ΑΘΛΗΤΙΚΑ

30 χρόνια και συνεχίζει

30-χρόνια-και-συνεχίζει-463365

Για 30ή πλέον χρονιά, παραδοσιακά στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, ο ΙΟΒΑΘ διοργάνωσε τον αγώνα των Β. Σποράδων στον οποίο δήλωσαν συμμετοχή 22 σκάφη από τους ομίλους της Κεντρικής Ελλάδος και Εύβοιας, αλλά και από ομίλους της Θεσσαλονίκης.

Αφετηρία και βάση του αγώνα ήταν για μια ακόμη χρονιά η φιλόξενη Σκόπελος, που τα τελευταία χρόνια έχει εδραιωθεί ως ένας ιστιοπλοϊκός προορισμός με την φιλοξενία μεγάλων ιστιοπλοϊκών διοργανώσεων. Υπενθυμίζεται ότι ο αγώνας είναι ενταγμένος στο επίσημο πρόγραμμα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και αποτελεί την κορυφαία αθλητική διοργάνωση του ΙΟΒΑΘ. Όπως πέρσι έτσι και φέτος ο αγώνας πραγματοποιήθηκε με την αμέριστη βοήθεια της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Αρχικά, την Παρασκευή 14/6 οι κυβερνήτες και τα πληρώματα, πραγματοποιώντας το ετήσιο ραντεβού τους έδωσαν το «παρών» στη συνάντηση κυβερνητών. To πρωί του Σαββάτου μέσα σε καλές σχετικά ιστιοπλοϊκές συνθήκες και με έναν βορειοδυτικό άνεμο 8-9 knots, αλλά και με λίγο κύμα με αντιμάμαλο, δόθηκε η εκκίνηση στις 10.00 έξω απ’ το λιμάνι της Σκοπέλου.

Με τζένοες στην αρχή και στη συνέχεια με μπαλόνια τα σκάφη έφθασαν μέχρι και τον Αη – Γιώργη, όπου και φρέσκαρε στα 10-12 Knots ενώ απαλλάχθηκαν και από το κύμα. Όσοι ιστιοδρόμησαν πολύ κοντά στις νότιες ακτές της Αλοννήσου ωφεληθήκαν καθώς η στεριά κρατούσε τον βόρειο άνεμο ο οποίος μειωνόταν μακριά από αυτή.

Δυστυχώς για τα γρήγορα σκάφη που προηγούνταν, λίγο πριν τη Στενή Βάλα όπου υπήρχε η βαθμολογική «πόρτα», ο αέρας έκοψε τελείως βοηθώντας έτσι τα πιο μικρά και αργά σκάφη να τους φτάσουν και έτσι όταν ξανάρθε είχε σαν αποτέλεσμα να έχουμε μαζικούς τερματισμούς.

Πρώτο πέρασε την «πόρτα» στις 12.02’.03’’ το FAIRYTALE, ακολουθούμενο στις 12.02’.17’’από το MAXIMA και από το GRANMA X στις 12.02’30’’. Τα σκάφη αφού περνούσαν την «πόρτα» έπρεπε, χωρίς να σταματήσουν, να συνεχίσουν προς την Κυρά Παναγιά. Με τον άνεμο που λατρεύουν όλοι οι ιστιοπλόοι, με 10-14 Knots που ενισχύονταν με «ριπές» έως 17 με πλαγιοδρομία και δευτερόπρυμα έφτασαν στην Κυρά Παναγιά και καβατζάροντας την Πελέρισσα έπαιρναν τον δρόμο της επιστροφής προς τον τερματισμό της πρώτης ημέρας στην Στενή Βάλα.

Έχοντας διανύσει μία διαδρομή 31 Ν.Μ. Στο στενό Αλοννήσου – Περιστέρας εξελίχθηκαν ωραίες μάχες με τις ριπές του ανέμου να μην αφήνουν τα πληρώματα να χαλαρώσουν και με τους τρίμερ να δουλεύουν ασταμάτητα.

Όσοι κρατούσαν μπαλόνια σε κλειστές γωνίες ωφεληθήκαν με την πρωτοπορία να τη διατηρούν τα ταχύτερα σκάφη του στόλου. Την κανονιά στον τερματισμό στη Στενή Βάλα, αυτή τη φορά την πήρε το GRANMA X στις 14.47’50’’ που ήταν και το ταχύτερο σκάφος του αγώνα, ακολουθούμενο από το FAIRYTALE στις 14.50’.23’’ και το NIRIIDA στις 15.09’.31’’, ενώ σύντομα ακολούθησαν και τα υπόλοιπα σκάφη με το τελευταίο να τερματίζει στις 16.35’.59’’.

Οι εξαιρετικές καιρικές συνθήκες και οι γρήγοροι τερματισμοί επέτρεψαν στους κυβερνήτες και τα πληρώματά τους να διασκεδάσουν στη Στενή Βάλα, ενώ δεν ήταν και λίγοι αυτοί που επισκέφθηκαν το παλιό χωριό της Αλοννήσου.

Την Κυριακή, δεύτερη μέρα του αγώνα, και με φρεσκαρισμένο αέρα (2-3 μποφόρ) δόθηκε η εκκίνηση της 3ης ιστιοδρομίας έξω από τη Στενή Βάλα στις 10.00’00’’, με κατεύθυνση τη Μπαρκέτα και τις νησίδες Αδέλφια, τις οποίες τα σκάφη έπρεπε να περιπλεύσουν για να ορτσάρουν στη συνέχεια για την Σκόπελο όπου και ο τερματισμός.

Ο αγώνας είχε έντονο ενδιαφέρον, η κούρσα έως την Μπαρκέτα, τα Αδέλφια και έως και τον δίαυλο ήταν γρήγορη αφού ο αέρας κρατούσε την έντασή του. Έτσι το FAIRYTALE και το GRANMA X κάνοντας έναν πολύ γρήγορο αγώνα πέρασαν τον Αη – Γιώργη σε μόλις δύο ώρες. Κοντά στο Στενό του Αη Γιώργη όμως ο αέρας τους εγκατέλειψε και τους άφησε να παλεύουν με την άπνοια, τα ρεύματα και το αντιμάμαλο, με αποτέλεσμα πολλά σκάφη να χρειαστούν ακόμη και 4-5 ώρες για να διανύσουν τα τελευταία 2 μίλια, από τα 21 συνολικά του αγώνα.

Το NIRIIDA και το MAXIMA πήραν έναν αέρα 1 μποφόρ και με πλαγιοδρομία πήγαν ανοιχτά από τη Σκόπελο φτάνοντας επιτέλους στον τερματισμό. Στην 3η ιστιοδρομία πρώτο πέρασε τη γραμμή τερματισμού στις 15.38’.43’’ το NIRIIDA, ενώ στις 15.42’.02’’ τερμάτισε το MAXIMA ακολουθούμενο στις 15.44’.08’’από το FAIRYTALE.

Η άπνοια όμως που επικράτησε έξω από τον Αη – Γιώργη ανάγκασε πολλά σκάφη, αν και το πάλεψαν πολύ σκληρά μέχρι την τελευταία στιγμή, να εγκαταλείψουν λόγω λήξεως του χρονικού τους ορίου.

Παρ όλα αυτά παρουσία όλων των αγωνιζόμενων, των Δημοτικών και Λιμενικών Αρχών του νησιού αλλά και πλήθος κόσμου, ολοκληρώθηκε το αγωνιστικό διήμερο το βράδυ της

Κυριακής στον χώρο του δημοτικού καφενείου στην παραλία της Σκοπέλου με την απονομή των επάθλων στους νικητές, των διπλωμάτων, αλλά και των αναμνηστικών της επετειακής αυτής διοργάνωσης σε όλους τους συμμετέχοντες, ενώ και ο όμιλος απένειμε τιμητική πλακέτα στην πρόεδρο για την πολυετή προσφορά της.

Η πρόεδρος του ΙΟΒΑΘ Εριφύλη Βαρδάκη αφού ευχαρίστησε όλους τους αγωνιζόμενους για τη συμμετοχή τους ευχαρίστησε επίσης θερμά για την βοήθεια και την υποστήριξη την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Σκοπέλου, τα Λιμεναρχεία Σκιάθου και Σκοπέλου, αλλά και τα μέλη του τοπικού ομίλου ΝΙΚΟΣ.

Ο πρόεδρος του ΝΙΚΟΣ Κ. Σκούρας ευχαρίστησε θερμά τον Ι.Ο.Β.Α.Θ. και ιδιαίτερα την πρόεδρό του για την συνεισφορά τους στην ανάπτυξη της ιστιοπλοΐας στην ευρύτερη περιοχή των Β. Σποράδων, ενώ και ο δήμαρχος Σκοπέλου Χ. Βασιλούδης πρόσφερε στους συμμετέχοντες κυβερνήτες των αγωνιζόμενων σκαφών, στα 2 σκάφη υποστήριξης αλλά και στα μέλη των επιτροπών ως αναμνηστικό, αντίγραφο αρχαίου νομίσματος του νησιού.

Τις απονομές στους νικητές έκαναν ο βουλευτής Μαγνησίας Χρ. Μπουκώρος, ο δήμαρχος Χρ. Βασιλούδης, ο λιμενάρχης Σκοπέλου πλωτάρχης Γ. Γκάρας και ο πρόεδρος του Ν.Ι.Κ.Ο.Σ. Κ. Σκούρας.

Μετά τις απονομές ακολούθησε κέρασμα του Δήμου Σκοπέλου, προς όλους τους παρευρισκόμενους με τοπικά προϊόντα και μουσική. Κλείνοντας τη βραδιά, όλοι διοργανωτές και συμμετέχοντες έδωσαν ραντεβού για το 2020.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα, ανά κατηγορία ήταν τα εξής:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΙΙ

1ος νικητής: σκάφος MAXIMA, κυβερνήτης: ΚΑΝΑΤΟΥΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (ΟΕΑ-ΝΑΒ)

2ος νικητής: σκάφος TWEETY, κυβερνήτης: ΡΙΤΣΩΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ (Ι.Ο.Χ)

3ος νικητής: σκάφος ZEFYROS, κυβερνήτης: ΧΡΥΣΟΜΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Ν.Ο.Λ.ΕΥΒΟΙΑΣ)

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ι

1ος νικητής: σκάφος FAIRYTALE, κυβερνήτης: ΧΑΤΖΗΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΑΡΙΣΤ. (Ι.Ο.Β.Α.Θ.)

2ος νικητής: σκάφος MYTILANA, κυβερνήτης: ΓΙΑΚΟΥΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Ν.Ο.Θ.)

3ος νικητής: σκάφος NIRIIDA, κυβερνήτης: ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ (Ν.Ο.Θ)

OVERALLΝΙΚΗΤΕΣ

1ο MAXIMA, ΚΑΝΑΤΟΥΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (ΟΕΑ-ΝΑΒ)

2οTWEETY ΡΙΤΣΩΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ (Ι.Ο.ΧΑΛΚIΔΑΣ)

3οZEFYROS ΧΡΥΣΟΜΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Ν.Ο.ΛΙΜΝΗΣ ΕΥΒ.)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου