ΠΟΛΟ

Επιστρέφουν οι μεγάλες διοργανώσεις στον Βόλο

επιστρέφουν-οι-μεγάλες-διοργανώσεις-204767

Η παράδοση που θέλει τον Βόλο να φιλοξενεί μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις του υγρού στίβου θα συνεχιστεί το ερχόμενο καλοκαίρι με ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα πόλο, μικρών ηλικιών, σύμφωνα με το καλεντάρι των διεθνών διοργανώσεων στην υδατοσφαίριση για το 2022.

Έτσι στον Βόλο, θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης Κ-16 για αγόρια και κορίτσια. Η διοργάνωση με τα σημερινά δεδομένα θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 25 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου στον Βόλο, χωρίς να αποκλείεται «αλλαγή», καθώς η FINA ήθελε ένα τέτοιο γεγονός στην Αθήνα!

Πάντως στο καλεντάρι που υπάρχει για το 2022, ενώ σε αρκετές διοργανώσεις δεν έχει επιλεγεί ο τόπος, για το Παγκόσμιο πόλο Κ-16 αναφέρεται ως τόπος διεξαγωγής ο Βόλος.

Η τελευταία μεγάλη διοργάνωση υδατοσφαίρισης στον Βόλο ήταν τον Σεπτέμβρη του 2019, όταν φιλοξενήθηκε με επιτυχία το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Water Polo Νεανίδων, με τη συμμετοχή των 16 σημαντικότερων εθνικών ομάδων της Ευρώπης.

Το 2017 στον Βόλο, με συμμετοχή και της Εθνικής μας ομάδας, έγινε το 12ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υδατοσφαίρισης Νέων Γυναικών, ενώ γενικότερα ο Βόλος αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τις κορυφαίες διοργανώσεις που φιλοξενεί η ΚΟΕ τα τελευταία χρόνια για τα αθλήματά της, σε συνεργασία πάντα με τον δήμο της πόλης και την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το 2011 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υδατοσφαίρισης Νέων ανδρών, το 2012 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συγχρονισμένης Κολύμβησης Νεανίδων, το 2013 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υδατοσφαίρισης Νέων Γυναικών, το 2015 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υδατοσφαίρισης Νέων Γυναικών και το 2016 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τεχνικής Κολύμβησης Ανδρών/Γυναικών αλλά και η Πανεπιστημιάδα του αθλήματος, ήταν οι προηγούμενες διεθνείς διοργανώσεις στην πόλη του Βόλου, που πάντα παίρνει άριστα οργανωτικά.

Το 2020 λόγω του κορονοϊού δεν πραγματοποιήθηκε το παγκόσμιο πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης παίδων και κορασίδων, που ήταν προγραμματισμένο από την παγκόσμια ομοσπονδία (FINA) να γίνει στις πόλεις του Βόλου και της Λάρισας από 5 μέχρι 12 Ιουλίου και που θα ήταν μία από τις μεγαλύτερες σε αριθμό διοργανώσεις της παγκόσμιας ομοσπονδίας, με τη συμμετοχή 50 και πλέον ομάδων από όλο τον κόσμο, ενώ την ίδια χρονιά δεν έγινε και η διοργάνωση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Νεανίδων.

Οι μεγάλες διοργανώσεις

Στις μεγάλες διοργανώσεις του Υγρού Στίβου φέτος υπάρχει και Ευρωπαϊκό αλλά και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της FINA, αφού μεταφέρθηκε από το 2021 στο 2022 λόγω της αναβολής και της μετάθεσης για ένα χρόνο των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

Σύμφωνα με το επίσημο ημερολόγιο της FINA, το 19ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σε όλα τα αθλήματα της πισίνας θα διεξαχθεί στη Φουκουόκα μεταξύ 13 και 29 Μαΐου. Το τουρνουά υδατοσφαίρισης θα ξεκινήσει στις 15 Μαΐου. Οι τελικοί αγώνες είναι στις 27 Μαΐου (γυναίκες) και 28 Μαΐου (άνδρες).

Στα τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου 2022, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Υδατοσφαίρισης θα διεξαχθεί στο Σπλιτ (27 Αυγούστου – 10 Σεπτεμβρίου). Μετά τα προκριματικά τουρνουά τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, θα οριστικοποιηθεί η λίστα των ομάδων που θα διαγωνιστούν στη διοργάνωση του Σπλιτ.

Η σειρά των αγώνων για τις εθνικές ομάδες το 2022 ξεκινά από την ερχόμενη εβδομάδα με την πρώτη ημέρα των ευρωπαϊκών προκριματικών για τον Σούπερ Τελικό του World League Ανδρών. Η Εθνική μας ομάδα πόλο με προπονητή τον Βολιώτη Θοδωρή Βλάχο την Τρίτη (18/1) στις 20.00 στο Εθνικό Κολυμβητήριο Πειραιά παίζει το 1ο ματς με την Εθνική Κροατίας, για την προκριματική φάση του World League.

Οι γυναίκες θα ξεκινήσουν τον αγώνα τους για τις θέσεις του Super Final μια εβδομάδα μετά. Τα ευρωπαϊκά προκριματικά, τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες, θα ολοκληρωθούν τον Απρίλιο. Ο Σούπερ Τελικός Γυναικών είναι προγραμματισμένος για τις 12-17 Ιουλίου, ενώ το final eight των Ανδρών θα διεξαχθεί μεταξύ 25 και 30 Ιουλίου. Οι οικοδεσπότες των Super Finals και των Διηπειρωτικών προκριματικών δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

Φέτος θα διεξαχθούν δυο Παγκόσμια Πρωταθλήματα Νέων της FINA (U18) τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες και έχουν μεταφερθεί από το Μπρίσμπεϊν στο Βελιγράδι, ενώ το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U16 θα διεξαχθεί στην Ελλάδα και τον Βόλο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, όπως σημειώθηκε. Επίσης τον Σεπτέμβριο, η Ομοσπονδία Υδατοσφαίρισης του Μαυροβουνίου θα διοργανώσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών U19 στην Ποντγκόριτσα, ενω οι ημερομηνίες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U19 γυναικών (Νετάνια, Ισραήλ) δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα.

Μερικές από τις σημαντικές ημερομηνίες στο καλεντάρι του πόλο για το 2022 είναι το κάτωθι:

13-29 Μαΐου: Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (Φουκουόκα, Ιαπωνία)

25 Ιουνίου-3 Ιουλίου: Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U16, ανδρών και γυναικών (Βόλος, Ελλάδα)

25 Ιουνίου-5 Ιουλίου: Μεσογειακοί Αγώνες (Οράν, Αλγερία)

30 Ιουλίου-7 Αυγούστου: Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών (U18) (Βελιγράδι, Σερβία)

13-21 Αυγούστου: Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων Γυναικών (U18) (Βελιγράδι, Σερβία)

27 Αυγούστου-10 Σεπτεμβρίου: Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Σπλιτ, Κροατία)

18-25 Σεπτεμβρίου: Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανδρών U19 (Ποντγκόριτσα, Μαυροβούνιο)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου