ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΧΡ. ΜΠΙΣΔΡΑ: Βολιώτισσα μητέρα τριών παιδιών τραβά… κουπί πάνω σε σανίδα

χρ-μπισδρα-βολιώτισσα-μητέρα-τριών-πα-355272

Παράδειγμα προς μίμηση και την καλύτερη ανταμοιβή στις ατελείωτες ώρες προπόνησης, εν μέσω υποχρεώσεων ως συζύγου και μητέρας 3 παιδιών αποτέλεσε η διάκριση και το χάλκινο μετάλλιο που απέσπασε η Βολιώτισσα αθλήτρια του SUP, Χριστίνα Μπίσδρα, στον 9ο Διάπλου της Διώρυγας Κορίνθου.

Συνέντευξη στη ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Ερασιτέχνης, με προπονήσεις που μετρούν μόλις… ένα χρόνο, στο SUP, η 42χρονη αθλήτρια συμμετείχε στην κατηγορία 14’0 Master Γυναικών, ολοκληρώνοντας την προσπάθεια της στην 3η θέση με ιδιαίτερα καλή επίδοση. Ηταν άλλωστε, η παρθενική συμμετοχή για τη Βολιώτισσα αθλήτρια σε αγώνες SUP ή όπως λέγεται… όρθιας σανιδοκωπηλασίας, άθλημα που ανθεί και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Η σύγχρονη εκδοχή του σπορ ξεκινά πρόσφατα, με τις πρώτες ομαδικές εμφανίσεις SUPer να πραγματοποιούνται μόλις στις αρχές της τρέχουσας χιλιετίας. Το SUP χρειάζεται ένα σχετικά μεγάλο σκάφος (σανίδα) και έναν αναβάτη που κωπηλατεί όρθιος με ένα μόνο κουπί. Αυτό μπορεί να γίνεται και σε ήρεμη θάλασσα χωρίς αέρα, οπότε δεν απαιτεί ιδιαίτερη τεχνική, αλλά και σε πιο τρικυμιώδεις συνθήκες, με την προϋπόθεση πως πρόκειται για έμπειρο αναβάτη. Αυτό το μεγάλο εύρος χρήσης σε σχέση με τις καιρικές συνθήκες φαίνεται πως το έχει κάνει τόσο δημοφιλές, καθώς συγκεντρώνει ανθρώπους τελείως διαφορετικών κοινοτήτων. Σε ήρεμη θάλασσα μπορεί κανείς να διανύσει σχετικά μεγάλες αποστάσεις, ενώ μόλις το κύμα κάνει την εμφάνισή του, το SUP με την απαραίτητη εξάσκηση αποτελεί τον πιο εύκολο τρόπο για… surf.

Οι 530 αθλητές SUP που έκαναν τον 9ο Διάπλου της Διώρυγας Κορίνθου, ένιωσαν έντονα το δέος, του πόσο μικροί είναι, μπροστά στην ιδέα αλλά και το μέγεθος του έργου, όταν βρέθηκαν ανάμεσα στα 80 μέτρα ύψους τοιχώματα του καναλιού, που κάποιοι έσκαψαν με τα χέρια. Εκεί θυμήθηκαν την ιστορία, συνδέθηκαν με αυτή και θαύμασαν το έργο. Αυτό είναι το σήμερα που επιβραβεύει το χτες. Μία προσπάθεια που ξεκίνησε το 2011 με 22 συμμετοχές, έφθασε το 2019 να γίνει μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς διοργανώσεις SUP στη χώρα μας και ο δεύτερος μεγαλύτερος αγώνας στην Ευρώπη.

Η Χριστίνα Μπίσδρα έζησε από κοντά μια εξαιρετική διοργάνωση στην Κόρινθο, που της απέφερε άλλωστε και το χάλκινο μετάλλιο. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την πρώτη της επαφή με το άθλημα, η ίδια αναφέρει: «Μικρότερη, πέρα από τη θέληση μου να έχω κάποια επαφή με τον αθλητισμό και σποραδικά την ενασχόληση με το τρέξιμο, δεν ασχολήθηκα συστηματικά με κάποιο συγκεκριμένο άθλημα. Το SUP, μου προτάθηκε από τη γυμνάστρια που μου έκανε pilates. Ξεκίνησα αρκετά δειλά μόλις το 2018, αρχικά νοίκιαζα τις σανίδες που χρειάζονται για να μπορέσει κάποιος να προπονηθεί και αργότερα αγόρασα τις πρώτες μου σανίδες, όχι αγωνιστικού τύπου. Όσο ο καιρός περνούσε και επειδή έβλεπα ότι μπορούσα να διαχειριστώ την αντοχή και ισορροπία που απαιτούνται στο SUP, άρχισα να προπονούμαι πιο συστηματικά».

Η δύσκολη καθημερινότητα, με τρία παιδιά, ηλικίας 17 και τα δίδυμα 10 ετών δεν τρομάζουν τη Χριστίνα Μπίσδρα, που άλλωστε τονίζει ότι η γυμναστική και η διασκέδαση μέσα από το νερό και τη θάλασσα είναι πρώτος σκοπός για την ίδια: «Φυσικά, υπάρχουν πολλές υποχρεώσεις καθημερινά, ωστόσο, επειδή θεωρώ τον εαυτό μου καθαρά ερασιτέχνη, πιστεύω ότι ο χρόνος στην προπόνηση είναι για μένα ιδιαίτερα ποιοτικός. Το SUP το βλέπω ως άσκηση, αλλά η θάλασσα για εμένα είναι ψυχοθεραπεία, είναι διέξοδος, νιώθω ελευθερία. Οπότε, νομίζω πώς το SUP είναι η κατάλληλη δραστηριότητα, ώστε να αποφορτιστώ από τη δύσκολη σε πολλές περιπτώσεις ρουτίνα. Καταφέρνω να τα συνδυάζω όλα, με πολύ προγραμματισμό. Σε αυτό βοηθά και η ενασχόληση των μικρότερων παιδιών μου με το καγιάκ στο σωματείο του ΝΟΒΑ, με συνέπεια να έχω το χρόνο, όποτε προπονούνται τα παιδιά, να μπορώ και εγώ να προπονούμαι στο SUP».

Συμμετέχοντες από όλα τα μέρη της Ελλάδας αλλά και από χώρες του εξωτερικού όπως η Αγγλία, Αυστρία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ρωσία, Ουκρανία, Τουρκία, Ρουμανία, Αλβανία, Μάλτα, Σουηδία κ.α. κωπηλάτησαν τα 6.343 μέτρα του μεγάλου καναλιού της Κορίνθου. Αναφερόμενη στη δική της συμμετοχή της στη διοργάνωση και την κατάκτηση της τρίτης θέσης, η Χριστίνα Μπίσδρα αναφέρει: «Η συγκεκριμένη διοργάνωση είχε γίνει και την περσινή χρονιά, ωστόσο δεν ήμουν αρκετά προπονημένη ώστε να συμμετέχω. Ξεκίνησα, άλλωστε, τις προπονήσεις τον Ιούλιο του 2018 και η διοργάνωση της Κορίνθου ήταν στις 22 Σεπτεμβρίου, οπότε δεν ήμουν έτοιμη να πάω, ενώ δεν είχα καν δική μου σανίδα. Φέτος, ένιωσα έτοιμη να πάω και με πολλή υποστήριξη από την οικογένειά μου συμμετείχα. Πέτυχα, βάσει χρόνων, την τρίτη καλύτερη επίδοση, κάτι που είναι σημαντικό για εμένα και μου έδωσε επιπλέον κίνητρο, ώστε να γίνομαι όσο το δυνατόν καλύτερη. Το μετάλλιο είναι μια δικαίωση και θεωρώ ότι έχει αξία και το γεγονός ότι, ως ερασιτέχνης, έλαβα μέρος για πρώτη φορά στη διοργάνωση και πέτυχα έναν πολύ ικανοποιητικό χρόνο».

Μιλώντας για τον επόμενους στόχους της στο SUP, η 42χρονη Βολιώτισσα συμπληρώνει: «Γνωρίζω ότι οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας είναι ίσως αποτρεπτικός παράγοντας, ώστε να είμαι απόλυτα συνεπείς στις προπονήσεις. Επιπλέον, το SUP είναι κατ’ εξοχήν άθλημα των καλοκαιρινών μηνών, με τους αθλητές πάντως να προπονούνται όλο το χειμώνα, όπως έκανα εγώ. Επιδίωξή μου, είναι, όσο μπορώ να συνεχίζω τις προπονήσεις και να αποκτώ περισσότερη εμπειρία σε διοργανώσεις. Ο Διάπλους της Διώρυγας Κορίνθου ήταν για μένα μια καταπληκτική εμπειρία, ένα μάθημα ζωής πως ο αθλητισμός και η άσκηση, δεν έχουν ηλικία, αλλά μόνο θέληση για το κάτι παραπάνω, το επόμενο βήμα, την εξέλιξη. Εξάλλου, στην Κόρινθο γνώρισα πολλούς ανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια φάση ζωής με εμένα και οφείλω να πω, πώς είμαι τυχερή, που ανακάλυψα έναν υπέροχο χώρο, που συνδυάζει την άσκηση και τη διασκέδαση».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου