ΜΠΑΣΚΕΤ

Τελικός οκτάδας με Τσεχία για την Εθνική Ελλάδος

τελικός-οκτάδας-με-τσεχία-για-την-εθνι-382811

Την νίκη με διαφορά μεγαλύτερη των 12 πόντων θα επιδιώξει να πάρει σήμερα στη Σεντζέν -τζάμπολ στις 11.30π.μ.- η Εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών απέναντι στην αντίστοιχη της Τσεχίας, προκειμένου να προκριθεί στην οκτάδα του Μουντομπάσκετ της Κίνας.

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αγωνιστικής της δεύτερης φάσης του παγκοσμίου Κυπέλλου και την ήττα από τις ΗΠΑ, οι Ελληνες προκειμένου να παίξουν στην νοκ άουτ φάση του παγκοσμίου Κυπέλλου θα πρέπει να νικήσουν με τουλάχιστον 12 πόντους διαφορά την Τσεχία, αλλά και να νικήσουν οι ΗΠΑ την Βραζιλία στις 3.30μ.μ.

Η Ελλάδα μπορεί στην τριπλή ισοβαθμία να πάρει το ένα και τελευταίο εισιτήριο που απομένει για την φάση των «8» αλλά θα πρέπει να ανεβάσει τον πήχη κατακόρυφα σε σχέση με τις προηγούμενες της αναμετρήσεις.

Σκουρτόπουλος: «Ο εγωισμός στο μάξιμουμ»

Μία μέρα πριν από τον «τελικό» με την Τσεχία για την πρόκριση στην οκτάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Θανάσης Σκουρτόπουλος μίλησε στους δημοσιογράφους για όσα έρχονται για την Ελλάδα. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός εξήγησε αρχικά πως: «Την απογοήτευση την έχουμε αφήσει ήδη πίσω. Κάναμε μια σημαντική προσπάθεια, αλλά δεν τα καταφέραμε. Ξέρουμε τις συνθήκες για το παιχνίδι με την Τσεχία. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Είναι δύσκολες καταστάσεις, αλλά τις ζουν όλοι στα πρωταθλήματά τους. Ολα τα παιδιά ξέρουν τι υπάρχει μπροστά. Είμαστε αισιόδοξοι».

Εν συνεχεία, πρόσθεσε: «Κάθε ομάδα έχει τον δικό της προσανατολισμό στην άμυνα. Θέλω να πιστεύω ότι θα είμαστε πιστοί σε αυτά, στο μεγαλύτερο ποσοστό. Στην επίθεση προσπαθούμε να αλλάξουμε κάπως την κατεύθυνσή μας. Κακά τα ψέματα, αν δεν βρούμε δεύτερο και τρίτο πόλο στο σκοράρισμα, θα έχουμε πρόβλημα. Δημιουργούμε τις συνθήκες, αλλά πρέπει να είμαστε εύστοχοι», ενώ αναφερόμενος στο αγωνιστικό στυλ της Τσεχίας, σημείωσε: «Η δημιουργία του Τόμας Σατοράνσκι είναι το πιο σημαντικό στοιχείο της Τσεχίας. Δίνει ενέργεια και δημιουργεί για όλους. Ο ψηλός της ομάδας, ο Οντρέι Μπάλβιν, εξαρτάται από τι του δίνει ο Τόμας Σατοράνσκι. Είναι ένας κοντός που πηγαίνει πολύ επιθετικά στο καλάθι μετά το πικ εν ρολ, δεν φοβάται, πηγαίνει μέχρι μέσα για να τελειώσει τη φάση, αν χρειαστεί».

Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος στάθηκε επίσης σε δύο στοιχεία, την αυτοπεποίθηση και το επιθετικό ριμπάουντ: «Αυτό που λέω σε όλα τα παιδιά είναι ότι είναι σημαντική η αυτοπεποίθηση. Το έχουμε συζητήσει με τα παιδιά. Κάναμε ένα λάθος στο παιχνίδι με τη Βραζιλία, αυτό μας κυνηγάει. Πρέπει να βρούμε τη λύση μόνοι μας. Μας προβληματίζει μόνο ότι δεν είμαστε εύστοχοι στα ανοιχτά σουτ και σε κάποιες περιπτώσεις διστάζουμε.

Εχουμε στο μυαλό μας τα πάντα, και το καλό και το κακό ξεκίνημα. Αυτά τα βρίσκουμε μέσα στο παιχνίδι. Κοιτάζουμε τον εαυτό μας, τη δουλειά μας και την ετοιμότητα. Εκεί που πρέπει να είμαστε καλοί είναι το επιθετικό ριμπάουντ, να πάμε με δύναμη στην μπάλα για να δημιουργήσουμε τις καταστάσεις να πετύχουμε κάποια εύκολα καλάθια».

Σε ερώτηση για τις άμυνες που μπορεί να παρουσιάσει η Τσεχία απέναντι στην Ελλάδα πάνω στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, εξήγησε πως: «Ολοι τον αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο, δεν αλλάζει αυτό. Εχουμε καλούς και αξιόπιστους παίκτες».

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός ρωτήθηκε επίσης για τυχόν τροποποιήσεις στον τρόπο παιχνιδιού της ελληνικής ομάδας, κι αν υπάρχει το ενδεχόμενο να δούμε σχήματα με τρία γκαρντ: «Αν μου βρείτε τρία γκαρντ, θα τους βάλουμε. Εχουμε τέσσερις περιφερειακούς όλους κι όλους. Ο Κώστας Σλούκας γύρισε από τραυματισμό. Το καλό είναι ότι πάει διαρκώς καλύτερα, δεν έχει πρόβλημα με το πόδι του. Χρειαζόμαστε το σουτ από μέση απόσταση, όπως παίζουν οι αντίπαλοι ψηλοί. Ο Κώστας σε αυτό είναι top class. Αν αυτά τα σουτ μπουν, αυτόματα θα είναι κερδισμένος κι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Θα έχει περισσότερους χώρους”, είπε και πρόσθεσε: «Ο εγωισμός και η προσωπικότητα καθενός έχουν ενεργοποιηθεί στο μάξιμουμ. Κανείς δεν θέλει να φύγει από εδώ. Είμαι σίγουρος ότι θα ανταποκριθούν όλοι, δεν νιώθω κάποια έξτρα πίεση».

Παίζει ο Θανάσης Αντετοκούνμπο

Χωρίς τον Θανάση Αντετοκούνμπο πραγματοποιήθηκε η κυριακάτικη προπόνηση της Ελλάδας, μία μέρα πριν από τη μονομαχία με την Τσεχία. Ο διεθνής φόργουορντ τραυματίστηκε στη διάρκεια του αγώνα με την Team USA, με τις εξετάσεις που έκανε να δείχνουν ότι έχει υποστεί κάκωση στα πλευρά.

Παρόλ’ αυτά, θα είναι στη διάθεση του Θανάση Σκουρτόπουλου για τον κρισιμότερο αγώνα της ελληνικής ομάδας στη διοργάνωση, με τον ομοσπονδιακό τεχνικό να σημειώνει επ’ αυτού πως «Στην αρχή φοβηθήκαμε για κάτι ρωγμώδες, απλά έχει μια μικρή κάκωση. Αύριο θα είναι κανονικά στο παιχνίδι».

Δεν πήγε στην προπόνηση ο Σιλμπ

Ο Μπλέικ Σιλμπ κάνει αγώνα δρόμου προκειμένου να παίξει απέναντι στην Ελλάδα, γι αυτό κιόλας δεν πήγε καν στο γήπεδο για την προπόνηση της τσεχικής ομάδας. Ακόμη κι έτσι πάντως, είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να δώσει το παρών. Η Τσεχία προπονήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής με φόντο τον αγώνα… πρόκρισης απέναντι στην Ελλάδα. Η ομάδα του Ρόνεν Γκίνζμπουργκ γνωρίζει ότι έχει το μαξιλαράκι του +11, πλην όμως σκέφτεται με κάθε τρόπο πώς μπορεί να κερδίσει τον αγώνα -κι όχι απαραίτητα να χάσει με μικρή διαφορά.

Από την άλλη, ο έμπειρος τεχνικός μάλλον έχει αποδεχθεί πως ο Μπλέικ Σιλμπ δεν πρόκειται να δώσει το παρών στο σπουδαιότερο παιχνίδι στην ιστορία της Τσεχίας. Ο πολύπειρος φόργουορντ αποχώρησε σφαδάζοντας από το παιχνίδι με την Βραζιλία.

Είναι χαρακτηριστικό πως δεν ακολούθησε τους συμπαίκτες του στο γήπεδο για την προπόνηση, αλλά έμεινε στο ξενοδοχείο της τσεχικής ομάδας για να συνεχίσει το πρόγραμμα αποθεραπείας που ακολουθεί.

Τα ζευγάρια των προημιτελικών

Με την ολοκλήρωση της 9ης ημέρας του Μουντομπάσκετ έγιναν γνωστά τα δυο πρώτα ζευγάρια της φάσης της «8» της διοργάνωσης ενώ ταυτόχρονα μέσα από τους αγώνες κατάταξης(17-32) δυο ομάδες έλαβαν εισιτήρια πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Αναλυτικότερα, η Αργεντινή πέρασε αλώβητη κι από την β’ φάση του Μουντομπάσκετ. Οι «γκαούτσος» επικράτησαν εύκολα της Πολωνίας με 91-65 πραγματοποιώντας την 5η νίκη τους στην διοργάνωση. Κορυφαίος για την ομάδα της Αργεντινής ήταν και πάλι ο Λουίς Σκόλα (21π.). Με την Αργεντινή διασταυρώνεται στα προημιτελικά η Σερβία που ηττήθηκε από την Ισπανία με σκορ 81-69. Ρούμπιο (19π.) και Κλαβέρ(14π.) ήταν οι κορυφαίοι για την ομάδα του Σέρτζιο Σκαριόλο. Η Ισπανία θα αντιμετωπίσει στην φάση των «8» την Πολωνία.

Κατά τα άλλα στα ματς της 9ης ημέρας η Ρωσία επικράτησε της Βενεζουέλας σε ένα ματς χωρίς κανένα βαθμολογικό ενδιαφέρον ενώ η Ιταλία παρότι βρέθηκε να χάνει από το Πουέρτο Ρίκο με 24 πόντους διαφορά (46-22) κατάφερε να κάνει την ανατροπή (94-89). Οι Μπελινέλι (24π.) και Γκαλινάρι (20π.)ήταν οι πρωταγωνιστές της νίκης των Ιταλών που παρόλα αυτά αποχαιρέτησαν την διοργάνωση.

Στους αγώνες κατάταξης (17-32) η Νιγηρία επικράτησε της Κίνας (86-73) και πήρε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 ως εκπρόσωπος της Αφρικής. Αντίστοιχα το Ιράν κέρδισε τις Φιλιππίνες(95-75) και θα δώσει το παρών στους Ολυμπιακούς εκπροσωπώντας την Ασία.

Τα δύο πρώτα ζευγάρια στη φάση των «8»:

Αργεντινή-Σερβία (10/9, 14:00 )

Πολωνία-Ισπανία (10/9, 16:00)

Τα άλλα δυο ζευγάρια θα προκύψουν από τους τελευταίους αγώνες(9/9) της φάσης των «16». Θυμίζουμε πως η Εθνική μας αντιμετωπίζει την Τσεχία και χρειάζεται νίκη με διαφορά 12 πόντων για να φτάσει στην 8άδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου