ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Παναθηναϊκός για το έκτο!

παναθηναϊκός-για-το-έκτο-440978

Από το πρώτο φάιναλ φορ που διεξήχθη στη Γάνδη με την παρουσία του Άρη το 1988, φτάσαμε αισίως στη Βαρκελώνη του 2011 που θα φιλοξενήσει το 24ο στην ιστορία. Λίγες ώρες απέμειναν για το πρώτο τζάμπολ του σημερινού 1ου ημιτελικού του φάιναλ-φορ της Ευρωλίγκα, όπου ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει τη Σιένα (19:00) στο «Παλάου Σαν Ζόρντι» της Βαρκελώνης (με στόχο την πρόκριση στον τελικό, όπου θα προσπαθήσει να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης για 6η φορά στην ιστορία του. Στον 2ο ημιτελικό θα παίξουν Μακάμπι – Ρεάλ Μαδρίτης στις 22.00, με τους Ισπανούς να βρίσκονται στην κορυφή της Ευρωλίγκα με οκτώ τρόπαια και τους Ισραηλινούς να έχουν κατακτήσει πέντε, όσα δηλαδή και ο Παναθηναϊκός.

Οι «πράσινοι» βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Καταλονίας έτοιμοι για το τζάμπολ και ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς καταστρώνει πλέον τα πλάνα που θα οδηγήσουν το «τριφύλλι» στο 6ο αστέρι και με τον Δημήτρη Διαμαντίδη στα πλάνα του, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έδειξε ότι ξεπέρασε την γαστρεντερίτιδα και είναι καταβεβλημένος, ωστόσο δεν τίθεται θέμα απουσίας του από τον ημιτελικό με τη Σιένα.

Στο Δημαρχείο της Βαρκελώνης πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου από τους πρωταγωνιστές του Final-4, οι οποίοι θα διεκδικήσουν το προσεχές τριήμερο τον τίτλο της κορυφαίας ομάδας της Ευρώπης. Ο «άρχοντας των δαχτυλιδιών» Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο Δημήτρης Διαμαντίδης, εκπροσώπησαν τον Παναθηναϊκό και από τους υπόλοιπους οι Σιμόνε Πιανιτζάνι, Ριμάντας Καουκένας (Σιένα), Ντέιβιντ Μπλατ, Σοφοκλής Σχορτσιανίτης (Μακάμπι), Εμανουέλε Μολίν και Φελίπε Ρέγες (Ρεάλ Μαδρίτης).

Πρώτος παίρνει τον λόγο ο προπονητής του Παναθηναϊκού, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που ήρθαμε εδώ και θα προσπαθήσουμε να παίξουμε όσο το δυνατόν καλύτερα παιχνίδια. Εύχομαι καλή τύχη σε όλους. Εδώ είναι οι καλύτερες ομάδες, χωρίς αμφιβολία». Ο κόουτς του «τριφυλλιού» ερωτηθείς για τον αν το μπάσκετ είναι παιχνίδι προπονητών και όχι παικτών δήλωσε: «Σίγουρα είναι ένα παιχνίδι παικτών. Είμαι υπερήφανος που έχω αυτούς τους παίκτες, όπως τον Διαμαντίδη, που ξέρει τι πρέπει να κάνει μέσα στο γήπεδο. Όλοι βλέπετε πώς παίζει».

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης είπε από την πλευρά του: «Ο καθένας ξέρει τι πρέπει να κάνει. Θα επαναλάβω ό,τι και ο κόουτς. Είμαστε πολύ χαρούμενοι, που βρισκόμαστε εδώ. Ελπίζω να δούμε ένα ωραίο φάιναλ-φορ και εν πάση περιπτώσει αν το αξίζουμε να πάρουμε και το Κύπελλο». Ο αρχηγός των «πρασίνων» δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τις ομοιότητες του Παναθηναϊκού με τη Σιένα: «Κάθε ομάδα έχει τη δική της φιλοσοφία. Τη σεβόμαστε. Νομίζω ότι έχουμε βγάλει πολλά συμπεράσματα και έχουμε κάποια πράγματα που ελπίζω να βγάλουμε μέσα στο γήπεδο. Δε νομίζω όμως ότι είναι μια μικρογραφία του Παναθηναϊκού».

Ο «θρύλος» Ομπράντοβιτς

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχει κατακτήσει την κορυφή της Ευρώπης με τέσσερις διαφορετικές ομάδες (Παρτίζαν, Μπανταλόνα, Ρεάλ και Παναθηναϊκό), ενώ έχει συμμετοχή και με μια πέμπτη (Μπενετόν). Ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς έχει κατακτήσεις με τρεις συλλόγους (Γιουγκοπλάστικα, Λιμόζ και Παναθηναϊκό), ενώ έχει παρουσία ακόμη με τη Μπαρτσελόνα και την Τάου! Οι «θρύλοι»…

Ο παίκτης με τις περισσότερες κατακτήσεις είναι ο Φραγκίσκος Αλβέρτης με 5. Τον ακολουθεί ο «Σάρας»με 4 κι οι Σαρπ-Πάρκερ της Μακάμπι με τρεις.

Συνολικά στα Πρωταθλήματα Ευρώπης το απόλυτο ρεκόρ ανήκει στον Ντίνο Μενεγκίν με 7 κατακτήσεις (Βαρέζε-Μιλάνο), ενώ από 5 μετρούν οι Κλίφορντ Λιουκ (Ρεάλ) και Άλντο Οσόλα (Βαρέζε). Ο «Φράνκι» κατέχει επίσης το ρεκόρ συμμετοχών με 9 φάιναλ-φορ στο ενεργητικό του. Ένα λιγότερο έχει ο Σαρπ, ο Χόλντεν και φυσικά ο Θοδωρής Παπαλουκάς, ενώ 7 μετράνε οι Σμόντις, Ζεβροσένκο και Μπερστάιν.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου