ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Επιστρέφει εκεί που ξεκίνησε το «ταξίδι» ο Γιάννης Μάκος

επιστρέφει-εκεί-που-ξεκίνησε-το-ταξί-182674

Ο Γιάννης Μάκος επιλέχθηκε να ακολουθήσει με την ιδιότητα του φυσικοθεραπευτή την ελληνική αποστολή στους χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, που θα διεξαχθούν από τις 4 έως τις 13 Μαρτίου 2022, με την πρωτεύουσα της Κίνας να γίνεται η πρώτη πόλη που φιλοξενεί και χειμερινούς φέτος αλλά και καλοκαιρινούς Παραολυμπιακούς, όπως έγινε το 2008.

Ρεπορτάζ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΑΝΑΣΟΥΛΗΣ

Ο 45χρονος Βολιώτης έδωσε και πριν 13,5 χρόνια το παρών στο Πεκίνο, τότε που ξεκίνησε το «ταξίδι» του σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, όπου παίρνουν μέρος αθλητές με κινητικές, οπτικές ή διανοητικές αναπηρίες, έχοντας δώσει το παρών τέσσερις φορές σε θερινούς και μία άλλη σε χειμερινούς αγώνες.

Επομένως επιστρέφει σε μία γνώριμη γι’ αυτόν πόλη, για να προσφέρει και πάλι τις πολύτιμες υπηρεσίες του, αυτή τη φορά σε δύο Ελληνες αθλητές και έναν συνοδό αθλητή αρτιμελή.

Συγκεκριμένα, θα συμμετάσχουν η αθλήτρια του αλπικού σκι Εύα Νίκου, που έχει προβλήματα όρασης, με τον συνοδό αθλητή και προπονητή της Δημήτρη Προφέντζα και ο αθλητής της χιονοσανίδας (snowboard) Κωνσταντίνος Πετράκης, με την προσδοκία για καλά αποτελέσματα και πλασαρίσματα.

Στις 27-28 Φεβρουαρίου με αρχηγό αποστολής τον Αλέξανδρο Χέλμουτ Ταξιλδάρη θα γίνει η αναχώρηση και στις 14 Μαρτίου η επιστροφή, με τον Γιάννη Μάκο να μη γνωρίζει ακόμη σε ποιο από τα δύο Παραολυμπιακά χωριά θα βρίσκεται, καθώς θα υπάρχει ένα στο βουνό για τα αθλήματα του αλπικού σκι, του σνόουμπορντ κτλ και ένα στην πόλη του Πεκίνου, όπου έχει δημιουργηθεί το παγοδρόμιο για αγωνίσματα τύπου πατινάζ, κέρλινγκ κ.α.

Ο Γιάννης Μάκος μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τη μεγάλη τιμή που του έγινε να τον επιλέξουν για μία ακόμη φορά ως μέλος της ελληνικής αποστολής σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, τονίζοντας τα εξής: «Για μένα θα είναι οι δεύτεροι χειμερινοί Παραολυμπιακοί μετά το Βανκούβερ το 2010. Από το 2002 παίρνουμε μέρος ως Ελλάδα σε τέτοιου είδους αγώνες, ξεκινώντας από το Σολτ Λέικ και συνεχίζοντας στο Βανκούβερ, στο Σότσι, στην Πιόνγκτσανγκ και τώρα στο Πεκίνο. Πρώτη φορά τώρα στην Κίνα θα στείλουμε τόσο μεγάλη αποστολή 15 ατόμων με διοικητικούς παράγοντες, προπονητές, γιατρούς και δύο φυσικοθεραπευτές εκτός φυσικά των αθλητών.

Εγώ ξαναγυρίζω από κει που ξεκίνησα και μάλιστα η τελετή έναρξης θα γίνει και πάλι στη «Φωλιά του Πουλιού», όπως είναι γνωστό το Εθνικό Στάδιο Πεκίνου (σ.σ. χωρητικότητας 80.000 θεατών).

Το υγειονομικό πρωτόκολλο θα είναι το ίδιο αυστηρό, καθώς θα έχουμε κάνει δύο PCR test στην Ελλάδα και ένα θα γίνει, όταν φτάσουμε εκεί, ενώ στο αεροδρόμιο θα μας «φυγαδεύσουν» κατά κάποιον τρόπο και θα πάμε κατευθείαν στα παραολυμπιακά χωριά, προκειμένου να μην έχουμε επαφή με κανέναν. Η δική μας αποστολή θα είναι συγκεντρωμένη στο αεροδρόμιο, στην τελετή έναρξης και στην τελετή λήξης και μόνο τότε θα βρεθούμε όλοι μαζί στο Πεκίνο.

Θεωρώ ότι τα 14 χρόνια προσφοράς στον παραολυμπιακό αθλητισμό είναι για μένα ευλογία. Όταν ξεκινούσε αυτή η διαδικασία, δεν περίμενα ότι θα είμαι στον χώρο τόσα χρόνια με τέτοια συνέχεια και συνέπεια και με πέντε διαφορετικές διοικήσεις. Αυτό είναι πολύ τιμητικό και φαίνεται ότι κάτι κάνω καλά.

Η επιλογή μου για μία ακόμη φορά έχει να κάνει και με την εμπειρία τόσων χρόνων, αλλά παίζει ρόλο και το γεγονός ότι και οι ίδιοι οι αθλητές με ξέρουν και με προτείνουν οι ίδιοι στη διοίκηση.

Η χαρά, η ευθύνη και η τιμή που νιώθω είναι τεράστια. Θέλω να ευχαριστήσω τη νέα διοίκηση της Παραολυμπιακής Επιτροπής, τον πρόεδρο, Γιώργο Καπελλάκη, και τον αρχηγό της αποστολής, κ. Ταξιλδάρη, και πιστεύω ότι οι γνώσεις και η εμπειρία μου θα βοηθήσουν τους Ελληνες αθλητές μας, για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».

Να σημειωθεί ότι στους πρώτους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες το 2002 στο Σολτ Λέικ συμμετείχε και ο Βολιώτης Γιάννης Βλάχος, ο οποίος δυστυχώς σκοτώθηκε στα 44 του το 2009 σε τροχαίο κοντά στη Γατζέα. Ο αδικοχαμένος αθλητής είχε διατελέσει και πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου ΑΜΕΑ Αργοναύτες Βόλου.

Στο προηγούμενο ταξίδι στο Πεκίνο ο Βολιώτης φυσικοθεραπευτής είχε βρεθεί και στην Απαγορευμένη Πόλη

… όπως και στο Σινικό Τείχος

Δίπλα σε μία Κινεζούλα κατά τη διάρκεια των Θερινών Παραολυμπιακών του Πεκίνου το 2008

Πασιφανές λόγω της κατασκευής του γιατί το Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου ονομάζεται «Η Φωλιά του Πουλιού»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου