ΜΠΑΣΚΕΤ

Η εμφάνιση Αντετοκούνμπο στο Κλειστό της Νέας Ιωνίας και οι… Λέικερς

η-εμφάνιση-αντετοκούνμπο-στο-κλειστό-459465

Τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Aντετοκούνμπο πραγματοποιούσε μία ακόμη μεγάλη εμφάνιση, όντας ένα αμούστακο παιδί, μπροστά στο αφεντικό των Μπόστον Σέλτικς, Ντάνι Εϊντζ στο Κλειστό της Νέας Ιωνίας Βόλου.

Φορώντας τα ερυθρόλευκα του Φιλαθλητικού, ο Αντετοκούνμπο κόντρα στη Νίκη Βόλου σημείωσε 19 πόντους, με 5/5 δίποντα, 3/9 τρίποντα, 0/1 βολή, ενώ είχε επίσης 9 ριμπάουντ 1 κλέψιμο, 2 μπλοκ σε 29:05, οδηγώντας την ομάδα του σε νίκη με 75-70.

Μάλιστα οι φίλαθλοι της Νίκης σε εκείνο το παιχνίδι αποδοκίμασαν το αφεντικό των Κελτών, φωνάζοντας Λέικερς, Λέικερς, δηλαδή των αντιπάλων της ομάδας από τη Βοστώνη.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, σε ηλικία 13 χρόνων εντοπίστηκε από τον Σπύρο Βελληνιάτη, ο οποίος θυμάται πως ήταν ένα αδύνατο, πεινασμένο παιδί, γιος οικογένειας μεταναστών από τη Νιγηρία, που προσπαθούσε να επιβιώσει στη γειτονιά των Σεπολίων της Αθήνας, τονίζοντας πως ο νυν NBA All Star μεγάλωσε με τον διαρκή φόβο της Αστυνομίας και της απέλασης.

Τότε, ο Γιάννης, δεν είχε ασχοληθεί με το μπάσκετ και ενδιαφερόταν κυρίως για το ποδόσφαιρο: «Δεν μπορούσε να κάνει lay up και δεν μπορούσε να ντριμπλάρει» προσθέτει ο κ. Βελληνιάτης συμπληρώνοντας πως: «Ήταν πρωταθλητής πριν γίνει παίκτης του μπάσκετ» για τον νέο που γεννήθηκε στην Αθήνα και πλέον είναι γνωστός στους οπαδούς του μπάσκετ ανά τον κόσμο ως «Greek Freak». «Ήταν αυτός που μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε το μπάσκετ, επειδή εγώ και τα αδέρφια μου, ήμασταν περισσότεροι επικεντρωμένοι στο να παίζουμε ποδόσφαιρο, καθώς ο πατέρας μας ήταν ποδοσφαιριστής» σημείωσε ο Αντετοκούνμπο.

Ως νέοι ωστόσο, ο Γιάννης, αλλά και ο αδερφός του Θανάσης, έπρεπε να «δελεαστούν» για να πάνε στις προπονήσεις: «Τον ρώτησα για τους γονείς του και αν τους βρω δουλειά, αν αυτός θα έρθει στην ομάδα μου». Απάντησε «ναι», σημείωσε ο κ. Βελληνιάτης. Ακόμη και έτσι, το να κάνει τους αδερφούς Αντετοκούνμπο να εμφανίζονται στην προπόνηση για τον Φιλαθλητικό, που ήταν σε άλλη γειτονιά, αποτελούσε πρόκληση. «Είπαμε πως πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να κρατήσουμε το παιδί στο γήπεδο, αυτό θα αποτελούσε επιτυχία για όλους μας» θυμάται ο Παναγιώτης Ζήβας, προπονητής του Φιλαθλητικού: «Ήταν παιδιά, δεν καταλάβαιναν πως πρέπει να είναι συνεχώς αφοσιωμένα».

Τα βίντεο και ο Βόλος

Σε ένα από τα τελευταία παιχνίδια του Γιάννη με την ομάδα των μικρών έβαλε 50 πόντους και αυτό τράβηξε το ενδιαφέρον αρκετών μεγάλων ομάδων. Τα στελέχη του Φιλαθλητικού φρόντισαν το βίντεο να κυκλοφορήσει κοντά και… μακριά. Το ενδιαφέρον ήταν έντονο και από το ΝΒΑ. Ενας από τους ανθρώπους που ταξίδεψαν στην Ελλάδα για να δουν τον Γιάννη να παίζει ήταν ο πρόεδρος των Σέλτικς και πρώην αστέρας παίκτης Ντάντι Εϊντζ «Θυμάμαι αυτό το παιχνίδι. Ήταν στην πόλη του Βόλου και ο Εϊντζ κάθισε στην άκρη του πάγκου και οι οπαδοί της αντίπαλης ομάδας νόμιζαν πως ήταν στέλεχος του Φιλαθλητικού και άρχισαν να τον αποκαλούν με διάφορα. Ίσως του πέταξαν και κάτι επίσης» είπε ο κ. Ζήβας.

Η ισπανική ομάδα Σαραγόσα έκανε πρώτη προσφορά για τον Αντετοκούνμπο. Ο κ. Τζίκας, θυμάται πόσο ενθουσιασμένος ήταν ο Γιάννης με την προοπτική να πάει στην Ισπανία. «Ήρθε και μου είπε “κ. Γιάννη, υπέγραψα ένα συμβόλαιο με τη Σαραγόσα, μου δίνουν 400.000 ευρώ τον χρόνο. Θα πάρω μαζί την οικογένειά μου και θα αγοράσω ένα αυτοκίνητο».

Ο Γιάννης δεν έπαιξε ποτέ στη Σαραγόσα επειδή οι Bucks τον επέλεξαν στον πρώτο γύρο του draft το 2013 και το συμβόλαιο που είχε υπογράψει είχε σχετική ρήτρα για το NBA και από εκεί όλα πήραν τον δρόμο τους… μέσω και του Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου