ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Από τη θεωρία στην πράξη …για ΠΑΕ

από-τη-θεωρία-στην-πράξη-για-παε-489376

Ενώ ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή μετά από τρία χρόνια στα επαγγελματικά πρωταθλήματα και για την Τετάρτη 12 Ιουνίου ορίστηκε να γίνει η γενική συνέλευση του ΑΣ Ολυμπιακός Βόλου, πλέον το ζητούμενο είναι μέσα στον Ιούνιο οι «κινήσεις» και το «ενδιαφέρον» κάποιων να εκδηλωθεί επίσημα και αρχικά στη δημιουργία Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρείας.

Επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΗΝΕΛΗΣ

Την Τετάρτη 12 Ιουνίου στη Γ.Σ. θα συσταθεί μία επιτροπή, η οποία θα αναλάβει τα διαδικαστικά σύστασης ΠΑΕ και θα ανοιχθεί ένας λογαριασμός σε τράπεζα και οι όποιοι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να καλύψουν το μετοχικό κεφάλαιο και όλοι θα περιμένουν τους ενδιαφερομένους να περάσουν «από την θεωρία στην πράξη» καταθέτοντας χρήματα αποκτώντας το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της νέας ΠΑΕ Ολυμπιακός…

Λέγεται μάλιστα πως επιχειρηματίας εκτός Βόλου, ο οποίος έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν με το ποδόσφαιρο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να αναλάβει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της υπό σύσταση ΠΑΕ του Ολυμπιακού Βόλου.

Οι πληροφορίες για το ενδιαφέρον αυτό κάνουν λόγο για άτομο που μέσω του Ευριπίδη Τσιμπανάκου έχει πάρει πληροφορίες έχοντας έρθει και σε επαφή με την διοίκηση του Ερασιτέχνη και έχει ολοκληρωμένη πρόταση να αναλάβει ολοκληρωτικά την ΠΑΕ Ολυμπιακός ενώ δεν αποκλείεται να είναι στον Βόλο και στη γενική συνέλευση.

Στα θετικά για τον Ολυμπιακό είναι ότι θα παίξει στο νέο πρωτάθλημα χωρίς οικονομικά βάρη του παρελθόντος και το μετοχικό κεφάλαιο των ομάδων της νέας Football Leagueθα είναι 30.000 ευρώ χωρίς να αποκλείεται η ΓΣ να αποφασίσει μεγαλύτερο ποσό για ξεκίνημα.

Ως προς την «καθαρή» επιστροφή όταν ο Ολυμπιακός μετά την αποχώρησή του από τη Football League γνώριζε την άλλη χρόνια στην επανεκκίνηση από τον Ερασιτέχνη ότι μπήκε ειδική παράγραφος στο νόμο ότι, όταν θα επέστρεφε ο σύλλογος στις επαγγελματικές κατηγορίες δεν θα αναβίωναν τα χρέη της παλιάς ΠΑΕ. Αντίστοιχα, το ίδιο έγινε με Εργοτέλη και Παναχαϊκή και ήδη εν λόγω ομάδες έγιναν επαγγελματικές πριν από τον Ολυμπιακό, δίχως να επωμιστούν, ως ΠΑΕ, χρέη του παρελθόντος.

Από εκεί και πέρα με τη σύσταση της ΠΑΕ ο Ερασιτέχνης δεν θα έχει την ευθύνη της λειτουργίας του ποδοσφαιρικού τμήματος, ωστόσο, όπως ορίζει ο νόμος, θα έχει ένα μέλος στο Δ.Σ. της Εταιρείας, κατέχοντας το 10% του μετοχικού κεφαλαίου.

Το Δ.Σ. του ΑΣ Ολυμπιακού αποφάσισε όπως η Γ.Σ. του συλλόγου να γίνει την Τετάρτη 12 Ιουνίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Παρκ και θα αφορά αποκλειστικά το ποδοσφαιρικό τμήμα και ήδη η βολιώτικη ομάδα πρωταθλήτρια στη Γ΄ Εθνική αρχίζει να λειτουργεί ως ομάδα Football League αφού πρώτο θέμα είναι ότι υπάρχει και χρονικό περιθώριο ενός μηνός, προκειμένου να «τρέξουν» τις διαδικασίες για να γίνουν οι νέες ΠΑΕ.

Σίγουρα η επιστροφή στις επαγγελματικές κατηγορίες φέρνει αλλαγές αλλά και μεγαλύτερες υποχρεώσεις στον Ολυμπιακό, τη στιγμή που η ομάδα γίνεται ΠΑΕ και τα άτομα που θα βρίσκονται στο διοικητικό συμβούλιο, θα πρέπει να έχουν πόθεν έσχες, ενώ θα πρέπει να είναι απόλυτα εντάξει στις υποχρεώσεις τους προς το ΙΚΑ, την εφορία και φυσικά προς το ποδοσφαιρικό τμήμα, για να μπορεί η ομάδα να λειτουργεί.

Πάντως στον Ολυμπιακό και στις άλλες ομάδες ανησυχούν μήπως δεν ισχύσουν κυβερνητικές υποσχέσεις και ήδη οι ομάδες που πρέπει να γίνουν ΠΑΕ σε 1 μήνα απαίτησαν να έχουν στα χέρια τους υπογεγραμμένα τα ποσά που θα πάρουν από τηλεοπτικά δικαιώματα και χορηγίες και πότε ακριβώς θα τους καταβληθούν οι δόσεις, προκειμένου… στη συνέχεια να προχωρήσουν στη σύσταση ΠΑΕ.

Η νέα Football League τυπικά εξακολουθεί να παραμένει η μόνη επαγγελματική κατηγορία μετά την αναδιάρθρωση που δεν έχει τηλεοπτικό συμβόλαιο.

Με βάση την τροπολογία Βασιλειάδη θα υπάρχει κεντρική διαχείριση εκτός από την Super League, ενώ τα έσοδα τα οποία προσδοκούν οι ΠΑΕ της Football League σύμφωνα με τα προβλεπόμενα ποσοστά ανέρχονται το 130.000 ευρώ.

Οι ομάδες της FL ωστόσο, επιθυμούν συμφωνία με την ΕΡΤ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, όπως συνέβη πέρυσι με τους «7» της Super League και επικυρώθηκε φέτος για τη νέα SL2, με στόχο περίπου 300.000 ευρώ.

Όμως το γεγονός ότι η Ελλάδα μπήκε πλέον σε προεκλογική περίοδο, ίσως αποτελέσει εμπόδιο για τέτοιου είδους συμφωνίες.

Η διοίκηση του Α.Σ. Ολυμπιακός Βόλου έχει σε αναμονή και το ποδοσφαιρικό τμήμα ενώ ο προπονητής της ανόδου Περικλής Αμανατίδης δήλωσε πρόσφατα σχετικά με το μέλλον του στον Ολυμπιακό Βόλου ότι έχει γίνει κουβέντα με τους διοικούντες την ομάδα, αλλά δεν είναι τίποτα σίγουρο…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου