ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Περιμένουν… και δεν επιστρέφουν στο γήπεδο οι ομάδες της Γ’ Εθνικής

περιμένουν-και-δεν-επιστρέφουν-στο-693934

Την περασμένη Παρασκευή η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ανακοίνωσε επίσημα την δυνατότητα των ομάδων της Γ’ Εθνικής να επιστρέψουν σε κανονικούς ρυθμούς προπονήσεων.

Ρεπορτάζ: ΗΛΙΑΣ ΣΧΟΡΤΣΑΝΙΤΗΣ

Βέβαια για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει και ένα ξεκάθαρο πλάνο όσον αφορά την επανεκκίνηση του πρωταθλήματος, αλλά και την κάλυψη του κόστους των εβδομαδιαίων τεστ που οι ομάδες είναι υποχρεωμένες να κάνουν, ώστε να τηρήσουν το υγειονομικό πρωτόκολλο. Θέματα που χρειάζονται λύσεις και να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα το ταλαιπωρημένο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Οι προπονητές Μιχάλης Ανδρωνάς της Δήμητρα Ευξεινούπολης και Στέλιος Αρσένος του Διαγόρα Στεφανοβικείου, όπως και ο πρόεδρος του ΓΣ Αλμυρού, Δήμος Περπερίδης, μίλησαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ της Δευτέρας και εξέφρασαν τις απόψεις τους σχετικά με τις τελευταίες θετικές εξελίξεις στο χώρο αυτό. Αναλυτικά όσα δήλωσαν:

Μιχάλης Ανδρωνάς: «Hταν μία απόφαση που δεν περιμέναμε και σίγουρα μας χαροποιεί. Oλοι οι ποδοσφαιριστές της Δήμητρας περιμένουν με ανυπομονησία την επιστροφή τους στους αγωνιστικούς χώρους, καθώς ήδη συμπληρώσαμε τέσσερις μήνες αγωνιστικής απραξίας. Η τεχνική ηγεσία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το ποδοσφαιρικό τμήμα και τη διοίκηση της ομάδας, ώστε να γνωρίζουμε μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε και τις επίσημες ανακοινώσεις για την τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Φυσικά απαιτείται ένα εύλογο χρονικό διάστημα, καθώς οδηγούμαστε στο άγνωστο για τις επίσημες αγωνιστικές μας υποχρεώσεις. Πληροφορίες λένε για έναρξη του πρωταθλήματος μετά τις 15 Μαρτίου. Αναμένουμε με αγωνία και τις επίσημες αποφάσεις της ΕΠΟ για την κάλυψη του κόστους των rapid test που θα πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση. Το ζητούμενο είναι το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής να κυλήσει ομαλά και με την διεξαγωγή εμβόλιμων αγωνιστικών να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα. Δυστυχώς υπάρχουν ομάδες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς οφείλουν να δείξουν την συμπαράσταση τους σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μην παρατηρηθεί αλλοίωση του πρωταθλήματος. Εύχομαι όλες οι ομάδες να επιστρέψουν υγιείς μέσα στο γήπεδο».

Στέλιος Αρσένος: «Hταν μία ξαφνική απόφαση βάσει κρουσμάτων, γεγονότων και συνθηκών που επικρατούσαν λόγω της πανδημίας. Σίγουρα μας ενθουσιάζει η επιστροφή μας στο γήπεδο και περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις, ώστε να ανταποκριθούμε πιστά στην τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Ωστόσο υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για την επανέναρξη του πρωταθλήματος. Εφόσον πρώτα ο Θεός ξεκινήσουμε επίσημα, θα κοιτάξουμε να επιδείξουμε το ίδιο υψηλό αγωνιστικό πρόσωπο στις αρχές του πρωταθλήματος. Oμως η ΕΠΟ και η Πολιτεία είναι υποχρεωμένες να στηρίξουν τους διοικητικούς παράγοντες όλων των ομάδων, ώστε να υπάρξει μία βιώσιμη κατάσταση».

Δήμος Περπερίδης: «Hταν μία πρόχειρη και βιαστική ανακοίνωση χωρίς διευκρινίσεις. Προσωπικά δεν έλαβα επίσημη ενημέρωση μέσω email και ότι μάθαμε για τις τελευταίες εξελίξεις μέσω εφημερίδων και σάιτ. Περιμένουμε μέσα στην εβδομάδα επίσημες διευκρινίσεις για την πιστή εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου, το οποίο ισοδυναμεί με αυτό της SL και είναι αδύνατο να καλυφθούν 30 μοριακά τεστ από την εκάστοτε ομάδα της Γ’ Εθνικής. Η πολιτεία και όλοι οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να διευκολύνουν τις ομάδες στην κάλυψη των εξόδων των μοριακών τεστ και της διαιτησίας, ώστε να δοθεί η επανέναρξη και στο πρωτάθλημα. Το σίγουρο είναι ότι από την πλευρά μας ως ΓΣΑ μέχρι την Τετάρτη δεν μπαίνουμε στο γήπεδο και δεν παίρνουμε το ρίσκο για την σωματική ακεραιότητα και υγεία των ποδοσφαιριστών μας. Επαναλαμβάνω και πάλι περιμένουμε επίσημες διευκρινίσεις για να πατήσουμε χορτάρι».

Η ανακοίνωση της ΓΓΑ

Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ανακοίνωσε και επίσημα την επιστροφή των ομάδων στις προπονήσεις, έστω κι αν υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα προς απάντηση και επίλυση.

Στην ενημέρωση της ΓΓΑ τονίζεται μεταξύ άλλων:

Η δυνατότητα προπονήσεων των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα

* ποδοσφαίρου γυναικών Α’ Εθνικής,

* ποδοσφαίρου σάλας ανδρών Α’ Εθνικής,

* ποδοσφαίρου ανδρών Γ’ Εθνικής

* μπάσκετ ανδρών Α2 κατηγορίας,

η χρήση και των κλειστών κολυμβητηρίων για αθλητές σωματείων και υποψηφίους των Σχολών Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και Στρατιωτικών Σχολών, η λειτουργία τριών χιονοδρομικών κέντρων για αθλητές, αλλά και η έναρξη των αγώνων (από το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου) στα πρωταθλήματα

* Α1 μπάσκετ γυναικών,

* Α1 πόλο ανδρών και γυναικών,

* Α1 χάντμπολ ανδρών και γυναικών,

προστίθενται, μεταξύ άλλων, στις έως τώρα επιτρεπόμενες αθλητικές δραστηριότητες, σύμφωνα με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 648, 20/02/2021) για τα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας», που τίθεται σε ισχύ από την προσεχή Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου.

Αναλυτικά, λοιπόν, προβλέπονται πλέον τα εξής για τον αθλητισμό σε όλη τη χώρα:

«Αναστολή της λειτουργίας και χρήσης οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, εξαιρουμένων των ακόλουθων περιπτώσεων:

* Της λειτουργίας ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων αποκλειστικά και μόνο από ομάδες έως τριών (3) ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή και χωρίς την παρουσία θεατών, προς τον σκοπό άθλησης μέσω ατομικών αθλημάτων.

* Της λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες, χωρίς την παρουσία θεατών:

α) των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα

* ποδοσφαίρου ανδρών Superleague Ι και Superleague ΙΙ,

* Α’ κατηγορίας ανδρών καλαθοσφαίρισης (Basket League),

* Α’ κατηγορίας ανδρών και γυναικών πετοσφαίρισης (Volley League ανδρών και γυναικών)

και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα των οικείων διεθνών ομοσπονδιών,

β) των εθνικών ομάδων, ανδρών και γυναικών, που έχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις στο συγκεκριμένο διάστημα

γ) για τη διεξαγωγή προγραμματισμένων αγώνων που αποτελούν κριτήριο πρόκρισης σε διεθνείς διοργανώσεις, όπου συμμετέχουν αθλητές στους οποίους έχει ήδη επιτραπεί η προπόνηση με προηγούμενες αποφάσεις.

* Tης λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και από τις 27 Φεβρουαρίου 2021 και για αγώνες, χωρίς την παρουσία θεατών, των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα

* Α1 κατηγορίας καλαθοσφαίρισης γυναικών,

* Α1 κατηγορίας υδατοσφαίρισης ανδρών και γυναικών,

* Α1 κατηγορίας χειροσφαίρισης ανδρών και γυναικών.

* Της λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις, χωρίς την παρουσία θεατών, των ομάδων που μετέχουν στο πρωτάθλημα

α) ποδοσφαίρου ανδρών Football League,

β) ποδοσφαίρου γυναικών Α’ εθνικής,

γ) ποδοσφαίρου σάλας ανδρών Α’ εθνικής,

δ) ποδοσφαίρου ανδρών Γ’ εθνικής,

ε) καλαθοσφαίρισης ανδρών Α2 κατηγορίας.

* Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή των παραπάνω εξαιρέσεων είναι δυνατή μόνο εφόσον ακολουθείται υγειονομικό πρωτόκολλο, που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19, με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου