ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Διεκόπη η δίκη για τα επεισόδια

διεκόπη-η-δίκη-για-τα-επεισόδια-424664

Για τις 5 Σεπτεμβρίου διακόπηκε η δίκη των δέκα κατηγορουμένων σε βαθμό πλημμελήματος για τη συμμετοχή τους στα ολονύκτια επεισόδια της περασμένης Τρίτης στο κέντρο του Βόλου, μετά την απόφαση υποβιβασμού του Ολυμπιακού στην Δ’ εθνική κατηγορία.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Το βράδυ των εκτεταμένων επεισοδίων συνελήφθησαν άλλοι επτά ανήλικοι, οι οποίοι μετά την άσκηση ποινικών διώξεων αφέθηκαν ελεύθεροι και παραπέμφθηκαν σε ρητή δικάσιμο του Δικαστηρίου Ανηλίκων, καθώς και ένας ακόμη ενήλικας, ο οποίος κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος και θα απολογηθεί σήμερα στον Ανακριτή, μετά από 48ωρη προθεσμία.

Η ακροαματική διαδικασία χθες στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου ξεκίνησε στις 2 μ.μ. σε ήρεμο κλίμα και κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Το Δικαστικό Μέγαρο είχε ζωστεί από ισχυρότατες δυνάμεις των ΜΑΤ και μόνο μετά από σωματική έρευνα εισήλθαν στην αίθουσα της δίκης οι λιγοστοί ακροατές.

Συνολικά κλήθηκαν να καταθέσουν 23 μάρτυρες κατηγορίας, αστυνομικοί, καταστηματάρχες και υπεύθυνοι των τραπεζικών υποκαταστημάτων τα οποία υπέστησαν καταστροφές και έξι μάρτυρες υπεράσπισης.

Από τους μάρτυρες κατηγορίας παρέστησαν μόνο οι τέσσερις, στο σύνολό τους αστυνομικοί. Μεταξύ των απόντων ένας βασικός μάρτυρας κατηγορίας και συγκεκριμένα αστυνομικός, ο οποίος τραυματίστηκε από πετροπόλεμο και ήταν παρών στην προσπάθεια απελευθέρωσης ενός συλληφθέντα από άλλο άτομο, το οποίο συνελήφθη.

Μετά την εξέταση των πρώτων μαρτύρων κατηγορίας, το δικαστήριο διέκοψε για μισή ώρα περίπου. Επαναρχίζοντας η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε τη διακοπή της δίκης, προκειμένου να προσέλθουν οι δύο αστυνομικοί και ένας ιδιώτης, οι οποίοι τραυματίστηκαν στα επεισόδια, ώστε να κληθούν να αναγνωρίσουν ή όχι στα πρόσωπα των κατηγορουμένων τους δράστες πρόκλησης σωματικής βλάβης.

Το δικαστήριο αποφάσισε η δίκη να συνεχιστεί σε ρητή δικάσιμο, στις 5 Σεπτεμβρίου, στις 11 π.μ.

Οι δέκα κατηγορούνται κατά περίπτωση για διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, κατ’ εξακολούθηση, συμμορία, απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη από περισσότερους, απρόκλητη σωματική βλάβη από περισσότερους εναντίον αστυνομικού, στάση με σωματική βία και απειλές σωματικής βίας, ελευθέρωση κρατουμένου και κατοχή ναρκωτικής ουσίας αποκλειστικά για ιδία χρήση.

Οι αστυνομικοί, οι οποίοι κατέθεσαν ως μάρτυρες περιέγραψαν στο δικαστήριο πως ξεκίνησαν τα επεισόδια, όταν η πορεία των 1.500 περίπου φιλάθλων του Ολυμπιακού από την Αγίου Δημητρίου πλησίασε στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τους μάρτυρες, άνοιξε ανηλεής πετροπόλεμος εναντίον της διμοιρίας που βρίσκονταν μπροστά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά αστυνομικού, ο οποίος κατέθεσε ότι η κατάσταση οξύνθηκε «γιατί είμαστε πάντα ασπίδα. Τα πρώτα σχόλια τους ήταν «γιατί τους φυλάτε;» και ακολούθησε βροχή από πέτρες και μολότοφ που έπεφταν στα πόδια των συναδέλφων μου».

Οι μάρτυρες περιέγραψαν τις καταστροφές που προκλήθηκαν στους δύο κεντρικούς δρόμους της πόλης, οι οποίοι τα ξημερώματα θύμιζαν βομβαρδισμένο τοπίο. Όμως, δεν απάντησαν καταφατικά στις πολλές ερωτήσεις που δέχθηκαν από τους συνηγόρους υπεράσπισης εάν οι κατηγορούμενοι ή ορισμένοι εξ αυτών προκάλεσαν με τις δικές τους ενέργειες τραυματισμούς ή καταστροφές.

Αυστηρή στις συστάσεις της προς τους νεαρής ηλικίας κατηγορουμένους, η πρόεδρος Πρωτοδικών κ. Κουτσογιαννούλη. «Δεν είναι ό,τι καλύτερο μια ομάδα να ξεσηκώνει όλη την πόλη, ολόκληρη η αστυνομία να βρίσκεται «σούζα» και ο ελληνικός λαός να πληρώνει τις φθορές. Μη χτυπιέστε για μια ομάδα, υπάρχουν σημαντικότερα για να χτυπηθείτε. Αλλιώς, υπάρχει κίνδυνος αύριο να μείνετε χωρίς δουλειά».

Αστυνομικοί κατέθεσαν ότι οι συλληφθέντες στοχοποιούνταν στη διάρκεια των επεισοδίων και συλλαμβάνονταν, όταν κινούνταν σε παραδρόμους στους οποίες ωθούνταν, τη στιγμή που τα ΜΑΤ επιχειρούσαν με τη ρίψη δακρυγόνων.

Ανέφεραν ακόμη ότι έπεσαν δεκάδες αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ από ομάδα ατόμων που εισήλθαν μέσα στην πορεία με σχέδιο να προκαλέσουν επεισόδια και καταστροφές.

Το δικαστήριο αποφάσισε στις 5.30 το απόγευμα τη διακοπή της δίκης, καθώς και την άρση της κράτησης των κατηγορουμένων.

Πριν οι κατηγορούμενοι εγκαταλείψουν ελεύθεροι την αίθουσα του δικαστηρίου, η πρόεδρος τους επέστησε για άλλη μια φορά την προσοχή να είναι ήρεμοι έως τη συνέχιση της δίκης. «Είναι δυνατόν να κάψω μια πόλη για την ομάδα; Μπαίνω μέσα στο γήπεδο και το «καίω», ανεβαίνω στις κερκίδες και ουρλιάζω. Δεν μπορούμε να επιζήσουμε έτσι. Αντί ο στόχος να είναι πού θα βρεθεί δουλειά, στόχος είναι αν υποβιβάστηκε η ομάδα και όχι, τι έκανε ο ηγέτης της. Καλό το πάθος με τη μπάλα, αλλά όσοι παίζουν μπάλα και εμπλέκονται με το ποδόσφαιρο έχουν γεμάτες τσέπες. Κοιτάξτε και εσείς να γεμίσετε τις τσέπες σας με κάτι ωφέλιμο», τους είπε η πρόεδρος του δικαστηρίου και τους προέτρεψε να επισκεφθούν μια άλλη χώρα για να διαπιστώσουν εάν συμβαίνουν τόσο συχνά όσο στην Ελλάδα επεισόδια, καταστροφές και μάχες με αστυνομικούς, οι οποίοι βρίσκονται σε διαρκή κίνδυνο.

 

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου