ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΤΑΣΟΣ ΜΠΑΤΖΙΑΚΑΣ: «Υπάρχει μεγάλη κρίση»

τασοσ-μπατζιακασ-υπάρχει-μεγάλη-κρί-438054

Στην προεδρία της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλίας βρίσκεται τα τελευταία έξι χρόνια ο Τάσος Μπατζιάκας μοχθώντας καθημερινά για τα προβλήματα του τοπικού ποδοσφαίρου, το οποίο όπως παραδέχεται και ο ίδιος βρίσκεται σε κρίση. Πολλά αναμένεται να κριθούν στη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ στις 3 Ιουνίου, στην οποία όπως είναι φυσικό θα παραστεί και ο ίδιος προκειμένου υπερασπιστεί τα δικαιώματα των τοπικών σωματείων της Ένωσης.
Απομένουν ακόμη δύο αγωνιστικές ώστε να πέσει η αυλαία στα πρωταθλήματα της Ένωσης με τη Γ’ Κατηγορία να έχει ήδη ολοκληρωθεί. Ποιες είναι οι εντυπώσεις του προέδρου μέχρι σήμερα;
Πιστεύω ότι φέτος είχαμε μία πάρα πολύ καλή χρονιά και στις τρεις κατηγορίες. Είχαμε ένα πάρα πολύ καλό πρωτάθλημα σε Α’, Β’ και Γ’ κατηγορία και το είδατε και εσείς αφού μέχρι την τελευταία στιγμή υπήρχε και υπάρχει ένας ανταγωνισμός των ομάδων που θα ανέβουν κατηγορία αλλά και των ομάδων που θα υποβιβαστούν. Ο ΓΣ Αλμυρού έχει πάρει άξια το εισιτήριο για άνοδο στη Δ’ Εθνική.
Πιστεύεται ότι υπάρχουν ομάδες που αδικήθηκαν;
Σαν διοργανώτρια αρχή εκείνο το οποίο μπορούμε να πούμε εμείς είναι ότι δώσαμε ίσες ευκαιρίες σε όλες τις ομάδες. Βέβαια διαιτητικά λάθη πάντα γίνονται και θα γίνονται, αφού υπάρχουν νέοι αλλά ταυτόχρονα εξελίξιμοι διαιτητές. Σε ένα πρωτάθλημα όμως δεν υπάρχουν μόνο ομάδες που προβιβάζονται και έτσι είναι λογικό από όσες ομάδες γνωρίζουν τον υποβιβασμό να υπάρχουν και παράπονα. Πάντως εμείς έχουμε καθαρή τη συνείδησή μας. Υπήρχε ισονομία για όλα τα σωματεία. Το βασικό είναι ότι έγιναν πρωταθλήματα δίχως να υπάρχουν φαινόμενα βίας.
Ποιες είναι οι αρχές της Ενωσης;
Αρχή μας είναι η διαιτησία να παίζει 50-50 σε όλα τα παιχνίδια και από εκεί και πέρα να βοηθάμε όσο μπορούμε οικονομικά τους συλλόγους. Το ταμείο αρωγής λειτουργούσε και όλες οι ομάδες που προσκόμισαν χαρτιά τραυματισμένων ποδοσφαιριστών πήραν χρήματα και νομίζω ότι πήγαμε πάρα πολύ καλά. Βέβαια υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες σε ομάδες που έπαιξαν στα νησιά αλλά με τις νέες επιχορηγήσεις θα βοηθήσουμε και αυτές.
Τι απασχολεί την Ενωση τη δεδομένη στιγμή;
Αυτό που μας πονοκεφαλιάζει περισσότερο από οτιδήποτε είναι το τι γίνεται από εδώ και πέρα αφού υπάρχει οικονομική δυσχέρεια και η πολιτεία έχει περικόψει τις επιχορηγήσεις προς τα σωματεία αλλά και προς τις Ενώσεις. Αυτά βέβαια είναι θέματα τα οποία θα συζητηθούν στη Γ.Σ. της ΕΠΟ στις 3 Ιουνίου.
Ποια είναι η εξέλιξη σε ότι αφορά το Ενωσιακό Κέντρο;
Το Ενωσιακό Κέντρο είναι και αυτό ένα από αυτά τα θέματα που μας απασχολούν. Στην τελευταία συνάντηση που είχα με τον κ. Πιλάβιο του ζήτησα να επισπεύσει το θέμα αλλά χρειάζεται να δαπανηθεί 1 εκ. ευρώ. Μέσα σε αυτά τα χρήματα όμως προβλέπεται και η κατασκευή κτηριακών εγκαταστάσεων τις οποίες εμείς δεν απαιτούμε άμεσα όπως την κατασκευή των γηπέδων. Το θέμα αυτό θα τεθεί φυσικά στην Γ.Σ., διότι υπάρχουν 32 ενώσεις οι οποίες έχουν Ενωσιακά Κέντρα σε αντίθεση με τις υπόλοιπες. Δυστυχώς οι μικτές μας ομάδες που και φέτος διέπρεψαν δεν έχουν τους δικούς τους χώρους να προπονηθούν.
Η λειτουργία του Υγειονομικού Σταθμού θα πρέπει να ξεκινήσει πάλι;
 Η λειτουργία του είναι κάτι που είχε ανατεθεί στο Δήμο Αγριάς όπου είχε γίνει και το δημοτικό ιατρείο αλλά από εκεί και πέρα έχει ατονήσει. Από την ΕΠΟ έρχονται εντολές πως θα πρέπει όλοι οι ποδοσφαιριστές να περνάνε από ιατρικές εξετάσεις οι οποίες και κοστίζουν γύρω στα 200 με 250 ευρώ. Εάν υποχρεωθούν λοιπόν όλοι αυτοί οι παίκτες να προχωρήσουν στις παραπάνω εξετάσεις θα επιβαρυνθούν πολύ οικονομικά. Έτσι θα πρέπει το ιατρείο να λειτουργήσει. Μετά τη συνάντηση που είχα με το κ. Σκοτινιώτη αναζητούμε πλέον το νομικό πλαίσιο για να λειτουργήσει. Το θέμα βέβαια θα συζητηθεί και στη Γ.Σ. της ΕΠΟ για να δούμε αν μπορεί να λυθεί συνολικά. Είναι ένα θέμα το οποίο μας καίει καθώς την χρονιά που μας πέρασε χάθηκε ένας ποδοσφαιριστής, ο Γιώργος Λίταινας, και θα πρέπει όλοι οι ποδοσφαιριστές να υποβάλλονται σε εξετάσεις και όχι απλά να παίρνουν μια υπογραφή από ένα οποιοδήποτε γιατρό.
Οσον αφορά στα γήπεδα του Βόλου υπήρξε κάποια απάντηση του Δημάρχου;
Το βοηθητικό του ΕΑΚ είναι μέσα στα γήπεδα που χρειάζεται αναβάθμιση και πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι η σπορά για δημιουργία φυσικού χλοοτάπητα και όχι τεχνητού. Από την άλλη εμείς ζητήσαμε να γίνουν έργα και στα γήπεδα της Αργούς και στο ξερό γήπεδο της ΕΤΒΑ. Ο Δήμαρχος συναίνεσε σε αυτά. Είπαμε επίσης και για την οικονομική ενίσχυση των σωματείων. Η απόφαση που πάρθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν να δοθούν 50 χιλ. ευρώ. για όλες τις ομάδες και όλα τα αθλήματα και όπως αντιλαμβάνεσθε όλοι θα πάρουμε από ένα γλειφιτζούρι.
Μία από τις προτάσεις σας στις ομάδες της Ενωσης ήταν και η συνένωσή τους. Ποιοι ήταν οι σκοποί και ποιες οι αντιδράσεις;
Τα προβλήματα θα είναι πάρα πολύ μεγάλα για τις ομάδες στη συνέχεια και στην τελευταία Γ.Σ. που κάναμε προτείναμε στις ομάδες να βρουν τρόπο για συνένωση. Οι παράγοντες παραπονούνται, αφού είναι αυτοί που βάζουν το χέρι βαθιά στη τσέπη. Μέχρι στιγμής υπάρχουν συζητήσεις και πιστεύω ότι θα βγει κάτι καλό. Μόνο στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου υπάρχουν 28 ομάδες και πολλές από αυτές ανήκαν σε κοινότητες και δήμους και έπαιρναν άλλα χρήματα. Είναι αλήθεια πως υπάρχει μεγάλη κρίση στο τοπικό ποδόσφαιρο. Υπάρχει πια πολύ μεγάλη κρίση και στους παράγοντες γιατί κουράστηκαν. Εάν η πολιτεία δεν ενισχύσει τα σωματεία δεν θα υπάρχουν ομάδες, Ενώσεις και σιγά σιγά δεν θα υπάρχει και ΕΠΟ, αφού η βάση της πυραμίδας είναι οι Ενώσεις.
Μπορούμε να περιμένουμε νέα παιχνίδια της Εθνικής Ελλάδος ή και διοργανώσεις στο Πανθεσσαλικό Στάδιο;
Πριν από λίγο καιρό μας εστάλη ένα έγγραφο από την ΕΠΟ προκειμένου να δηλώσουμε ποια γήπεδα έχουμε στη περιοχή μας που διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές, έτσι ώστε να γίνονται εδώ αγώνες των Εθνικών ομάδων. Έχουμε δείξει πως μπορούμε να οργανώσουμε μεγάλες διοργανώσεις και αυτό που τόνισα μετά τα επεισόδια που είχαμε στο τελικό ΑΕΚ-Ατρόμητος είναι ότι ο Βόλος διοργάνωσε τον καλύτερο τελικό των τελευταίων χρόνων δίχως επεισόδια και έκτροπα. Το Πανθεσσαλικό Στάδιο πιστεύω μπορεί να φιλοξενεί τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Δεν θα σταματήσουμε ποτέ όμως να διεκδικούμε τέτοιες μεγάλες διοργανώσεις και μπορεί να τα βγάλει πέρα. Στις 24 Μαΐου μάλιστα έρχεται στο Βόλο και η εθνική ομάδα γυναικών. Ας μην ξεχνάμε πως με την ανάληψη μεγάλων διοργανώσεων ενισχύεται παράλληλα και η οικονομία της πόλης μας. Σε αυτό βέβαια θα βοηθήσει όμως και η δημιουργία του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου.
Αναλογούν ευθύνες στην ΕΠΟ για τα επεισόδια του τελικού;
Ο πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ έχει πάρα πολύ αυστηρές ποινές. Το θέμα όμως είναι να τηρούνται. Από εκεί και ύστερα θα πρέπει η πολιτεία σε συνεργασία με τις ΠΑΕ να πάρουν τα μέτρα τους. Δεν είναι δυνατόν να συλλαμβάνονται είκοσι άτομα και αυτά να δικάζονται με ποινές χάδι. Όσοι κάνουν επεισόδια θα πρέπει να μπαίνουν στην φυλακή όπως γίνεται στην Αγγλία η στη Γερμανία. Θέλουμε να φέρνουμε τον κόσμο στο γήπεδο και όχι να τον διώχνουμε. Μέχρι σήμερα νομίζω πως υπάρχει συνεργασία με τα σωματεία μας και δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα σε τοπικό επίπεδο.
Για τη φετινή πορεία του Ολυμπιακού Βόλου και της Νίκης τι έχετε να πείτε;
Αξίζουν συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό Βόλου για την φετινή του πορεία. Ένας παράγοντας όπως ο Αχιλλέας Μπέος άλλαξε τα πράγματα και είναι ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα. Μπορεί να έχει την «εκρηκτικότητά» του, αλλά ξέρει το ποδόσφαιρο καλά και η ομάδα αυτή έχει δείχνει να έχει μέλλον. Από την άλλη η Νίκη περνά μια δύσκολη περίοδο, αλλά πιστεύω ότι θα βρει τον δρόμο της με την βοήθεια του κόσμου. Η Νίκη έχει την ιστορία της και νομίζω ότι έχουν μπει και γερά θεμέλια στην ερασιτεχνική η οποία μπορεί να βοηθήσει.
Σήμερα θα γίνει μια εκδήλωση που αφορά στο περιβάλλον. Τι σχέση έχει με το ποδόσφαιρο;
Παρουσία 180 περίπου παιδιών από τις ακαδημίες θα καθαρίσουμε σήμερα το πρωί την ακτή του Αναύρου. Έτσι θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα σε αυτά τα παιδιά που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο ότι ενδιαφερόμαστε και για το περιβάλλον.
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου