ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Πήγε σε ισπανικό μοντέλo o Ολυμπιακός Βόλου

πήγε-σε-ισπανικό-μοντέλo-o-ολυμπιακός-βό-294608

Φτάνει σήμερα στον Βόλο ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού, Εμάνουελ Καγιέχα Ρενέδο, που θα αντικαταστήσει τον Γιώργο Βαζάκα, ο οποίος κοινή συναινέσει με τη διοίκηση έλυσε τη συνεργασία του με την ομάδα μετά το νικηφόρο ματς με τον Απόλλωνα Πόντου.

Η ερυθρόλευκη ΠΑΕ ανακοίνωσε χθες την πρόσληψη του 46χρονου προπονητή, που θα έχει άμεσο συνεργάτη του τον Τζον Μάζα Άλβαρεζ, με τους Γιάννη Λάλα και Δημήτρη Μούρα να παραμένουν στο προπονητικό τιμ.

Σημειωτέον ότι ο νέος τεχνικός ηγέτης του Ολυμπιακού Βόλου είχε στο πρόσφατο παρελθόν παίκτη τον Οσκαρ Σιαφά. Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Η ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας με τον Ισπανό προπονητή Εμανουέλ Καγιέχα Ρενέδο.

Πρόκειται για προπονητή με πλούσιο βιογραφικό, έχοντας δουλέψει σε αρκετές ομάδες της Ισπανίας, αλλά και σε Καμερούν και Ομάν. Γεννήθηκε το 1975, είναι κάτοχος διπλώματος UEFA Pro, με πλούσια ακαδημαϊκή εμπειρία. Μιλά τρεις γλώσσες, Ισπανικά, Αγγλικά και Πορτογαλικά.

Ως προπονητής ξεκίνησε την καριέρα του από την ομάδα Νέων της Νόγια την περίοδο 2001-02, ανέλαβε στη συνέχεια την πρώτη ομάδα και κάθισε στον πάγκο της μέχρι το 2006. Επόμενος σταθμός της καριέρας του ήταν η επίσης ισπανική Σαντόνα, επέστρεψε στη Νόγια, για να εργαστεί το 2010 στο Καμερούν και συγκεκριμένα στην Ντουάλα, ομάδα Α’ κατηγορίας.

Ακολούθησε η θητεία του στην ισπανική Λογκρονιές, στην Πορτουγαλέτε, στην Μπαλμασέντα, στην Ουνιόν Μπαλομπεντίκα, ενώ την περίοδο 2015-16 εργάστηκε στην Αλ Νασέρ, ομάδα Α’ κατηγορίας του Ομάν.

Επέστρεψε στην Ισπανία και στην Καστεγιόν (Secunda Division) την περίοδο 2016-17, ενώ την επόμενη χρονιά ήταν προπονητής στην ισπανική Σοκουεγιάμος. Τα δύο τελευταία χρόνια εργάστηκε στη Β’ κατηγορία του ισπανικού πρωταθλήματος, στην Τολέδο και στη Λαρέδο, έχοντας ως ποδοσφαιριστή τον Όσκαρ Σιαφά.

Η Ελλάδα είναι, πλέον, ο νέος προπονητικός του προορισμός και έρχεται στη χώρα μας με στόχο να βοηθήσει τον Ολυμπιακό Βόλου με τις γνώσεις του και την εμπειρία που διαθέτει να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει.

Η διοίκηση του Ολυμπιακού αναθέτει τα ηνία της ομάδας σ’ έναν φιλόδοξο προπονητή, ο οποίος μέσα από τη δουλειά θα εξελίξει τους νεαρούς ποδοσφαιριστές που διαθέτει ο Ολυμπιακός, έτσι ώστε αυτή η ομάδα να μην έχει μόνο παρόν, αλλά και μέλλον.

Εχει φρέσκες ιδέες για το σύγχρονο ποδόσφαιρο και προέρχεται από μια προηγμένη σχολή ποδοσφαίρου, όπως είναι η ισπανική.

Ο Εμανουέλ Ρενέδο θα βρίσκεται την Παρασκευή (σ.σ. σήμερα) στην Ελλάδα, μαζί με τον Τζον Μάζα Άλβαρεζ, ο οποίος θα είναι ο assistant coach και αναλυτής της ομάδας. Οι δύο τους είχαν συνεργαστεί την περσινή αγωνιστική περίοδο στη Λαρέδο.

Στο προπονητικό τιμ παραμένει ο Γιάννης Λάλας, όπως και ο γυμναστής Δημήτρης Μούρας».

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ προχθές Τετάρτη η ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου ανακοίνωσε τη λύση συνεργασίας με τον Γιώργο Βαζάκα, αναφέροντας: «Η ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου ανακοινώνει την κοινή συναινέσει λύση της συνεργασίας με τον Γιώργο Βαζάκα και του εύχεται κάθε επιτυχία στη συνέχεια της καριέρας του. Τον ευχαριστεί για την προσφορά του στον σύλλογο και θα παραμείνει πάντα φίλος της ομάδας».

Οι ιθύνοντες του Ολυμπιακού Βόλου δεν ήταν ευχαριστημένοι με την εικόνα της ομάδας και μιλώντας σε φιλικό τόνο με τον Γρεβενιώτη τεχνικό, που έχει ολυμπιακά αισθήματα, αποφάσισαν να γίνει η αλλαγή στον πάγκο της ομάδας, αναγνωρίζοντας την προσφορά του.

Ο Γιώργος Βαζάκας ήθελε να σπάσει το ρεκόρ των 109 παιχνιδιών που έχει με μία ομάδα στον πάγκο της (σ.σ. Ορέστης Ορεστιάδας), με τον Ολυμπιακό Βόλου, αλλά τελικά έφτασε μαζί με το ματς του Κυπέλλου με τον Αχέροντα στα 86 παιχνίδια σε τέσσερις θητείες στον πάγκο των ερυθρόλευκων.

Στις τελευταίες του δηλώσεις μετά το ματς με τον Απόλλωνα Πόντου, ο κ. Βαζάκας είχε αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ήταν μία δίκαιη, αλλά και αγχωτική νίκη, παρά το ότι ξεκινήσαμε με τους καλύτερους οιωνούς και προηγηθήκαμε 2-0. Ελέγχαμε το παιχνίδι στο πρώτο ημίχρονο, στο δεύτερο όμως χαλαρώσαμε, ίσως γιατί περιμένουμε και το παιχνίδι της Κυριακής και θέλαμε να κρατήσουμε δυνάμεις, θεωρώντας ότι θα είναι εύκολο αλλά είδατε όμως ότι στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει τίποτε εύκολο μέχρι να τελειώσει το 90λεπτο. Τέλος καλό, όλα καλά. Οι παίκτες μου μετά από μία ήττα που κάναμε στη Βέροια ανταποκρίθηκαν όπως έπρεπε. Όλα τα παιχνίδια είναι δύσκολα στην κατηγορία. Παίζαμε με μία ομάδα που είμαι συναισθηματικά δεμένος, γιατί η Καλαμαριά είναι η ομάδα που ανδρώθηκα ποδοσφαιρικά. Εύχομαι η ομάδα αυτή να καταφέρει να ξεπεράσει τα προβλήματά της και να βρει τον δρόμο της.

Για το αν έλειψε στα προηγούμενα δύο παιχνίδια ο Σιαφά, ο κ. Βαζάκας ανέφερε: «Μας έλειψε σίγουρα. Στο παιχνίδι με τον Πανσερραϊκό είχε μία καλή παρουσία, όμως έχει μείνει πίσω στο θέμα της φυσικής κατάστασης. Έφυγε για την Εθνική, έχασε 15 μέρες, ήρθε για τρεις μέρες και πάλι έφυγε για άλλες 15 κι αυτό ήταν πρόβλημα. Είναι ένας ποιοτικός παίκτης αλλά θέλει σημαντική βελτίωση στον τομέα της φυσικής κατάστασης για να μπορέσει ν’ ανταποκριθεί στο πρωτάθλημα».

Οι ξένοι προπονητές του Ολυμπιακού Βόλου

Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ολυμπιακός Βόλου το 2013 ο Ολυμπιακός Βόλου είχε απολύσει πάλι τον Γιώργο Βαζάκα πάλι μετά την 4η αγωνιστική και είχε φέρει και τότε Ισπανό προπονητή, τον Μανουέλ Ρόκα, ο οποίος είχε αντικατασταθεί επίσης από ξένο τεχνικό μετά το ματς της 2ας Μαρτίου 2014 Ολυμπιακός Βόλου – Παναιγιάλειος 0-1. Αυτός ήταν ο Ντάγκαν Κοκότοβιτς, που ήταν ο τελευταίος ξένος προπονητής του Ολυμπιακού Βόλου έως τον Εμάνουελ Καγιέχα Ρενέδο.

Αναλυτικά, οι ξένοι τεχνικοί, που έχουν περάσει από τον πάγκο του Ολυμπιακού Βόλου:

1961-62: Μάριο Τουάνε (Χιλή)

1962-63 (Β’): Ετόρε Τρεβιζάν (Ιταλία)

1963-64 (Β’): Ετόρε Τρεβιζάν

1974-75 (Α) Ετόρε Τρεβιζάν, Ντράγκαν Τσίκιτς (Γιουγκοσλαβία)

1981-82 (Β’): Γκομέζ Ντεφαρία (Πορτογαλία)

1986-87 (Β’): Γκομέζ Ντεφαρία

1987-88 (Β’): Γκομέζ Ντεφαρία

1989-90 (Α’): Βάλτερ Σκότσικ (Αυστρία)

1990-91 (Β’): Γκομέζ Ντεφαρία

1991-92 (Β’): Γκομέζ Ντεφαρία

1992-93 (Β’): Μάριο Μπόνιτς (Κροατία)

1993-94 (Β’): Γκομέζ Ντεφαρία

1998-99 (Γ’): Ιμρε Μπόντα (Ουγγαρία)

2000-01: (Β’): Ντράγκαν Κοκότοβιτς (Σερβία)

2008-2009 (Β’): Γιόζεφ Μπουμπένκο (Σλοβακία), Τζιουζέπε Ματεράτσι (Ιταλία)

2011-2012 (Europa League): Χάβι Γκράθια (Ισπανία)

2013-2014 (Β’): Μανουέλ Ρόκα (Ισπανία), Ντράγκαν Κοκότοβιτς (Σερβία)

Ρόκας: «Εδωσε και την ψυχή του ο Βαζάκας»

Ο τεχνικός διευθυντής του Ολυμπιακού Βόλου, Στάθης Ρόκας, μιλώντας στον Βόλος 9.86 και την εκπομπή Clasico τόνισε ότι ο απελθών προπονητής έφυγε ως φίλος και πως και ο ίδιος ο κ. Βαζάκας σκέφτηκε το συμφέρον της ομάδας. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Πήραμε μία αγχωτική νίκη με τον Απόλλωνα Πόντου και μετά το παιχνίδι υπήρξε μία συνάντηση του μεγαλομετόχου με τον προπονητή και αποφασίστηκε από κοινού να λυθεί η συνεργασία. Εμείς από τη μεριά μας έχουμε να πούμε ότι ευχαριστούμε πολύ τον κ. Γιώργο Βαζάκα, γιατί πραγματικά έδωσε και την ψυχή του για τον Ολυμπιακού Βόλου και πραγματικά θα είναι πάντα φίλος της ομάδας».

Σε ερώτηση για το αν στην απόφαση λύσης συνεργασίας με τον Γιώργο Βαζάκα έπαιξε ρόλο και το κλίμα που δημιουργήθηκε εναντίον του πρώην πλέον τεχνικού της ομάδας από μία μερίδα φιλάθλων ο Στάθης Ρόκας απάντησε: «Η αλήθεια είναι ότι όλα παίζουν ρόλο σε μία ομάδα και ξέρετε πολύ καλά ότι η ομάδα θέλει να έχει ηρεμία και από τη στιγμή που αποφασίστηκε και από τις δύο μεριές η λύση της συνεργασίας, νομίζω ότι τα έβαλαν κάτω και είδαν το καλό και το συμφέρον της ομάδας. Ο Γιώργος Βαζάκας δεν είδε το θέμα καθαρά επαγγελματικά».

Παράλληλα, ο Στάθης Ρόκας είχε προαναγγείλει χθες το πρωί το προφίλ του νέου τεχνικού, κάνοντας λόγο για προπονητή, που θα είναι ανοικτόμυαλος και θα έχει νέες ιδέες για το ποδόσφαιρο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΑΝΑΣΟΥΛΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου