ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Φινάλε στον άθλο του Μαγγίτση

φινάλε-στον-άθλο-του-μαγγίτση-418521

Το βράδυ της Τρίτης (14/6) τελείωσε το τρίτο και τελευταίο μέρος της αθλητικής δράσης για την ενίσχυση του Ορφανοτροφείου, που σχεδίασε και έφερε σε πέρας ο Νίκος Μαγγίτσης, ο οποίος συνολικά διήνυσε πάνω από 800 χιλιόμετρα μαζί με συναθλητές του, κάνοντας πεζοπορία (Λιτόχωρο Πιερίας-Αγριά) στις 21-22 Αυγούστου, ποδηλασία (Ηγουμενίτσα-Αγριά) στις 7-8 Σεπτεμβρίου και κανόε καγιάκ (Μεθώνη Πιερίας-Αγριά) στις 13-14 Σεπτεμβρίου.

Ρεπορτάζ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΑΝΑΣΟΥΛΗΣ

Ένας άθλος και ένα «ταξίδι» αθλητικής επιβίωσης έλαβε τέλος με συνολικό απολογισμό 60 ώρες πεζοπορίας και 218 χλμ., 27 ώρες ποδηλασίας και 360 χλμ, 42 ώρες θαλάσσιο καγιάκ και 232 χλμ.

Οι συναθλητές του Νίκου Μαγγίτση ήταν στην πεζοπορία οι Δημήτρης Ρούσσης και Κώστας Παναγιώτου, στην ποδηλασία ο Νίκος Γλιάτης (support ο Νίκος Καλανδαρίδης και η Έλλη Σαρδέλη) και στο κανόε-καγιάκ ο Γιώργος Μιχαηλίδης (support ο Γιώργος Μαγγίτσης και ο Βασίλης Ηλιόπουλος).

Αυτό που είχε τεθεί ως στόχος επετεύχθη και με το παραπάνω, καθώς συγκεντρώθηκε ένα σημαντικό ποσό για τη στήριξη του ιδρύματος, αλλά κυρίως οι δράσεις αυτές λειτούργησαν ως διαφήμιση για το Ορφανοτροφείο, ώστε να μάθει το έργο του πολύς κόσμος και να ευαισθητοποιηθεί.

Αυτό επιβεβαιώνει με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και ο ίδιος ο Νίκος Μαγγίτσης, ο οποίος αναφέρει: «Είχαμε ένα «κύμα» προσφοράς και στην τελευταία δράση με το κανόε-καγιάκ, όπως και στις προηγούμενες, κι αυτό είναι το εντυπωσιακό, ότι κατέθεσαν χρήματα πολλοί άνθρωποι. Το πιο σημαντικό είναι ότι έμαθαν πολλοί τη δράση του Ορφανοτροφείου και το ίδρυμα «ανοίχτηκε» στον κόσμο.

Η ουσία είναι ότι κάναμε τρεις όμορφες αθλητικές δράσεις. Δεν είμαστε επαγγελματίες, αλλά ερασιτέχνες αθλητές που αγαπάμε το βουνό και τη θάλασσα και το κάναμε για το Ορφανοτροφείο. Το ότι ενεπλάκησαν πολλά άτομα, για να μας βοηθήσουν, είναι καλό για το Ορφανοτροφείο.

Σύντομα, θα κάνουμε και μία εκδήλωση, λαμβάνοντας υπόψη και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, παρουσιάζοντας ένα βίντεο με τις τρεις αθλητικές δράσεις, το πεζοπορικό, το ποδηλατικό και το κωπηλατικό κομμάτι. Αυτό το βίντεο θα επιμεληθεί ο Θοδωρής Σδρούλιας».

Όσο για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε: «Βρήκαμε πολλή βροχή, κρύο και ομίχλη στην Κατάρα κατά τη διάρκεια της ποδηλασίας κι έτσι μπήκαμε κάποια ώρα στο αυτοκίνητο υποστήριξης. Στην ποδηλατική διαδρομή δεν κάναμε διανυκτέρευση και το πήγαμε «σερί». Στις άλλες δύο δράσεις κάναμε διανυκτερεύσεις.

Στο κανόε καγιάκ φύγαμε από τη Μεθώνη και κοιμηθήκαμε στην παραλία Κατερίνης. Τη δεύτερη μέρα φτάσαμε κωπηλατώντας 75 χιλιόμετρα στη Βελίκα. Την επόμενη αφιχθήκαμε στο Καμάρι κι εκεί μας έπιασε ο καιρός. Από το Χορευτό πήγαμε στον Πλατανιά στη μία τα μεσάνυχτα και την τελευταία μέρα φτάσαμε το βράδυ στις 21.00 στην Αγριά. Η διαδρομή με το καγιάκ από το Τρίκερι μέχρι την Αγριά μας δυσκόλεψε πολύ λόγω του άσχημου καιρού, που μας έβγαλε εκτός προγραμματισμού. Και στη Βελίκα και στον Πλατανιά, αλλά και στο Τρίκερι μας φιλοξένησαν, γιατί είχαν μάθει τη δράση μας για το Ορφανοτροφείο, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Σχετικά με το κέρδος απ’ όλη αυτή την τιτάνια προσπάθεια, ο Νίκος Μαγγίτσης δηλώνει: «Η ουσία είναι ότι το κάναμε και το ευχαριστηθήκαμε κιόλας και κυρίως καταφέραμε να ευαισθητοποιήσαμε κόσμο για το Ορφανοτροφείο. Το θέμα είναι οι άνθρωποι που έδωσαν τώρα κάποια χρήματα, να παραμείνουν δίπλα στο ίδρυμα. Κι αν κάνουμε και την εκδήλωση με την προβολή του βίντεο, πιστεύουμε ότι θα ευαισθητοποιήσουμε ακόμη περισσότερο κόσμο».

Για τις σωματικές και ψυχικές δυνάμεις που χρειάζονται για τέτοιες δράσεις: «Δεν είμαι ούτε ποδηλάτης, ούτε κωπηλάτης. Κωπηλατώ απλώς και κάνω ποδήλατο χρόνια. Αυτές οι δράσεις στηρίζονται περισσότερο στην ψυχική δύναμη και στην εμπειρία να διαχειρίζεσαι δύσκολες καταστάσεις και τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Το να κωπηλατείς τη νύκτα, για παράδειγμα, έχει τις δυσκολίες του. Πρέπει να το λέει η καρδιά σου. Εγώ είμαι ορειβάτης-αναρριχητής και ήθελα μία εξειδίκευση στην ποδηλασία και το καγιάκ. Στο ποδήλατο είχαμε αυτοκίνητο συνοδείας. Στο κανόε καγιάκ δεν είχαμε σκάφος υποστήριξης, καθώς το κόστος ήταν 550 ευρώ, γι’ αυτό και δεν ξεκινήσαμε από τη Χαλκιδική. Μόνο ο Βασίλης Ηλιόπουλος μας συνόδευσε στον Παγασητικό προς το τέλος της διαδρομής. Ήμασταν σε επαφή με τα κινητά τηλέφωνα τόσο με τον αδερφό μου, όσο και με τον Αποστόλη Μαλαματίνη».

Να σημειωθεί ότι ο τελευταίος, που είναι αντιδήμαρχος Καθαριότητας στον Δήμο Βόλου, έκανε τη μεσολάβηση ανάμεσα στον αθλητή και το ίδρυμα, ώστε να γίνει αυτή η τριπλή αθλητική δράση.

Οι άνθρωποι που βοήθησαν

Ο Νίκος Μαγγίτσης με ανάρτησή του στο προσωπικό του προφίλ στο facebook έκανε ειδική μνεία σε όσους τον βοήθησαν να ολοκληρώσει το σπουδαίο εγχείρημά του. Αυτοί είναι οι:

Κώστας Παναγιώτου, Δημήτρης Ρούσης, Κώστας Μωραΐτης, Νίκος Γλιάτης, Νίκος Καλανδαρίδης, Έλλη Σαρδέλη, Γιώργος Μιχαηλίδης, Γιώργος Μαγγίτσης, Θοδωρής Σδρούλιας, Βασίλης Ηλιόπουλος, Τόνια Γιαννουσά-Νταοπούλου και φυσικά ο εμπνευστής της ιδέας και αντιδήμαρχος Βόλου, Απόστολος Μαλαματίνης.

Επίσης, ο Αγριώτης υπεραθλητής ευχαρίστησε θερμά τους χορηγούς και υποστηρικτές του, που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του σκοπού του, αλλά και την DTMH για την πλήρη χορηγία του εξοπλισμού βιντεοσκόπησης και των τριών δράσεων (πεζοπορία, ποδηλασία, θαλάσσιο καγιάκ).

Τέλος, να σημειωθεί ότι αυτό που δεν έγινε με βάση τον αρχικό προγραμματισμό και που το ήθελαν πάρα πολύ τόσο ο Νίκος Μαγγίτσης όσο και ο πρόεδρος και η διευθύντρια του Ορφανοτροφείου, Κώστας Θεοδώρου και Τόνια Γιαννουσά-Νταοπούλου αντίστοιχα, ήταν να πάρουν μέρος τα μεγαλύτερα παιδιά του Ορφανοτροφείου στον τερματισμό και των τριών δράσεων. Ωστόσο, είτε λόγω καιρού είτε λόγω προχωρημένης ώρας άφιξης, αυτό δεν έγινε κατορθωτό. Πάντως, επιθυμία του Νίκου Μαγγίτση είναι σε τρεις διαφορετικές μέρες να κάνει με τα παιδιά τις ίδιες δράσεις το επόμενο διάστημα, για να έχουν μία εικόνα τι είναι το κάθε άθλημα.

Οι λογαριασμοί για την ενίσχυση

Όποιος επιθυμεί να στηρίξει το Ορφανοτροφείο του Βόλου μπορεί να κάνει κατάθεση στους παρακάτω λογαριασμούς:

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Αριθ. λογαριασμού: 202/296501-12

IBAN: GR76 0110 2020 0000 2022 9650 112

ALPHA BANK

Αριθ. λογαριασμού: 313-002101-003830

IBAN: GR28 0140 3130 3130 0210 1003 830

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Αριθ. λογαριασμού: 5612-040236-477

IBAN: GR43 0172 6120 0056 1204 0236

Στην Ηγουμενίτσα, λίγο πριν το ξεκίνημα της ποδηλατικής «βόλτας»

Στη Μεθώνη Πιερίας, λίγο πριν αρχίσει η διαδρομή 232 χλμ με κανόε καγιάκ, με τον Νίκο Μαγγίτση να βρίσκεται δίπλα στους Νίκο Γλιάτη, Ελλη Σαρδέλη και Γιώργο Μιχαηλίδη

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου