ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Κατερίνα Τσιρδάνη: «Τα παιδιά αναπνέουν στα γήπεδα»

κατερίνα-τσιρδάνη-τα-παιδιά-αναπνέο-779656

Σύζυγος και εργαζόμενη μητέρα ενός αγοριού ηλικίας ενάμιση χρόνου η Κατερίνα Τσιρδάνη είναι κάτοικος Βόλου τα τελευταία 14 χρόνια. Δυνατή γυναίκα, που δεν δήλωσε ποτέ κουρασμένη, διότι έχει μάθει να «κολυμπά στα βαθιά νερά» της ζωής. Αντίθετα συνεχίζει με θάρρος και τόλμη να δουλεύει σκληρά για το άθλημα, που η ίδια λατρεύει και ασχολείται ενεργά.

Συνέντευξη στον ΗΛΙΑ ΣΧΟΡΤΣΑΝΙΤΗ

Η Κατερίνα Τσιρδάνη κατάγεται από την Πετροπηγή Καβάλας και άρχισε τα πρώτα της ποδοσφαιρικά βήματα στον ΑΟ Καβάλα 86’ όπου και αγωνίστηκε για πέντε αγωνιστικές σεζόν.

Στη συνέχεια φόρεσε τη φανέλα του Φιλυριακού Φλώρινας για πέντε ποδοσφαιρικά έτη, ολοκληρώνοντας παράλληλα τον βασικό κύκλο των σπουδών της στην πόλη της Μακεδονίας. Αργότερα πήρε μεταγραφή για τον ΑΣ Βόλος 2004 με ένα ενδιάμεσο πέρασμα από τις Ελπίδες Καρδίτσας για έξι μήνες.

Ηγετική φυσιογνωμία και αρχηγός, φορώντας επάξια με τιμή και καμάρι το περιβραχιόνιο της ερυθρόλευκης ομάδας της Μαγνησίας που γνώρισε μεγάλες δόξες και στιγμές στην Α’ Εθνική. Ακολούθησε η ποδοσφαιρική της διαδρομή στη Χαλκίδα για λογαριασμό των Αβαντίδων που πανηγύρισε με την ομάδα της Εύβοιας την άνοδο στην Α’ Εθνική. Ο επόμενος ποδοσφαιρικός της σταθμός ήταν η Βασίλισσα Θράκης για δύο σεζόν.

Έχει πετύχει 130 γκολ και μετρά συμμετοχές με την Εθνική Γυναικών (2000-02), Εθνική Γυναικών Άμμου και κάτοχος τροπαίου με την πρωταθλήτρια ομάδα beach soccer ΑΟ Κεφαλληνία σε αγώνες Champions League.

Πλέον η Κατερίνα Τσιρδάνη συνεχίζει στο ποδόσφαιρο ως προπονήτρια, κάνοντας την αρχή στα τμήματα υποδομής του Διαγόρα Στεφανοβικείου και τα δύο τελευταία χρόνια έχει αναλάβει την προπονητική εποπτεία στις ακαδημίες του Μαγνησιακού, καθώς η ίδια είναι κάτοχος πιστοποιημένου διπλώματος Uefa B’ και C’.

Διδάσκει στα φιντάνια του ποδοσφαίρου εκτός από τα μυστικά της στρογγυλής θεάς την κατάλληλη ποδοσφαιρική και κοινωνική συμπεριφορά, την ευγενή άμιλλα και το ευ αγωνίζεσθαι, γιατί απλούστατα τα νιώθει σαν παιδιά της και τους δίνει και το μάθημα της ζωής, το οποίο δεν είναι άλλο από το ομαδικό πνεύμα.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ σχολίασε:

  • Ποια σημαντικά γεγονότα αποτυπώθηκαν χαραγμένα στη μέχρι τώρα ποδοσφαιρική σου διαδρομή;

«Το παιχνίδι Βόλος 2004 με τον αντίπαλο τον ΠΑΟΚ που διεξήχθη στο ΕΑΚ του Βόλου στις 24/5/2009. Θέλαμε οπωσδήποτε να κερδίσουμε για να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα, διότι στο πρώτο ματς στη Θεσσαλονίκη χάσαμε 1-0. Προηγηθήκαμε στο σκορ (1-0) με προσωπικό μου τέρμα, αλλά δεν ήταν αρκετό. Ο αγώνας οδηγήθηκε στην παράταση και χάσαμε τον τίτλο».

  • Συνάντησες ρατσισμό ως αθλήτρια; Κατά τη δική σου γνώμη σε ποια σημεία υστερούν και σε ποια υπερτερούν οι γυναίκες έναντι των ανδρών στο άθλημα;

«Σίγουρα στα πρώτα μου βήματα συνάντησα πολλά ρατσιστικά σχόλια, αλλά ποτέ δεν έδινα σημασία. Η απάντηση μου σε όλους τους επικριτές του γυναικείου ποδοσφαίρου ήταν «ελάτε να δείτε και μετά κρίνετε. Μην κρίνετε εκ του ασφαλούς»! Φυσικά υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες περισσότερο σε δύναμης, ενώ στην τεχνική κατάρτιση δεν παρατηρούνται αρκετά μεγάλες διαφορές».

  • Πιστεύεις στην επανεκκίνηση των γυναικείων πρωταθλημάτων;

«Δυστυχώς εκεί που όλα πήγαιναν προς το καλό και επιστρέφαμε σε κανονικούς ρυθμούς, ήρθε και το δεύτερο lockdown να «γονατίσει» τα πάντα. Θεωρώ ότι ο αθλητισμός δεν έπρεπε να σταματήσει. Όπως σε ολόκληρη την Ευρώπη τα ατομικά και ομαδικά αθλήματα δεν ανεστάλησαν, έτσι και στη χώρα μας έπρεπε να συνεχίσουν κανονικά! Το γυναικείο ποδόσφαιρο και τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα θα είναι πολύ δύσκολο να ξεκινήσουν ή εάν γίνει η επανέναρξη τους οι ομάδες θα βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση, καθώς η αποχή είναι αρκετά μεγάλη».

  • Οσον αφορά στην προπονητική σου εποπτεία;

«Φέτος θα αγωνιζόμουν με την ομάδα της Δόξας Πηγαδακίων Ζακύνθου που συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής Γυναικών. Ως προπονήτρια βρίσκομαι για δεύτερη χρονιά στις ακαδημίες του Μαγνησιακού. Το κυριότερο για έναν προπονητή στις μικρές και ευαίσθητες ηλικίες να λειτουργεί και ως παιδαγωγός. Να μιλάει ποδοσφαιρικά μεν, αλλά με όμορφο τρόπο, ώστε τα παιδιά να μπορούν να αφομοιώσουν τα λόγια του προπονητή τους και με τρόπο που θα ελκύονται για να ακούν τις συμβουλές του. Βέβαια υπάρχουν και οι φωνές που βάζουμε, όχι για κακό όμως, αλλά πιο πολύ για να κάνουν ησυχία και να ακούσουν τις οδηγίες μας. Ο τρόπος που διδάσκει ο δάσκαλος γράμματα στους μαθητές του, έτσι και ο προπονητής παραδίδει μαθήματα ποδοσφαίρου στα ανερχόμενα ταλέντα».

  • Πόσο εύκολο είναι να διαχειριστείς ακαδημία τόσο σε νίκη, όσο και σε ήττα; Οι γονείς ωθούν τα παιδιά τους στον αθλητισμό;

«Ως προπονήτρια είτε σε νίκη είτε σε ήττα, θα μιλήσω στα παιδιά. Φυσικά πριν από κάθε αγώνα τους εξηγώ πως δεν με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα, αλλά να ευχαριστηθούν οι λιλιπούτειοι αθλητές τις ευχάριστες στιγμές της αναμέτρησης. Πάντα τους τονίζω πως ο πρωταθλητισμός και ο ανταγωνισμός θα έρθουν αργότερα.

Από την άλλη οι γονείς ωθούν τα παιδιά τους στον αθλητισμό, γιατί στα δύο χρόνια που βρίσκομαι στα τμήματα υποδομής του Μαγνησιακού, όλα τα παιδιά έχουν το απόλυτο των συμμετοχών και αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Την ίδια κίνηση έκαναν και οι γονείς των αθλητών του Διαγόρα Στεφανοβικείου και έμεινα απόλυτα ικανοποιημένη από την υπέρμετρη αγάπη των γονέων για τον αθλητισμό και το αποδείκνυαν με την μαζική προσέλευση των παιδιών τους».

  • Πώς βιώνεις την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση εν μέσω της πανδημίας; Πώς κρίνεις το μέλλον της χώρας μας σε όλα τα επίπεδα;

«Είναι αρκετά δύσκολη η κατάσταση που βιώνουμε, αλλά είμαστε δυνατοί και θα το ξεπεράσουμε. Θεωρώ ότι είναι ένα δυνατό χαστούκι για την οικονομία της χώρας μας. Δύσκολοι καιροί και υπάρχει κίνδυνος πολλά καταστήματα να βάλουν οριστικά λουκέτο, ενώ το φάσμα της ανεργίας θα εκτιναχθεί στα ύψη. Ο κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση, γεγονός λυπηρό».

  • Σύζυγος, μητέρα, εργαζόμενη, αθλήτρια. Ποιο είναι το μυστικό, ώστε να τα συνδυάζεις όλα;

«Οταν έχεις θέληση και ψυχή τα προλαβαίνεις όλα. Από μικρή ηλικία ήμουν στην ένταση, οπότε το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Τα αγαπώ όλα, αλλά με διαφορετικό τρόπο το καθένα. Για μένα πλέον όλα τα παραπάνω είναι το νόημα και ο τρόπος της ζωής μου».

  • Τέλος, η έμπειρη παίκτρια και προπονήτρια ευχήθηκε:

«Εύχομαι και καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία σε όλο τον κόσμο. Από καρδιάς εύχομαι να ξεπεραστεί γρήγορα η πανδημία και η ζωή μας να επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς και τα παιδιά και οι μεγάλοι να επιστρέψουν στους αθλητικούς χώρους, όπου… αναπνέουν».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου