ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Τάε κβο ντο για ΑμεΑ στον Βόλο

τάε-κβο-ντο-για-αμεα-στον-βόλο-215629

Ανοιγμα σε παιδιά με αναπηρίες και τους γονείς τους να γνωρίσουν το άθλημα και τα ευεργετικά του οφέλη

Ανοιγμα στον Βόλο από τον Διεθνή Οργανισμό Τάε Κβο Ντο ΑμεΑ Ελλάς, προκειμένου να δημιουργηθεί στην πόλη αθλητική κυψέλη για παιδιά με αναπηρίες με στόχο την κοινωνικοποίησή τους μέσα από την άθληση και το τάε κβο ντο. Χθες στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας μαθητές των ειδικών σχολείων της πόλης, αλλά και γονείς παιδιών με αναπηρίες ενημερώθηκαν για τα οφέλη που προσφέρει το άθλημα σε ΑμεΑ όχι μόνο σε επίπεδο άσκησης, αλλά και σε επίπεδο κοινωνικοποίησης.

Στην πόλη βρέθηκε ο διεθνής εκπαιδευτής και πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Τάε Κβο Ντο ΑμεΑ Ελλάς Νικηφόρος Κοτρίδης, ο οποίος ενημέρωσε το κοινό για το άθλημα, το οποίο χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της ψυχοκινητικής θεραπείας για παιδιά με αναπηρίες.

Ο ίδιος μάλιστα παρουσίασε ομάδες παιδιών με αυτισμό, με εγκεφαλική παράλυση, με νοητική υστέρηση και κωφούς, με τις οποίες δουλεύει συστηματικά εδώ και έξι χρόνια. Οι ομάδες έκαναν επίδειξη των όσων έχουν μάθει σε παρουσίαση που συγκίνησε και απέσπασε το πιο θερμό χειροκρότημα του κοινού. Παράλληλα ομάδες αθλητών ΑμεΑ έκαναν συνάσκηση με παιδιά τυπικής ανάπτυξης, στέλνοντας το μήνυμα της ισότητας μέσα από τη διαφορετικότητα.

«Ο Βόλος ήταν από τις πρώτες μας επιλογές καθώς εντοπίσαμε πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη του τάε κβο ντο για ΑμεΑ. Πρόκειται για ένα κοινό που αποδέχεται τη διαφορετικότητα, έχει ανοιχτό μυαλό. Στόχος μας είναι να βγάλουν οι γονείς τα παιδιά με αναπηρίες από το σπίτι και να βιώσουν τα οφέλη της άσκησης. Μέσα από αυτό, κερδίζουν το βασικότερο όλων που είναι η αποδοχή», σημείωσε ο κ. Κοτρίδης, ο οποίος στο πλαίσιο της εκδήλωσης έδωσε στον Βολιώτη εκπαιδευτή τάε κβο ντο Γιώργο Τσάκαλο την πιστοποίησή του από την Παγκόσμια Ομοσπονδία.

Με την πιστοποίηση ο κ. Τσάκαλος μπορεί να αναλάβει την άσκηση παιδιών με αναπηρίες. «Είμαστε ήδη σε επαφή με συλλόγους γονέων για να προσελκύσουμε παιδιά με αναπηρίες να ενταχθούν στα τμήματα που θα δημιουργήσουμε. Στην πόλη μας, δυστυχώς, δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο που θα δίνει αθλητική διέξοδο σε παιδιά με αναπηρίες. Το μόνο που θέλουμε να κερδίσουμε είναι την εμπιστοσύνη των παιδιών, μια αγκαλιά και ένα χαμόγελο», ανέφερε ο ίδιος.

Προς το παρόν η προσπάθεια είναι σε αρχικό στάδιο. Το επόμενο βήμα θα είναι η ανίχνευση του ενδιαφέροντος που υπάρχει προκειμένου στη συνέχεια να εξασφαλιστεί χώρος.

Τη γνωριμία των γονέων και παιδιών ΑμεΑ με το τάε κβο ντο ανέλαβε να βάλει υπό την ομπρέλα της η Αντιδημαρχία Παιδείας και Πολιτισμού Βόλου. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Γεωργία Μποντού – Τοκαλή «στόχος είναι να συνδέσουμε τον αθλητισμό με την εκπαίδευση. Ο αθλητισμός έχει για όλα τα παιδιά ευεργετικά οφέλη και ιδίως για τα παιδιά με αναπηρίες συνιστά όχι μόνο τρόπο άσκησης, αλλά και κοινωνικοποίησης».

Την εκδήλωση προλόγισε ο ειδικός σύμβουλος ψυχικής υγείας Αθανάσιος Κωτούλας, σύμφωνα με τον οποίο «η άσκηση έχει ευεργετική επίδραση για τα παιδιά και κυρίως για τα παιδιά με αναπηρίες που μέσα από ένα άθλημα μπορούν να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, να ανεξαρτητοποιηθούν, να ενταχθούν κοινωνικά».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου