ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Το ρεκόρ του Θανάση Κωστούλα και αυτοί που νίκησαν τον χρόνο

το-ρεκόρ-του-θανάση-κωστούλα-και-αυτοί-47302

Με ένα άπιαστο ρεκόρ και για τον Ολυμπιακό Βόλου και για τον ίδιο έχει αποχαιρετήσει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο ο Θανάσης Κωστούλας, που ήταν ο πρώτος σε συμμετοχές αφού, ξεκινώντας στις 3/10/93, έχει αγωνιστεί σε 560 ματς! (Συγκεκριμένα, είχε 335 συμμετοχές στην Α’ Εθνική, 124 στην Β’, 82 στο κύπελλο Ελλάδος και 19 ευρωπαϊκές).

Επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΗΝΕΛΗΣ

Ο Θανάσης Κωστούλας μένει στην επικαιρότητα καθώς γίνονται αναφορές στα παιδιά του Κώστα και Χαράλαμπο που είναι στις μικρές ομάδες του ΟΣΦΠ, αλλά το ρεκόρ του μπορεί να συγκριθεί με αυτά των μεγάλων του ποδόσφαιρο που αναφέρονται στην έκδοση του λευκώματος «60 χρόνια Α’ Εθνική» και αφορά στους ποδοσφαιριστές με τη μεγαλύτερη διάρκεια στην κατηγορία.

Στην ιστορία της Α’ Εθνικής υπάρχουν κάποιοι που άντεξαν περισσότερο στον χρόνο παίζοντας 21 χρόνια, ενώ στο 21 έφτασε και ο Θανάσης Κωστούλας αλλά οι δυόμισι περίοδοί του με τον Ολυμπιακό Βόλου που άρχισε και τελείωσε δεν ήταν στη μεγάλη κατηγορία…

Πολλοί αναρωτιούνται άλλωστε πόσα χρόνια μπορεί να διαρκεί μια ποδοσφαιρική καριέρα; Με τις σημερινές συνθήκες περισσότερο, ωστόσο το παρελθόν ανέδειξε ανθρώπους που άντεξαν στο χρόνο περισσότερο από τους σημερινούς. Η εξήγηση βέβαια είναι απλή, Οι απαιτήσεις πλέον είναι μεγαλύτερες και παρά το ψηλό επίπεδο προπόνησης και τρόπου ζωής, οι αντοχές δεν αρκούν. Έτσι πολύ δύσκολα μπορεί σήμερα να παίξει ποδοσφαιριστής μια εικοσαετία σε επίπεδο κορυφής, εκτός αν είναι τερματοφύλακας.

Το ρεκόρ των 21 περιόδων σερί έκανε ο μεγάλος Δομάζος που αγωνίστηκε σε 21 διαφορετικές σεζόν, και στις 21 στον Παναθηναϊκό, αν και το 1979-80 το μοιράστηκε με την ΑΕΚ! Ο Μίμης Δομάζος έκανε ντεμπούτο στην Α’ Εθνική στις 25 Οκτωβρίου 1959, με το ξεκίνημά της δηλαδή. Και έπαιξε το τελευταίο του παιχνίδι στις 18 Μαΐου 1980. Πρόλαβε δηλαδή και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην πρώτη του σεζόν. Η πρώτη από την τελευταία του συμμετοχή απέχουν 7512 μέρες ή 20 χρόνια, έξι μήνες και 24 μέρες.

Αυτό το ρεκόρ των 21 σεζόν είχε μεγάλη ευκαιρία να σπάσει ο Τάσος Μητρόπουλος, όταν γύρισε το 1997 στον Ολυμπιακό. Ωστόσο έκανε συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά στο πρωτάθλημα του 1997-98 δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου, αν και είχε συμβόλαιο.

Ο Μητρόπουλος έπαιξε για πρώτη φορά στις 3 Οκτωβρίου 1976 με τον Εθνικό. Μετά από πέντε χρόνια πήγε στον Ολυμπιακό, όπου έμεινε 11. Ακολούθησαν ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Απόλλων, Ηρακλής και Βέροια. Το τελευταίο του παιχνίδι στην κατηγορία ήταν στις 25 Μαΐου 1997. Απείχε από το πρώτο 20 χρόνια, επτά μήνες και 23 μέρες ή 7540 μέρες.

Ούτε 17 ετών δεν ήταν ο Νίκος Χρηστίδης, όταν στις 28 Μαρτίου 1962 κλήθηκε να παίξει κάτω από τα δοκάρια του Άρη σε ντέρμπι πρωταθλήματος με τον ΠΑΟΚ! Ο Νίκος έμεινε 15 χρόνια στον Άρη, με τις δύο τελευταίες του σεζόν εκεί να κάνει από μια μόλις συμμετοχή. Το 1976 πήγε στην ΑΕΚ, όπου έμεινε άλλα έξι χρόνια κλείνοντας την καριέρα του το 1982 με τον αγώνα ΠΑΣ Γιάννινα – ΑΕΚ στις 23 Μαΐου 1982. Ακριβώς 7362 μέρες ή 20 χρόνια, ένα μήνα και 26 μέρες. Και αυτός έπαιξε σε 21 σεζόν, λέγοντας ότι η διάρκεια οφείλεται στο γεγονός ότι χρησιμοποιούσε πολύ το μυαλό του.

Το σίριαλ της μεταγραφής του Γιώργου Κούδα από τον ΠΑΟΚ στον Ολυμπιακό, του κόστισε την απουσία από την Α’ Εθνική για δύο σεζόν, το 1966-67 και το 1967-68. Και τα μισά παιχνίδια να έπαιζε, θα μπορούσε να έχει ξεπεράσει σε συμμετοχές το Μίμη Δομάζο. Στο θέμα μας όμως, ο Κούδας ανήκε στο ρόστερ του ΠΑΟΚ 21 χρόνια, αν και τα δύο παροπλισμένος. Δεν μπαίνει στην παραπάνω παρέα όμως γιατί έπαιξε στις 19. Οι δικές του πρώτη και τελευταία συμμετοχή, απέχουν 7373 μέρες ή 20 χρόνια, δύο μήνες και έξι μέρες.

Για 21 χρόνια έμεινε στην Α’ Εθνική και ο Θωμάς Μαύρος, αλλά το 1975-76 η δικαστική διαμάχη για τη μεταγραφή του από τον Πανιώνιο στην ΑΕΚ του στέρησε τη συμμετοχή. Έτσι και αυτός έπαιξε σε 20 διαφορετικές σεζόν.

Η παρουσία του Νίκου Νιόπλια στην Β’ Εθνική με τη Χαλκηδόνα μια σεζόν, του στέρησε την ευκαιρία να παίξει και αυτός σε 21 σεζόν στην Α’ Εθνική. Έπαιξε σε 20 διαφορετικές σεζόν, αλλά η πρώτη του από την τελευταία συμμετοχή έχουν μεγαλύτερη απόσταση από του Δομάζου.

Ο «δικός» μας Θανάσης Κωστούλας έκανε κι ένα άλλο άπιαστο ρεκόρ στα 21 χρόνια καριέρας και είναι ότι επέστρεψε στον Ολυμπιακό Βόλου, από τον οποίο είχε φύγει το καλοκαίρι του 1994, μετά από 18,5 χρόνια και στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν υπάρχει παρόμοια περίπτωση επιστροφής σε ομάδα ύστερα από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα!

Μάλιστα ο Κωστούλας που ήταν και διεθνής το… 100 συμμετοχές σε μια ομάδα το έχει κάνει τρεις φορές σε διαφορετικές ομάδες (στην Καλαμάτα, στον Ολυμπιακό Πειραιά και στην Ξάνθη που μάλιστα η 100η του συμμετοχή έγινε στο ματς 5/12/10 με τον Ολυμπιακό Βόλου).

Ο Θανάσης Κωστούλας από την Σούρπη ξεχώρισε όταν έπαιξε στα 15 του στη Δ’ Εθνική με τον ΓΣ Αλμυρού για να έρθει στον Ολυμπιακό Βόλου, κάνοντας τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στο επαγγελματικά πρωταθλήματα. Αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό Βόλου την περίοδο 93-94 με 27 συμμετοχές και ένα γκολ .Στη συνέχεια αγωνίστηκε σε Καλαμάτα και Ολυμπιακό Πειραιώς όπου με 130 συμμετοχές κατέκτησε 5 πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο Ελλάδας, έπαιξε σε δύο ματς με την Εθνική, για να μετακομίσει το 2007 στην Ξάνθη από την οποία έφυγε το 2011, για την Τρίπολη πριν επιστρέψει στο Βόλο όπου το τελευταίο του ματς ήταν 4/5/2014. (Και βέβαια κανείς δεν ξεχνά ότι μέχρι πέρσι έπαιζε στον Αίαντα Σούρπης…).

Ο Κωστούλας σκόραρε πρώτη φορά 25/9/1994 στο Ολυμπιακός Β.- Αναγέννηση Καρδίτσας 3-1 και ξαναπέτυχε γκολ με τον Ολυμπιακό Β. 11/5/2013 στο Ολυμπιακός-Ηρακλής Ψαχνών 2-0 . Στις 21 επαγγελματικές σεζόν (οι 18 στην Α΄) άφησε μια ποδοσφαιρική ιστορία αλλά και κάτι πιο σπάνιο που δίδαξε σε πολλούς νεότερους. Το Ηθος…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου