ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Έγραψε ιστορία ο Ολυμπιακός στο Λονδίνο

έγραψε-ιστορία-ο-ολυμπιακός-στο-λονδί-183272

Θρυλική πρόκριση. Ο Ολυμπιακός δεν γονάτισε στην κανονική διάρκεια την Άρσεναλ, όπως δικαιούταν, αλλά… κράταγε το καλό για το τέλος και με γκολ του Ελ Αραμπί στο 120’ έγραψε ιστορία (1-2), παίρνοντας την πρόκριση για τους 16 του Europa League!

Έτσι ξεκίνησαν
Ο Πέδρο Μαρτίνς ακολούθησε συνταγή Τούμπας κόντρα στην Άρσεναλ,. Αφού, πέραν του τιμωρημένου Σεμέδο, οι υπόλοιποι δέκα του αρχικού σχήματος ήταν ίδιοι. Σα στο τέρμα, Τσιμίκας, Σισέ, Μπα και Ομάρ στην άμυνα. Γκιγέρμε, Μπουχαλάκης και Γκιγέρμε στα χαφ, με τον Βαλμπουενά να είναι αριστερά και τον Ραντζέλοβιτς δεξιά, ενώ στην κορυφή σταθερά ο Ελ Αραμπί.

Η Άρσεναλ είχε τρεις σημαντικές αλλαγές (τέσσερις συνολικά) σε σχέση με το πρώτο ματς. Ο Λένο ήταν στο τέρμα, ο Σάκα αριστερά και οι Νταβίντ Λουίς-Μουστάφι στο κέντρο της άμυνας όπως στο Φάληρο, αλλά δεξιά επέστρεψε ο Μπεγερίν αντί του Παπασταθόπουλου. Τζάκα και Θεμπάγιος (έπαιξε ως αλλαγή την περασμένη Πέμπτη) ήταν στον άξονα, ο Ομπαμεγιάνγκ ήταν στο ένα «φτερό», ο Πεπέ (επίσης μπήκε ως αλλαγή στο «Γ. Καραϊσκάκης») στο δεξί, ενώ ο Εζίλ είχε ρόλο οργανωτή. Ο Λακαζέτ ήταν και πάλι στην κορυφή.

Το ματς
Ο πρώτος στόχος που είχε ο Ολυμπιακός στον αγώνα επετεύχθη. Οι γηπεδούχοι μπήκαν αρκετά φορτσάτοι και με διάθεση να κάνουν από πολύ νωρίς το παιχνίδι τους κόντρα στην ελληνική ομάδα, βάζοντας το πρώτο… τεστ στην άμυνα των Πειραιωτών, που βρέθηκε σε ετοιμότητα και παραχώρησε ένα κόρνερ. Μετά το πρώτο δεκάλεπτο, στο οποίο η ομάδα του Αρτέτα έπαιξε γρήγορα την μπάλα, αυτή του Μαρτίνς τα πήγε αρκετά καλά στο αμυντικό κομμάτι στο α’ ημίχρονο και έφερε το παιχνίδι στα μέτρα που πάνω-κάτω το ήθελε.

Ουσιαστικά, καρδιοχτύπησε μόνο στη φάση του Πεπέ στο 20’. Η Άρσεναλ έβγαλε αντεπίθεση-φωτιά, με τον Λακαζέτ να κάνει μπαλιά τρύπα στην κάθετη κίνηση του Ιβοριανού άσου, που ανετράπη από τον στόπερ Μπα, ο οποίος… θυσίασε μια κίτρινη. Αλλά και προς στιγμήν στο 39’, όταν ο Λακαζέτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, αλλά ο Σάκα ήταν εκτεθειμένος στο ξεκίνημα της φάσης και ορθώς έμεινε το 0-0.

Μπορεί οι «ερυθρόλευκοι» του λιμανιού, οι οποίοι ήθελαν τουλάχιστον ένα γκολ να μην είχαν αρκετές φάσεις στο πρώτο μέρος, αλλά έχασαν μια πολύ καλή. Αυτή του Καμαρά στο 36’, όταν μοίρασε ωραία το παιχνίδι ο Ελ Αραμπί αριστερά για τον νεαρό άσο, που είχε χώρο και χρόνο για κάτι καλύτερο, αλλά ολοκλήρωσε με άστοχο σουτ με το αριστερό και κακό του πόδι. Συνολικά, ήταν ένα ημίχρονο με λίγες φάσεις και καλή προσέγγιση από τον Ολυμπιακό, που ήθελε κάτι καλύτερο επιθετικά για να αυξήσει τις πιθανότητές του για πρόκριση.

Με ανάλογη συγκέντρωση, αλλά και μια σημαντική διαφορά κύλησε το ξεκίνημα του δεύτερου μέρους για τον Ολυμπιακό. Οι Πειραιώτες ήταν αφοσιωμένοι στο πλάνο τους, η Άρσεναλ πίεσε ψηλά στα πρώτα λεπτά, αλλά κατάφερε η ομάδα του Μαρτίνς να ελέγξει την κατάσταση με καλή κυκλοφορία της μπάλας και πάγωμα του ρυθμού. Κι όχι μόνο αυτό! Έβαλε φωτιά στο παιχνίδι στο 53’. Ο Βαλμπουενά έκανε το κόρνερ από τα αριστερά και ο (ξεχασμένος από την αντίπαλη άμυνα) ο Σισέ έκανε το 1-0 με κεφαλιά.

Η Άρσεναλ βραχυκύκλωσε, ο Ολυμπιακός κράτησε και δεν «λύγισε», κάνοντας πολύ καλή διαχείριση στα πρώτα λεπτά μετά το 0-1. Δείχνοντας έτοιμος αγωνιστικά και ψυχολογικά για να χειριστεί την κατάσταση. Δημιουργώντας τις συνθήκες για κάτι καλό επιθετικά και πάλι. Έχοντας τον Τσιμίκα να παίζει πάνω-κάτω σαν μηχανάκι. Και κάπως έτσι απείλησε στο 70’ με τη σέντρα του 24χρονου μπακ για την προβολή του Ελ Αραμπί, που δεν έφτασε για λίγο στην μπάλα.

Δεν γινόταν να μην αντιδράσει, όμως, η Άρσεναλ και στο 77’ λόγω της ποιότητας του Πεπέ ταλαιπώρησε την αντίπαλη άμυνα, που βρήκε λύση ελέω Μπα, προτού εκτελέσει ο Λακαζέτ. Οι Πειραιώτες έπαιξαν, πάντως, άντεξαν και πάλι αμυντικά, περιόρισαν (παρά την κούραση) τους Λονδρέζους, που έδειχναν να μην έχουν ψυχολογία. Πάντως, δεν ξέχασαν και την επίθεση και φλέρταραν με γκολ στις καθυστερήσεις. Ο Γκασπάρ έκανε το γύρισμα για τον Ελ Αραμπί, αλλά ο Μουστάφι έδιωξε την ύστατη στιγμή.

Στο μεγαλύτερο μέρος της παράτασης, οι δύο ομάδες έπαιξαν με μεγάλη συγκέντρωση, χωρίς να παίρνουν ρίσκα και όλα έδειχναν στο μεγαλύτερο κομμάτι της παράτασης ότι το παιχνίδι οδηγείται στα πέναλτι. Στο φινάλε του πρώτου μέρους, ο Γκασπάρ κλώτσησε σημαντική ευκαιρία, αστοχώντας από καλή θέση, ενώ ο Μασούρας σε ωραία αντεπίθεση έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο με γλυκό σουτ.

Και σαν να μην έφτανε το γεγονός ότι δεν έγινε το 0-2, ο Ομπαμεγιάνγκ (έπειτα από βόλεϊ στην περιοχή) έπιασε γυριστό σουτ και ισοφάρισε. Ωστόσο, ο… επιμένων νικά και ο Μασούρας βρήκε τον Ελ Αραμπί που πέτυχε ιστορικό γκολ στο 120’.

Άρσεναλ (Μικέλ Αρτέτα): Λένο, Σάκα, Νταβίντ Λουίς, Μουστάφι (103’ Παπασταθόπουλος), Μπεγερίν (84′ Γουίλοκ), Τζάκα, Θεμπάγιος (72′ Τορέιρα), Πεπέ, Ομπαμεγιάνγκ, Έζιλ, Λακαζέτ (106’ Μαρτινέλι).
Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Τσιμίκας (114′ Λοβέρα), Σισέ, Μπα,Ομάρ, Γκιγέρμε (117’ Παπαδόπουλος), Μπουχαλάκης, Καμαρά, Βαλμπουενά (86′ Γκασπάρ), Ραντζέλοβιτς (77′ Μασούρας), Ελ Αραμπί

Δείτε τους 15 πιθανούς αντιπάλους του Ολυμπιακού στη φάση των «16» του Europa League:

Βασιλεία (Ελβετία)

Κοπεγχάγη (Δανία)

Χετάφε (Ισπανία)

Ίντερ (Ιταλία)

Μπασάκσεχιρ (Τουρκία)

Λίντσερ (Αυστρία)

Μπάγερ Λεβερκούζεν (Γερμανία)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αγγλία)

Ρέιντζερς (Σκωτία)

Ρόμα (Ιταλία)

Σεβίλλη (Ισπανία)

Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία)

Βόλφσμπουργκ (Γερμανία)

Γουλβς (Αγγλία)

Άιντραχτ Φρανκφούρτης/Σάλτσμπουργκ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου