ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πρόκριση με διπλή σημασία

πρόκριση-με-διπλή-σημασία-428868

Ο Ολυμπιακός Βόλου σκέφτεται ήδη την επόμενη φάση του Europa League και την επόμενη αντίπαλο του,την Ντιφερντάνζ, με τον πρώτο αγώνα να γίνεται στο «Ζοσί Μπαρτέλ» του Λουξεμβούργου την ερχόμενη Πέμπτη 28/7 ενώ η ρεβάνς στις 4/8 στο Βόλο.

Η Ντιφερντάνζ έκανε τη μεγάλη έκπληξη καθώς νίκησε τη Λεβάντια Ταλίν μέσα στην Εσθονία και πήρε την πρόκριση για τον Γ’ προκριματικό γύρο του Europa League εκεί όπου θα παίξει με τον Ολυμπιακό αλλά οι ερυθρόλευκοι του Βόλου όχι μόνο έγραψαν ιστορία με την πρώτη ευρωπαϊκή πρόκριση αλλά ήταν και μοναδική ελληνική ομάδα στα ευρωπαϊκά χρονικά που έχει κερδίσει στο πρώτο εκτός έδρας παιχνίδι της στην Ευρώπη ως πρωτάρα !.

Ακόμη ο Ολυμπιακός Βόλου, μετά την πρόκρισή του επί της Ραντ στον γ’ προκριματικό γύρο του , Europa League έγινε η δεύτερη ομάδα που προχωράει στην επόμενη φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης στην παρθενική της εμφάνιση, κάτι που δεν κατάφεραν να κάνουν οι υπόλοιπες ελληνικές ομάδες όπως ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός αλλά μόνο η Παναχαϊκή πριν 38 χρόνια.

Αυτό που δεν κατάφεραν να κάνουν άλλες μεγάλες ομάδες, το κατάφερε η Παναχαϊκή την περίοδο 1973-74 καθώς στην πρώτη της ευρωπαϊκή εμφάνιση, στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, παίρνει την πρόκριση για την επόμενη φάση με δύο νίκες κόντρα στην ΑΚ Γκράτσερ Αυστρίας (2-1 εντός, 1-0 εκτός). Στη συνέχεια… συνάντησαν την Τβέντε. Το πρώτο ματς ήρθε ισόπαλο με σκορ 1-1, αλλά στο εκτός έδρας οι Πατρινοί γνώρισαν βαριά ήττα με σκορ 7-0 και αποκλείστηκαν από τη διοργάνωση.

Από τότε χρειάστηκε να περάσουν 38 χρόνια για να έρθει η περασμένη Πέμπτη 21/7/2001 και να καταφέρει και άλλη ομάδα να περάσει σε επόμενη φάση ευρωπαϊκού Κυπέλλου στην παρθενική της εμφάνιση. Ο Ολυμπιακός Βόλου μπροστά σε 10.000 φιλάθλους του στο Πανθεσσαλικό κατάφερε να προκριθεί στο γ’ προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ και είναι ένα βήμα πριν τους Ομίλους της διοργάνωσης. Οι «ερυθρόλευκοι» πέρασαν το εμπόδιο της Ραντ και με τους αγώνες να λήγουν 0-1 στο Βελιγράδι και 1-1 στο Βόλο με τον Μαρτίν να σκοράρει και στα δυο ματς…

Ο Ολυμπιακός Βόλου όπως προαναφέραμε είναι η μόνη ελληνική ομάδα στα χρονικά που έχει κερδίσει στο πρώτο εκτός έδρας παιχνίδι της στην Ευρώπη, ενώ ο Ολυμπιακός Πειραιά ήταν η πρώτη ομάδα που συμμετείχε χωρίς νίκη.

Συνολικά άλλες 16 ελληνικές ομάδες δεν τα κατάφεραν στην πρώτη τους ευρωπαϊκή συμμετοχή και ήταν:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π .1959-60

Η πρώτη ελληνική ομάδα που συμμετέχει σε Κύπελλο Ευρώπης είναι ο Ολυμπιακός Πειραιά , ο οποίος αντιμετώπισε στην Α’ Φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών τη Μίλαν. Στο εντός έδρας παιχνίδι οι δύο ομάδες ήρθαν ισόπαλες με σκορ 2-2, ενώ στην Ιταλία, οι «ερυθρόλευκοι» γνώρισαν την ήττα με σκορ 3-1.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1960-61

Μετά τους Πειραιώτες, τη σκυτάλη παίρνει ο Παναθηναϊκός, ο οποίος δεν κατάφερε να προκριθεί. Στην Α’ Φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών τίθεται αντιμέτωπος κόντρα στην Χράντετς Κράλοβε. Οι «πράσινοι» στο «σπίτι» τους έμειναν στο 0-0, ενώ στην Τσεχία γνώρισαν την ήττα με σκορ 1-0.

ΗΡΑΚΛΗΣ 1961-62

Σειρά παίρνει ο Ηρακλής, ο οποίος στην Α’ Φάση του Κυπέλλου Εκθέσεων θα βρεθεί απέναντι στη Βοϊοντίνα. Το παιχνίδι στη Νέα Φιλαδέλφεια έληξε με σκορ 2-1, ενώ εκτός 9-1. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη ήττα ελληνικής ομάδας σε ευρωπαϊκό παιχνίδι. Το γκολ του «Γηραιού» είχε πετύχει ο Γιώργος Λιάνης, πρώην υφυπουργός Αθλητισμού.

ΑΕΚ 1963-64

Για την Α’ Φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, η ΑΕΚ αντιμετωπίζει τη Μονακό. Στον εντός έδρας αγώνα οι δύο ομάδες έρχονται ισόπαλες με σκορ 1-1, ενώ στον εκτός, η «Ένωση» γνωρίζει την ήττα με το βαρύ 7-2.

ΑΡΗΣ 1964-65

Άλλος ένας σύλλογος από τη Θεσσαλονίκη, ο Άρης αυτήν τη φορά, δεν κατάφερε να προκριθεί στην παρθενική του εμφάνιση σε Κύπελλο Ευρώπης. Οι «κίτρινοι» βρήκαν στο δρόμο τους τη Ρόμα στην Α’ Φάση του Κυπέλλου Εκθέσεων. «Λευκή» ισοπαλία υπήρξε στο εντός έδρας ματς, ενώ στην Ιταλία, η ελληνική ομάδα ηττήθηκε με σκορ 3-0.

ΠΑΟΚ 1965-66

Στο δρόμο που χάραξε ο «αιώνιος» αντίπαλος, Άρης, βάδισε ο ΠΑΟΚ, ο οποίος στην Ά Φάση του Κυπέλλου Εκθέσεων, αντιμετώπισε την αυστριακή Βίνερ. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» επικράτησε με σκορ 2-1 στο εντός έδρας παιχνίδι, ενώ γνώρισε την ήττα με σκορ 6-0 στην Αυστρία.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 1969-70

Ο Πανιώνιος στην πρώτη του εμφάνιση στα ευρωπαϊκά γήπεδα κοντράρεται με τη Χάνσα Ροστόκ για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Στο εντός έδρας ματς νίκησε με σκορ 2-0 και χάνει εκτός έδρας με σκορ 3-0.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ 1980-81

Η Καστοριά γίνεται η πρώτη επαρχιακή ομάδα που κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας μιας και νίκησε τον Ηρακλή με σκορ 5-2. Η επόμενη περιπέτειά της τη φέρνει στην παρθενική της εμφάνιση στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στο Κύπελλο Κυπελλούχων κόντρα στην Ντιναμό Τιφλίδας, η οποία στη συνέχεια κατέκτησε και το τρόπαιο. Επί ελληνικού εδάφους, οι δύο ομάδες έρχονται ισόπαλες 0-0, ενώ εκτός έδρας οι «γουναράδες» ηττώνται με σκορ 2-0.

ΛΑΡΙΣΑ 1983-84

Άλλη μια επαρχιακή ομάδα πρώτη από τη Θεσσαλία παίζει για πρώτη φορά στην Ευρώπη, με τη Λάρισα να παίρνει το «βάπτισμα του πυρός». Στο Αλκαζάρ παίρνει τη νίκη κόντρα στην Χόνβεντ με σκορ 2-0 στην Α’ Φάση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ενώ στη Βουδαπέστη χάνει με σκορ 3-0.

ΟΦΗ 1986-87

Και η Κρήτη όμως έχει συμμετοχή στην Ευρώπη, αν και ο ΟΦΗ δεν κατάφερε να προχωρήσει μετά την Α’ Φάση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Οι Κρητικοί θα τεθούν αντιμέτωποι κόντρα στη Χάιντουκ Σπλιτ, την οποία θα νικήσουν με σκορ 1-0 εντός έδρας, ενώ εκτός θα ηττηθούν με σκορ 4-0.

ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1991-92

Στην πρώτη του συμμετοχή στα Κύπελλα Ευρώπης, η τύχη δεν χαμογέλασε στον Αθηναϊκό, μιας και βρήκε στο δρόμο του στο Κύπελλο Κυπελλούχων την πανίσχυρη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στο εντός έδρας παιχνίδι κράτησε τις ισορροπίες, αφού το τελικό αποτέλεσμα ήταν 0-0, ενώ στο «Ολντ Τράφορντ» λύγισε στην παράταση και γνώρισε την ήττα-αποκλεισμό με σκορ 2-0. Οι «κόκκινοι διάβολοι» αγωνίζονταν για πρώτη φορά σε επίσημο παιχνίδι με ελληνική ομάδα.

ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ 1995-96

Την Ολύμπια Λιουμπλιάνας έπρεπε να αντιμετωπίσει ο Απόλλων Αθηνών στην πρώτη του ευρωπαϊκή συμμετοχή στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Αν και το παιχνίδι στην έδρα του ήταν νικηφόρο γι’ αυτόν με σκορ 1-0, στη Λιουμπλιάνα γνώρισε την ήττα με σκορ 3-1 και αποκλείστηκε.

ΙΩΝΙΚΟΣ 1999-2000

Στην πρώτη του ευρωπαϊκή περιπέτεια, ο Ιωνικός, με τον Σέρχιο Μαρκαριάν πρωτεργάτη αυτού του επιτεύγματος, κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη Ναντ. Το παιχνίδι του Ολυμπιακού Σταδίου ήταν νικηφόρο για τη γαλλική ομάδα με σκορ 3-1, όπως και το δεύτερο με τον σύλλογο της Νίκαιας να γνωρίζει την ήττα με σκορ 1-0.

ΞΑΝΘΗ 2002-03

Τη Λάτσιο έπρεπε να αντιμετωπίσει στην παρθενική της εμφάνιση η Ξάνθη στα ευρωπαϊκά γήπεδα, για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Η ακριτική ομάδα στην έδρα τους ήρθαν ισόπαλοι με τους «λατσιάλι» με αποτέλεσμα 0-0, αλλά ηττήθηκαν στην Ιταλία με σκορ 4-0.

ΑΙΓΑΛΕΩ 2002-03

Το Αιγάλεω, στην πρώτη του συμμετοχή στην Ευρώπη τέθηκε αντιμέτωπο με τη Φούλαμ στον Γ’ Γύρο του Ιντερτότο. Η ομάδα των δυτικών προαστίων χάνει στην έδρα της από τους Άγγλους με σκορ 1-0, ενώ εκτός έδρας ήρθε ισόπαλη με σκορ 1-1, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό.

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 2006-07

Ούτε στον Ατρόμητο χαμογέλασε η… κληρωτίδα στην πρώτη του ευρωπαϊκή συμμετοχή μιας και χρειάστηκε να αντιμετωπίσει στην Α’ Φάση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ την κάτοχο του τροπαίου Σεβίλλη. Οι Περιστεριώτες δεν κατάφεραν να αποσπάσουν θετικό αποτέλεσμα σε κανένα από τα δύο παιχνίδια, μιας τόσο στη Ριζούπολη όσο και σε αυτό της Ισπανίας γνώρισε την ήττα με σκορ 2-1 και 4-0 αντίστοιχα.

-Έτσι ο Ολυμπιακός Βόλου αποκλείοντας την Ραντ Βελιγραδίου που και στην προηγουμένη συμμετοχή της στην Ευρώπη αποκλείσθηκε από Ολυμπιακό(του Πειραιά)…έχει τη δυνατότητα να κάνει νέο ρεκόρ συνεχίζοντας και με αποκλεισμό της Ντιφερντανζ …κάτι που καμιά Ελληνική ομάδα δεν κατάφερε να έχει δεύτερη πρόκριση ως πρωτάρα στην Ευρώπη!!!

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου