ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ

Παπακωνσταντίνου: «Αυτοκτονία» να ξεκινήσουμε…

παπακωνσταντίνου-αυτοκτονία-να-ξε-693045

Σαν «αυτοκτονία» χαρακτήρισε την έναρξη του πρωταθλήματος της Football League ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Νίκη Βόλου, Αλέξης Παπακωνσταντίνου, από τη στιγμή που δεν ξεκαθαρίσει σειρά ζητημάτων, σχετικά με την αναδιάρθρωση.

Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΤΤΑΣ

Η ΠΑΕ Νίκη Βόλου, όπως και άλλες ομάδες της Football League, έχουν επιστρέψει σε προπονήσεις από την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο η έναρξη του πρωταθλήματος παραμένει στον αέρα, μια και όπως δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ήδη οι ομάδες του Νοτίου Ομίλου, ανάμεσα σε αυτές και η Νίκη Βόλου, έχουν συμφωνήσει σε μη… σέντρα εφόσον δεν γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες σχετικά με την άνοδο, τον υποβιβασμό και όχι μόνο. Φιλοξενούμενος στη διαδικτυακή εκπομπή «Clasico» ο κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε:

Για τις ομάδες που θα πέσουν και θα ανέβουν από Super League 2 – Football League όπως και την αναδιάρθρωση: «Η πρόθεση του υφυπουργείου είναι να συμπεριληφθούν όσες ΠΑΕ είναι εφικτό στην αναδιάρθρωση. Εξ ου και η πρόθεση να αρχίσει η Football League και πιθανόν η Γ’ Εθνική. Ωστόσο πρώτα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν κάποια θέματα σχετικά με τη δική μας προκήρυξη. Σίγουρα η πρόθεση είναι να μην πέσουν οι δύο τελευταίοι της Super League 2 και οι 16 ομάδες που δεν προβιβάζονται από τη Football League.

Βέβαια αν γίνει η Football League οι δύο ουραγοί της Super League 2 θα πέσουν στην Γ’ Εθνική. Αν δεν διεξαχθεί το δικό μας πρωτάθλημα, τότε θα έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν».

Για το αν υπάρχει πρόθεση μη συμμετοχής στο πρωτάθλημα, αν δεν ξεκαθαρίσει το θέμα της προκήρυξης: «Στην Ελλάδα έχουμε κάνει πολύ περίπλοκο το αυτονόητο. Σ’ αυτό που συμφωνούμε όλοι οι πρόεδροι είναι ότι για να ξεκινήσει ένα πρωτάθλημα, πρέπει να είναι ξεκάθαροι οι κανόνες. Πρέπει να ξέρουμε για ποιο λόγο θα παίζουμε, για ποιο λόγο θα ρισκάρουμε το έμψυχο υλικό μας, τι θα γίνει του χρόνου κλπ. Αυτά τα πράγματα, που θα έπρεπε να έχουν λυθεί εδώ και μήνες, θεωρώ ότι εάν δεν νομοθετηθούν και δεν γίνουν ξεκάθαρα, δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε».

Για την περίπτωση έναρξης του πρωταθλήματος με την ελπίδα… να ξεκαθαρίσει η κατάσταση αργότερα: «Είμαστε ανώνυμες εταιρείες και θεωρώ απαράδεκτο να μην ξέρουμε το πλαίσιο. Το καλοκαίρι είχαμε κάποια δεδομένα. Θα παίζαμε πρωτάθλημα με 24 αγώνες, είχαμε χρόνο να κάνουμε μεταγραφές τον Ιανουάριο για να προσαρμόσουμε τις ομάδες μας, να τις είχαμε δει αγωνιστικά. Δηλαδή θα είχαμε ένα δεκάμηνο προγραμματισμού.

Τώρα πάμε να παίξουμε ένα πρωτάθλημα σε 2,5 με 3 μήνες και ουσιαστικά θα έχουμε πολύ στενά περιθώρια για να γίνουν κάποιες αλλαγές, για να επέμβει η διοίκηση και να κάνει μεταγραφές, θα είχαμε κορονοιό, τραυματισμούς. Κι όλα αυτά σ’ ένα πρωτάθλημα που δεν θα έχει ούτε playoffs και playout.

Είναι θέματα που τα λέμε εδώ και μήνες. Κατ’ αρχήν η τροποποίηση που σχεδιάζεται είναι σωστή και μέχρι τις 30 Ιουνίου πρέπει να ξέρουμε ποιες ομάδες θα συμμετέχουν. Αυτή τη στιγμή μόνο έξι από τις 20 ομάδες έχουν αδειοδότηση και λίγες κάνουμε μεταγραφές. Είμαστε σ’ ένα πολύ θολό τοπίο, όπου γενικά όποιο αποτέλεσμα κι αν έχεις, θα είναι σχεδόν άκυρο».

Για το αν υπάρχει ομόφωνη απόφαση από τις ομάδες να μη συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα, εφόσον δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο: «Μας χώρισαν σε Βορρά και Νότο. Στον Νότο συμφώνησαν και οι δέκα ομάδες. Θεωρώ ότι κάτι παρόμοιο έγινε και στον Βορρά. Εμείς οι διοικούντες ουσιαστικά κρατάμε την κατηγορία όρθια. Οι διοικήσεις δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ, τα έξοδα είναι εξαψήφια. Οι πρώτες που θέλουν να παίξουν είναι οι διοικήσεις, αλλά το μόνο που θέλουν αυτή τη στιγμή είναι να υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες, πριν αρχίσουμε, πράγμα που θεωρώ πολύ θεμιτό».

Για το χρονικό όριο 20 ημερών από ΠΣΑΠ και προπονητές: «Για να πω την αλήθεια και ο ΠΣΑΠ θα έπρεπε να κινείται προς την ίδια κατεύθυνση, γιατί ο ΠΣΑΠ θα μείνει με 300 ποδοσφαιριστές λιγότερους, αν γίνει μία στραβή και ανεβούν μόνο τέσσερις και 16 ομάδες καταλήξουν στην Γ’ Εθνική.

Όσον αφορά τις δηλώσεις, ο καθένας θα πρέπει να αναλογιστεί τα λεγόμενά του. Για παράδειγμα η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού Πειραιώς έβγαλε ανακοίνωση, η οποία ουσιαστικά λέει ότι μετά από 3,5 μήνες αποχής δεν ερωτήθηκε κανείς για την έναρξη του πρωταθλήματος. Και να φανταστείτε ότι το βόλεϊ δεν είναι το ίδιο επίπονο με το ποδόσφαιρο.

Θεωρώ ότι ο κ. Μπαντής θα έπρεπε να υπερασπιστεί τις διοικήσεις και να κατανοήσει ότι εμείς έχουμε κρατήσει αυτή την κατηγορία όρθια και είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να παίξουμε. Αυτό που έχουμε θέσει ως προαπαιτούμενο είναι ότι πρέπει να είναι πολύ ξεκάθαροι οι κανόνες. Δεν νομίζω ότι κάποιος μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό».

Για το αν υπάρχει ανταπόκριση στα ερωτήματα της Νίκης Βόλου από το υφυπουργείο Αθλητισμού: «Προς τιμήν τους οι άνθρωποι στο υφυπουργείο αθλητισμού θεωρώ πως είναι πολύ λογικοί και ακούνε τους προβληματισμούς μας. Από κει και πέρα πρέπει τι αλλαγές θα έχουμε στο σχέδιο νόμου μέχρι να ψηφιστεί. Διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις αλλά πιστεύω θα πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση».

Για το κατά πόσο μπορούν να αντέξουν οικονομικά οι ομάδες τα έξοδα για τα test covid κάθε Πέμπτη: «Θεωρώ γενικά πως είναι πολύ δύσκολο και το πρόβλημα της κατηγορίας δεν είναι μόνο τα τεστ covid, είναι ουσιαστικά πως έχει δομηθεί μία κατηγορία, που έχει το ίδιο σχεδόν εξοδολόγιο με τη Super League 2 με έσοδα που είναι μηδαμινά. Η SL2 έχει τηλεοπτικά έσοδα περίπου στις 200.000 ευρώ κι εμείς καθαρά θα πάρουμε το 10%.

Θεωρώ οπότε πως είναι πολύ ανισόρροπο αυτό. Πέραν από τα τεστ, στα οποία νομίζω οι ομάδες θα ανταπεξέλθουν αλλά θα υπάρχουν άλλα προβλήματα σε πληρωμές προς παίκτες, προς το δημόσιο κλπ.».

Για το τοπίο του νέου πρωταθλήματος κι αν η ομάδα κινείται προς ενίσχυση του ρόστερ: «Θεωρώ πως οποιαδήποτε επαγγελματική ομάδα όταν υπάρχει ένα ανοιχτό παράθυρο μεταγραφικό πάντα θα κινείται ενεργά. Από κει και πέρα αν κάποιες κινήσεις ευοδωθούν και θα καταλήξουν σε μεταγραφή είναι κάτι άγνωστο. Σίγουρα υπάρχει η δυσκολία από τη στιγμή που δεν έχουμε δει τις ομάδες μας στο γήπεδο για να ξέρουμε που χρειάζεται ενίσχυση, και θεωρώ πως αν κάποιος κοιτάξει τη νομοθεσία πρέπει οι μισοί ποδοσφαιριστές στο φύλλο αγώνα να είναι Έλληνες, που αυτό δίνει και ένα στίγμα σε ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε».

Για τη συνεργασία με την ομάδα της Αργεντινής: «Είναι συζητήσεις που συνεχίζονται και αυτή η αβεβαιότητα έχει ένα κόστος και διοικητικά. Όταν ασχολείσαι με πράγματα που έπρεπε να έχουν λυθεί πριν από έξι μήνες και ένα χρόνο αυτό κοστίζει και πάνε πιο πίσω συνεργασίες όπως αυτή με τις ακαδημίες. Όλοι αυτοί οι αρμόδιοι πρέπει να αναγνωρίζουν πως αυτή η αβεβαιότητα έχει ένα «χ» κόστος που το παραβλέπουνε, αλλά πιστεύω άμεσα θα ολοκληρωθεί και αυτή η συνεργασία».

Για την έναρξη του πρωταθλήματος: «Το να ξεκινήσουμε χωρίς ξεκάθαρο πλαίσιο είναι «αυτοκτονία». Οποιαδήποτε επιχείρηση όταν αλλάζει ένα πλαίσιο πρέπει να προσαρμοστεί δεν μπορεί να μένει ακίνητη στις θέσεις της».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου