Θεατρική παράσταση για τη Νίκη Βόλου!

Τελευταία ενημέρωση: 2022-05-13, 11:46:52
Αριστερά Στέργιος Φάτσης (πρόεδρος Νίκης Βόλου) και Καραζάνου Μαρία (θεατροπαιδαγωγός Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και σκηνοθέτης) και δεξιά Γρηγόρης Χατζάκης (σκηνοθέτης) και Βαγγέλης Στρατηγάκος (ηθοποιός).
Θεατρική παράσταση για τη Νίκη Βόλου!

Θεατρική παράσταση με τον τίτλο «ΝΙΚΗ», που θα αφορά τη Νίκη Βόλου και την ιστορία της, θα ανέβει το καλοκαίρι.

Η παράσταση είναι εγκεκριμένη από το υπουργείο Πολιτισμού και θα δοθεί στις 25/26 Αυγούστου στο αρχαίο θέατρο Δημητριάδος σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Χατζάκη. 

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ερασιτεχνική Νίκη αναφέρεται:

Θεατρική παράσταση με θέμα την ιστορία της Νίκης Βόλου θα παρουσιαστεί στον Βόλο και συγκεκριμένα στο αρχαίο θέατρο Δημητριάδος στις 25 & 26 Αυγούστου 2022. Ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Χατζάκης, μαζί με τον ηθοποιό της παράστασης Στρατηγάκο Βαγγέλη επισκέφτηκαν τον Βόλο και συνομίλησαν με τον πρόεδρο του Γ.Σ.Β. «Η ΝΙΚΗ» Στέργιο Φάτση.
 
Ο κ. Χατζάκης ζήτησε να υπάρξουν επαφές με ανθρώπους της Ν. Ιωνίας, της προσφυγιάς και της Νίκης
Βόλου, έτσι ώστε να προσεγγίσει το θέμα με μεγαλύτερη ακρίβεια, καθώς και υλικό το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και να αξιοποιηθεί για την παράσταση.
 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη δεν έκρυψε την χαρά και ικανοποίησή του γι’ αυτή την πρωτοβουλία και μάλιστα θα γίνουν προσπάθειες, έτσι ώστε η παράσταση να ενταχθεί στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου Βόλου για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
"ΝΙΚΗ". Μια παράσταση των Ginger Creepers Theater Band εμπνευσμένη από την ιστορία της Νίκης Βόλου.
 
Μετά την Μικρασιατική καταστροφή, περίπου 12.000 πρόσφυγες από τις περιοχές της Ιωνίας, της Θράκης και του Πόντου έφθασαν στην πόλη του Βόλου. Το 1923 ξεκίνησε η δημιουργία του προσφυγικού συνοικισμού για την στέγαση των προσφύγων, ο οποίος ονομάστηκε Νέα Ιωνία και εξελίχθηκε με τα χρόνια σε μια μικρή πολιτεία.
 
Οι περισσότεροι πρόσφυγες δούλευαν στα εργοστάσια καπνού, ενώ παράλληλα άρχισαν να ιδρύουν συλλόγους και σωματεία. Μεταξύ αυτών ήταν και ο αθλητικός σύλλογος Νίκης, από τον οποίο ιδρύθηκε η ποδοσφαιρική ομάδα Νίκη Βόλου, η ιστορία της οποίας ξεκινάει το 1924.
Η παράσταση χωρίζεται σε δύο μέρη: Τα αποδυτήρια και τον αγώνα.
 
Μέρος Α’ Αποδυτήρια
Στον μεταβατικό χώρο των "αποδυτηρίων" παρακολουθούμε το ταξίδι των προσφύγων και την άφιξή τους στον Βόλο, την ένταξή τους στην κοινωνία και την ίδρυση του αθλητικού σωματείου της Νίκης.
Με χρήση σύνθετων τεχνολογικών μέσων σε συνδυασμό με πολλαπλές μουσικοηχητικές πηγές, αφήγηση και κίνηση, παρουσιάζεται η πορεία από το μέσον του ταξιδιού, μέχρι τον πρώτο χρόνο ζωής στο νέο περιβάλλον. Η μουσική/ηχητική σύνθεση παίρνει έναυσμα από την Μικρασιατική παράδοση.
 
Μέρος Β’ Αγώνας
Στον "αγωνιστικό" πια χώρο ζωντανεύει, μέσω ενός εικαστικού, χορογραφημένου αγώνα ποδοσφαίρου, η επιβίωση στο νέο περιβάλλον από την αντιπαλότητα με τους ντόπιους, μέχρι την ανάδειξη της ομάδας τους στην Α’ Εθνική και την αφομοίωσή τους στον κοινό πια τόπο.
 
Με περιφερειακή χρήση καμερών, λοιπών πολυμεσικών εργαλείων και προβολών σε επιλεγμένα σημεία του χώρου, το θεατρικό “γήπεδο” ντύνεται από τους “φιλάθλους”, τους σύγχρονους απογόνους/κατοίκους, που συνομιλούν και αντιδρούν με την σκηνική δράση.
Η μουσική/ηχητική σύνθεση παίρνει έναυσμα από την Βολιώτικη παράδοση.
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σύλληψη: Ginger Creepers (Χρ. Καπενής / Γρ. Χατζάκης)
Κείμενο: Ginger Creepers και θίασος
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Χατζάκης
Σκηνογραφική Επιμέλεια: Ζωή Αρβανίτη
Κοστούμια: Λίλα Νόβα
Κίνηση: Πετρίνα Γιαννάκου
Ηχητικός Σχεδιασμός - Πρωτότυπη Μουσική: Βύρων Κατρίτσης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κική Μπαρμπαβασίλογλου
Παίζουν:
Μελαχρινός Βελέντζας
Σελήνα Διαμαντοπούλου
Χρήστος Καπενής
Δώρα Παρδάλη
Βαγγέλης Στρατηγάκος
 
 
 
 
 
 
Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
6
=