ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός Β. πιέζει για να κερδίσει!

ο-ολυμπιακός-β-πιέζει-για-να-κερδίσει-516194

Στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αναμένεται να στραφεί η «πίεση» από τον πρωταθλητή στον 4ο όμιλο Ολυμπιακό Βόλου και τους άλλους πρωταθλητές της φετινής Γ’ Εθνικής ώστε να υπάρχει ελπίδα πως τη νέα περίοδο μπορούν και να αγωνιστεί και πιο πάνω από τη λεγόμενη «νέα» Football League… που έχουν ήδη αγωνιστικά προβιβαστεί… καθώς μετά την κατάθεση και την αναμενόμενη ψήφιση της τροπολογίας της αναδιάρθρωσης μόνο η ΕΠΟ θα έχει τη δυνατότητα να διορθώσει την αδικία με τις ομάδες που κέρδισαν άνοδο αλλά στην ουσία μένουν στην τρίτη κατά σειρά κατηγορία παρ΄ ότι περνούν από το ερασιτεχνικό στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Στον Ολυμπιακό Βόλου περιμένουν πριν το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου να υπάρξουν εξελίξεις καθώς στην αρχή της ερχομένης εβδομάδας θα ψηφιστεί στη Βουλή η τροπολογία που «δημιουργεί» μια νέα επαγγελματική κατηγορία ενδιάμεση της Superleague και της Football League που θα έχει μεγάλη οικονομική βοήθεια από την πολιτεία.

Η τροπολογία απαραίτητη για να ισχύσει μια αναδιάρθρωση άμεσα καθυστέρησε χαρακτηριστικά, αλλά είναι πλέον γεγονός αφού κατατέθηκε με πέντε σελίδες και επιπλέον με τις υπογραφές των συναρμόδιων υπουργών – υφυπουργών στη βουλή. Ο λόγος για την υπουργική τροπολογία 2162-61, που τιτλοφορείται: «Ρυθμίσεις θεμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου».

Η επίμαχη νομοθετική ρύθμιση κατατέθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης 9 Μαΐου και θα είναι στην Ολομέλεια για συζήτηση τη Δευτέρα 13/5 και ακολούθως για ψήφιση ενταγμένη σε νομοσχέδιο του υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Πάντως, μέχρι την τελευταία στιγμή (όπως είθισται στις τροπολογίες) είναι δυνατόν να υπάρξουν προσθαφαιρέσεις στο κείμενο.

Η μορφή εισαγωγής της τροπολογίας στο Κοινοβούλιο θέτει οριστικά στην υπάρχουσα διοργανώτρια Ενωση Β’ Εθνικής (ή Football League) και τη νέα ενδιάμεση κατηγορία, δηλαδή τη Σούπερ Λίγκα 2. Μάλιστα τόσο η Σούπερ Λίγκα 2 όπως και παλιά Football League θα είναι επαγγελματικές έχοντας κεντρική διαχείριση στα τηλεοπτικά τους εν αντιθέσει με τη κορυφαία Σούπερ Λίγκα.

Πάντως, η τροπολογία προβλέπει την κάλυψη -μέσω ποσοστού- των λειτουργικών εξόδων της διοργανώτριας τόσο της δεύτερης όσο και της τρίτης πλέον επαγγελματικής κατηγορίας.

Στην τροπολογία τέλος, γίνονται ρητές αναφορές -αλλά χωρίς καμία άλλη λεπτομέρεια- στις αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ για την αναδιάρθρωση, η οποία και καθόρισε τον αριθμό των ομάδων αλλά και το πώς θα προκύψουν οι ανακατατάξεις ώστε από την περίοδο 2019-20 (δηλαδή άμεσα) να συμμετέχουν όπως είναι γνωστό 14 ομάδες στη Σούπερ Λίγκα 1, 12 στη Σούπερ Λίγκα 2 και 14 η Football League.

Το συμπέρασμα είναι ότι τελείωσε οριστικά το ζήτημα της 14άρας Superleague, με τρεις ομάδες (ΠΑΣ, Λεβαδειακός, Απόλλων) να έχουν υποβιβαστεί και μια (ΟΦΗ) να δίνει μπαράζ από εκεί και πέρα, ωστόσο, είναι αποκλειστικά θέμα της ΕΠΟ αν θελήσει να περιορίσει την αδικία με τους πρωταθλητές της φετινής Γ’ Εθνικής, που τώρα θα παίξουν πάλι στην τρίτη κατηγορία αλλά με άλλη ονομασία (Football League) ή αν αντιληφθεί το δίκαιο και διοργανώσει, έστω την τελευταία στιγμή, μπαράζ ανάμεσα στους 8 πρωταθλητές για να ανέβουν οι 2 και μοιραία έτσι να αυξηθεί η Σούπερ Λίγκα 2 έχοντας τελικά 14 ομάδες. Κάτι για το οποίο ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης δεν έχει καμία απολύτως αντίρρηση.

Πάντως αν γίνει αυτή αλλαγή-ύστατη ελπίδα για παραπάνω άνοδο 2 εκ των πρωταθλητών της Γ’ Εθνικής- και η δομή των επαγγελματικών πρωταθλημάτων είναι στο 14-14-14 θα υπάρξει και περαιτέρω άνοδος για δευτεραθλητές της Γ΄ στη νέα Football League.

Ο Ολυμπιακός Βόλου που ήταν φέτος ανάμεσα στις 106 ερασιτεχνικές ομάδες, όπως κι αν έχει του χρόνου θα είναι ανάμεσα σε 14 ΠΑΕ, που θα αποκτήσουν μετοχικό κεφάλαιο, θα παίξουν στο Κύπελλο Ελλάδας, κι ενώ φέτος από έσοδα ήταν στο μηδέν, του χρόνου ως ΠΑΕ θα πάρει από τη μικρή πίτα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Ομως μια διπλή άνοδος που δεν θα έρθει απευθείας αλλά από μπαράζ θα έχει πολλαπλάσια κέρδη που έχει υποσχεθεί η Πολιτεία μέσω της ΕΡΤ… και ο Ολυμπιακός που κατάφερε να κερδίσει πρωτάθλημα και άνοδο επιστρέφοντας μετά από 3 χρονιές στα επαγγελματικά πρωταθλήματα, πιστεύει πως τα δικαιούται…

Αλλωστε το μεγάλο ζήτημα που αναδεικνύουν οι ομάδες της Γ’ Εθνικής είναι η σημαντική διαφορά στο ποσοστό από τα τηλεοπτικά δικαιώματα που θα κατευθυνθεί στις ομάδες της νέας Football League σε σχέση μ’ αυτό που θα λάβουν οι ομάδες της Super League 2, το οποίο θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.

Ο πρωταθλητής στον 4ο όμιλο της Γ΄ Εθνικής Ολυμπιακός Βόλου περιμένοντας τις τελικές αποφάσεις, έχει ως δεδομένο την επιστροφή του μετά από 3 χρόνια στα επαγγελματικά πρωταθλήματα και για τη νέα περίοδο πρώτο θέμα είναι η δημιουργία Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρείας που πρέπει να προχωρήσει όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις…

Η διοίκηση πάντως του Α.Σ. Ολυμπιακός Βόλου περιμένει να οριστικοποιηθούν τα πλάνα των κατηγοριών της νέας ποδοσφαιρικής χρονιάς παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα παραθέσει μέσα στον Μάιο συνέντευξη Τύπου που θα προβεί σε ανακοινώσεις, ενώ θα αρχίσει και ο σχεδιασμός της νέας περιόδου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου