ΜΠΑΣΚΕΤ

Μπαρτζώκας: «Ιδανική η Πορταριά»

μπαρτζώκας-ιδανική-η-πορταριά-507705

Για ακόμη μια φορά το κλειστό γυμναστήριο της Πορταριάς αποτέλεσε πόλο έλξης για ένα υψηλού επιπέδου αθλητικό καμπ και απέδειξε ότι μπορεί να προάγει τον αθλητικό τουρισμό. Στο εξαιρετικό αυτό αθλητικό κέντρο της περιοχής μας διεξάγεται από τις 18 έως τις 24 Ιουλίου το “Skills Development & Evaluation Camp 2021”.

Ρεπορτάζ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΑΝΑΣΟΥΛΗΣ

Με άρωμα ΝΒΑ και καλεσμένους προπονητές και αθλητές από Basket League και Eurοleague, αθλητές-τριες από 12 έως 18 ετών όλη την Ελλάδα συμμετέχουν σ’ ένα επταήμερο προπόνησης, αξιολόγησης και καθοδήγησης για τη βελτίωση των αθλητικών και μπασκετικών τους δεξιοτήτων υπό τις οδηγίες ενός εξαιρετικού τεχνικού τιμ.

Μεγάλες μπασκετικές προσωπικότητες

Οι ανερχόμενοι αθλητές είχαν τη μεγάλη ευκαιρία και την πολυτέλεια να προπονηθούν υπό τις οδηγίες του εν ενέργεια shooting coach & player development coach των Miami Heat και του ΝΒΑ Rob Fodor, ενώ ένας από τους κορυφαίους προπονητές της Euroleague, ο Γιώργος Μπαρτζώκας, που έχει κατακτήσει το κορυφαίο τρόπαιο με τον Ολυμπιακό Πειραιώς, ήταν επίσης παρών στο κλειστό της Πορταριάς και μοιράστηκε μαζί με τα παιδιά τα μυστικά του. Επίσης δίδαξε στα παιδιά ακόμη ένας καταξιωμένος έλληνας τεχνικός, ο Γιώργος Παντελάκης, που έφερε τη γυναικεία ομάδα του Ολυμπιακού Πειραιώς στους οκτώ της Ευρώπης.

Φυσικά και για αθλητές αυτής της ηλικίας είναι πολύ σπάνιο και δύσκολο να αποκτούν παραστάσεις από τόσο υψηλού επιπέδου προπονητές που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στον χώρο του μπάσκετ και αποτελεί τιμή για την περιοχή να φιλοξενεί τόσο μεγάλες προσωπικότητες.

Το καμπ διοργανώνουν από κοινού η παλιά δόξα του Εσπερου και της Δάφνης, Αχιλλέας Δεμέναγας, με την ομάδα του ΓΣ Ολύμπια Λάρισας, προπονητής της οποίας είναι ο Βολιώτης Πάρης Λότφι. Την αμέριστη στήριξη του ως συνδιοργανωτής παρείχε ο ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου. Εκτός των παραπάνω το τεχνικό τιμ αποτελούν επίσης ο Παναγιώτης Δεμέναγας, οι Βολιώτες προπονητές Αγγελική Θανασούλη και Κώστας Σιδηρόπουλος και οι έμπειροι γυμναστές Νίκος Σαρρής και Σωκράτης Κυριακάκης, οι οποίοι πρόσθεσαν τη δική τους επιστημονική γνώση στο καμπ με εξειδικευμένες εργομετρικές και σωματομετρικές αξιολογήσεις για κάθε παιδί ξεχωριστά.

Και βολιώτικες συμμετοχές

Ανάμεσα στα παιδιά που συμμετέχουν είναι οι Βολιώτες Χρήστος Νίκολης και Νίκος Ακριβόπουλος, ενώ την παράσταση έχει κλέψει ο μικρός Βολιώτης Χρήστος Ισόπουλος, που είναι ο βενιαμίν της διοργάνωσης.

Στόχος των διοργανωτών είναι κάθε χρόνο να φέρνουν στην Πορταριά μεγάλα ονόματα και να γεμίζουν το κλειστό με επίδοξους ανερχόμενους καλαθοσφαιριστές που θα βελτιώνονται και θα γεμίζουν τη φαρέτρα τους με σπάνιες μπασκετικές εμπειρίες. Επίσης διεθνή τουρνουά αναπτυξιακών ηλικιών είναι στα σχέδια των διοργανωτών.

Μπαρτζώκας: «Ιδανικές συνθήκες στην Πορταριά»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την παρουσία του στο καμπ, τονίζοντας τις ιδανικές συνθήκες που προσφέρει η Πορταριά στους αθλητές:

«Κατ’ αρχάς είμαι πολύ χαρούμενος που τέτοια εποχή βλέπω παιδιά να είναι στο γήπεδο και να παίζουν μπάσκετ. Ξέρω τη δουλειά που κάνει ο Αχιλλέας Δεμέναγας σ’ αυτές τις ηλικίες και είναι πολύ τυχερά επίσης που έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν και με έναν τόσο σημαντικό Αμερικανό προπονητή, που έχει πολλά να τους μάθει. Είναι γι’ αυτά ευκαιρία να βελτιωθούν και να δουλέψουν στο γήπεδο σε μία περίοδο που τα περισσότερα παιδιά δεν προπονούνται».

Ακολούθως ο σπουδαίος τεχνικός έπλεξε το εγκώμιο της περιοχής μας: «Στην Πορταριά είναι ιδανικές οι συνθήκες για δουλειά. Θυμάμαι ότι είχαμε κάνει προετοιμασία με το Μαρούσι και είχαμε μείνει απόλυτα ευχαριστημένοι. Η περιοχή συνδυάζει πολύ καλές εγκαταστάσεις, καθώς το γήπεδο είναι εξαιρετικό με φυσική ομορφιά και δροσιά. Οπότε είναι ιδανικά για να φιλοξενήσει διοργανώσεις και ομάδες για προετοιμασία. Το απολαμβάνω, όποτε έρχομαι, όπως τώρα που ήρθα καλεσμένος του φίλου μου, του προέδρου της Ολύμπιας».

Ο κ. Μπαρτζώκας ως κορυφαίος προπονητής δε θα μπορούσε να μην ερωτηθεί και για έναν κορυφαίο μπασκετμπολίστα, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος κατέκτησε την κορυφή του κόσμου ως πρωταθλητής ΝΒΑ:

«Η κατάκτηση του κόσμου από τον Γιάννη θα πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο και είναι πολύ σημαντικό για το ελληνικό μπάσκετ. Είναι σπουδαίο για τα παιδιά που έρχονται να υπάρχει ο Γιάννης και να τον έχουν ως παράδειγμα. Ο Γιάννης είναι ένα «είδωλο» και έχει δημιουργήσει γύρω του μία εικόνα για το πώς μπορείς να πετύχεις. Οπως ο ίδιος λέει, όλα όσα πέτυχε ήρθαν με δουλειά, δουλειά, δουλειά. Οπότε αυτό είναι το παράδειγμα για αυτά τα παιδιά και το μήνυμα, ότι πρέπει τα παιδιά να δουλεύουν σκληρά”.

Fodor: «Δε θα υπάρξει άλλος Γιάννης»

Ο Rob Fodor, που ανήκει στο προπονητικό τιμ των Μαϊάμι Χιτ και μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί με τεράστια ονόματα, όπως τους Τιμ Χαρνταγουέι, Αλόνζο Μόρνινγκ και Μάικ Τζέιμς, δέχθηκε να μιλήσει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, χαρακτηρίζοντας το προπονητικό επιτελείο του καμπ άριστο, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλος Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Για το επίπεδο του καμπ ο Αμερικανός τεχνικός ανέφερε: «Είδα αρκετά παιδιά που καταλαβαίνουν πολύ καλά τις οδηγίες που τους δίνεις. Είναι καλοί αποδέκτες της προπόνησης και μπορούν να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένους παίκτες. Οπως και ο Γιάννης Αντεντοκούνμπο, αρκετοί επαγγελματίες καλαθοσφαιριστές έχουν περάσει από τα καμπ του Αχιλλέα Δεμέναγα. Είναι μία πολύ καλή ευκαιρία γι’ αυτά τα παιδιά να δουλέψουν σκληρά και να το κάνουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Το προπονητικό επιτελείο είναι ένα άριστο επιτελείο που μπορεί να τους οδηγήσει σωστά».

Για την περιοχή και τις εγκαταστάσεις:

«Η περιοχή είναι πανέμορφη, το χωριό έχει μία φυσική ομορφιά και οι εγκαταστάσεις εδώ είναι φανταστικές. Είναι το ιδανικό μέρος για τα παιδιά να οργανωθούν σωστά και να έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε ένα τέτοιο γυμναστήριο όπως αυτό, να δουλέψουν. Είναι το κάθε πράγμα, όπως θα έπρεπε για να δουλέψουν σωστά. Και το ξενοδοχείο που μένουν για ένα τέτοιο καμπ είναι φαινόμενο. Οπότε γι’ αυτά είναι μία σπουδαία ολοκληρωμένη μπασκετική εμπειρία, που σίγουρα θα εκτιμήσουν, αν όχι τώρα στο μέλλον που θα καταλάβουν τι τους έχει αποφέρει αυτή η εμπειρία. Θα γυρίσουν πίσω στις αναμνήσεις τους και θα πουν «ήμουν σ’ αυτό το μέρος τόσο μικρός. Κι εγώ εύχομαι να ξαναγυρίσω. Εχω εκτιμήσει πάρα πολύ το μέρος εδώ».

Για το αν πιστεύουν στην Αμερική ότι η Ελλάδα μπορεί να βγάλει έναν άλλο «Γιάννη»:

«Τον Γιάννη τον έκανε αυτό που είναι η ιστορία του. Το να βγει ένας Γιάννης ίδιος, όπως ο αυθεντικός, δεν μπορεί να συμβεί. Ομως η Ελλάδα σίγουρα μπορεί να βγάλει κι άλλον σπουδαίο παίκτη. Ο Γιάννης δεν μπορεί να αποτελέσει μέτρο σύγκρισης. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλος Γιάννης. Ισως ένας ακόμη μεγάλος παίκτης, ένας ιστορικός παίκτης μπορεί να βγει. Είναι ένας μεγάλος σταρ και τα παιδιά θα πρέπει να βλέπουν πώς τα κατάφερε. Θεωρώ ότι αυτό που έφτιαξε τον Γιάννη αυτό που είναι σήμερα, είναι όλες οι εμπειρίες από τη ζωή του και αυτό τον βοήθησε να γίνει αυτός ο τεράστιος παίκτης που είναι. Νοιάζεται για να κερδίσει η ομάδα του. Νοιάζεται για τους συμπαίκτες του. Είναι μαζί και ένας σπουδαίος άνθρωπος».

Μαλάκος: «Είμαστε

εντυπωσιασμένοι»

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Ολύμπιας Λάρισας, που συνδιοργανώνει με τον Αχιλλέα Δεμέναγα το καμπ, δήλωσε: «Εχουμε τρία χρόνια συνεργασία πλέον με τον Αχιλλέα Δεμέναγα. Κάναμε κι άλλες διοργανώσεις και επιτυχημένα καμπ. Σε βάθος χρόνου αποδεικνύεται μία σημαντική συνεργασία για εμάς. Είμαστε εντυπωσιασμένοι εδώ από τις συνθήκες του γηπέδου και του ξενοδοχείου και την εξυπηρέτηση. Να έχουμε υγεία και τα Χριστούγεννα θα είμαστε πάλι εδώ να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυνατά».

Rob Fodor, Αχ. Δεμέναγας, Γ. Μπαρτζώκας και Πάρης Λότφι

Ολοι οι αθλητές του καμπ με τους προπονητές τους

Από αριστερά οι προπονητές Αγγ. Θανασούλη, Ν. Σαρρής, Γ. Παντελάκης, Π. Λότφι, Αχ. Δεμέναγας, Παν. Δεμέναγας, Σ. Κυριακάκης και ο Ρ. Φόντορ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου