ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πρώτος τίτλος… εν Ελλάδι

πρώτος-τίτλος-εν-ελλάδι-439313

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός διεκδικούν σήμερα (18:30) στο κλειστό του Ελληνικού τον τίτλο του Κυπελλούχου Ελλάδας για το 2011, πρώτου εγχώριου της σεζόν. Στον απόηχο της κατάκτησης της Ευρωλίγκας, ο πολυνίκης του θεσμού Παναθηναϊκός με 12 τρόπαια θα επιδιώξει να επιστρέψει στο θρόνο του, μετά από έναν χρόνο απουσίας. Κι αυτό γιατί πέρυσι ο Ολυμπιακός σταμάτησε ένα σερί 5-0 των «πρασίνων» στη λίστα των νικητών, πανηγυρίζοντας στο Ελληνικό τον πρώτο τίτλο του από το 2002 και τον 8ο στο θεσμό.
Για 4η διαδοχική χρονιά, προκύπτει η «μητέρα των μαχών» στον τελικό του Κυπέλλου, με τον Παναθηναϊκό να έχει αναδειχτεί νικητής απέναντι στον Ολυμπιακό, στο κλειστό του Ελληνικού, το 2008 και το 2009.
 
Αυτή θα είναι και η τέταρτη διαδοχική φορά, που το κλειστό του Ελληνικού επιλέγεται ως έδρα διεξαγωγής της καταληκτικής αναμέτρησης στον θεσμό του Κυπέλλου. Ομπράντοβιτς και Ίβκοβιτς διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε προπονητικό επίπεδο για 52η φορά στην καριέρα τους σε επίσημο παιχνίδι, με τον «Ντούντα» να μετρά 29 νίκες και τον «Ζοτς» 22. Σε τελικό Κυπέλλου στην Ελλάδα υπερέχει και πάλι ο «σοφός» έχοντας νικήσει τον κουμπάρο δύο φορές σε ισάριθμους τελικούς του θεσμού (και τις δύο ως τεχνικός της ΑΕΚ). Αν ο Παναθηναϊκός καταφέρει να στεφθεί Κυπελλούχος την Κυριακή, τότε ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς θα περάσει μόνος πρώτος στη λίστα των προπονητών με τα περισσότερα τρόπαια στον θεσμό, αφού «συγκατοικεί» με τον Γιάννη Ιωαννίδη στην πρώτη θέση με 6 νίκες, αν και πέρυσι προσπέρασε τον Ξανθό σε συμμετοχές στον τελικό (Ο Ομπράντοβιτς έχει 9 συμμετοχές και ο Ιωαννίδης 8).
 
Ήδη, πάντως, είναι πρώτος όσον αφορά στον αριθμό των τίτλων Κυπέλλου με την ίδια ομάδα, καθώς και τις 6 φορές βρισκόταν στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού, ενώ ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού μετρά πέντε «κούπες» με τον Άρη και μία με τον Ολυμπιακό. Τρεις παίκτες του Παναθηναϊκού, ο αρχηγός Δημήτρης Διαμαντίδης, ο Κώστας Τσαρτσαρής και ο Μάικ Μπατίστ θα συμμετάσχουν στον 7ο τελικό Κυπέλλου και πιάνουν στην 3η θέση του πίνακα των συμμετοχών (αθλητές) τους Παναγιώτη Φασούλα, Μέμο Ιωάννου και Κοκορόγιαννη.
Πρώτος σε συμμετοχές παραμένει ο τέως αρχηγός του Παναθηναϊκού με 9, ενώ στη δεύτερη είναι συγκάτοικοι Γκάλης και Γιαννάκης (αμφότεροι με 7 ως παίκτες του Άρη και 1 ως παίκτες του Παναθηναϊκού). Αυτή θα είναι η 6η συμμετοχή του Βασίλη Σπανούλη που έμεινε εκτός προπονήσεων για αρκετές ημέρες λόγω τραυματισμού στους προσαγωγούς (1 με Μαρούσι, 4 με Παναθηναϊκό και 1η φέτος με τον Ολυμπιακό).
 
Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού Δημήτρης Διαμαντίδης θα ξεπεράσει σε αυτόν τον τελικό σε πόντους τον τέως αρχηγό Φραγκίσκο Αλβέρτη. Οι δύο αρχηγοί μετρούν από 59 πόντους σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας. Ο Τσαρτσαρής μετρά 58 πόντους και ο Μπατίστ 57. Στον Ολυμπιακό από φέτος ο Βασίλης Σπανούλης έχει σημειώσει 44 πόντους σε τελικό Κυπέλλου.Ο Τεόντοσιτς… 30 και ο αρχηγός του Ολυμπιακού, Θοδωρής Παπαλουκάς… 27.
Από το 1976 μέχρι και το 1994, ο Κυπελλούχος Ελλάδας κρινόταν μέσα από τελικό. Από το 1995 έως το 2004, οι Κυπελλούχοι διεκδικούσαν το τρόπαιο σε φάιναλ φορ (10), ενώ από το 2005 η διοργανώτρια αρχή, δηλαδή η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ), επανέφερε τον τελικό (άνευ φάιναλ φορ).
 
 
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ
 
Οι οχτώ διαιτητές που θα μπουν στην κληρωτίδα μία ώρα πριν το τζάμπολ του τελικού είναι οι εξής: Παναγιώτης Αναστόπουλος, Ηλίας Κορομηλάς, Σπυρίδων Γκόντας, Γιάννης Φούφης, Γιώργος Τανατζής, Χρήστος Χριστοδούλου, Χρυστόστομος Σχινάς και Αναστάσιος Πηλοϊδης. Κομισάριος της καταληκτικής αναμέτρησης του θεσμού θα είναι ο Αντώνης Μάνος.
 
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου