ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ

Συγκίνηση για τον «πίνακα των ψυχών» [photo]

συγκίνηση-για-τον-πίνακα-των-ψυχών-photo-850805

Εργο αφιερωμένο στη μνήμη των ανθρώπων, που έδωσαν τη ζωή και το αίμα τους για τον σύλλογο της Νίκης Βόλου – Πρόταση να γίνει γκράφιτι στο ανακαινισμένο «Παντελής Μαγουλάς»

Ρίγη συγκίνησης σκορπίζει με την πρώτη ματιά «ο πίνακας ψυχών». Εργο του Αλέκου Μωραϊτίδη, από τη Νέα Ιωνία, ζωγράφου, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή και το αίμα τους για τον σύλλογο της Νίκης Βόλου. Ο Αλέκος Μωραϊτίδης «παντρεύει» τον πολιτισμό με τον αθλητισμό και καταφέρνει μέσα σ’ έναν πίνακα να «αποτυπώσει» την ιστορία της Νέας Ιωνίας και του αθλητικού συλλόγου της πόλης «Νίκη Βόλου», που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.

Ο συγκεκριμένος πίνακας τελείωσε πριν από λίγο καιρό. Ο καλλιτέχνης προτίθεται να τον προσφέρει στον αθλητικό σύλλογο «Νίκη Βόλου» με απώτερο στόχο βέβαια να γίνει γκράφιτι που θα «αγκαλιάσει» όλη την έμπροσθεν πλευρά του ανακαινισμένου γηπέδου «Παντελής Μαγουλάς», που θεωρείται το σπίτι της ιστορικής ομάδας της Νέας Ιωνίας.

«Ολη η ιστορία σε έναν πίνακα»

Ο Αλέκος Μωραϊτίδης, εμπιστεύτηκε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την παρουσίαση αυτού του έργου, μαζί με την ελπίδα του ότι η πρότασή του να «κοσμήσει» την είσοδο της «κλούβας» θα γίνει αποδεκτή.

Τι άλλωστε καλύτερο, από το να βλέπει κανείς μπαίνοντας στο γήπεδο, την ιστορία όχι μόνο της Νίκης Βόλου, αλλά των πρώτων προσφύγων που έφτασαν στο λιμάνι του Βόλου και έφτιαξαν τον πρώτο συνοικισμό στη Νέα Ιωνία.

«Μέσα στον «πίνακα των ψυχών» βλέπει κανείς στο βάθος τη Σμύρνη να καίγεται. Τούρκοι καβαλάρηδες να διώχνουν τον κόσμο, μπουλούκια να ανεβαίνουν στα καράβια βάφοντας τα πανιά τους μαύρα και τα κατάρτια τους μαβιά. Να προσπαθούν να πιάσουν έναν χώρο που θα τους πάει σε μία καινούργια πατρίδα», περιγράφει το περιεχόμενο του πίνακα ο Αλέκος Μωραϊτίδης, συνομιλώντας μαζί μας. Είναι η δική του ματιά στα γεγονότα εκείνης της εποχής.

Ο καλλιτέχνης παντρεύει με εκπληκτικό τρόπο, τις δύο πόλεις, τη Σμύρνη και τον Βόλο, καθώς αν προσέξει κανείς στον πίνακα παρουσιάζονται να έχουν την ίδια παραλιακή ευθεία. Μοιάζουν ουσιαστικά σαν να είναι μία πόλη.

Προς τα κάτω, στα αριστερά του πίνακα «συναντά» κανείς τα καράβια που φαίνεται να έχουν βρει προορισμό. Με την ξύλινη σκάλα κατεβαίνουν οι πρόσφυγες και τους υποδέχονται παιδάκια χορεύοντας με ενθουσιασμό. Δεξιά κάτω το σημείο σύμβολο της πόλης του Βόλου. Το κτίριο Παπαστράτος, ενώ πάνω δεξιά ο τεράστιος άγγελος του Μενδαίου Παιονίου «Η ΝΙΚΗ», φωτίζει με μαγικό τρόπο τον κόσμο για να τους επιβεβαιώσει ότι εδώ είναι ο τόπος της επαγγελίας για αυτούς: ο Βόλος.

Στο τέλος δεξιά αποτυπώνεται ένα μπουλούκι νέων παιδιών. Μοιάζει σα να φωτογραφίζονται η προσφυγική ομάδα της Σμύρνης, η λεγόμενη μετά Νίκη Βόλου», σύμφωνα με τον Αλέκο Μωραϊτίδη.

Το πιο μαγικό όμως, είναι ότι ο καλλιτέχνης ήθελε να δώσει περισσότερη έμφαση στους μεγάλους αγωνιστές του ιστορικού συλλόγου που έφυγαν από τη ζωή.«Προσπάθησα να βρω 50 άτομα βάζοντας τη μορφή τους μέσα στα σύννεφα με αφαιρετικό τρόπο, ώστε με το βλέμμα τους να καμαρώνουν την αγαπημένη τους ομάδα από εκεί ψηλά. Εκτός από εκείνα τα άτομα που επιλέχτηκαν τελικά, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλοι εκατοντάδες που χάθηκαν, που πρόσφεραν, που αγάπησαν την Νίκη Βόλου. Ήταν δύσκολη όμως η συλλογή του απαραίτητου φωτογραφικού υλικού», συνεχίζει ο ίδιος.

Τα ονόματα εκείνων που «αποτυπώνονται» είναι: Παντελής Μαγουλάς, Ντάφης, Πανταζόπουλος, Κυρλόγλου,Καλιοτζής, Κοκκινάκης, Μανιατάκης, Ζαντέρογλου, Βοσινάκης, Αντρέου, Γκαμέτης , Φωτάκης, Τζανέτος, Γιαλίδης ,Ξάνθης, Λαλές, Μητζιλαίος,Ρουμελιώτης, Βαλαχάς, Κουκλάκης, Κοντογιάννης, Βουρούκος, Κορωναίος,Λάζος, Ντοκούζης, Κωστής, Βικιώτης, Φώφη Χριστοφορίδου.

Οσον αφορά την απεικόνιση του ξεριζωμού και της προσφυγιάς «πρωταγωνιστούν» οι Συμεωνίδης, Μαγουλάς, Παντελάρας, Βουρούκος, Κατσαλής και Σουγιουτζόπουλος.

Η πρόταση για το γκράφιτι

Η πρόταση για να γίνει γκράφιτι ο «πίνακας των ψυχών» στο «Παντελής Μαγουλάς» έχει τεθεί υπόψη της διοίκησης του Ερασιτεχνικού Συλλόγου της Νίκης Βόλου, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει δοθεί απάντηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένθερμοι υποστηρικτές είναι η «Λέσχη Φιλάθλων Νίκης Βόλου» και όλοι οι σύνδεσμοι. Αν θα ευοδωθεί ή όχι ο σχεδιασμός, μένει να φανεί το επόμενο διάστημα. Ο καλλιτέχνης πάντως είναι διατεθειμένος, αν ο σύλλογος αρνηθεί την προσφορά του, να τον διαθέσει στη Λέσχη Φιλάθλων.

Το γήπεδο «Παντελής Μαγουλάς» όπως είναι γνωστό γεννήθηκε το 1924 και ανακατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1970. Το προσωνύμιο της ιστορικής έδρας «Κλούβα» δόθηκε, λόγω του μικρού μεγέθους του γηπέδου και της ελάχιστης απόστασης του αγωνιστικού χώρου από τη κερκίδα, που έκανε τους αντίπαλους ποδοσφαιριστές να νιώθουν εγκλωβισμένοι στο γήπεδο. «Φόβητρο» για τους αντιπάλους η Θύρα 3, που σχεδόν «ακουμπούσε» το τέρμα.

Πριν από λίγο καιρό ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του με χρηματοδότηση από την περιφέρεια Θεσσαλίας. Τα έργα περιλάμβαναν τοποθέτηση νέου χλοοτάπητα, προμήθεια και τοποθέτηση μεταλλικών κιγκλιδωμάτων, εξωραϊσμός της πρόσοψης του γηπέδου επί της οδού Μαιάνδρου, συντήρηση της κερκίδας (θύρα 1) με τοποθέτηση πλαστικών καθισμάτων και ηλεκτρολογική εγκατάσταση για το φωτισμό του αγωνιστικού χώρου, κατασκευή νέας κερκίδας (θύρα 3) χωρητικότητας 1.300 ατόμων περίπου, ενώ επεκτάθηκε και ο αγωνιστικός χώρος, ώστε να ανταποκρίνεται στις διαστάσεις επαγγελματικών ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου