ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Εκτος στον κόσμο με ρεκόρ ο Φιλιππίδης

εκτος-στον-κόσμο-με-ρεκόρ-ο-φιλιππίδης-423832

Την έκτη θέση στο άλμα επί κοντώ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της Νταεγού, πήρε ο αθλητής του Γ.Σ.Βόλου Κώστας Φιλιππίδης. ..
Ο 24χρονος επικοντιστής, ισοφαρίζοντας το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ με 5.75 μ. και κατέλαβε την έκτη θέση στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος στην Νταεγού, όπου πρώτος ήταν ο Πολωνός Βοτσιετσόφσκι, δεύτερος ο Κουβανός Μπόρχες, που κατέρριψε δύο φορές το ατομικό του ρεκόρ και πραγματοποίησε νέο εθνικό, και τρίτος ο Γάλλος, Λαβιλενί.
Ο Έλληνας πρωταθλητής του Γ.Σ.Β. ξεκίνησε καλά τις προσπάθειές του. Πέρασε τα 5.50 μ. με την πρώτη, ενώ δύο προσπάθειες χρειάστηκε στα 5.65 μ. και 5.75 μ. Στα 5.85 μ. ωστόσο πραγματοποίησε τρία άκυρα άλματα και κατετάγη έκτος.    
Με το επιτυχημένο του άλμα στα 5.75 μ., Ο Φιλιππίδης ισοφάρισε το πανελλήνιο ρεκόρ που είχε πετύχει πριν από έξι χρόνια στους παγκόσμιους φοιτητικούς αγώνες στη Σμύρνη…
Η παρουσία του Έλληνα πρωταθλητή κρίνεται απόλυτα επιτυχημένη, καθώς αρχικά μπήκε στον τελικό του αγωνίσματος και εκεί πέτυχε την καλύτερη φετινή του επίδοση, ισοφαρίζοντας το εθνικό ρεκόρ.
Παράλληλα ο Κώστας Φιλιππίδης με αυτή την επιτυχία έδειξε ότι ανήκει στο κλαμπ των κορυφαίων αθλητών στο άλμα επί κοντώ.
Απόλυτα ικανοποιημένος από την εμφάνισή του στον τελικό του επί κοντώ δήλωσε ο Έλληνας πρωταθλητής του Γ.Σ.Β. Κώστας Φιλιππίδης, που δήλωσε μετά τον αγώνα:
«Είμαι πολύ ευχαριστημένος γιατί σε ένα πολύ δύσκολο αγώνα, όπου πολλοί αθλητές έκαναν σπουδαία εμφάνιση, κατόρθωσα να ισοφαρίσω το πανελλήνιο ρεκόρ και να καταταγώ 6ος. Άμεσος στόχος μου είναι η συμμετοχή μου στον τελικό του Ντάιαμοντ Λιγκ σε συνδυασμό με μια πολύ καλή εμφάνιση που θέλω να κάνω για να κλείσω το σεζόν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Απώτερος στόχος μου είναι να πάω καλά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου τον επόμενο χρόνο», είπε ο Φιλιππίδης.
 
 
Πρωταθλητής κόσμου ο Βοϊτσιεχόφσκι
 
Το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα πήρε ένα νέο αστέρι του αγωνίσματος, ο Πολωνός Πάβελ Βοϊτσιεχόφκσι με άλμα στα 5.90 μ.
Ο μόλις είκοσι ενός ετών Πολωνός, που ήταν 4ος τον περασμένο Μάρτιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Παρίσι, πέτυχε ατομικό ρεκόρ και την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο, ενώ παράλληλα χάρισε στην τεράστια αυτή σχολή στο άλμα επί κοντώ το πρώτο της μετάλλιο στην ιστορία των παγκοσμίων πρωταθλημάτων.
Ο 26χρονος Λάζαρο Μπόρχες από την Κούβα ξεπέρασε κι αυτός τα 5.90 μ, αλλά έχοντας δύο περισσότερα άκυρα άλματα από τον Βοϊτσιεχόφκσι πήρε το ασημένιο μετάλλιο.Η κατάταξη του τελικού:
Πάβελ Βοϊτσιεχόφκσι (Πολωνία) 5.90 μ
Λάζαρο Μπόρχες (Κούβα) 5.90 μ.
Ρενό Λαβινελί (Γαλλία) 5.85 μ.
Λούκαζ Μιχάλσκι (Πολωνία) 5.85 μ
Μάλτε Μορ (Γερμανία) 5.85 μ
Κώστας Φιλιππίδης (Ελλάδα) 5.75 μ
Ματέουζ Ντιντένκοφ (Πολωνία) 5.75 μ
Φάμπιο Γκόμεζ ντα Σίλβα (Βραζιλία) 5.65 μ
Γιαν Κούντλισκα (Τσεχία) 5.65 μ
Στίβεν Λιούις (Μ. Βρετανία) 5.65 μ
Τζέρεμι Σκοτ (ΗΠΑ) 5.65 μ
Ντμίτρι Σταροντούμπτσεφ (Ρωσία) 5.65 μ
Ντέρεκ Μάιλς (ΗΠΑ) 5.65 μ
Νταίτσι Σαβάνο (Ιαπωνία) 5.65 μ
Ιγκόρ Μπισκόφ (Ρωσία) Μηδενίστηκε
Ρομάν Μεσνίλ (Γαλλία) Μηδενίστηκε
 
Πρώτη και… ταχύτερη
 
Παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 100 μέτρα γυναικών αναδείχθηκε η Καρμελίτα Τζέτερ. Η Αμερικανίδα σπρίντερ πήρε το χρυσό μετάλλιο αφού έκοψε πρώτη το νήμα σε 10.90.
Η Τζέτερ ήταν και το μεγάλο φαβορί καθώς ήταν η κάτοχος της κορυφαίας επίδοσης για φέτος στον κόσμο και ανέβηκε στο βάθρο και στο κορυφαίο σκαλί για πρώτη φορά. Το ασημένιο κατέκτησε η Τζαμαϊκανή Βερόνικα Κάμπελ Μπράουν με 10.97 και το χάλκινο η Κέλι Αν Μπαπτίστ από το Τρινιτάντ & Τομπάγκο με 10.98.
 
 
Με διαφορά… στήθους!
Σε ένα εντυπωσιακό τελικό των 400μ. η Αμάντλε Μόντσο πήρε το χρυσό μετάλλιο, αφήνοντας πίσω της την Άλισον Φέλιξ κατά τρία εκατοστά του δευτερολέπτου!
 
Η απόδοση της αθλήτριας από την Μποτσουάνα δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένων των εμφανίσεών της στα προκριματικά, ενώ ο χρόνος που της έδωσε το μετάλλιο, αποτελεί και νέο εθνικό ρεκόρ.
 
Πίσω της τερμάτισε η Αμερικανίδα Άλισον Φέλιξ, ενώ το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Καπατσίνσκαγια.
 
 
Πρώτα κέρδισε, μετά ακυρώθηκε ο Ρόμπλες
 
    Δραματικός ήταν ο τελικός στα 110 μ. εμπ. ανδρών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Νταεγού, όπου αρχικά ο Κουβανός Ντάιρον Ρόμπλες έκοψε πρώτος το νήμα, αλλά στη συνέχεια ακυρώθηκε.
Ο Ρόμπλες, έπειτα από ένσταση που έγινε, πλήρωσε την κίνησή του ότι με το πόδι του παρενόχλησε στο τελευταίο εμπόδιο τον Κινέζο Λιου Ξιανγκ με αποτέλεσμα να σκοντάψει, να χάσει το βηματισμό του και να πάρει την 3η θέση.
Ο τερματισμός των Ρόμοπλες, Ξιανγκ στον δραματικό τελικό των 110 μ εμπ.
Τελικά το χρυσό μετάλλιο πήγε στον Αμερικάνο Τζέισον Ρίτσαρντσον με 13.16, το ασημένιο ο Ξιανγκ με 13.27, ενώ το χάλκινο μετάλλιο πήρε ο Βρετανός Αντριου Τέρνερ με 13.44.
 
Επιστροφή στην κορυφή
 
 Ο Μουροφούσι Κόζι αναδείχθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής στη Σφυροβολία στη Νταεγού. Ο 37χρονος Ιάπωνας, «χρυσός» Ολυμπιονίκης στην Αθήνα, επέστρεψε στην κορυφή πραγματοποιώντας την καλύτερη του φετινή ρίψη στα 81.24 μ.
 
 
«Κοιτάει» μπροστά ο Μπολτ
 
 Την απογοήτευσή του για τον αποκλεισμό, λόγω της άκυρης εκκίνησης του, στα 100 μέτρα, εξέφρασε μέσω επίσημης ανακοίνωσης ο Γιουσέιν Μπολτ. Ο Τζαμαϊκανός ανέφερε πως δεν πρέπει να μείνει «κολλημένος» στο παρελθόν, καθώς πρέπει να προετοιμαστεί για τα υπόλοιπα αγωνίσματα (200 μ. και σκυταλοδρομία 4 x 100 μ.).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου