ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πρόστιμα, υποβιβασμός και… UEFA

πρόστιμα-υποβιβασμός-και-uefa-433166

«Απαγορεύεται στους αξιωματούχους να εμπλέκονται, είτε άμεσα είτε έμμεσα, σε στοιχηματισμούς, προγνωστικά αγώνων και κληρώσεις που συνδέονται με ποδοσφαιρικούς αγώνες».Στο άρθρο 50, παράγραφος 1, του καταστατικού της ΕΠΟ, γίνεται σαφές ότι τίθεται θέμα τιμωρίας των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο με τα στημένα παιχνίδια.

Ανεξάρτητα με τις τιμωρίες που θα επιβληθούν σε ποινικό επίπεδο, η υπόθεση σε ό,τι αφορά το πειθαρχικό κομμάτι απασχολεί ήδη τους ποδοσφαιρικούς εισαγγελείς Ανδρέα Φάκο και Εμμανουήλ Αντωνακάκη, οι οποίοι έχουν ζητήσει την ογκώδη δικογραφία της υπόθεσης από την εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου και μόλις την πάρουν στα χέρια τους αναμένεται να πιάσουν δουλειά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει σύντομα και αν συμβεί αυτό, τότε το πιθανότερο είναι ότι στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα ασκηθούν οι πειθαρχικές διώξεις και η υπόθεση θα παραπεμφθεί στην Τριμελή Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ που είναι αρμόδια για να εξετάσει την υπόθεση.

Οι δηλώσεις του αναπληρωτή ποδοσφαιρικού εισαγγελέα Εμμανουήλ Αντωνακάκη είναι χαρακτηριστικές ..«Η κυρία Παπανδρέου έκανε μία πολύ καλή έρευνα και περιμένουμε τα επίσημα στοιχεία. Έχουμε ζητήσει όλο το φάκελο και θα δούμε ποιοι εμπλέκονται και τι περιθώρια έχουμε από πλευράς παραγραφής για να επέμβουμε. Θα δούμε όταν πάρουμε το φάκελο ποια αδικήματα εμπίπτουν εντός της τριετίας, που απ’ ό,τι άκουσα εμπίπτουν όλα» είπε.

Κρίσιμο στοιχείο στην υπόθεση αφορά το χρόνο τέλεσης των αδικημάτων. Σύμφωνα με τον πειθαρχικό κώδικα το σημαντικό σημείο δεν είναι πότε έγιναν οι συλλήψεις, αλλά πότε έγιναν οι αγώνες για τους οποίους έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα για τις ημερομηνίες σε ό,τι αφορά το πειθαρχικό κομμάτι, είναι το πρόσφατο σκάνδαλο του «κασέταgate». Ο αγώνας του Αρη με τον Παναθηναϊκό έγινε αρχές Σεπτεμβρίου, οι καταγγελίες από τον Αλέξη Κούγια λίγους μήνες αργότερα και έτσι οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς έκριναν ότι είχε παραγραφεί το αδίκημα της διαστρέβλωσης αγώνα για το οποίο το χρονικό όριο ήταν ένας μήνας.

Το ερώτημα που αφορά σε όλο το Βόλο είναι αν υπάρχει ενδεχόμενο να αποβληθεί από την Ευρώπη ο Ολυμπιακός Βόλου… Στην ΕΠΟ δεν υπήρχε κατηγορηματικά απάντηση για το συγκεκριμένο ερώτημα. Σύμφωνα με κύκλους της ομοσπονδίας… «το Europa League στο οποίο μετέχει ο Ολυμπιακός Βόλου είναι διοργάνωση της UEFA και αυτή θα κληθεί να αποφασίσει για το τι μέλλει γενέσθαι με τους ”ερυθρόλευκους”».

Επίσης ερώτημα για κάθε Βολιώτη είναι με τι ποινές κινδυνεύουν οι ομάδες των παραγόντων που κατηγορούνται… Από πρόστιμο μέχρι και υποβιβασμό σύμφωνα με το άρθρο 21 για δωροδοκία και για και στοίχημα ή ακόμη και με το άρθρο 26 για δυσφήμηση του αθλήματος. Τα άρθρα, όμως, στα οποία αναμένεται να βασιστούν οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς αναμένεται να είναι της δωροδοκίας ή του στοιχήματος.

Τι προβλέπει το άρθρο περί δωροδοκίας για τις ομάδες;… Σε περίπτωση που υπαίτια είναι ομάδα και η δωροδοκία σχετίζεται με αποτέλεσμα αγώνα, η υπαίτια ομάδα θα τιμωρείται με υποβιβασμό και χρηματική ποινή 300.000 ευρώ.

Τι προβλέπει το άρθρο περί στοιχήματος σε ό,τι αφορά τις ομάδες των κατηγορούμενων;… Εάν υπαίτια της προσπάθειας είναι ομάδα ή αξιωματούχος της, η ομάδα (ή ομάδες) τιμωρείται με υποβιβασμό.

Τέλος σε ό,τι αφορά τις ποινές που προβλέπει το άρθρο 26 για δυσφήμηση του ποδοσφαίρου είναι: Χρηματική ποινή ύψους 40.000 ευρώ τουλάχιστον για τις ΠΑΕ και τα πρόσωπα που σχετίζονται με αυτές – Απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο τουλάχιστον για ένα έτος – Απαγόρευση συμμετοχής σε οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για τουλάχιστον τρία έτη – Διεξαγωγή αγώνων χωρίς θεατές για έξι αγωνιστικές και υποβιβασμός στην επόμενη κατηγορία.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου