ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός Βόλου σε «Θερινά τουρνουά»

ο-ολυμπιακός-βόλου-σε-θερινά-τουρνου-140533

Το πρωτάθλημα της Football League έχει ανασταλεί επ’ αόριστον, οι ομάδες μεταξύ των οποίων και ο Ολυμπιακός Βόλου έχουν κατεβάσει ρολά, χωρίς κανείς να γνωρίζει εάν και πότε θα τελειώσει κι αν τελειώσει με αγώνες το καλοκαίρι…

Ο Ολυμπιακός Βόλου πάντως μπορεί φέτος να υπολόγιζε να τελειώσει το πρωτάθλημα τέλος Μαρτίου αλλά πριν 50 χρόνια οι ερυθρόλευκοι έπαιξαν και Ιούλιο μπαράζ και Αύγουστο στα Θερινά Τουρνουά του ΟΠΑΠ.

Το 1969 είχε φτάσει Ιούλιος και ο Ολυμπιακός σε μπαράζ με τη Βέροια διεκδικούσε και κέρδισε την άνοδό του στην Α΄ Εθνική…

Στο πρώτο ματς στο Βόλο, στις 29/6 στον Βόλο με 7.133 εισιτήρια, ο Ολυμπιακός κέρδισε 2-1 (60’Βελετζάκος, 82’ Παππάς-54΄Παπαδόπουλος), στη Βέροια (6/7) έχασε 3-2 (31΄, 65’ Παπαδόπουλος, 87’ Κεφαλίδης – 64’ Πασχαλίδης, 72’ Τσουκνίδας) και στις 13/7/69 στο τρίτο μπαράζ στο Αλκαζάρ στη Λάρισα, ο Ολυμπιακός με προπονητή το Ν. Μπαϊρακτάρη κέρδισε 2-1 (10΄Πασχαλίδης, 57’ Ρηγούλιας-37΄Σ.Γαϊτάνος) και πήρε την άνοδο, παίζοντας και μετά στο Θερινό Τουρνουά…

Το Θερινό Πρωτάθλημα του ΟΠΑΠ αποτελούσε την ελληνική εκδοχή του Κυπέλλου Ράπαν, αφού βασικός σκοπός της διεξαγωγής του ήταν να υπάρχουν παιχνίδια για το δελτίο ΠΡΟ-ΠΟ. Ουσιαστικά ήταν ένα «τουρνουά», στο οποίο οι σύλλογοι μετείχαν με αρκετούς τότε αναπληρωματικούς και επίσης με παίκτες από την ερασιτεχνική και εφηβική ομάδα και ο Ολυμπιακός Βόλου έχει κερδίσει τέτοιο τουρνουά με παίκτες μάλιστα που έπαιξαν Α΄ Εθνική. Μάλιστα, στο Θερινό Πρωτάθλημα του ΟΠΑΠ ανάλογα με την τελική θέση στην κατάταξη στις ομάδες δίνονταν κλιμακούμενα χρηματικά έπαθλα.

Το καλοκαίρι του 1969 μετά τα μπαράζ και την άνοδο ο Ολυμπιακός πήρε μέρος στο Θερινό με τους Κυριαζόπουλο, Βούλγαρη, Κούγιαλη, Γαβράνη, Ρηγούλια, Τσουκνίδα, Π.Καϊμάκη, Β.Καραΐσκο, Τζελέντη, Μπαλλα, Δηλαβερη, Βελετζάκο, Δημόπουλο, Λαζαρίδη, Ζαχαρακόπουλο, Τσαρδακά, Ροϊλό, Ανδρέου .

Το επόμενο καλοκαίρι του 1970 ο Ολυμπιακός ήταν ο νικητής του Θερινού Τουρνουά στον όμιλό του (με ΑΕΛ, Βέροια, Λαμία, Τρίκαλα, Χαλκίδα) και στον τελικό κέρδισε στην Θεσσαλονίκη με 3-0 την Αναγέννηση Καρδίτσας. Οι παίκτες που έπαιξαν σε αυτό το Θερινό ήταν οι Λιαδέλης, Σαρρής, Βούλγαρης, Κούγιαλης, Ζάμπας, Τσουκνίδας, Απ.Καϊμάκης, Π. Καϊμάκης, Καραΐσκος, Βαλαχάς, Μαλάκος, Πασχαλίδης, Βελετζάκος, Δελαβερης, Δημόπουλος, Ροϊλός, Ανδρέου, Μιχέας.

Και το 1971ο Ολυμπιακός Β. έπαιξε στο Βόρειο όμιλο του Θερινού με δέκα ομάδες χωρισμένες σε δυο υποομίλους των πέντε σε αγώνες δύο γύρων και ήρθε πρώτος αλλά έχασε στον τελικό 1-0 από την Καστοριά. (Σαρρής, Κουρκούβελος, Ζάμπας, Βούλγαρης, Απ.Καϊμάκης, Π. Καϊμάκης, Σιγάλας, Βαλιαννάτος, Πουργιανός, Λιάκος, Γιακουμής, Στ.Μαλάκος, Δανιήλ, Παπαδόπουλος, Καραϊσκος, Ανδρέου, Δελαβέρης, Οικονόμου αυτοί που έπαιξαν).

Το 1972 ο Ολυμπιακός ήταν 4ος με τους Γιωτόπουλο, Σαρρή, Ζησόπουλο, Διακουμή, Καϊμάκη, Σιγάλα, Ανδρέου, Γκαραγκούνη, Οικονόμου, Παπαδόπουλο, Ν.Καραΐσκο, Στ.Μαλάκο, Μακρόπουλο και Βαλιαννάτο… παίζοντας μεταξύ άλλων με Ηρακλή, ΠΑΟΚ και Άρη που είχε αντίπαλους και το 73 που έμεινε όμως 10ος και η τελευταία φορά ήταν «βιαστική» αφού το πρωτάθλημα ξεκίνησε με χρονική καθυστέρηση, αφού στο Θερινό Α΄ Εθνικής εντάχθηκαν, ο Ολυμπιακός Βόλου και ο Πανσερραϊκός, που είχαν εμπλακεί προηγουμένως σε αγώνες κατάταξης για την παραμονή τους στην (κανονική) Α΄Εθνική, της περιόδου 1973-74.

Το θερινό πρωτάθλημα καταργήθηκε το 1974 και ουδέποτε επαναλήφθηκε.

Ματς τον Ιούλιο

Πέρα από τα θερινά τουρνουά και το μπαράζ ανόδου με τη Βέροια ο Ολυμπιακός έχει παίξει καλοκαίρι και Ιούλιο, μπαράζ και για παραμονή στην Α’ Εθνική. Ήταν Σάββατο 6/7/1974 και ο Ολυμπιακός Βόλου έπαιξε στο Αιγάλεω με το ΑΠΟΕΛ (2-1 50’ πεν. Ζάμπας, 67’ Πασχαλίδης-35’ Μάρκου), ενώ βέβαια καλοκαιρινά (Ιούλιο-Αύγουστο) ήταν και τα -πιο πρόσφατα (2011-) Ευρωπαϊκά του παιχνίδια !

Στις 14/7/11 μάλιστα ο Ολυμπιακός Βόλου πέτυχε περήφανη νίκη μέσα στο Στάδιο Ομπιλιτς, με 0-1 επι της Ράντ στην παρθενική του εμφάνιση στην Ευρώπη.

Τα 4 ευρωπαϊκά ματς του Ολυμπιακού το 2011 ήταν τα εξής:

14/7/11: Ραντ Βελιγραδίου FK – Ολυμπιακός 0-1

21/7/11: Ολυμπιακός – Ραντ Βελιγραδίου 1-1

28/7/11: Ντίφερντανζ – Ολυμπιακός 0-3

4/8/11: Ολυμπιακός – Ντίφερντανζ 3-0

Πάντως μετά το αήττητο σερί …έπεσε πάνω από τον Ολυμπιακό η δαμόκλειος σπάθη της UEFA και η καλύτερη χρονιά εξελίχθηκε σε χρονιά που δεν έπαιξε πουθενά πρωτάθλημα!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου