ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η εθνική είναι και πάλι εδώ

η-εθνική-είναι-και-πάλι-εδώ-425130

Τι κι αν είχαμε απουσίες από την αρχή της προετοιμασίας. Τι και αν προέκυψαν προβλήματα στην πορεία. Η εθνική είναι και πάλι εδώ!

Με υψηλούς στόχους και έτοιμη για διακρίσεις… Μπορεί τα φιλικά να προσφέρονται μόνο για… προπονητικά συμπεράσματα και να λειτουργούν ως ενέσεις ηθικού και αυτοπεποίθησης, αλλά από όποια οπτική γωνία και αν το δει κάποιος, αυτή η ομάδα μπορεί και έχει τις δυνατότητες να διακριθεί στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας.

Στο (θεωρητικά) πιο δυνατό τεστ από τότε που ξεκίνησε η προετοιμασία το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επικράτησε εύκολα της δευτεραθλήτριας κόσμου Τουρκίας με 62-38 παίζοντας άμυνα βγαλμένη από σεμινάριο!

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δεύτερο ημίχρονο η Εθνική δέχθηκε μόλις 13 πόντους, εκ των οποίων μόλις δύο (!!!) στο τελευταίο δεκάλεπτο. Και το καλύτερο απ’ όλα ; Αυτό ήταν το διάστημα που η ελληνική ομάδα χαλάρωσε, ο Ηλίας Ζούρος μοίραζε… απλόχερα τον χρόνο συμμετοχής και παρόλα αυτά στην άμυνα δεν… περνούσε τίποτε!

Οι Τούρκοι επιδόθηκαν σε ρεσιτάλ άστοχων σουτ αφού τελείωσαν το ματς 11/38 δίποντα και 2/24 τρίποντα! Στο σύνολο 13/62 σουτ εντός πεδιάς και μόλις 10/18 βολές. Με τέτοιους αριθμούς δεν μπορεί καμία ομάδα να περάσει τους 40 πόντους! Οι περισσότερες από αυτές τις επιθέσεις ήταν απορροια της εκπληκτικής άμυνας των διεθνών μας, οι οποίοι δεν άφηναν την Τουρκία να πάρει ανάσα.

Τα χαμόγελα ήρθαν από τον Νικ Καλάθη! Για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η προετοιμασία της εθνικής, ο Ελληνοαμερικανός γκαρντ έδωσε το «παρών» στην 12άδα της ομάδας και στα 13 λεπτά που αγωνίστηκε (σ.σ. ξεκίνησε στην πεντάδα) έδειξε ότι θα αποτελέσει τον άνθρωπο που θα επιμεληθεί την οργάνωση των ελληνικών επιθέσεων.

Μπορεί να του λείπει αγωνιστικός ρυθμός, μπορεί να χρειάζεται χρόνο προκειμένου να μπει στο πνεύμα της ομάδας, αλλά το σίγουρο είναι ότι έδωσε το «παρών» και θα πρωταγωνιστήσει στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας. Τα δύο επόμενα ματς (με Γερμανία σημερα Σαββάτο και Βέλγιο την Κυριακή) θα βοηθήσουν τον Καλάθη να ενσωματωθεί στην ομάδα, πριν από το τελευταίο «crash test» που είναι το τουρνουά Ακρόπολις!

Μελανό σημείο για την εθνική μας η επιθετική παραγωγή στην επανάληψη αφού σημείωσε μόλις 20 πόντους, εκ των οποίων τους 8 στο τελευταίο δεκάλεπτο.

Τα δεκάλεπτα: 21-8, 42-25, 54-36, 62-38

ΕΛΛΑΔΑ: Βασιλειάδης 10 (2), Μπουρούσης 17 (7/10 ρ., 6 ρ.), Ζήσης 4, Ξανθόπουλος, Καλάθης 4 (4 ρ.), Φώτσης 3(1), Παπανικολάου 9(1), Μαυροειδής 2, Κουφός 9, Βουγιούκας, Καϊμακόγλου 2, Σλούκας 2, Μπράμος.

ΤΟΥΡΚΙΑ: Ακιόλ 2, Γκιουλέρ, Ονάν, Ιλιασόβα 9, Ερντέν 4, Τουνσερί, Σαβάς 2, Ασίκ 10, Αρσλάν 2, Τούρκογλου 5(1), Πρέλντζιτς 4, Καντέρ, Αλντεμίρ.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου