ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Εννέα συλλήψεις για στημένα παιχνίδια

εννέα-συλλήψεις-για-στημένα-παιχνίδι-433626

Σε εννέα συλλήψεις αθλητικών παραγόντων, προπονητών, πρώην ποδοσφαιριστών αλλά και ιδιοκτητών γραφείων στοιχημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προχώρησε χθες η ΕΛΑΣ για το σκάνδαλο των στημένων αγώνων με παράνομα στοιχήματα. Συνολικά έχουν προσαχθεί για την υπόθεση 15 άτομα που ανακρίνονται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και οι μεγαλοπαράγοντες των ομάδων Καβάλα, Ολυμπιακού Βόλου και Ηλιούπολης κ.κ. Σταύρος Ψωμιάδης, Αχιλλέας Μπέος και Γιώργος Τσακογιάννης και άλλοι οι οποίοι έχουν θεωρηθεί ύποπτοι γιατί στοιχημάτισαν σε ύποπτα παιχνίδια του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Την είδηση της σύλληψης του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου επιβεβαίωσε ο δικηγόρος του Νίκος Κακκαβάς που προσήλθε στα γραφεία της ΓΑΔΑ.

Ο μεγαλοπαράγοντας της Ηλιούπολης κ. Γιώργος Τσακογιάννης συνελήφθη από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης γιατί στο σπίτι του στο Ωραιόκαστρο βρέθηκαν δύο όπλα με σιγαστήρα για τα οποία δεν είχε σχετική άδεια.

Οι 9 συλληφθέντες είναι οι Αχιλλέας Μπέος (μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού Βόλου), Σταύρος Ψωμιάδης (μεγαλομέτοχος της Καβάλας), Γιώργος Τσακογιάννης (πρόεδρος της Ηλιούπολης), Δημήτρης Ζαβαντίας (πρώην ποδοσφαιριστής), Αθανάσιος Ντότσης (μάνατζερ), Νίκος Χάλκος (παράγοντας της Ηλιούπολης), Νίκος Παντέλης (προπονητής Εθνικού Αστέρα), Νίκος Καρακούλιας (bookmaker), Ανδρέας Δημόπουλος (bookmaker).

Σύμφωνα με πληροφορίες οι παραπάνω θα ζητήσουν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν και κατόπιν θα αποφασίσει ο Εισαγγελέας για τα περαιτέρω
Αποκάλυψη-σοκ για την υπόθεση των στημένων αγώνων: ανάμεσα στους δεκάδες κατηγορουμένους για την υπόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα βρεθούν και ένας πρόεδρος μεγάλης ΠΑΕ του ελληνικού ποδοσφαίρου, ένας πρώην πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος, αλλά και γνωστός ποδοσφαιρικός παράγοντας το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί και στο παρελθόν στην υπόθεση της «παράγκας» που είχε αποκαλυφθεί προ μερικών ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της μεγάλης ΠΑΕ ακούγεται σε τηλεφωνική συνομιλία που έχει υποκλαπεί από το σύστημα της ΕΥΠ να δηλώνει σε έναν μάνατζερ αθλητών ότι είναι βέβαιος για τη νίκη της ομάδας του σε ντέρμπι με άλλη μεγάλη ομάδα και υπάρχει έμμεση αναφορά του σε σικέ αγώνα.

Ακόμη κατηγορούμενος θα βρεθεί και επιχειρηματίας της Νέας Σμύρνης, το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί και στην υπόθεση των 216 νονών της νύχτας που αποκαλύφθηκε προ δύο μηνών

Ράμπο του ΣΔΟΕ
Τη σχετική έρευνα πραγματοποιεί η Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛΑΣ σε συνεργασία με τις δικαστικές αρχές και το ΣΔΟΕ, ύστερα από σχετικό φάκελο που έστειλε στις ελληνικές αρχές η UEFA για 40 στημένα παιχνίδια. Επιβαρυντικά στοιχεία φέρεται να έχουν προκύψει για τους προσαχθέντες σχετικά με σειρά αγώνων της Α’ και Β’ Εθνικής, που είχαν χαρακτηριστεί από την UEFA ως «ύποπτοι» ή ακόμη και ως «άκρως διεφθαρμένοι» για την εξέλιξη των οποίων είχαν υπάρξει στοιχήματα μεγάλων ποσών και οι επιτήδειοι είχαν κέρδη πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Κι ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας για τη σύλληψη κι άλλων εμπλεκομένων που σύμφωνα με πηγές της ΓΑΔΑ ανέρχονται σε περίπου 70. Έντονη είναι η φημολογία για γιο παράγοντα, για προέδρους ΠΑΕ και για 4 εν ενεργεία ποδοσφαιριστές ομάδας Β’ Εθνικής από τη Βόρεια Ελλάδα.
Το «στήσιμο»
Μπίζνες εκατομμυρίων ευρώ που σε (παράνομο) ποντάρισμα στο ίντερνετ απέφεραν περί τα 10 εκατομμύρια ευρώ σε έναν παίκτη ή απέφεραν σε άλλον 42.000 ευρώ στο ποντάρισμα στο νόμιμο στοίχημα σε συγκεκριμένο αγώνα. Ο παίκτης είχε την… επιφοίτηση να βάλει  6.000 ευρώ επί 7 φορές στο ίδιο αποτέλεσμα και φυσικά να κερδίσει…

Αυτά είναι δυο μόνο από τα παραδείγματα που αλίευσε η δικαστική έρευνα για τα 27 στημένα παιχνίδια (2 της Σούπερ Λίγκα, 3 Κυπέλλου και 22 Β΄ Εθνικής) τα οποία έστειλε η ΟΥΕΦΑ στις Ελληνικές Αρχές και τα θεωρεί ύποπτα καθώς υπήρξε όργιο πονταρίσματος και μυθικά κέρδη για όσους «είχαν τη σωστή πληροφορία».

Όταν στο τέλος Απριλίου του 2010 δημοσιοποιούνταν στη Βουλή από τον βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Αθανάσιο Πλεύρη τα 27 παιχνίδια τα οποία περιλαμβάνονταν (ως τότε) στους φακέλους που είχε στείλει η UΕFΑ στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) _σήμερα ο αριθμός των ύποπτων αγώνων έχει ανέλθει στους 41_, ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου Αχιλλέας Μπέοςείχε δηλώσει μιλώντας στη συνεδρίαση του ΔΣ της Ενωσης Β΄- Γ΄ Εθνικής ότι «οι δικαστικοί βλέποντας τον φάκελο γελάνε. Δεν υπάρχει το παραμικρό».
Ένα χρόνο αργότερα έχουμε τις πρώτες συλλήψεις υπόπτων και αναμένεται η συνέχεια της δικαστικής διερεύνησης, με μία δικογραφία που ξεπερνά τις 130 σελίδες.
Οι έρευνες
Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται ουσιαστικά από το φθινόπωρο του 2010 όταν συστήθηκε στην Εισαγγελία Αθηνών Τμήμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος που άρχισε να μελετάει την υπόθεση με βάση τους φακέλους της UEFA o πρώτος εκ των οποίων είχε φθάσει στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2009 και ο τελευταίος τον Μάρτιο του 2010. Συνολικά τέσσερις φάκελοι στους οποίους περιλαμβάνονταν 39 παιχνίδια των ελληνικών πρωταθλημάτων και του Κυπέλλου στα οποία συμμετείχαν 26 ομάδες Α’ και Β’ Εθνικής..
Το πρώτο κομμάτι της έρευνας αφορούσε στο στήσιμο των αγώνων και τη συμμετοχή σε αυτό παραγόντων του ποδοσφαίρου, προπονητών, παικτών, μάνατζερ και γενικότερα ανθρώπων του χώρου. Στη διερεύνηση της υπόθεσης συμμετείχε και το ΣΔΟΕ, που άνοιξε τους τραπεζικούς λογαριασμούς προέδρων ΠΑΕ. Οι δικαστικές αρχές ερεύνησαν την ύπαρξη φοροδιαφυγής, ξεπλύματος μαύρου χρήματος και δωροδοκίας.
Το δεύτερο σκέλος της έρευνας αφορά τα άτομα που στοιχημάτισαν στην Ελλάδα μέσω του κουπονιού του ΟΠΑΠ σε «ύποπτα» παιχνίδια. Η έρευνα έχει αποκαλύψει περίεργους στοιχηματισμούς που επισύρουν κατηγορίες από πλημμελήματα ως κακουργήματα. Στο κομμάτι αυτό της έρευνας πολλά στοιχεία έδωσε ο ΟΠΑΠ αποκαλύπτοντας ακόμη και τη δράση των υπόπτων παικτών σε συγκεκριμένα πρακτορεία.
Το τρίτο σκέλος της υπόθεσης, το οποίο θεωρείται και το πιο χρονοβόρο όσον αφορά τη διερεύνησή του, αφορά όσους στοιχημάτιζαν σε ύποπτους αγώνες μέσω διαδικτυακών ιστοτόπων του εξωτερικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποσά που παίχτηκαν σε «ύποπτους» αγώνες μέσω Ιnternet φθάνουν σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ κάποιοι κάνουν λόγο για εκατομμύρια ευρώ.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου