε.

Σήμερα (σ.σ. χθες) ήμασταν πολύ καλύτεροι από την Κροατία. Μπράβο ειδικά στον Παναγιώτη Τζωρτζάτο γιατί στο πιο κρίσιμο ματς έκανε μεγάλο παιχνίδι. Δε συνηθίζω να λέω μπράβο ξεχωριστά σε αθλητές. Ο τερματοφύλακας στο πόλο κάνει τη διαφορά. Βρήκαμε λύσεις και επιθετικά. Κάναμε έναν τέλειο μικρό τελικό. Αξίζαμε ένα μετάλλιο και αξίζουμε πολλά στη συνέχεια. Το λαβωμένο λιοντάρι βρυχάται πιο δυνατά.

Ο κύκλος που ξεκινά τώρα είναι καλύτερος. Εχουμε πολύ ταλέντο. Παίζουμε ωραίο πόλο. Φεύγω απο εδώ συγκινημένος. Η ομάδα αξίζει να βρίσκεται εδώ. Κανείς δεν έχει κάνει συμβόλαιο με την επιτυχία. Εμείς ορκιζόμαστε να το παλέψουμε όσο μπορούμε. Ελπίζουμε να βρεθούμε ξανά στους «4». Φεύγουμε από εδώ χαρούμενοι. Ευχαριστούμε όσους ήταν εδώ και φώναζαν «Ελλάς Ελλάς», μας έδιναν δύναμη».

Συγκίνησε ο Τζωρτζάτος

Ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας Παναγιώτης Τζωρτζάτος αποδείχθηκε «κέρβερος» στον μικρό τελικό και συνέβαλε τα μέγιστα στην κατάκτηση του μεταλλίου. Ο διεθνής γκολκίπερ, στις δηλώσεις του, στάθηκε στην πολύ καλή απόδοση όλης της ελληνικής ομάδας, αφιερώνοντας τη νίκη αυτή σε συγγενικά πρόσωπα και στους τραυματίες της ομάδας, ενώ τίμησε παράλληλα τον άλλο (τραυματία) πορτιέρε της Εθνικής Μάνο Ζερδεβά, έχοντας στο χέρι του μία ταινία στην οποία έγραφε το όνομα του άτυχου συμπαίκτη του.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Τζωρτζάτου: «Κάναμε τέλειο παιχνίδι, θεωρώ ότι με βοήθησαν τα παιδιά, έκλεισαν τις γωνίες και τα σουτ τα οδήγησαν σε μένα. Ημουν σε καλή κατάσταση ήθελα να αρπάξω την ευκαιρία μου. Εδειξα κάποια πράγματα, τίμησα και τον Μάνο (σ.σ. Ζερδεβά) που μας λείπει. Είμαστε υπερήφανοι.

Υπήρχε άγχος στην αρχή αλλά προσπαθώ χρόνια για να φτάσω σε αυτό το επίπεδο, όλοι μαζί είμαστε πολύ καλή ομάδα και μπορούμε καλύτερα. Είμαστε παρέα, βγαίνουμε όλοι μαζί, μιλάμε, είμαστε ο ένας για τον άλλον, αυτό βγαίνει στο παιχνίδι και βγαίνει στα αποτελέσματα. Πρέπει, πλέον, να διεκδικήσουμε τρόπαια. Θέλω να αφιερώσω τη νίκη, στον αδερφό μου, στο βαφτιστήρι μου και στους τραυματίες της ομάδας».

Ο διεθνής άσος Κώστας Γενηδουνιάς, από την πλευρά του, τόνισε πως η ομάδα άξιζε το παγκόσμιο βάθρο, αλλά οι παίκτες της θέλουν παραπάνω, αφού η ομάδα έχει πολύ μέλλον. Αναλυτικά τα όσα είπε: «Υπόσχομαι να μην συγκινηθώ. Σήμερα (σ.σ. χθες) είναι ημερά γιορτής, ημέρα χαράς. Πανάξια πήραμε το μετάλλιο κι ένα κακό ματς με την Ιταλία δεν αναιρεί τίποτα. Είμαστε πολύ ευτυχισμένοι. Θέλω να το αφιερώσω στον Ζερδεβά και τον Παπαναστασίου, που είμαι σίγουρος πως ήθελαν να μπουν και αυτοί στην πισίνα, ακόμα και με τα ρούχα. Θέλουμε παραπάνω, δεν μας φτάνει ένα μετάλλιο. Η ομάδα αυτή έχει πολύ μέλλον και ελπίζουμε να συνεχίσουμε έτσι».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου