ΜΠΑΣΚΕΤ

Αντιπαράθεση για αγώνα εφηβικού πρωταθλήματος μπάσκετ

αντιπαράθεση-για-αγώνα-εφηβικού-πρωτ-509520

Ενα παιχνίδι για το πρωτάθλημα μπάσκετ εφήβων Νίκης-Αιολικού δε διεξήχθη χθες για ηλικιακούς λόγους και κατακυρώθηκε με σκορ 20-0 υπέρ του Αιολικού, προκαλώντας σχόλια αλλά και αντιπαράθεση.

Από την ακαδημία μπάσκετ της Νίκης αναρτήθηκε με τίτλο «ΜΑΓΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ» το εξής κείμενο: « Σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα για το ελληνικό μπάσκετ. Δυο ελληνόπουλα, παιδιά μεταναστών, που έζησαν την αδικία και τον κοινωνικό αποκλεισμό, έφτασαν στην κορυφή του κόσμου. Μια τρανή απόδειξη ότι το μπάσκετ νικά ταξικές διαφορές, κοινωνικές ανισότητες, γκρεμίζει στερεότυπα.

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά του φεγγαριού, η σκοτεινή. Αυτή που υποβαθμίζει, ροκανίζει και στο τέλος καταστρέφει το άθλημα. Εδώ και δυο χρόνια η πανδημία έχει πλήξει τις ζωές όλων μας. Τα παιδιά μας αναγκάστηκαν να μείνουν κλεισμένα πίσω από τους τέσσερις τοίχους, περνώντας τις περισσότερες ώρες μπροστά στις οθόνες των υπολογιστών.

Ο αθλητισμός, που αποτελεί ζωτικό κομμάτι στην παιδική καθημερινότητα, σταμάτησε τη λειτουργία του. Η ομάδα μας, πειθαρχώντας στις αποφάσεις της πολιτείας, ανέστειλε τη λειτουργία της ακαδημίας της, τηρώντας στο ακέραιο το υγειονομικό πρωτόκολλο.

Με την επαναλειτουργία των αθλητικών δραστηριοτήτων και την επανέναρξη των πρωταθλημάτων στις υποδομές ένα βαρύ φορτίο έπεσε στις πλάτες όλων, προπονητών, αθλητών, διοίκησης, η επαναφορά στην κανονικότητα μετά από τόσους μήνες απραξίας.

Είναι εξαιρετικά δύσκολη αυτή η προσπάθεια και πολλές φορές εγκυμονεί τον κίνδυνο σοβαρών τραυματισμών, ιδιαίτερα σε παιδιά που έδιναν τη μάχη των πανελλαδικών εξετάσεων και τα τελευταία δυο χρόνια η προπόνησή τους ήταν ελλιπής.

Παρόλ’ αυτά δηλώσαμε συμμετοχή και στα δυο πρωταθλήματα παιδικό – εφηβικό, με μικρότερους σε ηλικία αθλητές, γιατί σεβόμαστε το άθλημα, στηρίζουμε τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα και θέλουμε να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του μαγνησιώτικου μπάσκετ.

Αρκετές ομάδες προτίμησαν να απέχουν φοβούμενες το οικονομικό κόστος, άσχημα αποτελέσματα, τραυματισμούς. Τους καταλαβαίνουμε.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες οι αθλητές μας, ξεπερνώντας τον εαυτό τους, κατάφεραν να κατακτήσουν αήττητοι το παιδικό πρωτάθλημα και να συνεχίσουν στο πρωτάθλημα Θεσσαλίας φτάνοντας μέχρι τον τελικό. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των παικτών πήρε μέρος και στο εφηβικό πρωτάθλημα, έχοντας μια ήττα και μια νίκη.

Σήμερα (σ.σ. χθες) Τετάρτη 21 Ιουλίου είχε οριστεί στο ΕΑΚ του Βόλου στις 09.00 ο αγώνας της ομάδας μας απέναντι στον Αιολικό, στο πλαίσιο του εφηβικού πρωταθλήματος. Είμαστε στα μέσα του καλοκαιριού και είναι πολύ δύσκολο να έχει κανείς όλους τους παίκτες στη διάθεσή του. Παρόλ’ αυτά 10 αθλητές μας έδωσαν το παρών.

Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς, γιατί αυτά τα παιδιά προτίμησαν να σηκωθούν από τις 07.00 το πρωί και να χάσουν το μπάνιο τους, για να παίξουν. Με έκπληξη διαπιστώσαμε 10 λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα και αφού είχε σχεδόν ολοκληρωθεί η προθέρμανση, ότι η αντίπαλη ομάδα έθετε θέμα συμμετοχής αθλητών μας που είναι ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΙ σε ηλικία, επικαλούμενη μια παράγραφο της προκήρυξης του πρωταθλήματος από την ΕΣΚΑΘ. Σοφοί νομομαθείς λένε ότι σημασία δεν έχει το γράμμα του νόμου, αλλά η ουσία του και η ουσία εδώ είναι στήριξη, η καλλιέργεια και η ανάπτυξη του αθλήματος με τη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων υποδομής.

Τελικά ο αγώνας κατακυρώθηκε με 20-0 στην αντίπαλη ομάδα. Αυτό το δυσάρεστο γεγονός μας οδηγεί σε κάποια συμπεράσματα.

  • Με τέτοιες νοοτροπίες και συμπεριφορές το μπάσκετ στο νομό μας δεν έχει κανένα μέλλον.
  • Τα παιδιά μας μαθαίνουν ότι οι αγώνες δεν κερδίζονται στα παρκέ αλλά στα χαρτιά.
  • Μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσον, για να κερδίσει.
  • Σκοπός δεν είναι η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του αθλήματος αλλά το πρόσκαιρο κέρδος.
  • Οι κανονισμοί χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν.
  • Το συμφέρον του κάθε μικρο- μάγαζου είναι πάνω από το άθλημα.

Υπάρχει βέβαια και το ελπιδοφόρο μήνυμα της ημέρας: τελικά αποδεικνύεται πως και στον αθλητισμό ο Δαυίδ- 14χρονοι και 15χρονοι- έχει μάλλον περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τον Γολιάθ – 17χρονους και 18χρονους. Συγχαρητήρια στον χάρτινο πρωταθλητή.

Υ.Γ Για την ιστορία Αιολικός – ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ 20 – 0 α.α.»

Η άποψη του Αιολικού

Η άλλη πλευρά, αυτή του Αιολικού, στην ανακοίνωση της διοικούσας επιτροπής του συλλόγου αναφέρει τα εξής: «Σήμερα (σ.σ χθες) η ομάδα των εφήβων είχε τον προγραμματισμένο αγώνα με τη Νίκη Βόλου στο Ε.Α.Κ. Βόλου. Δεν έγινε καμία ένσταση από την ομάδα μας. Εμείς κατεβήκαμε να παίξουμε χωρίς καμία πρόθεση να ταλαιπωρήσουμε τους αθλητές και των δύο ομάδων, που ξύπνησαν πολύ πρωί εν μέσω καλοκαιριού. Η απόφαση όμως των διαιτητών όπως αναγράφεται στο φύλλο αγώνος είναι η παρακάτω:

“Ο αγώνας δε διεξήχθη με υπαιτιότητα της β ομάδας, Γ.Σ. ΝΙΚΗ, καθώς με βάση την προκήρυξη του εφηβικού πρωταθλήματος της Ε.Σ.Κ.Α.Θ. (άρθρο 6) είχε περισσότερους αθλητές από το προβλεπόμενο γεννηθέντες 2005 και μετά”.

Επομένως δε μιλάμε για εφηβική, αλλά για παιδική ομάδα. Δε δηλώνει συμμετοχή μια ομάδα στους εφήβους, όταν δεν έχει αθλητές. Αυτό έπραξαν τόσες και τόσες ομάδες, εφόσον δεν είχαν έφηβους. Στην περίπτωση που κατεβαίνεις, παίζεις με λιγότερους. Η Νίκη κατέβηκε με 10 αθλητές, εκ των οποίων οι δύο μόνο ήταν έφηβοι! Οταν έγινε γνωστό αυτό, στη Γραμματεία οι διαιτητές πρότειναν στους υπεύθυνους της Νίκης να παίξουν με έξι παίκτες (4 παίδες και 2 έφηβους). Αυτοί χωρίς να διαπραγματευτούν κινήθηκαν απειλητικά, αντέδρασαν ανορθόδοξα με ύβρεις και ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς μπροστά στα παιδιά, αψηφώντας το νεαρό της ηλικίας τους, συμπεριφορά που δεν ταιριάζει στη φιλοσοφία της Νίκης Βόλου. Προσβάλλει τους φιλάθλους της, τους παραπληροφορεί, τους στρέφει εναντίον ανθρώπων που όχι μόνο αγαπούν τη Νίκη Βόλου, αλλά έχουν παλέψει, έχουν ιδρώσει, έχουν τραυματισθεί, έχουν πονέσει, έχουν ματώσει για τον άγγελο, έχουν αδικηθεί, έχουν διωχθεί και συνεχίζουν να διώκονται. Οι οργισμένοι παράγοντες μόνο κακό κάνουν στους αθλητές.

Οι υπεύθυνοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να δεχθούν την ετυμηγορία των διαιτητών και να μάθουν να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς. Την άρνηση της Νίκης Βόλου να διεξαχθεί το παιχνίδι δε θα την χρεωθεί η ομάδα μας. Κανείς δεν θέλει να κερδίζει στα χαρτιά. Δυστυχώς συνέβη κι αυτό χωρίς δική μας υπαιτιότητα. Η αντιπαλότητα μόνο κακό κάνει στο μπάσκετ και στον αθλητισμό γενικότερα. Απαντάμε, διότι η σιωπή σημαίνει παραδοχή. Δε θα δώσουμε συνέχεια και ούτε θα απαντήσουμε σε οποιοδήποτε δημοσίευμα. Η χώρα μας μαστίζεται από την πανδημία και εμείς γινόμαστε εχθροί» .

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου