ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Λουξεμβούργο ή Εσθονία στη συνέχεια

λουξεμβούργο-ή-εσθονία-στη-συνέχεια-429922

Χαμόγελα για συνέχεια της πορείας του Ολυμπιακού στο Europa League έφερε στο Βόλο μια μέρα μετά τη μεγάλη ευρωπαϊκή νίκη στο Βελιγράδι η νέα χθεσινή κλήρωση για τον Γ΄ προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ.

Οι Βολιώτες -εφόσον ολοκληρώσουν αυτό που άρχισαν προχθές κόντρα στη Ραντ- καλούνται στον επόμενο γύρο να αντιμετωπίσουν μια εκ των Ντίφερντανζ (Λουξεμβούργο) και της Λεβάντια Ταλίν (Εσθονία), πιθανότατα τη δεύτερη που προχθές πήρε 0-0 στο Λουξεμβούργο.

Ο Ολυμπιακός αφού αποκλείσει οριστικά τη Ραντ θα αντιμετωπίσει το νικητή του ζευγαριού Ντίφερντανζ-Λεβάντια με την πρώτη αναμέτρηση να διεξάγεται εκτός έδρας στις 28 Ιουλίου και τον αγώνα ρεβάνς στο Βόλο στις 4 Αυγούστου.

Οι αγώνες μετά τα πλέι οφ θα γίνουν 18/8 και 25/8 και η κλήρωση των ομίλων θα διεξαχθεί στις 26/8.

Οι ερυθρόλευκοι νικώντας 0-1 στο Βελιγράδι τη Ραντ με το χρυσό γκολ του Μαρτίν στο 87′ εξασφάλισαν εν πολλοίς από προχθές την πρόκρισή τους στον Γ΄ προκριματικό γύρο, όμως στο ζευγάρι από το οποίο θα προκύψει ο αντίπαλός τους… τα πράγματα είναι ανοιχτά.

Μετά το 0-0 στο προχθεσινό ματς στο Λουξεμβούργο, η πρόκριση θα κριθεί στη ρεβάνς της ερχόμενης Πέμπτης (21/7) στο Ταλίν.

Όπως και να ΄χει πάντως οι δύο ομάδες εκπροσωπούν χώρες της κατώτερης «ταχύτητας» και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν δύσκολο «εμπόδιο» για τον Ολυμπιακό Βόλου, που έχει μεγάλη ευκαιρία να προκριθεί στα πλέι οφ.

Η Λεβάντια ιδρύθηκε το 1998 και αμέσως κέρδισε την άνοδό της στην πρώτη κατηγορία του πρωταθλήματος Εσθονίας.

Στη συνέχεια συγχωνεύθηκε με την Ταλίνα Σαντάμ και απέκτησε το σημερινό όνομά της, ενώ στην πρώτη χρονιά της στη μεγάλη κατηγορία (1999) κατέκτησε αμέσως το νταμπλ.

Ακολούθησαν ακόμη έξι τίτλοι (2000, 2004, 2006, 2007, 2008, 2009) και πέντε κύπελλα (2000, 2004, 2005, 2007, 2010), καθώς και τέσσερα σούπερ καπ (1999, 2000, 2001, 2010).

Πέρυσι κατέκτησε το κύπελλο Εσθονίας, νικώντας με 3-0 στον τελικό τη Φλόρα, ενώ στο πρωτάθλημα τερμάτισε δεύτερη με 86 βαθμούς, πέντε λιγότερους από την πρωταθλήτρια Φλόρα Ταλίν.

Ανάλογη είναι η εικόνα και φέτος, με τη Λεβάντια να έχει συγκεντρώσει 38 βαθμούς μετά από 17 αγώνες και να είναι δεύτερη, δύο βαθμούς πίσω από τη Φλόρα (η οποία έχει κι ένα ματς λιγότερο).

Στο κύπελλο αποκλείστηκε πολύ νωρίς, μόλις στο δεύτερο γύρο, χάνοντας με 1-0 από την Κάλεβ Ταλίν.

Στην Ευρώπη η συγκριτικά καλύτερη παρουσία της ήταν στο Κύπελλο UEFA της περιόδου 2006-07, όταν πέρασε από δύο προκριματικούς γύρους -αποκλείοντας τη φινλανδική Χάκα και την ολλανδική Τβέντε, πριν αποκλειστεί από τη Νιούκαστλ στον πρώτο γύρο.

Προπονητής της ομάδας είναι ο 47χρονος Εσθονός, Αλεξάντρ Πουστόφ, και έδρα της το στάδιο «Καντριόργκ», χωρητικότητας 5.000 θεατών.

Σε ό,τι αφορά τη Ντίφερντανζ ιδρύθηκε το 2003 από τη συνένωση δύο ομάδων της ομώνυμης πόλης.

Μία εξ αυτών ήταν η Ρεντ Μπόις, η οποία ήταν σημαντική δύναμη στο Δουκάτο προπολεμικά, κατακτώντας πέντε πρωταθλήματα και οκτώ κύπελλα σε αυτό το διάστημα.

Μετά τη συγχώνευση, η Ντίφερντανζ έχει καταφέρει να κατακτήσει δύο κύπελλα τις δύο τελευταίες σεζόν κι έτσι να βγει στο Γιουρόπα Λιγκ.

Την περσινή σεζόν επικράτησε στον τελικό 1-0 της πρωταθλήτριας Ντουντελάνγκε, ενώ στο πρωτάθλημα τερμάτισε τέταρτη με 43 βαθμούς (η φετινή περίοδος στο Λουξεμβούργο αρχίζει στις 6/8).

Στα ευρωπαϊκά παιχνίδια, η Ντίφερντανζ χρησιμοποιεί ως έδρα το στάδιο «Ζοσί Μπαρτέλ», στην πόλη του Λουξεμβούργου.

Οι συνθέσεις στο προχθεσινό ματς των δύο ομάδων στο Λουξεμβούργο:

ΝΤΙΦΕΡΝΤΑΝΓΚΕ: Βέμπερ, Ροντρίγκες, Ζιμπενάλερ, Καρόν, Λεονί, Φρανζονί (76΄ Πισκόρ), Μπούκβιτς, Κετενμάιερ, Μπετμέρ (88΄ Ομάρ Ερ Ραφίκ), Γιάνις, Λεμπρέσν.

ΛΕΒΑΝΤΙΑ ΤΑΛΙΝ: Σμίσκο, Καλιμούλιν, Μορόζοφ, Λεϊτάν, Νακ, Σαρούνας, Πέμπρε, Νοβίκοφ (57΄ Βολοντίν), Τενίστε, Σουμπότιν, Μιζιγκούρσκις (59΄ Τοομέτ).

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου