ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πρώτο βήμα πρόκρισης θέλει η ΑΕΚ

πρώτο-βήμα-πρόκρισης-θέλει-η-αεκ-413401

Η αποστολή της ΑΕΚ έφτασε χθες στη Ρουμανία ενόψει της αποψινής αναμέτρησης με την Κραϊόβα για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League, με την Ένωση να θέλει να καθαρίσει από σήμερα την υπόθεση πρόκριση.

Για την αναμέτρηση στο «Ίον Ομπλεμένκο» μίλησε ο Αντρέ Σιμόες και τόνισε πως στόχος της ΑΕΚ είναι η νίκη από το πρώτο ματς κόντρα στην Κραϊόβα, σεβόμενη τον αντίπαλο, και υπογράμμισε ότι παρά το γεγονός της παρουσίας πολλών Πορτογάλων, η ΑΕΚ είναι πάνω από εθνικότητες. Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Για το πρώτο ματς στην Κραϊόβα: «Είναι μία νέα σεζόν, μια νέα πρόκληση. Πάντα ξέρουμε στην Ευρώπη ότι όλα τα ματς είναι δύσκολα. Πάμε εκεί να παίξουμε ένα δύσκολο ματς εκτός έδρας, νομίζω χωρίς οπαδούς. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί καλό για μας. Ελπίζω να κάνουμε το βήμα και στη ρεβάνς μέσα στην έδρα μας να πάρουμε την πρόκριση».

Για το γεγονός ότι το ματς θα διεξαχθεί χωρίς οπαδούς: «Κάθε φορά οι οπαδοί είναι σημαντικοί για τη γηπεδούχο ομάδα. Βλέπουμε σοβαρά αυτό το ματς, πάμε να κάνουμε το παιχνίδι μας, σεβόμενοι τον αντίπαλο. Βέβαια και εμείς στη ρεβάνς δεν θα έχουμε τους δικούς μας φιλάθλους. Η νίκη πάντα είναι ο πρώτος στόχος. Αλλά πρέπει να δείξουμε σεβασμό στον αντίπαλο».

Για την παρουσία πολλών Πορτογάλων στην ΑΕΚ: «Για μένα είναι καλύτερα. Ξέρω κάποιους παίκτες από παλιά, για παράδειγμα τον Παουλίνιο. Οι σύζυγοί μας κάνουν παρέα και μας βοηθάει να νιώθουμε καλύτερα. Η ΑΕΚ όμως δεν έχει εθνικότητα, είτε υπάρχουν Έλληνες, Βαλκάνιοι, Πορτογάλοι, Ισπανοί Βορειοευρωπαίοι. Είμαστε μια οικογένεια και θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο».

Στην αποστολή της ΑΕΚ βρίσκονται οι: Μπάρκας, Τσιντώτας, Αθανασιάδης, Μπακάκης, Λόπες, Οικονόμου, Βράνιες, Χουλτ, Σβάρνας, Παουλίνιο, Κρίστιτσιτς, Σιμόες, Ζεράλντες, Μάνταλος, Σιμάο, Σαμπανάτζοβιτς, Ολιβέιρα, Βέρντε, Λιβάια, Αλμπάνης, Κλωναρίδης.

Οριστικά κεκλεισμένων των θυρών

Η UEFA ενημέρωσε την Κραϊόβα ότι απέρριψε το αίτημα για αναστολή της ποινής και έτσι το ματς με την ΑΕΚ θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών. Η Κραϊόβα μετά τα γεγονότα στο εντός έδρας ματς με τη Χόνβεντ τιμωρήθηκε με τρεις αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών (η μία αγωνιστική με ανασταλτικό χαρακτήρα) και 60.000 ευρώ πρόστιμο.

Η ποινή, όπως είχε ανακοινώσει η UEFA, θα είχε άμεση ισχύ, αρχής γενομένης από το παιχνίδι με την ΑΕΚ. Η Κραϊόβα κατέθεσε αίτημα στην UEFA προκειμένου να υπάρξει αναστολή της ποινής και να παίξει με κόσμο κόντρα στην Ένωση, αλλά η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία το απέρριψε.

Αυτό ενημέρωσε επισήμως ο ρουμανικός σύλλογος το μεσημέρι της Τετάρτης, αναφέροντας: «Δυστυχώς το αίτημα για αναστολή της τιμωρίας για κεκλεισμένων των θυρών στους τρεις επόμενους ευρωπαϊκούς μας αγώνες απορρίφθηκε από την Επιτροπή Εφέσεων της UEFA».

Παράλληλα η Κραϊόβα έκανε γνωστό ότι όσοι προμηθεύτηκαν εισιτήρια για το ματς με την ΑΕΚ θα μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους πίσω μέσα σε διάστημα 30 ημερών.

Πάει να ισοφαρίσει ρεκόρ προκρίσεων

H AEK μετρά τρεις σερί προκρίσεις σε ισάριθμους καλοκαιρινούς προκριματικούς και αν τα καταφέρει κόντρα στην Κραϊόβα θα ισοφαρίσει την καλύτερη επίδοση της ιστορίας της με τέσσερις συνεχόμενες προκρίσεις από το καλοκαίρι του 2001 μέχρι το καλοκαίρι του 2006.

Αναλυτικά όσα αναφέρει στην ιστοσελίδα της η ΠΑΕ ΑΕΚ ενόψει της έναρξης των προκριματικών του Europa League:

Για τον 18ο συνολικά προκριματικό της ευρωπαϊκής της ιστορίας και τον 9ο στο πλαίσιο της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης αναχώρησε η ΑΕΚ με προορισμό την Κραϊόβα επιστρέφοντας σε ρουμανικό έδαφος ακριβώς δέκα χρόνια παρά λίγες μέρες από τον τελευταίο της ευρωπαϊκό αγώνα στη Ρουμανία, που ήταν για τα πλέι οφ του πάλαι ποτέ Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ κόντρα στη Βασλούι!

Σε συνολικά 17 δοκιμασίες στην καλοκαιρινή φάση των ευρωπαϊκών προκριματικών για Champions League αλλά και για Europa League (ή Κύπελλο ΟΥΕΦΑ) η ΑΕΚ μετράει δώδεκα προκρίσεις και πέντε αποκλεισμούς, μόλις δύο εκ των οποίων είναι για τη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση από την κυπριακή Ομόνοια το καλοκαίρι του 2008 και τον πρόσφατο από τη Σεντ Ετιέν στην ευρωπαϊκή της επιστροφή.

Στα ευρωπαϊκά της καλοκαίρια μετράει 16 νίκες, 8 ισοπαλίες και 10 ήττες και γκολ 49-31 από 31 ποδοσφαιριστές με πρώτο σκόρερ στους προκριματικούς τον Ντέμη Νικολαϊδη με επτά, δεύτερο τον νυν τεχνικό της διευθυντή, Νίκο Λυμπερόπουλο με τρία και τέσσερις σκόρερ από τους εν ενεργεία ποδοσφαιριστές της με κορυφαίους τους Κλωναρίδη και Σιμόες από δύο γκολ ενώ από μία φορά έχουν σκοράρει Μάνταλος και Λιβάια.

Ο αγώνας κόντρα στη ρουμανική Κραϊόβα είναι ο 35ος καλοκαιρινός ευρωπαϊκός αγώνας για την ΑΕΚ σε μία χώρα από την οποία έχει φύγει ηττημένη και τις τρεις φορές που την έχει επισκεφτεί για αγώνα ευρωπαϊκής διοργάνωσης, χωρίς ποτέ να έχει περάσει από την πρωτεύουσά της!

Πρώτος αγώνας της ευρωπαϊκής της ιστορίας στη Ρουμανία ήταν στις 14 Σεπτεμβρίου 1977 για τον πρώτο γύρο του τότε Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με την ΑΕΚ να χάνει 1-0 από την Τίργκου Μούρες, την οποία απέκλεισε με 3-0 στη ρεβάνς. Δύο χρόνια μετά ακολούθησε για το Κύπελλο Πρωταθλητριών η συντριβή με 3-0 από την Αρτζες Πιτέστι (στον μοναδικό αποκλεισμό από ρουμανική ομάδα) και πριν από δέκα χρόνια η ήττα με 2-1 από τη Βασλούι, την οποία απέκλεισε στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ στα καλοκαιρινά πλέι οφ του τότε Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Η πρώτη εμπειρία της ΑΕΚ από καλοκαιρινό προκριματικό για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ ήταν τραυματική όταν τον Αύγουστο του 1998 μέχρι και τρία λεπτά πριν από το φινάλε του ματς έχανε με 4-0 από τη Φερεντσβάρος, αλλά κατάφερε να μειώσει σε 4-2 με δύο γκολ από Νικολαϊδη και Σέμπουε και με 4-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια να πάρει την πρόκριση για τον πρώτο γύρο της διοργάνωσης. Ηταν μόλις ο δεύτερος προκριματικός στην ευρωπαϊκή ιστορία της Ενωσης, τέσσερα χρόνια μετά τη θριαμβευτική πρόκριση επί της Ρέιντζερς και την είσοδο στους ομίλους του Champions League.

H AEK μετράει τρεις σερί προκρίσεις σε ισάριθμους καλοκαιρινούς προκριματικούς (Μπριζ, Σέλτικ και Βίντι) και αν τα καταφέρει κόντρα στην Κραϊόβα θα ισοφαρίσει την καλύτερη επίδοση της ιστορίας της με τέσσερις συνεχόμενες προκρίσεις από το καλοκαίρι του 2001 μέχρι το καλοκαίρι του 2006, όταν κατά σειρά είχε αποκλείσει την Γκρεβενμάχερ από το Λουξεμβούργο (Κύπελλο ΟΥΕΦΑ) και τους ΑΠΟΕΛ, Γκρασχόπερς και Χαρτς στον τρίτο προκριματικό του Champions League.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου