ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Μανώλης Χανταμπάκης στο τελευταίο «ξερό»

ο-μανώλης-χανταμπάκης-στο-τελευταίο-124858

Το 1983 έγινε ο τελευταίος αγώνας Α’ Εθνικής σε ξερό γήπεδο και σε αυτόν συμμετείχε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Νίκης και του Ολυμπιακού Βόλου Μανώλης Χανταμπάκης ως ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ. Στην πλούσια θεματογραφία του λευκώματος «60 χρόνια Α’ Εθνική», γίνεται αναφορά στον τελευταίο αγώνα, που έγινε σε ξερό γήπεδο στην ιστορία του πρωταθλήματος κι αυτός έγινε στις 19 Ιουνίου 1983 στην Καστοριά όπου η τοπική ομάδα έδωσε το τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι της, πριν υποβιβαστεί, υποδεχόμενη τον ΟΦΗ.

Τότε το γήπεδο της πόλης της Καστοριάς ήταν το μοναδικό στην μεγάλη κατηγορία, που δεν είχε χορτάρι και έτσι αυτό το παιχνίδι καταγράφεται σαν το τελευταίο στην ιστορία της Α’ Εθνικής, που έγινε σε χώμα. Από τότε όλα τα γήπεδα που χρησιμοποιήθηκαν είχαν όλα χόρτο, ενώ πιο πριν και από το 1967 έως και το 1975 το «ξερό» Εθνικό Στάδιο Βόλου φιλοξένησε πάνω από 100 αγώνες Α’ Εθνικής.

Ο Μανώλης Χανταμπάκης ήταν από τους παίκτες που έπαιξαν σε αυτό το τελευταίο ματς σε ξερό αφού εκείνη τη χρονιά ήταν παίκτης του ΟΦΗ κι ένα χρόνο πριν και συμπαίκτης με τον Βασίλη Καραΐσκο.

Ο Χανταμπάκης είχε πάει με μεταγραφή από τον Θησέα στη Νίκη που τρεις χρονιές (77-78, 78-79 και 79-80) ήταν ο πρώτος σκόρερ με 43 γκολ και μετά μεταγράφηκε στον ΟΦΗ όπου έπαιξε 4 χρόνια στην Α’ Εθνική και σε εκείνο το ματς σε μια από τις 74 συμμετοχές του με την Κρητική ομάδα είχε μπει από τον προπονητή Λες Σάνον αλλαγή στη θέση του Βλαστού.

Ο Μανώλης Χανταμπάκης από τους κορυφαίους σκόρερ σε Β’, Γ’ και Δ’ Εθνική και παίζοντας 19 χρόνια σε εθνικές κατηγορίες, όταν ξαναγύρισε στο Βόλο αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό και πάλι στη Νίκη αλλά και ακόμη σε Αχιλλέα Φαρσάλων, Πανελευσινιακό και Αιγάλεω. Με τον ΟΦΗ σε εκείνο το τελευταίο ματς σε ξερό γήπεδο είχε αγωνιστεί και ο Τζίμης Αλεξίου που το 2001 κάθισε ως προπονητής στον πάγκο της ομάδας της Νέας Ιωνίας και χρόνια μετά είδε και τον ανιψιό του (Χρ. Τζιώρα) να φορά τα κυανόλευκα!

Για την ιστορία τα στοιχεία του τελευταίου αγώνα σε ξερό γήπεδο στην ιστορία της Α’ Εθνικής είναι: Κυριακή 19 Ιουνίου 1983, Γήπεδο: Καστοριάς, Διαιτητής: Κώστας Αδαμόπουλος, Καστοριά ΟΦΗ 0-1 (87’ Κίρισιτς).

Καστοριά (Δημήτρης Τζήμας): Τσότσας, Σιαπανίδης, Χρ. Καλλιμάνης (46’ Γκίτσιος), Α. Καλλιμάνης (66’ Παβίτσεβιτς), Γεωργάκας, Καραταϊδης, Παπαδόπουλος, Ποντίκης, Τσιλίδης, Τσιρώνης, Νικηφόρου.

ΟΦΗ (Λες Σάνον): Σιδέρης, Αγιομαμίτης, Ανδριανίδης, Πασσάς, Σελιώνης, Κίρισιτς, Αλεξίου, Τασσόπουλος, Βλαστός (76’ Χανταμπάκης), Ιορντανέσκου, Τσιριμώκος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου