ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Στις 12 Ιουνίου η γενική συνέλευση του Α.Σ. Ολυμπιακός Βόλου

στις-12-ιουνίου-η-γενική-συνέλευση-του-α-490993

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση στον Ολυμπιακό Βόλου για τη δημιουργία ΠΑΕ

Επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΗΝΕΛΗΣ

Την Τετάρτη 12 Ιουνίου ορίστηκε να γίνει η γενική συνέλευση του ΑΣ Ολυμπιακός Βόλου και έτσι η βολιώτικη ομάδα πρωταθλήτρια στη Γ΄ Εθνική αρχίζει να λειτουργεί ως ομάδα Football League αφού επιστρέφοντας μετά από τρία χρόνια στα επαγγελματικά πρωταθλήματα πρώτο θέμα είναι η δημιουργία Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρείας.

Με την σύγκληση γενικής συνέλευσης στην ουσία δρομολογούνται οι εξελίξεις στον Ολυμπιακό Βόλου ώστε η ομάδα να είναι έτοιμη στην ώρα της για το νέο επαγγελματικό ξεκίνημα καθώς σύμφωνα με όσα ισχύουν από τις διατάξεις της αναδιάρθρωσης οι ομάδες που ανέβηκαν στη νέα Football League αφού θα έχουν μπροστά τους χρονικό περιθώριο ενός μηνός, προκειμένου να «τρέξουν» τις διαδικασίες για να γίνουν ΠΑΕ.

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε όταν επικυρώθηκαν οι βαθμολογίες και χθες ο Δ.Σ. του ΑΣ Ολυμπιακού συνεδρίασε και αποφάσισε όπως η Γ.Σ. του συλλόγου να γίνει την Τετάρτη 12 Ιουνίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Παρκ και θα αφορά αποκλειστικά το ποδοσφαιρικό τμήμα.

Στα θετικά για τον Ολυμπιακό είναι ότι θα παίξει στο νέο πρωτάθλημα χωρίς οικονομικά βάρη του παρελθόντος και το μετοχικό κεφάλαιο των ομάδων της Φούτμπολ Λιγκ θα είναι 30.000 ευρώ.

Ως προς την «καθαρή» επιστροφή όταν ο Ολυμπιακός μετά την αποχώρησή του από τη Football League γνώριζε την άλλη χρόνια στην επανεκκίνηση από τον Ερασιτέχνη ότι μπήκε ειδική παράγραφος στο νόμο ότι, όταν θα επέστρεφε ο σύλλογος στις επαγγελματικές κατηγορίες δεν θα αναβίωναν τα χρέη της παλιάς ΠΑΕ. Αντίστοιχα, το ίδιο έγινε με Εργοτέλη και Παναχαϊκή και ήδη εν λόγω ομάδες έγιναν επαγγελματικές πριν από τον Ολυμπιακό, δίχως να επωμιστούν, ως ΠΑΕ, χρέη του παρελθόντος.

Τώρα πιθανόν την Τετάρτη 12 Ιουνίου, θα συσταθεί μία πενταμελής επιτροπή, η οποία θα αναλάβει τα διαδικαστικά και θα ανοιχθεί ένας λογαριασμός σε τράπεζα και οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να καλύψουν το μετοχικό κεφάλαιο. Από εκεί και πέρα ο Ερασιτέχνης δεν θα έχει την ευθύνη της λειτουργίας του ποδοσφαιρικού τμήματος, ωστόσο, όπως ορίζει ο νόμος, θα έχει ένα μέλος στο Δ.Σ. της ΠΑΕ, κατέχοντας το 10% του μετοχικού κεφαλαίου. Τα μέλη του συλλόγου θα έχουν προτεραιότητα να καλύψουν το μετοχικό κεφάλαιο της ΠΑΕ αλλά ζητούμενο είναι αν θα βρεθούν κάποιοι να καταθέσουν πρόταση για την όλη λειτουργία και την κάλυψη του μπάτζετ αν και ο Ευριπίδης Τσιμπανάκος σε δηλώσεις του ανέφερε πως υπάρχει ενδιαφέρον από έναν ισχυρό παράγοντα, που ασχολείται με το ποδόσφαιρο και ζει στο εξωτερικό.

Αλλωστε το δύσκολο δεν είναι το Μετοχικό Κεφάλαιο, αλλά είναι τα υπόλοιπα έξοδα -που είναι τουλάχιστον δεκαπλάσια για τη χρονιά- και το ποιοί θα ενδιαφερθούν για να τα καλύψουν.

Σίγουρα η επιστροφή στις επαγγελματικές κατηγορίες φέρνει αλλαγές αλλά και μεγαλύτερες υποχρεώσεις στον Ολυμπιακό, τη στιγμή που η ομάδα γίνεται ΠΑΕ και τα άτομα που θα βρίσκονται στο διοικητικό συμβούλιο, θα πρέπει να έχουν πόθεν έσχες, ενώ θα πρέπει να είναι απόλυτα εντάξει στις υποχρεώσεις τους προς το ΙΚΑ, την εφορία και φυσικά προς το ποδοσφαιρικό τμήμα, για να μπορεί η ομάδα να λειτουργεί.

Όσον αφορά τον στόχο θα είναι ο πρωταθλητισμός και μάλιστα στη συνάντηση μεταξύ Football League και πολιτείας ο Νίκος Τσεκούρας πρότεινε να ανέβουν τέσσερις ομάδες από τη Φούτμπολ Λιγκ στη Σούπερ Λιγκ 2 την αγωνιστική περίοδο 2019-20, προκειμένου να αυξηθούν κατά δύο οι ομάδες της δεύτερης τη τάξει επαγγελματικής κατηγορίας και όλες οι κατηγορίες να έχουν από 14 ομάδες, την μεθεπόμενη αγωνιστική περίοδο.

Πάντως στον Ολυμπιακό και στις άλλες ομάδες ανησυχούν μήπως δεν ισχύσουν κυβερνητικές υποσχέσεις και ήδη οι ομάδες που πρέπει να γιάνουν ΠΑΕ σε 1 μήνα απαίτησαν να έχουν στα χέρια τους υπογεγραμμένα τα ποσά που θα πάρουν από τηλεοπτικά δικαιώματα και χορηγίες και πότε ακριβώς θα τους καταβληθούν οι δόσεις, προκειμένου… στη συνέχεια να προχωρήσουν στη σύσταση ΠΑΕ. Οι νέες ομάδες περιμένουν να οριστικοποιηθεί και το θέμα της αύξησης των εσόδων πέραν από το εγγυημένο τηλεοπτικό συμβόλαιο από την ΕΡΤ, για να είναι βιώσιμη η κατηγορία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου