ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Για το «ξεχασμένο» κύπελλο στον Βόλο!

για-το-ξεχασμένο-κύπελλο-στον-βόλο-728406

Μπορεί να ξεκίνησε χθες το πρωτάθλημα 2020-2021, αλλά σήμερα το βράδυ (21:00), στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, Ολυμπιακός και ΑΕΚ διεκδικούν το τρόπαιο του Κυπέλλου της προηγούμενης σεζόν…

Αφού πέρασε από «σαράντα κύματα», ο 78ος τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο έφτασε η ώρα να διεξαχθεί, στο Πανθεσσαλικό Στάδιο στον Βόλο (21.00 – Cosmote Sport 1) και Ολυμπιακός και ΑΕΚ θα διεκδικήσουν έναν τίτλο… με πρωτοφανή καθυστέρηση, καθώς από τη μια οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην αθλητική δράση και από την άλλη οι γνωστές κόντρες του ελληνικού ποδοσφαίρου είχαν ως αποτέλεσμα μια σειρά από «επεισόδια» και δύο αναβολές (27/7 και 30/8).

Να σημειωθεί ότι λόγω των μέτρων ασφαλείας για τον κορονοϊό, ο τελικός θα διεξαχθεί χωρίς θεατές, όπως επιβάλλουν τα ιατρικά πρωτόκολλα. Αυτή η κατάσταση όμως μόνο πρωτόγνωρη δεν είναι για τελικό Κυπέλλου, καθώς τα τελευταία χρόνια οι τελικοί της διοργάνωσης να διεξάγονται υπό ειδικές συνθήκες (κεκλεισμένων των θυρών, με μειωμένο αριθμό θεατών κ.ο.κ.). Ακόμη και χθες μια μέρα πριν τον σημερινό τελικό ο Ολυμπιακός με ανακοίνωσή του επιτίθεται και πάλι κατά της ΕΠΟ, την οποία κατηγορεί ότι παραβιάζει το πρωτόκολλο Υγείας και όσα συμφωνήθηκαν με την ελληνική αστυνομία, μοιράζοντας ανεξέλεγκτα προσκλήσεις για τον τελικό στο Πανθεσσαλικό στάδιο. Έτσι, κάλεσε τα αρμόδια υπουργεία να τηρηθούν τα νόμιμα και στο στάδιο να βρίσκονται μόνο αυτοί που επιτρέπεται, γιατί διαφορετικά «κανένας αγώνας δεν μπορεί να γίνει».

Σύγκρουση διάρκειας μηνών

Από τις 24 Ιούνη, όταν Ολυμπιακός και ΑΕΚ απέκλεισαν ΠΑΟΚ και Αρη, αντίστοιχα, για την ημιτελική φάση και έκλεισαν «εισιτήριο» για τον τελικό, που εδώ και περίπου δυόμισι μήνες βρισκόταν σχεδόν μονίμως στην αθλητική επικαιρότητα, αλλά ποτέ για ποδοσφαιρικούς λόγους… Ολο αυτό το διάστημα εκτυλίχθηκε μία σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στις διοικήσεις των δύο ομάδων αλλά και με τη διοργανώτρια αρχή (ΕΠΟ), αντιπαράθεση στην οποία σε διάφορα σημεία ενεπλάκησαν επίσης τρίτες ομάδες, παράγοντες της Τοπικής Διοίκησης, αστυνομικές αρχές, μέχρι και διεθνείς ποδοσφαιρικές συνομοσπονδίες.

Από τον αρχικό ορισμό του γηπέδου της Ριζούπολης ως έδρας του τελικού μέχρι τη λύση του ΟΑΚΑ και τα κρούσματα κορονοϊού στον Ολυμπιακό (στο «παρά ένα» της διεξαγωγής στις 30/8), οι αιτίες και τα άλλοθι για κορύφωση της εξωαγωνιστικής αντιπαράθεσης δεν έλειψαν.

Με ρόστερ «ανάγκης»

Τα όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα στο εξωαγωνιστικό μέρος του τελικού είχαν και επιπτώσεις όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι. Μια απ’ αυτές είναι το γεγονός ότι οι δύο ομάδες θα αγωνιστούν στον τελικό με «κουτσουρεμένα» ρόστερ, καθώς αφενός δεν επιτρέπεται η συμμετοχή των νεοαποκτηθέντων παικτών (αφού ο αγώνας εντάσσεται στο πρόγραμμα της σεζόν 2019 – 2020), αφετέρου φυσικά δεν μπορούν πια να χρησιμοποιήσουν παίκτες τους οποίους έχουν παραχωρήσει σε άλλες ομάδες. Ετσι, ο μεν Ολυμπιακός θα αγωνιστεί χωρίς τους νεοαποκτηθέντες Ραφίνια, Χολέμπας, Κρίστινσον και Αποστολόπουλο και χωρίς τους αποχωρήσαντες Τσιμίκα, Χριστοδουλόπουλο και Ομάρ, η δε ΑΕΚ χωρίς τους «καινούργιους» Ινσούα, Ενομπακάρε, Ιατρούδη, Καρακλάγιτς και Ανσαριφάρντ αλλά και χωρίς τους αποχωρήσαντες Μπάρκα, Χουλτ, Κλωναρίδη και Γιακουμάκη. Από την άλλη, η χρονική περίοδος της διεξαγωγής κάνει τον τελικό να μοιάζει με …παιχνίδι προετοιμασίας, αφού οι ομάδες βρίσκονται ουσιαστικά στο στάδιο της κορύφωσής της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγωνιστική τους κατάσταση. Κάτι που άλλωστε παραδέχτηκαν και οι δύο προπονητές, Μάσιμο Καρέρα και Πέδρο Μαρτίνς.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, όσον αφορά τους στόχους των δύο ομάδων αυτοί μεταφράζονται για τον μεν Ολυμπιακό, ήδη πρωταθλητή της πλέον ιδιαίτερης αγωνιστικής σεζόν 2019 – 2020, στην κατάκτηση του νταμπλ, για τη δε ΑΕΚ να σωθεί με έναν τρόπο μια χρονιά που άρχισε πολύ στραβά ένα χρόνο πριν (Αύγουστος 2019).

Ο 3ος στον Βόλο

Ο σημερινός είναι ο 3ος τελικός στο Πανθεσσαλικό Στάδιο. Ο 1ος ήταν 5/5/2007: Λάρισα-Παναθηναϊκός 2-1 (3’ Κόζλεϊ, 82’ Αντσουέ-44’ πεν. Δ. Παπαδόπουλος) με 18.111 εισιτήρια και ο 2ος 10 χρόνια μετά 6/5/2017 (Εισιτήρια: 19236) μεταξύ ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-1 (24’ Μπίσεσβαρ, 81’ Πέντρο Ενρίκε-26’ Χριστοδουλόπουλος).

Με 4-3-3

Τόσο ΑΕΚ όσο και Ολυμπιακός για τον σημερινό τελικό έχουν καταλήξει σε σύστημα 4-3-3. Ο Μάσιμο Καρέρα έδειξε πως το 4-3-3, προτιμάται από μια διάταξη με τρεις στην άμυνα. Στην τελευταία πρόβα ο Τσιντώτας ήταν στο τέρμα, οι Τσιγκρίνσκι και Σβάρνας το δίδυμο στόπερ, ο Λόπες αριστερό μπακ, ενώ ο Μπακάκης στο δεξί άκρο της άμυνας. Στο κέντρο ο Σιμόες, ο Κρίστισιτς και ο Μάνταλος συνθέτουν την τριάδα, ενώ Λιβάγια αριστερά, Βέρντε δεξιά και Ολιβέιρα στην κορυφή είναι οι επιλογές για την επιθετική τριπλέτα.

Ο Πορτογάλος προπονητής Πέδρο Μαρτίνς για τον ΟΣΦΠ προσανατολίζεται σε ένα σχήμα με τον Τζολάκη στο τέρμα, τους Τοροσίδη στο αριστερό και Μπρούνο στο δεξί άκρο άμυνας και τους Μπα και Σισέ στόπερ (αουτσάιντερ ο Σεμέδο). Στο κέντρο την τριάδα θα συνθέτουν οι Καμαρά, Μπουχαλάκης και Καφού, ενώ ο Βαλμπουενά με έναν εκ των Μασούρα, Φορτούνη και Ραντζέλοβιτς θα πλαισιώνουν τον Ελ Αραμπί.

Η ΑΕΚ ήρθε στον Βόλο, για τον τελικό κυπέλλου με επτά νεαρούς (Λάτσι, Θεοχάρης, Σταμούλης, Μιτάι, Μαχαίρας, Μπότος, Χριστόπουλος), και τουλάχιστον δύο θα δηλωθούν στη 18άδα ενώ θα απουσιάσουν ο τραυματίας Σιμάνσκι και ο Γαλανόπουλος που δεν έχει επιστρέψει ακόμα στο 100%. Η αποστολή της ΑΕΚ: Τσιντώτας, Αθανασιάδης, Θεοχάρης, Μπακάκης, Λόπες, Λάτσι, Τσιγκρίνσκι, Σβάρνας, Παουλίνιο, Σταμούλης, Μιτάι, Κρίστιτσιτς, Βέρντε, Σιμόες, Αλμπάνης, Μάνταλος, Σαμπανάτζοβιτς, Μαχαίρας, Μπότος, Λιβάια, Ολιβέιρα, Χριστόπουλος.

Αποστολή με 25 ποδοσφαιριστές, μεταξύ των οποίων και νεοαποκτηθέντες που δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής ο Ολυμπιακός που ήταν από προχθές στον Βολο. Ο προπονητής του Ολυμπιακού συμπεριέλαβε στην αποστολή τους Ραφίνια, Χολέμπας, Κρίστινσον, Βρουσάι και Κάιπερς προκειμένου να ενισχύσει τη συσπείρωση της ομάδας.

Από τους τρεις ποδοσφαιριστές που είχαν προσβληθεί από κορονοϊό το προηγούμενο διάστημα, διαθέσιμοι είναι οι Σεμέδο και Τζολάκης, όχι όμως και ο Λοβέρα. Στην αποστολή συμπεριλήφθηκε και ο Σουντανί, που προέρχεται από πολύμηνη απραξία, λόγω του σοβαρού τραυματισμού (ρήξη χιαστών) που υπέστη τον Φεβρουάριο. Απών είναι ο τραυματίας Σα.

Αναλυτικά η αποστολή του Ολυμπιακού: Αλέν, Τζολάκης, Καραργύρης, Κρίστινσον, Ραφίνια, Μπα, Σισέ, Σεμέδο, Παπαδόπουλος, Τοροσίδης, Χολέμπας, Βρουσάι, Μπουχαλάκης, Καφού, Καμαρά, Σουρλής, Μασούρας, Βαλμπουενά, Φορτούνης, Ραντζέλοβιτς, Μπρούνο, Κάιπερς, Σουντανί, Χασάν, Ελ Αραμπί.

Ο Kάιπερς διαιτητής

Τον σημερινό τελικό Κυπέλλου στο Πανθεσσαλικό θα το διευθύνει ο Ολλανδός διαιτητής, Μπιορν Κάιπερς. Ο Κάιπερς είχε σφυρίξει τον επαναληπτικό ημιτελικό Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 2-0 στο «Γ. Καραϊσκάκης». Θα έχει βοηθούς τους συμπατριώτες του Φαν Ρούκελ και Ζέινστρα, ενώ Ολλανδός θα είναι και ο υπεύθυνος VAR, συγκεκριμένα ο Φαν Μπούκελ, με ελληνική εκπροσώπηση μόνο σε ό,τι αφορά τον ΑVAR, που θα είναι η Κσαρδιτσιώτισσα Χρύσα Κουρομπύλια.

Χωρίς Βολιώτες

Παρ’ ότι την τελευταία δεκαετία είχαμε συχνές συμμετοχές Βολιωτών παικτών σε τελικούς του κυπέλλου Ελλάδος για φέτος κάτι τέτοιο δεν θα γίνει σήμερα αφού Ολυμπιακός Πειραιά και ΑΕΚ που θα διεκδικήσουν το τρόπαιο δεν έχουν στα ρόστερ τους ποδοσφαιριστή από τον Βόλο κι ενώ υπάρχουν Βολιώτες που έφθασαν να αγωνισθούν σε τελικούς κυπέλλου αλλά και να το σηκώσουν.

Τελευταίος Βολιώτης που σήκωσε κύπελλο είναι ο Δημήτρης Λημνιός στον περσινό (2019) τελικό με τη φανέλα του ΠΑΟΚ (στο 1-0 επί της ΑΕΚ), ενώ με τον ΠΑΟΚ σήκωσε κύπελλο στο Βόλο το 2017 ο Παναγιώτης Γλύκος (στο 2-1 επί της ΑΕΚ).

Με την ΑΕΚ ήταν κυπελλούχος το 2016 ο Άνταμ Τζανετόπουλος (στο 2-1 επί του Ολυμπιακού), ενώ ο Τάσος Λαγός πανηγύρισε τον τίτλο απέναντι στον επίσης Βολιώτη Παναγιώτη Γλύκο, όταν το 2014 ο Παναθηναϊκός επικράτησε του ΠΑΟΚ με 4-1.

Πιο παλιά, σε τρεις μάλιστα τελικούς με τον Ολυμπιακό του Πειραιά, έπαιξαν οι Βασίλης Μποτίνος, Τάκης Συνετόπουλος και Θανάσης Κωστούλας, αλλά και ο Βασίλης Βασιλάκος που δεν σήκωσε κύπελλο, αν και το δοκίμασε με δύο διαφορετικές ομάδες…(ΠΑΟΚ, Πανιώνιο) . Οι επίσης Βολιώτες Χρήστος Ζαντέρογλου, Μίμης Κοκκινάκης και Λάκης Μουστακλής έχουν επίσης πάρει γεύση τελικών, όλοι με τον Ολυμπιακό του Πειραιά, ενώ το 1980 ο Βολιώτης Γιώργος Βούλγαρης έπαιξε τελικό με την φανέλα του Ηρακλή (νικήτρια 5-2 η Καστοριά).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου