ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΠΑΟ… για το 6ο ευρωπαϊκό!

παο-για-το-6ο-ευρωπαϊκό-440703

Ετοιμοι για να ράψουν το 6ο αστέρι στην «πράσινη» φανέλα είναι οι παίκτες του Παναθηναϊκού!

Στον πρώτο ημιτελικό του φάιναλ φορ επικράτησαν της Σιένα με 77-69 και πήραν πανηγυρικά το εισιτήριο για τον μεγάλο αυριανό τελικό… (17:30).

Ο Νικ Καλάθης ήταν για μια ακόμα φορά εκείνος που έκανε τη (μεγαλύτερη) διαφορά για τον Παναθηναϊκό! Μετά τις εκπληκτικές του εμφανίσεις στα παιχνίδια με την Μπαρτσελόνα, ο Ελληνοαμερικανός γκαρντ έβαλε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του και στον ημιτελικό του φάιναλ φορ.

Όχι τόσο για τους 17 πόντους που σημείωσε και τις πολύτιμες λύσεις που έδωσε στην επίθεση, όσο για την άμυνά του καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα. Με λίγα λόγια, ο Καλάθης ήταν παντού! Πήρε έξι ριμπάουντ, μοίρασε δύο ασίστ, έκανε ισάριθμα κλεψίματα, ενώ φιλοδώρησε τους αντιπάλους του και με μία τάπα. Αναμφισβήτητα ήταν το «κλειδί» της πρόκρισης κάνοντας ένα μεγάλο δώρο στον Δημήτρη Διαμαντίδη για τα 31α του γενέθλια.

Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού μπορεί να μην ήταν εκρηκτικός στην επίθεση και να μην βοήθησε τόσο με τα μακρινά του σουτ (1/3 τρίποντα), αλλά ήταν αυτός που έκανε… μάγκες όλους τους συμπαίκτες του μοιράζοντας εννέα ασίστ! Οι Μάικ Μπατίστ και Αντώνης Φώτσης έκαναν αυτό που ξέρουν… καλύτερα με 16 και 14 πόντους αντίστοιχα, βάζοντας στο δεύτερο ημίχρονο (ειδικά ο Αμερικανός) τους ψηλούς της Σιένα μέσα στα καλάθια.

Οι «πράσινοι» είναι καλύτερη ομάδα από τους Ιταλούς και αυτό αποδείχθηκε στο παρκέ. Ακόμα και όταν η Σιένα έκανε το καλό ξεκίνημα και έμοιαζε να είναι αρκετά διαβασμένη, παίκτες και τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού βάλθηκαν να αποδείξουν ότι γνωρίζουν καλά από… τέτοια ματς. Και το έκαναν. Με την «ζώνη» του Ομπράντοβιτς οι «πράσινοι» πήραν τα ηνία του αγώνα στο δεύτερο ημίχρονο και δεν άφησαν τους πρωταθλητές Ιταλίας να… απειλήσουν.

Λένε ότι η καλύτερη επίθεση είναι η άμυνα και ο Παναθηναϊκός το απέδειξε περίτρανα κατά τη διάρκεια του τρίτου δεκαλέπτου! Μέχρι το 28′ είχε δεχθεί μόνο τέσσερις πόντους (οι δύο με βολές) και μετά το 25′ άρχισε να χτίζει μια διαφορά στο σκορ! Το τρίποντο του Φώτση έδωσε για πρώτη φορά διαφορά 12 πόντων (52-40) η οποία και έμελλε να αποδειχθεί δικλείδα ασφαλείας μέχρι το τέλος του αγώνα. Ο Νικ Καλάθης έκανε το ματς της… ζωής του, ο Μπατίστ έδινε ένα καλό μάθημα στη φροντ λάιν της Σιένα και παρά τα ξεσπάσματα του Χέιρστον η ζημιά δεν έγινε!

Στο πρώτο δεκάλεπτο η Σιένα πήρε τα ριμπάουντ του Παναθηναϊκού και μπόρεσε να διατηρήσει μια διαφορά στο σκορ. Στη συνέχεια το σκηνικό άλλαξε. Ο Διαμαντίδης άρχισε να… εκμεταλλεύεται τους συμπαίκτες του (6 ασίστ στο ημίχρονο!) και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς με την άμυνα ζώνης δεν άφηνε τους ψηλούς της Σιένα να πλησιάσουν κοντά στο καλάθι. Αν και η ιταλική ομάδα ξέφυγε με επτά πόντους στο ξεκίνημα του δεύτερου δεκαλέπτου (24-17), ο Παναθηναϊκός κατάφερε να βρει τις λύσεις που ζητούσε καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα.

Από τη μία η «ζώνη» του «Ζοτς» ήταν εκείνη που αφόπλισε τα επιθετικά συστήματα του Πιανιτζιάνι και από την άλλη τα τρίποντα των Φώτση, Περπέρογλου, όπως και η εξαιρετική παρουσία του Νικ Καλάθη ο οποίος αναστάτωσε την άμυνα της Σιένα, θυμίζοντας μέρες… Μπαρτσελόνα. Οι «πράσινοι» πραγματοποίησαν ένα επιμέρους 15-5 πήραν για πρώτη φορά το προβάδισμα στο σκορ (32-29) το οποίο και μπόρεσαν να διατηρήσουν μέχρι το τέλος του ημιχρόνου (40-36).

Τα δεκάλεπτα: 17-21, 40-36, 56-47, 77-69

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλικο Ομπράντοβιτς): Περπέρογλου 5(1), Μπατίστ 16, Φώτσης 14(2), Σάτο 6(1), Νίκολας 3(1), Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 8(1), Βουγιούκας 6, Καλάθης 17.

ΣΙΕΝΑ (Σιμόνε Πιανιτζάνι): ΜακΚάλεμπ 7, Ζήσης 4, Χέρστον 12(2), Καραρέτο 2, Ράκοβιτς 10, Λαβρίνοβιτς 7(1), Καουκένας 13(1), Ρες, Ακιντέλε 4, Γιάριτς, Στόουνρουκ 4, Μος 6.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου