ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πλατινί για στημένα και άλλα

πλατινί-για-στημένα-και-άλλα-428443

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου είχε χθες στη Βουλή ο πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί. Η συνάντηση κράτησε περίπου 30 λεπτά και θέμα συζήτησης ήταν τα όσα διαδραματίζονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Την ώρα που άπαντες στο Βόλο περιμένουν την απόφαση για την τιμωρία ή όχι της ομάδας του Ολυμπιακού ο ισχυρός άνδρας του Ευρωπαϊκού Ποδοσφαίρου μίλησε για τα «στημένα» και όχι μόνο τονίζοντας πως «Δεν μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις και να τιμωρήσουμε βάσει εικασιών».

Τον επικεφαλή της UEFA συνόδευαν στην εν λόγω συνάντηση με τον πρόεδρο της κυβέρνησης o αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Θόδωρος Θεοδωρίδης αλλά και ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος. Ο κ. Πλατινί λίγο μετά τις 13:30 εξήλθε από την Βουλή και κατευθύνθηκε, μαζί με τους κ.κ. Πιλάβιο και Θεοδωρίδη στο «Ελ. Βενιζέλος», όπου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Πλατινί προανήγγειλε την άφιξη του Πιερλουίτζι Κολίνα στην Ελλάδα σχετικά με θέματα που αφορούν τη διαιτησία λίγο πριν αναχωρήσει από την Ελλάδα και μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου. Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Σοφοκλής Πιλάβιος και ο Θόδωρος Θεοδωρίδης ενώ η συνέντευξη τύπου του κ. Πλατινί παραχωρήθηκε σε αίθουσα του αεροδρομίου.Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση που είχε με τον κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι όλες οι πλευρές έδειξαν ότι υπάρχει ενότητα για την επίλυση τέτοιων θεμάτων. Παράλληλα ο Μισέλ Πλατινί τόνισε ότι ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό για το αθλητικό νομοσχέδιο το οποίο έκρινε θετικά καθώς όπως είπε είναι κοντά σε όσα ζητάει η UEFA ενώ πρόσθεσε ότι υπήρξε συμφωνία για συνεργασία σε τέσσερις άξονες που έχουν να κάνουν με την Βία, το ντόπινγκ, τη διαιτησία και τα «στημένα» παιχνίδια.

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο Μισέλ Πλατινί, είπε για τη συνάντησή του με τον Γιώργο Παπανδρέου: «Ήταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση, με αμοιβαία εκτίμηση. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι τρεις οντότητες κάτσαμε να συζητήσουμε για τη βία, τη διαφθορά, τα στημένα, το ντόπινγκ, τη διαιτησία. Εκεί μας παρουσιάστηκε ο νέος νόμος της κυβέρνησης, ο οποίος είναι καλοδεχούμενος από την UEHA, με την προοπτική ότι θα είναι κοντά σε αυτά που ζητάει και θέλει η UEFA. Για τη βία και για τη διαφθορά θα έρθει τις επόμενες ημέρες μια ομάδα ανθρώπων για να δώσει τεχνογνωσία στην ΕΠΟ. Διήρκησε 35 λεπτά, υπήρξε θετική πρόθεση από όλες τις πλευρές. Αν βοηθηθεί η ΕΠΟ και ο Πιλάβιος, το ελληνικό ποδόσφαιρο στη σωστότερη κατεύθυνση».

Τα «στημένα»

Για το θέμα των «στημένων» αγώνων, ο πρόεδρος της UEFA προέβαλε πρώτα το ποινικό μέρος της υπόθεσης και μετά το πειθαρχικό, κάτι που σημαίνει ότι εάν εφαρμοστεί αυτό που λέει, δεν θα έχουμε τιμωρίες σε ομάδες και πρόσωπα ως το ποδοσφαιρικό μέρος, πριν από τις τελεσίδικες αποφάσεις των δικαστηρίων, οι οποίες μπορεί να βγουν ύστερα από χρόνια. «Δεν μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις και να τιμωρήσουμε βάσει εικασιών, πρέπει να έχουμε αποδείξεις» τόνισε μεταξύ άλλων ο Μισέλ Πλατινί συμπληρώνοντας: «Πάρτε για παράδειγμα την Φενέρμπαχτσέ στην Τουρκία. Φανταστείτε τι θα γίνει εάν την τιμωρήσουμε τώρα αποκλείοντάς την από το Τσάμπιονς Λιγκ και ύστερα από ένα ή δύο χρόνια να δικαιωθεί στα δικαστήρια της Τουρκίας. Ότι αγγίζει το παιχνίδι, αγγίζει τους παίκτες, αγγίζει την ψυχή μας, αγγίζει και το ποδόσφαιρο. Δεν μπορεί να παιχτεί ποδόσφαιρο, αν από πριν γνωρίζουμε το αποτέλεσμα. Εμείς έχουμε το σύστημα ανίχνευσης, βλέπουμε πόσα ποντάρονται, πως πέφτουν οι αποδόσεις. Για μας σταματάει εκεί η προσπάθεια. Από εκεί και πέρα είναι θέμα αστυνομίας και της δικαιοσύνης». Μάλιστα επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι αν διαπιστωθεί ότι κάποιος παίκτης παίζει παράνομα στοίχημα, τότε θα φροντίσει ο ίδιος να μην παίξει ξανά ποδόσφαιρο. Παράλληλα προανήγγειλε ότι η UEFA θα διαθέσει άνθρωπο ο οποίος θα είναι σύνδεσμος με τις ομοσπονδίες των χωρών και τη δικαιοσύνη.

Έρχεται ο Κολίνα

Εξάλλου ο Μισέλ Πλατινί προανήγγειλε την άφιξη του Πιερλουίτζι Κολίνα στην Ελλάδα ο οποίος ως μέλος σχετικής επιτροπής της UEFA για τη διαιτησία, θα έρθει στην Ελλάδα για να ερευνήσει όπως είπε τον τρόπο λειτουργίας της διαιτησίας και να προσφέρει βοήθεια με τη δική του εμπειρία. Τέλος για το τι θεωρεί ως το χειρότερο πράγμα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, αφού αρχικά αστειευόμενος είπε το ότι απέκλεισε η Εθνική ομάδα την αντίστοιχη της Γαλλίας στα προημιτελικά του "Euro 2004", στην συνέχεια τόνισε ότι είναι τα φαινόμενα βίας. «Μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα νίκησε τη Γαλλία στο Euro. Είναι πολλά τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά το θετικό είναι ότι μπορούν να εκτιμηθούν και να μπουν σε ένα σωστό πρόγραμμα για να βρεθεί και λύση. Το πιο σημαντικό είναι η βία. Πρέπει να δουλευτεί αυτό το θέμα πάρα πολύ και από ομοσπονδία και από κυβέρνηση. Να υπάρξει συνδυασμός για να μειωθεί αυτό το φαινόμενο».

Γερουλάνος: «Εποικοδομητική συνάντηση»

Ελάχιστα λεπτά μετά τον πρόεδρο της UEFA εξήλθε από τη Βουλή και ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος δήλωσε στους εκπροσώπους του Τύπου: «Έγινε μία επικοδομητική συνάντηση, σε άριστο κλίμα, στην οποία επιβεβαιώθηκε η βούληση και των δύο πλευρών να μπει ένα οριστικό τέλος στα φαινόμενα βίας στους αθλητικούς χώρους. Συζητήθηκαν πρακτικοί λόγοι για να συμβάλλουν στην καταπολέμηση των φαινομένων αυτών και παράλληλα στο πώς θα καταστήσουμε το ποδόσφαιρό μας περισσότερο ελκυστικό για τους φιλάθλους και αναπτυξιακό. Είναι απαραίτητη η τεχνογνωσία της UEFA για να έχουμε θετικά αποτελέσματα στην προσπάθειά μας αυτή. Ζητήσαμε από την UEFA την βοήθειά της σε τέσσερα σημεία και συγκεκριμένα στους τομείς της βίας, του ντόπινγκ, των στημένων αγώνων και της διαιτησίας. Η UEFA θα στείλει τέσσερα κλιμάκια της στην Ελλάδα. Ο κ. Πλατινί δεσμεύτηκε στον Πρωθυπουργό ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα στείλει συγκεκριμένη πρόταση».

Πιλάβιος: «Περιμένουμε τους ειδικούς»

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Σοφοκλής Πιλάβιος, ο οποίος στην ουσία συμφώνησε με τον Πλατινί: «Περιμένουμε τους ειδικούς για να μας βοηθήσουν. Πιθανότατα τον Αύγουστο. Μου έκανε εντύπωση που ο Πρωθυπουργός ήξερε πολλά θέματα. Έδειξε ότι τον νοιάζει και θέλει να βοηθήσει».

 

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου