ΑΘΛΗΤΙΚΑ

«Υπάρχει φιλόδοξο πλάνο»

υπάρχει-φιλόδοξο-πλάνο-434687

Ενθουσιασμένος με τη νέα του δουλειά στον Ολυμπιακό Βόλου δήλωσε ο προπονητής της ομάδας, Χάβι Γκραθία σε συνέντευξή του στην «El Mundo Deportivo». «Είναι ένας σύλλογος με φιλόδοξο πλάνο και με περιθώρια ανάπτυξης. Είμαι ενθουσιασμένος που θα αποτελέσω μέρος αυτού του σχεδίου», δήλωσε. «Οι απαιτήσεις της διοίκησης είναι μεγάλες, αλλά μας παρέχει όλες τις προϋποθέσεις για να κάνουμε καλά τη δουλειά μας», ενώ μίλησε για τον Αχιλλέα Μπέο και τη συμβουλή του Ντάρκο Κοβάσεβιτς.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Πώς προέκυψε το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού Βόλου; Σας εξέπληξε; «Εξέτασα την περίπτωση, είδα τι γίνεται στην Ισπανία όπου είχα μία πρόταση για να δουλέψω στη δεύτερη κατηγορία, αλλά η προοπτική του Ολυμπιακού Βόλου ήταν πιο ελκυστική. Είναι μία ομάδα που αγωνίζεται στη μεγάλη κατηγορία, ήταν πέμπτη φέτος στο πρωτάθλημα και θα παίξει στο Europa League. Είναι ένας σύλλογος με φιλόδοξο πλάνο και με περιθώρια ανάπτυξης. Σκεφτείτε ότι πριν δύο χρόνια έπαιζε στη δεύτερη κατηγορία και τώρα καθημερινά μεγαλώνει. Είμαι ενθουσιασμένος που θα αποτελέσω μέρος αυτού του σχεδίου».
 
Τι σας είπε η σύζυγός σας όταν προέκυψε αυτή η ευκαιρία;
«Ευτυχώς η σύζυγός μου και τα παιδιά μας με ακολουθούν όπου πάω. Τόσο όσο ήμουν παίκτης, όσο και τώρα σαν προπονητή. Είμαστε συνηθισμένοι στις αλλαγές και ξέρουμε πως αυτό το επάγγελμα απαιτεί θυσίες».
 
Πρόκειται, όμως, για την πιο δραματική αλλαγή στη ζωή σας… «Ναι, γιατί ουδέποτε, ούτε σαν παίκτης ούτε σαν προπονητής, δεν έφυγα από την Ισπανία. Έχω δουλέψει σε διαφορετικά μέρη της Ισπανία, την Ποντεβέδρα, την Κάντιθ, την Καστεγιόν, αλλά είναι πάντα διαφορετικό να πας σε μία ξένη χώρα».
 
Πώς είναι ο Βόλος; «Απέχει περίπου τρεις ώρες από την Αθήνα. Είναι μία όμορφη πόλη, συνδυάζει τις ακτές και το βουνό, υπάρχουν πολλές αντιθέσεις. Παράλληλα, η ομάδα έχει ένα καλό γήπεδο, καλές εγκαταστάσεις και ανθρώπους που εργάζονται με ενθουσιασμό για το σχέδιο του συλλόγου. Η ποιότητα ζωής θα είναι καλή».
 
Θα προσπαθήσετε να μάθετε ελληνικά; «Είναι δύσκολο. Θα προσπαθήσω να βελτιώσω τα αγγλικά μου. Η ομάδα έχει κάποιους Αργεντινούς και θα έχουμε κοινή γλώσσα, ενώ θα έχω και μεταφραστή που θα με βοηθά στην επικοινωνία».
 
Θα σας ακολουθήσουν οι συνεργάτες σας; «Θα έχω μαζί μου τον Χουάν Σόλα, που ήταν μαζί μου στην Ποντεβέδρα, την Κάντιθ και τη Βιγιαρεάλ. Είναι πολύ καλός επαγγελματίας και πάμε παντού μαζί».
 
Τι ξέρετε για την ομάδα σας;
«Η αλήθεια είναι πως γνωρίζω λίγα πράγματα για το ελληνικό πρωτάθλημα. Ξέρω τις ομάδες που παίζουν στην Ευρώπη κι αυτές που έχουν Ισπανό προπονητή. Όμως βλέπω παιχνίδια και προσπαθώ να μάθω περισσότερα. Έχω διαπιστώσει πως είναι ένα πρωτάθλημα με ενδιαφέρουσες προοπτικές. Μπορεί να το έχουμε υποτιμήσει στο εξωτερικό επειδή δεν το ξέρουμε καλά, αλλά βλέποντας αγώνες έχω συμπεράνει πως το επίπεδο είναι υψηλό».
 
Στην Ελλάδα ο κόσμος ζει με πάθος το ποδόσφαιρο. Αυτό είναι ένα επιπλέον κίνητρο; «Η Ελλάδα είναι μία χώρα με αγάπη και πάθος για το ποδόσφαιρο και τις ομάδες της. Αυτό μεταφράζεται σε φοβερή ατμόσφαιρα στα παιχνίδια και παράλληλα πίεση και απαιτήσεις για τον προπονητή».
 
Τι γνωρίζετε για τη δυναμική του Ολυμπιακού Βόλου; «Ο κόσμος της ομάδας έχει πάθος και είναι ενθουσιασμένος με την ανάπτυξη της ομάδας τα τελευταία χρόνια. Δεν έχει πάρα πολλούς οπαδούς. Παίζει στο Πανθεσσαλικό Στάδιο το οποίο σχεδόν ποτέ δεν είναι γεμάτο. Δεν ξέρω πόσος κόσμος πηγαίνει σε κάθε αγώνα, αλλά υποθέτω γύρω στους 10.000. Θα είναι δύσκολο να ανταγωνιστούμε τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό, γιατί έχουν πολύ περισσότερο κόσμο».
 
Πώς είναι το ρόστερ της ομάδας; «Έχουμε πέντε Αργεντινούς και δύο Ισπανούς και παίκτες από αρκετές εθνικότητες. Πιστεύω πως έχουμε ανταγωνιστικό δυναμικό. Στόχος της διοίκησης είναι να ενισχυθούμε κι άλλο για να εξελιχθεί κι άλλο η ομάδα».
 
Πώς είναι ο πρόεδρος; «Είναι κλειστός τύπος. Έχουμε έναν αθλητικό διευθυντή, ο οποίος είναι παρών σε όλα και με βοηθά όπως μπορεί. Βλέπω πως είναι ενθουσιασμένος. Πιστεύω πως η διοίκηση θα έχει μεγάλες απαιτήσεις, αλλά μας προσφέρει όλες τις προϋποθέσεις για να κάνουμε καλά τη δουλειά μας».
 
Ζήτησες συστάσεις από τον πρώην συμπαίκτη σου, Ντάρκο Κοβάσεβιτς; «Ναι, μίλησα μαζί του. Όταν ήρθα στην Αθήνα, με επισκέφτηκε στο ξενοδοχείο και με ενθάρρυνε να συμφωνήσω. Μου είπε πως η πόλη είναι όμορφη, πως ο Ολυμπιακός Βόλου είναι μία ομάδα που διαρκώς αναπτύσσεται και πως θα μπορέσω να δουλέψω καλά εκεί».
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου