ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Νέο βήμα… στον Μαγνησιακό για την Αλεξάνδρα Δημητρακοπούλου

νέο-βήμα-στον-μαγνησιακό-για-την-αλε-382915

Νέο βήμα στην επαγγελματική καριέρα, στον χώρο του υγρού στίβου και της κολύμβησης καταγράφει τη νέα σεζόν η 35χρονη αθλήτρια master, προπονήτρια και με εξειδίκευση στη βρεφική κολύμβηση Αλεξάνδρα Δημητρακοπούλου, που έχει ήδη ενταχθεί στο δυναμικό του Μαγνησιακού, αναλαμβάνοντας τμήματα εκμάθησης, αλλά και το… αγαπημένο της baby swimming.

Συνέντευξη στη ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Παιδαγωγός, απόφοιτη άλλωστε του τμήματος προσχολικής αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με σεμινάρια τόσο στις μαθησιακές δυσκολίες όσο και συνεχή εξειδίκευση στις τεχνικές εκμάθησης βρεφικής, αλλά και κλασσικής συνολικότερα κολύμβησης, η ίδια θέλει, στη νέα της… κολυμβητική στέγη να αφήσει το δικό της στίγμα, συμβάλλοντας στην πολύπλευρη ανάπτυξη – πνευματικά και κολυμβητικά – αθλητών και αθλητριών που κάνουν τα παρθενικά βήματά τους στον χώρο.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την απόφασή της να ενταχθεί από φέτος στο προπονητικό επιτελείο του Μαγνησιακού, η Δημητρακοπούλου σημειώνει αρχικά: «Κατά την άποψή μου, σε μια δουλειά για να μπορέσεις να εξελιχθείς, πρέπει να υπάρχει αγάπη και πάθος. Αυτά αποτελούν τη βάση για να χτίσεις. Χωρίς εφόδια, χωρίς ανταμοιβή όμως, δεν μπορείς να συνεχίσεις την πορεία, τ’ όνειρό σου. Αφήνω πίσω μου το παρελθόν και τα πρώτα μου βήματα και επιλέγω το μέλλον μου στο Μαγνησιακό, στοχεύοντας πάντα, με αργά και σταθερά βήματα, στην εξέλιξή μου, ως προπονήτρια κολύμβησης, με όλες τις κατάλληλες προϋποθέσεις» και συνεχίζει σημειώνοντας του λόγους που την οδήγησαν στη συνεργασία με το νέο της σωματείο: «Η συνεργασία μου με τον Μαγνησιακό είναι αποτέλεσμα της καλής χημείας που αισθάνθηκα γι’ αυτήν την ομάδα, η οποία είναι κοντά στη δική μου φιλοσοφία, πάνω στην κολύμβηση. Μια ομάδα, με στόχους ουσιαστικής εξέλιξης των αθλητών της. Ανυπομονώ για μια δυναμική χρονιά, την οποία, μέσα από την ομάδα μου, θα καταφέρω να προσφέρω το έργο μου στα τμήματα της βρεφικής κολύμβησης και της εκμάθησης στη μικρή πισίνα».

Αν και σε νεαρή ηλικία, η καριέρα της στις πισίνες μετρά χρόνια, καθώς ήδη από τα 4 της χρόνια είχε επαφή με το άθλημα της κολύμβησης, με το σκουφάκι του Γ.Σ. Αιγάλεω, σύλλογο στον οποίο αγωνίζονταν για πάνω από δεκαετία. Οι σπουδές της την έφεραν στον Βόλο, στην πόλη όπου διάλεξε να μείνει μόνιμα, αφού μόλις πριν από μερικές μέρες, παντρεύτηκε τον εκλεκτό της καρδιάς της. Η ίδια θεωρεί τις σπουδές τις, ως παιδαγωγός αλλά και τις εξειδικεύσεις της, στην κολύμβηση, ως παρακαταθήκη για την επαγγελματική της πορεία: «Οι σπουδές μου στο Παιδαγωγικό Τμήμα προσχολικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αποτελούν και τη σημαντικότερη προίκα που έχω από τους γονείς μου, όπως επίσης και η πιστοποίηση εξειδίκευσης και κατάρτισης στις αναπτυξιακές διαταραχές παιδιών και εφήβων. Όταν έχεις να δουλέψεις με μικρά παιδιά, είτε στο κολυμβητήριο, είτε οπουδήποτε, θεωρώ ότι είναι βασικό να είσαι αρχικά παιδαγωγός και έπειτα γυμναστής. Εχω παρακολουθήσει δύο σεμινάρια βρεφικής και νηπιακής κολύμβησης. Το πρώτο σεμινάριο είναι από την Birthlight. Το δεύτερο σεμινάριο, το οποίο και με απογείωσε επαγγελματικά, διοργανώθηκε από το Family Athletic Club, «ΥΔΡΙΑ». Καταλυτική θεωρώ τη γνωριμία μου, με την κ. Μαργαρίτα Κοντζιά, η οποία εισήγαγε τη βρεφική κολύμβηση στην Ελλάδα. Εχω κάνει πρωταθλητισμό στην κολύμβηση από τα 4 μου χρόνια έως τα 16 μου, στον Γυμναστικό Σύλλογο Αιγάλεω και έχω υπάρξει αθλήτρια ενός από τους καλύτερους προπονητές της ελληνικής κολύμβησης, του Κωνσταντίνου Τουρναβίτη».

Η ίδια πάντως δεν σταματά και την ενεργό δράση, όντας μια από τις καλύτερες αθλήτριες, σε επίπεδο κολύμβησης βετεράνων, έχοντας κατακτήσει στο πρόσφατο Πανελλήνιο πρωτάθλημα 3 χρυσά μετάλλια: «Ηταν μια υπέροχη και δυναμική χρονιά στην κατηγορία Masters. Στο 5ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, κατέκτησα 3 χρυσά μετάλλια, στα 50μ, 100μ ελεύθερο και 100μ πρόσθιο με καλούς χρόνους. Η κολύμβηση για εμένα αποτελεί πλέον τρόπο ζωής, καθώς με βοηθά τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική μου υγεία. Είναι ένας λόγος να ξυπνάω ευτυχισμένη, να βάζω στόχους, να αισθάνομαι δημιουργική. Οι διακρίσεις μου, άλλωστε, στα masters, μου άνοιξαν την πόρτα του κολυμβητηρίου και σε επαγγελματικό επίπεδο».

Εκμάθηση και βρεφική κολύμβηση στον Μαγνησιακό. Γιατί; Η Αλεξάνδρα τονίζει: «Στόχος των προγραμμάτων της μικρής πισίνας στον Μαγνησιακό, πέρα από την εξοικείωση των παιδιών με το νερό και την ανάπτυξη κολυμβητικών δεξιοτήτων, είναι να κάνουμε τα παιδιά να είναι χαρούμενα, να έχουν διάθεση, να κοινωνικοποιηθούν, να μοιραστούν, να ανεξαρτητοποιηθούν, να πιστέψουν στον εαυτό τους. Είμαστε εκεί για να ανοίξουμε τον δρόμο, ώστε με τη σειρά τους να ανοίξουν τα φτερά τους, μέσα από τον αθλητισμό».

«Το baby swimming είναι το πάθος μου»

Η ίδια δίνει το δικό της μήνυμα, αναλύοντας τους λόγους που οι γονείς πρέπει να επιλέξουν την βρεφική κολύμβηση: «Τα μωρά λατρεύουν το νερό. Εκεί άλλωστε βρίσκονται τους 9 μήνες της ζωής τους. Όταν μιλάμε για βρεφική κολύμβηση εννοούμε την κολύμβηση, σε ειδικά διαμορφωμένη πισινά με ζεστό νερό και χαμηλό ύψος νερού, σε μωρά από 6 μηνών έως 3,5 ετών. Ο αρχικός στόχος είναι να καλλιεργηθούν σωστά οι αντανακλαστικές κινήσεις των μωρών στο νερό (οι κινήσεις που έκαναν και μέσα στην κοιλίτσα της μαμάς) και το αντανακλαστικό κράτημα της πνοής τους (η επιγλωττίδα φράζει αντανακλαστικά ώστε να μπορούν να κρατήσουν την αναπνοή τους χωρίς να γίνει κατάποση νερού) και να γίνουν εκούσιες κολυμβητικές ικανότητες.

Πέρα όμως από την εκμάθηση των κολυμβητικών δεξιοτήτων το baby swimming χαρίζει στους γονείς και στα μωρά τους πολλά παραπάνω από όσα μπορεί να αντιληφθεί αρχικά ο καθένας μας, παιχνίδι, κοινωνικοποίηση, χαρά, αυτοπεποίθηση, σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ισχυρό δέσιμο μεταξύ γονέα και παιδιού, ανάπτυξη σωματικών και νοητικών δεξιοτήτων, ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, πρόληψη σε προβλήματα πεπτικού συστήματος κτλ.

Σε μια χώρα σαν τη δική μας, η σχέση μας με το νερό είναι αναγκαίο να αποτελεί σχέση αγάπης από πολύ μικρές ηλικίες. Δίνοντας έμφαση στη μοναδικότητα κάθε παιδιού, μέσα από τα κατάλληλα προγράμματα, καλλιεργούμε αναμνήσεις ζωής μαθαίνοντας παράλληλα τεχνικές ασφαλείας και το πως θα αντιδράσουμε σωστά σε περίπτωση κινδύνου. Με το baby swimming παίζουμε, μαθαίνουμε και αναπτυσσόμαστε μαζί».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου