ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Κόλαση η ατμόσφαιρα στο κέντρο

κόλαση-η-ατμόσφαιρα-στο-κέντρο-424751

Ασφυξία προκάλεσαν στο κέντρο του Βόλου οι σκληρές οδομαχίες μεταξύ φιλάθλων του Ολυμπιακού και ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ που έσπευσαν, μετά την έκδοση της σκανδαλώδους απόφασης για την τοπική ομάδα. Θύματα των εκτεταμένων επεισοδίων που προκλήθηκαν, με αφετηρία τα γραφεία του τοπικού ΠΑΣΟΚ, τα οποία έσπευσαν να «προστατεύσουν» με κλούβα και δεκάδες πάνοπλους αστυνομικούς, εκατοντάδες πολίτες και τουρίστες που κινούνταν εκείνη την ώρα -γύρω στις 7 το απόγευμα- στο κέντρο της πόλης, σε ώρα μεγάλης αιχμής με την εμπορική αγορά σε πλήρη λειτουργία.

Οι αστυνομικοί που είχαν δημιουργήσει ανθρώπινο τείχος μπροστά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, βλέποντας ότι περικυκλώνονταν απειλητικά από τους πρώτους εκατοντάδες φιλάθλους που ήδη κατέφθαναν στο κέντρο διαδηλώνοντας, και δεχόμενοι επίθεση με πέτρες και αντικείμενα, άνοιξαν «πυρ» με μεγάλες ποσότητες δακρυγόνων.

Ο πόλεμος άνοιξε γερά, έκτοτε, και μετά από μιάμισι ώρα περίπου οι ποσότητες δακρυγόνων που έπεσαν ήταν τόσο μεγάλες, που είχαν εξαντληθεί τα διαθέσιμα αποθέματα των ΜΑΤ που βρίσκονταν το απόγευμα στο κέντρο.

Η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική. Το σχέδιο των αστυνομικών να διαλύσουν τους αγανακτισμένους φιλάθλους του Ολυμπιακού και να τους διασκορπίσουν «πνίγοντάς» τους με χημικά, είχε ως θύματα… άμαχο πληθυσμό.

Πολίτες εγκλωβίστηκαν σε καταστήματα, τα οποία έκλειναν εσπευσμένα τα ρολά τους. Μητέρες και ηλικιωμένες γυναίκες με μικρά παιδιά έτρεχαν να σωθούν σε εισόδους πολυκατοικιών.

Έγκυες κινδύνεψαν, και άλλες με τα μωρά στα χέρια έτρεχαν να σωθούν, βλέποντας τα βρέφη τους να δυσκολεύονται να αναπνεύσουν και να κλαίνε σπαρακτικά από τη δύσπνοια και τον έντονο πόνο και τσούξιμο στα μάτια.

Γύρω στις 8 το απόγευμα και ενώ το σύννεφο χημικών είχε πυκνώσει επικίνδυνα πάνω από το κέντρο της πόλης, μία γυναίκα στην οδό Αντωνοπούλου, έπεσε λιπόθυμη. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που έσπευσε στο σημείο για τις πρώτες βοήθειες. Στη θέα του ασθενοφόρου τη σωτηρία τους αναζήτησαν δύο άλλες έγκυες που βρίσκονταν στο ίδιο σημείο και ζήτησαν από το πλήρωμα του ΕΚΑΒ να τους απομακρύνει από το κέντρο της πόλης και να τους μεταφέρει στο σπίτι τους.

Συνολικά, ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μετέφεραν στις οικίες τους δύο έγκυες και πέντε παιδιά, μεταξύ τους ένα βρέφος, ενώ η λιπόθυμη γυναίκα διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου.

Στο Τμήματα Επειγόντων μεταφέρθηκε με ιδιωτικό όχημα ένα άτομο, το οποίο υπέστη θλαστικό τραύμα στη διάρκεια των επεισοδίων, καθώς και άλλα επτά περίπου έφηβοι και ενήλικες με αναπνευστικά προβλήματα από τη ρίψη δακρυγόνων.

Το κέντρο του ΕΚΑΒ δέχθηκε πλήθος άλλων κλήσεων για παιδιά και ηλικιωμένους που δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν.

Το ασφυκτικό κλίμα είχε ως αποτέλεσμα η εμπορική αγορά να νεκρώσει πριν την ώρα της, καταστήματα και περίπτερα να κλείσουν βιαστικά, παραλιακά καταστήματα εκκένωσης να μείνουν χωρίς πελάτες.

Ο πρόεδρος των καταστηματαρχών εστίασης Απ. Αθανασός κατήγγειλε ότι έπεσαν δακρυγόνα αδικαιολόγητα ανάμεσα ακόμη και σε θαμώνες καταστημάτων της παραλίας.

ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου