ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Αναστάσιος Κοτζιάς: Κολυμπά σαν παιδί στα 56 του και συνεχίζει να ονειρεύεται

αναστάσιος-κοτζιάς-κολυμπά-σαν-παιδί-337148

Μία ακόμη εμπειρία ζωής συνέλεξε ο 56χρονος αθλητής του ΝΟΒΑ Αναστάσιος Κοτζιάς, συμμετέχοντας με εξαιρετικές επιδόσεις στο παγκόσμιο πρωτάθλημα βετεράνων κολύμβησης, τον περασμένο Αύγουστο, στη Γκουανγκτζού της Νότιας Κορέας.

Συνέντευξη στη ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Επιτυχημένος επαγγελματίας, διευθυντής ενός εκ των μεγαλύτερων εργοστασίων του Βόλου και οικογενειάρχης, αποφάσισε να επαναφέρει το κολύμπι -το οποίο νεότερος εξασκούσε συστηματικά -στη ζωή του, το 2006, ως αθλητής Masters.

Κολυμπώντας αρχικά… στις ώρες κοινού στα κολυμβητήρια του Βόλου, καθώς η κολύμβηση Βετεράνων εξελίχθηκε μόλις τα τελευταία χρόνια στην πόλη, με την λειτουργία πια τμημάτων ενηλίκων σε όλα τα τοπικά σωματεία, ο 56χρονος αθλητής, εντάχθηκε αρχικά στον ΟΕΑ/ΝΑΒ, όπου παρέμεινε από το 2014 έως και το 2016, μεταπηδώντας έπειτα στον ΝΟΒΑ, όπου πρωταγωνιστεί σε πανελλήνια πρωταθλήματα και διεθνείς διοργανώσεις έως σήμερα.

Παρθενική διοργάνωση για τον ίδιο, σε επίπεδο κολύμβησης Βετεράνων, το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης Masters, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, το 2016, εκεί, όπου ο ίδιος συμμετείχε σε ένα αγώνισμα, στα 50μ ελεύθερο στην κατηγορία 50-54 ετών, καταλαμβάνοντας την 168η θέση, με χρόνο 32.89.

«Ηταν η πρώτη μου προσπάθεια, ουσιαστικά προσπάθησα να ενταχθώ και να συμμετάσχω σε μια παγκόσμιου βεληνεκούς διοργάνωση. Είχα βρεθεί στο Λονδίνο μόλις για λίγες μέρες και δοκίμασα τις δυνάμεις μου, κολυμπώντας σε ένα αγώνισμα. Η παρθενική μου εμπειρία, ήταν η αρχή της συνειδητοποίησης ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης και μπορώ να συναγωνιστώ τον εαυτό μου και να γίνω καλύτερος», τόνισε, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, για την τότε συμμετοχή του στο Παγκόσμιο του Λονδίνου, ο Τάσος Κοτζιάς.

Τρία χρόνια αργότερα, στη διοργάνωση της Γκουανγκτζού στη Νότια Κορέα, τα αποτελέσματα για τον κολυμβητή Masters του ΝΟΒΑ ήταν παραπάνω από εντυπωσιακά.

Η αλλαγή κατηγορίας έφερε… εμπειρία στον Κοτζιά, που έκανε τρομερές εμφανίσεις και κατετάγη σε θέσεις κοντά στη 10άδα του κόσμου!

Πιο συγκεκριμένα, ο γεννηθείς το 1963 Κοτζιάς ήταν 11ος στα 400μ Μικτή Ατομική -ένα από τα πλέον δύσκολα αγωνίσματα- με χρόνο 7:13.79. Ο ίδιος κατέλαβε την 13η θέση στα 50 μ. Πρόσθιο με χρόνο 40.43, κάνοντας νέο Πανελλήνιο ρεκόρ κατηγορίας 55-59, ενώ το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο ίδιος με χρόνο 40.62, επίδοση που είχε πετύχει στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στην Αθήνα, το 2018. Επιπλέον, στα 200μ πρόσθιο, στην ίδια κατηγορία, ο αθλητής του ΝΟΒΑ ήταν 14ος, με επίδοση 3:28.37.

Μιλώντας για τη συμμετοχή του στη διοργάνωση και τις ιδιαίτερα τιμητικές θέσεις που κατέλαβε στη Νότια Κορέα, ο Κοτζιάς σημείωσε: «Ήταν μια φανταστική εμπειρία, η διοργάνωση και η συμμετοχή μου στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Οι ιδιαίτερα οργανωμένοι Νοτιοκορεάτες φρόντισαν, ώστε να είναι όλα στην εντέλεια και έτσι, οι εκατοντάδες κολυμβητές που συγκεντρώθηκαν στην Γκουανγκζού πρόσθεσαν στον ενεργητικό τους μία υπέροχη κολυμβητική διοργάνωση. Οσον αφορά στις επιδόσεις μου, είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος που στη 2η διοργάνωση, παγκόσμιας εμβέλειας, στην οποία συμμετείχα, με τις δυσκολίες που μπορεί να έχει ένα υπερατλαντικό, ουσιαστικά, ταξίδι και οι διαφορετικές συνθήκες στη μακρινή Ν. Κορέα, κατάφερα να σημειώσω ελπιδοφόρες επιδόσεις και να πλασαριστώ σε αρκετά καλές θέσεις».

Ο Τάσος Κοτζιάς, άλλωστε, πρόσθεσε σχετικά με το οργανωτικό κομμάτι: «Αυτό που μου έκανε τεράστια εντύπωση ήταν η προθυμία των διοργανωτών και των εθελοντών που επιστρατεύτηκαν, ώστε να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες. Δούλευαν ακούραστα και μας παρείχαν ότι χρειαζόμασταν, βάσει και των ιδιαιτεροτήτων που περιλαμβάνουν οι αγώνες Masters κολύμβησης. Μεταξύ μας, είναι πιο χαλαρά τα πράγματα, ακόμα και σε τέτοιου είδους διοργανώσεις, όλοι οι κολυμβητές ακόμα και στο χώρο προθέρμανσης είμαστε μια παρέα, αν βάλουμε στο περιθώριο το διαγωνιστικό κομμάτι. Το μόνο, το οποίο ίσως, μας δυσκόλεψε και προσωπικά, αλλά και αρκετούς από τους Έλληνες που συμμετείχαν, είναι το θέμα της γλώσσας, καθώς η πλειοψηφία των ανθρώπων δε γνωρίζουν καλά Αγγλικά. Ίσως ήταν και το μοναδικό κομμάτι, που χρήζει βελτίωσης σε μια αντίστοιχη διοργάνωση, στο μέλλον. Αλλωστε, τόσο το Παγκόσμιο πρωτάθλημα της κλασικής κολύμβησης, τον Ιούλιο, όσο και η διοργάνωση Masters, στέφθηκαν από απόλυτη επιτυχία».

Αναφερόμενος στην προετοιμασία του πριν το παγκόσμιο πρωτάθλημα, ο 56χρονος κολυμβητής υπογράμμισε ότι το σωματείο του, ο ΝΟΒΑ, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του: «Σαφώς, θέλει σκληρή δουλειά και αφοσίωση στην προπόνηση, αλλά και συνειδητοποίηση ότι προετοιμάζεσαι για ένα Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Από το 2016 βρίσκομαι στο σωματείο του ΝΟΒΑ, μια ιδιαίτερα οργανωμένη ομάδα, από τις καλύτερες άλλωστε στην Ελλάδα. Ο Αλέξανδρος Παπουτσής, που δεν βρίσκεται πια στην ομάδα, αλλά και οι Κώστας και Άγγελος Σελήνης, με τους οποίους προπονούμαι αυτό το διάστημα, μου έδωσαν ώθηση ώστε να κυνηγήσω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», για να συνεχίσει:

«Στην κολύμβηση βετεράνων, τα πράγματα διαφέρουν αρκετά από την κλασική κολύμβηση. Ο ΝΟΒΑ, τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε αυτό το κομμάτι, συμμετέχοντας με πλήθος αθλητών και αθλητριών σε όλες τις μεγάλες εγχώριες διοργανώσεις, με πολύ καλά αποτελέσματα και διακρίσεις. Το μόνο που αλλάζει είναι ότι το κλίμα είναι πολύ πιο χαλαρό, στις δικές μας ηλικίες, χωρίς να χάνεται η δίψα για βελτίωση των επιδόσεων και της συνολικότερης απόδοσης.

Μία ακόμα παράμετρος, που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι ότι ο καθένας, πρέπει να προσαρμόζεται, ανάλογα και με τη ρουτίνα της καθημερινότητας και του επαγγελματικού του προγράμματος. Για παράδειγμα, για εμένα το κολύμπι είναι τρόπος ζωής. Όταν χρειάζεται να λείπω από κάποιες προπονήσεις, λόγω συχνών ταξιδιών στο εξωτερικό, πραγματικά στεναχωριέμαι που τις χάνω, προσπαθώ να μάθω τι καινούριο συνέβη, στο κομμάτι της προπόνησης».

Παράλληλα, ο βετεράνος κολυμβητής αναφέρει ότι μπορούν να γίνουν βελτιωτικές ενέργειες στα Masters, με την αρωγή και της κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και τη διοργάνωση περισσότερων αγωνιστικών event: «Ένα κομμάτι στο οποίο η κολύμβηση βετεράνων υστερεί στην Ελλάδα είναι η μη ύπαρξη χορηγών. Αλλωστε, στην Κορέα, τα μέλη της ελληνικής αποστολής μετέβησαν με δικά τους έξοδα ή έχοντας κάποιους χορηγούς, που οι ίδιοι οι κολυμβητές είχαν εξασφαλίσει. Η οικονομική συγκυρία είναι δύσκολη, η ΚΟΕ όμως θα μπορούσε να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό, με την ύπαρξη και τη διοργάνωση περισσότερων μίτινγκ κολύμβησης. Εντυπωσιάστηκα πραγματικά, όταν Ιταλός συναθλητής μου, μου εξηγούσε ότι συμμετέχει κάθε εβδομάδα σε διαφορετικό μίτινγκ, με αποτέλεσμα, να προετοιμάζεται, σε πολύ διαφορετικά επίπεδα, από τους Έλληνες… που έχουν ελάχιστα μίτινγκ, ώστε να κολυμπήσουν».

Αναφερόμενος στον επόμενο στόχο του, ο Τάσος Κοτζιάς επισήμανε: «Πρώτος στόχος για εμένα, σε αγωνιστικό επίπεδο, είναι το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Masters που θα διεξαχθεί στη Βουδαπέστη, στις αρχές Ιουνίου το 2020. Υπάρχουν σκέψεις και για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Masters που θα γίνει στη Φουκουόκα της Ιαπωνίας, το 2021, ωστόσο, λόγω και επαγγελματικών υποχρεώσεων, που δεν μου επιτρέπουν να γνωρίζω εκ των προτέρων το μακροπρόθεσμο πρόγραμμά μου, είναι κάτι που θα οριστικοποιηθεί, έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα».

Ονειρο, του 56χρονου, πατέρα δύο παιδιών, που έχουν ανοίξει τα φτερά τους σε Λονδίνο και Αθήνα αντίστοιχα είναι να κολυμπήσει μαζί με την κόρη του, όπως άλλωστε, συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις στον χώρο της κολύμβησης. Ο αθλητής του ΝΟΒΑ σημειώνει: «Η κόρη μου, που διαμένει στην Αθήνα, έχει έρθει σε κάποιες -εγχώριες- διοργανώσεις και με βλέπει από την εξέδρα. Προσπαθώ, μάλιστα, να την πείσω να ξεκινήσει και η ίδια. Θα ήταν μεγάλη χαρά και θα ήμουν ιδιαίτερα υπερήφανος να κολυμπήσω μαζί της».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου