ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ

«Τα πάντα μπορούν να γίνουν»

τα-πάντα-μπορούν-να-γίνουν-191789

Ο τεχνικός διευθυντής της Νίκης Βόλου Ρήγας Στύλας αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ανόδου

Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΤΤΑΣ

Με έξι αγωνιστικές να απομένουν μέχρι το φινάλε της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, η Νίκη Βόλου ελπίζει ακόμη στην άνοδο, έχοντας μπροστά της το ερχόμενο Σάββατο το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό Βόλου.

Στην 3η θέση της βαθμολογίας της Football League και αφού έχει εξασφαλίσει πλέον την παραμονή της, ο πήχης ανεβαίνει για την ομάδα του Στάικου Βεργέτη, έστω κι αν ο προπορευόμενος Ιωνικός έχει διαφορά 5 βαθμών.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο ανόδου, ο τεχνικός διευθυντής των κυανόλευκων, Ρήγας Στύλας, είπε πως «τα πάντα μπορούν να γίνουν» αφού «η μπάλα είναι στρογγυλή».

Ο κ. Στύλας φιλοξενήθηκε στον Blue Heart Fm αναφερόμενος επίσης στον τρόπο σκέψης και λειτουργίας της ομάδας και εξήρε το έργο των Αλέξη Παπακωνσταντίνου και Βασίλη Βενέτη, ζητώντας τη στήριξη του κόσμου στο πρόσωπό τους, ενώ ζήτησε τη συμπαράσταση και στα δύο εναπομείναντα παιχνίδια έδρας.

Φιλοξενούμενος στην εκπομπή «Ισορροπίες» ο κ. Στύλας αναφέρθηκε αρχικά στην ποδοσφαιρική του διαδρομή ως ατζέντης ποδοσφαιριστών και στη φετινή πρόκληση του τεχνικού διευθυντή των κυανόλευκων: «Μετά από δέκα χρόνια δουλειάς, η μετέπειτα πορεία ενός ατζέντη ποδοσφαιριστών, αν το βλέπει μακροπρόθεσμα όλο αυτό είναι κάποια στιγμή να αναλάβει να γίνει τεχνικός διευθυντής. Αυτό είναι το επόμενο στάδιο. Το αποτέλεσμα αυτό που κάνω τα τελευταία δέκα χρόνια σαν ατζέντης ποδοσφαιριστών, είχα σχεδιάσει στο μυαλό μου πως αν ποτέ αναλάβω τα ηνία και τον σχεδιασμό μιας ομάδας, θέλω να την χτίσω κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Αυτό το πέρασα πάρα πολλές φορές από το μυαλό μου και το ανέλυσα. Τα ταξίδια, οι γνωριμίες μου, οι επαφές μου και όλα αυτά με βοήθησαν να καταλήξω σε αυτό το αποτέλεσμα και θεωρώ πως έχει επιτυχία γιατί δεν έγινε μέσα σε ένα χρόνο και μέσα σε δύο χρόνια. Δουλεύτηκε πάρα πολύ και επεξεργάστηκε πάρα πολύ για να υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα.

Δεν είναι τυχαίο όλο αυτό. Δεν βλέπεις έναν ποδοσφαιριστή από το youtube και λες «ok, είναι καλός ποδοσφαιριστής πάω να τον πάρω». Πρέπει να ταξιδέψεις, να τον δεις ζωντανά και όταν δεν τον τραβάει η κάμερα και να δεις τις κινήσεις που κάνει χωρίς την μπάλα. Όλα αυτά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο και πόσο μάλλον όταν είσαι γνώστης της χώρας που ταξιδεύεις για να μπορείς να εναρμονίσεις όλο αυτό με τη δική σου χώρα, γιατί εμείς έχουμε κάποια διαφορά με τις χώρες της ευρωπαϊκής ζώνης, όσον αφορά στο ποδόσφαιρο».

Για το αν κάνει πλάνα μακροπρόθεσμα ή βραχυπρόθεσμα: «Δεν μπορώ να κάνω πλάνα μόνος μου. Κάνουμε πλάνα ή θα ξεκινήσουμε να κάνουμε πλάνα, γιατί δεν είμαι μόνος μου. Εχω συνεργάτες και είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που τους έχω. Δεν χαϊδεύω τα αφτιά κανενός. Εχω μάθει στη ζωή μου να είμαι ρεαλιστής και να λέω τα πράγματα ειλικρινά πρόσωπο με πρόσωπο και δεν έχω μάθει να κρύβομαι.

Είμαι πολύ χαρούμενος που σε αυτή την ομάδα είναι ο Αλέξης (σ.σ. Παπακωνσταντίνου), ο Βασίλης (σ.σ. Βενέτης), ο Γιάννης Καζεπίδης και ο Βασίλης Πανόπουλος. Υπάρχουν ο Κώστας Γρηγοριάδης και ο Νίκος Αθανασιάδης.

Ολοι αυτοί είναι συνεργάτες με τους οποίους είμαστε καθημερινά μαζί σαν μια οικογένεια, οπότε δεν υπάρχει το «κάνω πλάνα» σε αυτό το κομμάτι. Η διοίκηση και μετά εγώ θα καθίσουμε να κάνουμε πλάνα. Δεν πρόκειται να φύγω από τη στιγμή που η διοίκηση με εμπιστεύεται και με έχει μπροστά σε αυτό το τμήμα. Εχω μάθει να σέβομαι και να τιμάω τους ανθρώπους που μου δώσανε μια ευκαιρία. Δεν είναι εύκολο να σου εμπιστευθεί ο άλλος τα κλειδιά της ομάδας. Μια ομάδα έχει μεγάλες ευθύνες και μεγάλο ρίσκο. Δεν θεωρώ πως ήρθα και θα φύγω έτσι σαν επισκέπτης».

Για το μοντέλο λειτουργίας της Νίκης στις ακαδημίες: «Το μοντέλο της Νίκης Βόλου πατάει πάνω σε ένα πρότζεκτ που έχω δει τα τελευταία δέκα χρόνια στην Ευρώπη. Θεωρώ ότι το πρότζεκτ των ακαδημιών που θέλει να ολοκληρώσει η Νίκη Βόλου είναι 100% βασισμένο πάνω σε ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Είναι κάτι που δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει στην πόλη του Βόλου. Ο χώρος υπάρχει το «Π. Μαγουλάς» και για το γήπεδο του ΟΣΕ χρειάζονται λεφτά, αλλά και κάποιος να τα βάλει τα λεφτά».

Για το πώς χτίστηκε η ομάδα και τον τρόπο παιχνιδιού της: «Στο ποδόσφαιρο υπάρχει ένας νόμος, που τον πληρώσαμε πρόσφατα με τον Ιωνικό. Οταν δεν μπορείς ή δεν κάνεις το γκολ θα… ευτυχήσεις να μην το δεχθείς. Από κει και πέρα όταν χτίζονταν η ομάδα είχα πει πως θέλω να μας αφήσουν να παίξουμε ποδόσφαιρο και συνεχίζω να το λέω γιατί αυτή η ομάδα είναι δομημένη έτσι ώστε να παίξει ποδόσφαιρο.

Μπορεί στο 90 ή στο 100% να μην είναι Μπαρτσελόνα και να μην βλέπουμε αυτά τα υπέροχα πράγματα που γίνονται από ποδοσφαιριστές υψηλού επιπέδου, παρόλα αυτά βγάζει στοιχεία υψηλού επιπέδου μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Δεν έχει παρουσιάσει ένα πρόσωπο τύπου «Θα πάω να χτυπήσω τον αντίπαλο, θα παίξω «βρόμικα», θα πέσω κάτω και θα πετάω την μπάλα στον ουρανό για να γλιτώσω λεπτά και τα λοιπά». Η ομάδα δεν το κάνει αυτό. Η ομάδα παίζει ποδόσφαιρο και καθρέφτης της ομάδας είναι το γήπεδο και πιστεύω όλοι το έχουν δει αυτό».

Για το αν αισθάνεται δικαιωμένος που η ομάδα πλέον βρίσκεται στην 3η θέση, έχοντας ξεφύγει από τις τελευταίες θέσεις στις αρχές του πρωταθλήματος: «Θα χρησιμοποιήσω τη λέξη χαρούμενος. Είμαι χαρούμενος διότι ποτέ δεν πίστεψα πως αυτή η ομάδα δεν μπορεί να πετύχει. Βαθιά μέσα μου ήξερα πως αυτή η ομάδα θα πετύχει. Δεν είναι δικαίωση είναι χαρά, όταν κάνεις υπομονή δεν είναι δικαίωση αλλά μια μεγάλη χαρά» και πρόσθεσε: «Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη, υπάρχει δρόμος και ακόμη έξι αγωνιστικές. Η ομάδα βρίσκεται σε ένα καλό μομέντουμ, έχει σώσει την κατηγορία μαθηματικά και όπως είπε ο coach οριοθετούμε άλλους στόχους, τους οποίος είσαι υποχρεωμένος να οριοθετήσεις διότι βρίσκεσαι μπροστά σε αυτό».

Για το γεγονός πως η Νίκη έπαιξε χωρίς τέσσερις βασικούς απέναντι στον Διαγόρα: «Η ομάδα έχει δομηθεί με τέτοιο τρόπο, που οι ενδεκαδάτοι παίκτες είναι παραπάνω από 14. Εχουμε φτάσει τον αριθμό 18. Αυτή η ομάδα δεν δημιουργήθηκε τυχαία. Υπήρχε σκοπός, οργάνωση και δομή πάνω σε αυτό. Δεν τσιγκουνευτήκαμε να πάρουμε ποδοσφαιριστές το καλοκαίρι».

Για τους ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν τον Ιανουάριο, χωρίς να είναι τα μεγάλα ονόματα: «Κινηθήκαμε για δύο ποδοσφαιριστές, οι οποίοι ήταν «ονόματα». Στο ταξίδι που έκανα στην Ισπανία, πήγα να δω τον Κάσες, ο οποίος είχε πολύ καλή πορεία στην Ελλάδα, παίζοντας στον Πανθρακικό στην Α’ Εθνική και μετά στη Δόξα Δράμας. Πήγα και τον είδα σε αγώνα και δεν ήταν ο Κάσες που περίμενα να δω. Λογικό, διότι στα 32 σε μία άλλη φάση της ζωής του, οπότε δεν κινηθήκαμε γι’ αυτόν γιατί δεν ήταν αυτό που περιμέναμε. Η δεύτερη μεταγραφή ήταν ο Σίτο Ριέρα, ο οποίος αγωνίζονταν στο Παραλίμνι και την Α’ Κύπρου, και το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν ότι δεν μπορούσε να μείνει ελεύθερος, παρά το ότι το προσπάθησε. Ο τρίτος κατά σειρά ήταν ο Μπαταγίνι και σε συνεργασία με τον Στάικο Βεργέτη, για τον οποίο είμαι πολύ χαρούμενος που τον έχουμε στην ομάδα διότι έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό, έχει πολύ καλές γνώσεις πάνω στο ποδόσφαιρο, είναι προπονητής ανοιχτόμυαλος και έχει πάρα πολύ μέλλον. Ταιριάζουν οι απόψεις μας. Ολες οι επιλογές που έγιναν πέρασαν από κόσκινο. Ενας τεχνικός διευθυντής όταν δουλεύει σε μία ομάδα, το μόνο που έχει να κάνει είναι να προτείνει. Η τελική απόφαση είναι του προπονητή. Θεωρήσαμε πως αυτές οι μεταγραφές που κάναμε είχαν το μικρότερο ρίσκο».

Για το σκεπτικό απόκτησης των νεαρών Μαυροζούμη και Κοπιτσή: «Η ομάδα πήρε δύο παιδιά που ήρθαν να κάνουν προπονήσεις και να μπουν στη φιλοσοφία της. Δεν υπήρχε ο χρόνος να μπορέσεις να ολοκληρώσεις την πρώτη ομάδα και να κάνεις και την Κ17 και την Ακαδημία. Θεωρώ πως για να γίνει σωστή δουλειά θα πρέπει να υπάρξουν πρώτα οι υποδομές και χτίζοντας τες ξεκινάς να δουλεύεις. Αυτό θα φανεί στα επόμενα δύο χρόνια. Όποιος νομίζει πως πήρες δύο μικρούς και τους έκανες «Λημνιούς» ή «Παπασταθόπουλους», πλανάται πλάνην οικτρά. Θέλει δουλειά, υπομονή, υποδομές. Χωρίς υποδομές δεν κάνεις τίποτα. Εχουμε 240 περίπου παιδιά και υποδομές δεν έχουμε. Φανταστείτε τι θα γίνει όταν ολοκληρωθεί το πρότζεκτ του ΟΣΕ. Δεν θέλω να πω νούμερα για να μην φανώ υπερβολικός. Το θέμα είναι να υπάρχει διάθεση».

Για το αν η ομάδα πάει για άνοδο: «Είναι έξι αγωνιστικές και τα πάντα μπορούν να γίνουν. Η μπάλα είναι στρογγυλή. Αυτό θα πω μόνο».

Τέλος, έστειλε το δικό του μήνυμα στον κόσμο αναφέροντας: «Να κάνει υπομονή και θα δει πολύ καλά πράγματα από αυτούς τους ανθρώπους, Αλέξη Παπακωνσταντίνου και Βασίλη Βενέτη. Θα ήθελα ο κόσμος να υποστηρίξει την ομάδα στα δύο εντός έδρας παιχνίδια που απομένουν, γιατί τα παιδιά το αξίζουν και θα πω πως η Νίκη με αυτούς τους ανθρώπους που τη διοικούν έχει μέλλον».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου