ΠΟΛΟ

Φορά τα γιορτινά του ο Βόλος

φορά-τα-γιορτινά-του-ο-βόλος-392556

Η επίσημη παρουσίαση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης νεανίδων (Κ 17), που φιλοξενείται στην πόλη από 1 – 8 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή 16 εθνικών ομάδων, έγινε χθες στον Βόλο, στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στο Δημαρχείο.

Παρόντες ο οικοδεσπότης Αχιλλέας Μπέος, δήμαρχος Βόλου, ο πρόεδρος της ΚΟΕ Δημήτρης Διαθεσόπουλος, ο πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Υδατοσφαίρισης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (Len) Τζιάνι Λότζι και η έφορος της εθνικής μας ομάδας και μέλος του ΔΣ της ΚΟΕ Βασιλική Αρβανιτοπούλου.

Αχιλλέας Μπέος: «Εγγύηση ο Βόλος»

Ο δήμαρχος Βόλου στην τοποθέτησή του υπογράμμισε: «Είμαστε ευτυχείς που έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη της ΚΟΕ για τη διοργάνωση τέτοιων μεγάλων αγώνων στην πόλη μας, με βάση φυσικά και όσες προηγήθηκαν και σημείωσαν επιτυχία. Ο Βόλος αποτελεί εγγύηση ότι και φέτος θα τα καταφέρει να πετύχει. Εχουμε μεγάλο δίκτυο εθελοντών, τους οποίους και ευχαριστώ, αλλά και την τεχνογνωσία να πετύχουμε σε μια τέτοια διοργάνωση. Ο Δήμος μας θα συνεχίσει να επενδύει στον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Καλή επιτυχία σε όλους και κυρίως στην εθνική μας ομάδα φυσικά».

Δημήτρης Διαθεσόπουλος: «Παγκόσμιο το ρεκόρ του Βόλου»

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος τόνισε: «Αλλη μια φορά ο Βόλος πρωταγωνιστεί με μια μεγάλη διοργάνωση. Αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ αυτό που έχει πετύχει. Δεν υπάρχει άλλη πόλη στον κόσμο που να έχει διοργανώσει 7 συνεχόμενες χρονιές ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα των αθλημάτων μας.

Η επιλογή του Βόλου, για άλλη μια διοργάνωσή μας, οφείλεται σε 5 λόγους. Είναι μια πανέμορφη πόλη που πρόσφατα μάλιστα αναδείχθηκε στις 6 καλύτερες της Ευρώπης.

Εχει πολύ καλή ξενοδοχειακή υποδομή και τρία κολυμβητήρια, γεγονός μοναδικό για πόλη της περιφέρειας.

Εχει θεσμούς και πρόσωπα που βοηθούν σε βαθμό που δεν φαντάζεστε, με πρώτους τον Δήμο, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους ανθρώπους του χώρου μας. Είναι η μόνη πόλη στην Ελλάδα με τέτοιο αριθμό εθελοντών. Στη φετινή υπολογίζεται ότι θα ασχοληθούν περί τους 120.

Εχει ιστορία αυτή η πόλη στα αθλήματά μας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νεανίδων της καλλιτεχνικής κολύμβησης, που βρίσκεται σε εξέλιξη, μετέχουν 4 αθλήτριες από τον Βόλο.

Είμαι βέβαιος ότι και αυτή η διοργάνωση θα στεφθεί με επιτυχία, όπως άλλωστε έχει βεβαιωθεί στο παρελθόν τόσο από τη Fina, όσο και τη Len».

Βασιλική Αρβανιτοπούλου: «Εχουμε δυνατότητες»

Η έφορος της εθνικής μας ομάδας Βασιλική Αρβανιτοπούλου επεσήμανε: «Η εθνική μας ομάδα θα αγωνιστεί στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με 15 πολίστριες.

Δεν αντιμετωπίζουμε θέματα τραυματισμών, έχουμε καλή ομάδα και θεωρητικά θα είμαστε 1οι στον όμιλό μας.

Αυτή η ομάδα έχει δείξει ότι έχει δυνατότητες και μπορεί. Με τη βοήθεια και του κόσμου, που εδώ στον Βόλο είναι απίστευτος, νομίζω θα τα καταφέρουμε».

Ο δήμαρχος Βόλου, για το τελευταίο, σημείωσε ότι «πάμε να πάρουμε μετάλλιο» και ο πρόεδρος της ΚΟΕ πως «στον όμιλο θα είμαστε 1οι όπως φαίνεται και από εκεί και πέρα βλέπουμε».

Η τελετή έναρξης των αγώνων θα πραγματοποιηθεί απόψε το βράδυ στις 20.00 στην παραλία της πόλης, με την εκδήλωση να είναι προσφορά του Δήμου Βόλου, ενώ νωρίτερα στις 17.30 θα γίνει και η τεχνική σύσκεψη των αγώνων στο ξενοδοχείο VOLOS PALACE.

Μία ακόμα…Βολιώτισσα στις 15

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Δήμου με τη συνεργάτιδά του Φιλιώ Μανωλιουδάκη έχουν στη διάθεσή τους 15 πολίστριες, με την αποστολή να έχει φθάσει στον Βόλο, ενώ δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει βολιώτικη συμμετοχή και σε αυτή την εθνική, καθώς η Τίνα Καϊάφα είναι η κόρη του γεννημένου στη Ν. Ιωνία Βόλου και πρώην παίκτη του ΝΟΒΑ, 6ου ολυμπιονίκη και σπουδαίου αθλητή, Φίλιππου Καϊάφα.

Στην αποστολή βρίσκονται οι: Ελένη Μπόβαλη, Φωτεινή Τριχά, Σοφία Τορνάρου, Μαρία Λάζαρη, Κωνσταντίνα Ξανθοπούλου (Νηρέας Χαλανδρίου), Θωμαϊς Μουστακαρία, Τίνα Καϊάφα, Ειρήνη Νίνου, Λυδία Μαυρωτά, (ΝΟ Βουλιαγμένης), Χριστίνα Σιούτη, Ελευθερία Φουντωτού (Ολυμπιακός), Εύα Καρίτσα (ΑΝΟ Γλυφάδας), Ευδοκία Τσιμάρα, Μαργαρίτα Μπιτσάκου (ΝΕ Πατρών), Ιωάννα Χέλμη (Πανιώνιος).

Η εθνική μας ομάδα μετέχει στον α’ όμιλο με αντιπάλους τη Γαλλία (αύριο Κυριακή 1/9, 20.00), τη Σερβία (Δευτέρα 2/9, 20.00) και τη Ρουμανία (Τρίτη 3/9, 20.00).

Οι αγώνες του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος θα διεξαχθούν στο Εθνικό Κολυμβητήριο Βόλου (ανοιχτό), ενώ το κολυμβητήριο της Ν. Ιωνίας «Β. Πολύμερος» χρησιμοποιείται ως προθερμαντήριο, όπως και η κλειστή 25άρα πισίνα στο ΕΑΚ Βόλου του κολυμβητηρίου «Ιάσων Ζηργάνος».

Εμπειρες… Ελλάδα και Ρωσία – «Μέκκα» της υδατοσφαίρισης ο Βόλος

Η Ρωσία (5 στα 5) και η Ελλάδα (3 στα 3) είναι οι μοναδικές, σε σύνολο 22 χωρών που έχουν μετάσχει στις 10 προηγούμενες διοργανώσεις ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων νεανίδων, που έχουν το απόλυτο σε κατακτήσεις αντίστοιχων τίτλων, όταν φτάνουν σε τελικό.

Από το 2001 στο Μάντσεστερ, όπου η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης, έως και το 2017 στο Νόβισαντ (Ισπανία), τέσσερις είναι οι χώρες που ανέβηκαν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου (η Ιταλία η άλλη), ενώ συνολικά μετάλλιο έχουν κατακτήσει 7 χώρες.

Για τον Βόλο αυτή είναι η 8η κορυφαία διοργάνωση υδατοσφαίρισης από το 2010 και η πρώτη σε επίπεδο νεανίδων.

Η Ελλάδα μετείχε και στις 10 προηγούμενες διοργανώσεις, όπως επίσης άλλες έξι (6) χώρες, ενώ έχει κατακτήσει 3 χρυσά και ένα (1) χάλκινο μετάλλιο σ’ αυτές.

Ο Βόλος φιλοξενεί και φέτος άλλη μια κορυφαία διοργάνωση της υδατοσφαίρισης, το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νεανίδων, με τη συμμετοχή συνολικά 16 εθνικών ομάδων που θα δώσουν το αγωνιστικό τους «παρών» από την 1η έως και τις 8 Σεπτεμβρίου.

Η πόλη της Θεσσαλίας, από το 2010 και μετά, αποτέλεσε ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα διεξαγωγής μεγάλων διοργανώσεων των αθλημάτων της ΚΟΕ συνολικά, δικαιώνοντας κάθε χρόνο την επιλογή και τις προσδοκίες.

Σε ό,τι αφορά στην υδατοσφαίριση, ο Βόλος έχει φιλοξενήσει άλλες επτά διοργανώσεις με απόλυτη επιτυχία:

*2010 Προκριματικά ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ανδρών

*2011 Παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων ανδρών

*2012 Προκριματικά World League γυναικών

*2013 Παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων γυναικών

*2015 Παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων γυναικών

*2017 Παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων γυναικών

*2018 Προκριματικά Europa Cup γυναικών

Επιπλέον και τις εξής διοργανώσεις στα άλλα αθλήματα της ΚΟΕ:

*2012 Παγκόσμιο πρωτάθλημα συγχρονισμένης κολύμβησης νεανίδων

*2016 Παγκόσμιο πρωτάθλημα τεχνικής κολύμβησης ανδρών – γυναικών

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το 2020 προβλέπεται η διεξαγωγή στον Βόλο, αλλά και τη Λάρισα του 1ου παγκοσμίου πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης παίδων – κορασίδων, όπως αποφάσισε πρόσφατα στην Γκουανκζού η Fina.

Ολα αυτά οδηγούν στη διαπίστωση ότι ο Βόλος δίκαια αποτελεί τόπο προορισμού και σημείο αναφοράς σπουδαίων και κορυφαίων διοργανώσεων του υγρού στίβου συνολικά.

Η διοργάνωση και φέτος έχει τη συμπαράσταση και την αρωγή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Βόλου, μέσω του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου.

Με Γ. Μαυρωτά η τελετή έναρξης

Ο Βόλος φιλοξενεί το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Water Polo Νεανίδων, με τη συμμετοχή των 16 σημαντικότερων εθνικών ομάδων της Ευρώπης και απόψε η πόλη θα υποδεχθεί τις αθλήτριες, τους προπονητές, συνοδούς των ομάδων, τους τεχνικούς της LEN και τα στελέχη της ΚΟΕ, σε μία εντυπωσιακή τελετή που θα πραγματοποιηθεί στην παραλία του Βόλου στις 8.15 το βράδυ. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος από το 1984 έως και το 2000 συμμετείχε και ο ίδιος ως μέλος της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας Υδατοσφαίρισης σε πέντε Ολυμπιακά Πρωταθλήματα και σε δεκάδες διεθνείς διοργανώσεις.

Η εκδήλωση ξεκινήσει με την παρέλαση των εθνικών ομάδων η οποία θα κινηθεί από το ύψος της Τράπεζας της Ελλάδος και θα κατευθυνθεί στον χώρο του Ηρώου της παραλίας και θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί των επισήμων και καλλιτεχνικό πρόγραμμα που θα λήξει με εντυπωσιακά βεγγαλικά, μόλις ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Δημήτρης Διαθεσόπουλος κηρύξουν την έναρξη των αγώνων.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει χαιρετισμούς επισήμων, την προβολή video με παρουσίαση των φυσικών καλλονών, της ιστορίας, της γαστρονομίας και του πολιτισμού του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής, ώστε να «συστηθεί» η Μαγνησία στους φιλοξενούμενους αθλητές και συντελεστές των αγώνων. Θα ακολουθήσει μία μικρή «ξενάγηση» στον μύθο της Αργούς, με την παρουσία του ιστορικού καραβιού στον χώρο του λιμανιού, όπου θα διεξάγεται η εκδήλωση και το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με παραδοσιακούς νησιωτικούς χορούς και ζωντανή ορχήστρα η οποία θα αναλάβει να «δέσει» την ελληνική παραδοσιακή και σύγχρονη μουσική με διεθνείς μελωδίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου