ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ξεκινούν κανονικά τα πλέι οφ

ξεκινούν-κανονικά-τα-πλέι-οφ-440997

Κανονικά αλλά με νέους αυστηρούς όρους θα διεξαχθούν οι αγώνες playoff της SuperLeague, όπως προέκυψε από τη χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη για τη βία. Η κυβέρνηση αποφάσισε να γίνουν τελικά τα play-off, ωστόσο έθεσε νέους αυστηρούς όρους προς την ΕΠΟ και τη SuperLeague για τη διεξαγωγή τους.
Συγκεκριμένα οι αναμετρήσεις ανάμεσα στις ομάδες του Ολυμπιακού Βόλου, της ΑΕΚ, του ΠΑΟ αλλά και του ΠΑΟΚ θα γίνουν κανονικά αλλά για την ομαλή διεξαγωγή τους θα πρέπει να εγγυηθούν η Αστυνομία, η Super League και η ΕΠΟ, αλλιώς είτε δεν θα γίνουν κάποια παιχνίδια είτε θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών.
«Οι αγώνες των πλέι οφ θα γίνουν, εφόσον όλοι οι εμπλεκόμενοι εγγυηθούν για την ομαλή διεξαγωγή τους. Αν δεν το κάνουν, η Πολιτεία θα τους αναβάλει. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να τους ματαιώσουμε, αλλά ο πρωθυπουργός δεν αποκλείει τίποτα. Τις εγγυήσεις θα τις κρίνει η Αστυνομία. Ας κάνουν τα ματς και κεκλεισμένων των θυρών. Αυτό που θέλουμε είναι, απόλυτη ευθυγράμμιση με τις ποινές της UEFA. Περιμένουμε τη Γ.Σ. της ΕΠΟ. Είναι η τελευταία τους ευκαιρία! Αν δεν πάρουμε αυτά που θέλουμε, τέρμα το δημόσιο χρήμα και τα δημόσια γήπεδα για το ποδόσφαιρο», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος.
Την προσεχή Κυριακή τα ματς θα γίνουν κανονικά, αλλά υπάρχει φόβος επεισοδίων στην 11η και 15η Μαΐου, καθώς στην μεν πρώτη υπάρχει γενική απεργία της ΓΣΕΕ, ενώ στη δεύτερη ημερομηνία είναι προγραμματισμένος ο τελικός Κυπέλλου μπάσκετ μεταξύ Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού. «Δίνουμε τελευταία ευκαιρία στο ποδόσφαιρο να εναρμονιστεί με την UΕFΑ, αλλιώς θα τεθεί εκτός πλαισίου UΕFΑ», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γερουλάνος και είπε ότι θα περιμένει στις 3 Ιουνίου τη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ για να πάρει νέα αυστηρά μέτρα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι τοποθετήσεις του κυβερνητικού εκπρόσωπου Γιώργου Πεταλωτή που τόνισε: «Δίνουμε περιθώριο για ευθυγράμμιση του ποδοσφαίρου με τα της UEFA μέχρι την γενική συνέλευση της ΕΠΟ, εάν δεν γίνει αυτό τότε το επόμενο πρωτάθλημα θα ξεκινήσει χωρίς δημόσιο χρήμα και χωρίς δημόσια τηλεόραση».
Η σύσκεψη που έγινε στη Βουλή υπό την παρουσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ήταν ευρείας κλίμακας, καθώς συμμετείχαν ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης. Επίσης παρόντες ήταν ο υφυπουργός Πολιτισμού με αρμοδιότητα την τηλεόραση Τηλέμαχος Χυτήρης, ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ Γιάννης Σπανουδάκης.
Εξάλλου αποφασίστηκε να δοθεί περιθώριο-τελεσίγραφο στην ΕΠΟ και στη Σούπερ Λίγκα, για ν’ αποφασίσουν από κοινού ποια θα είναι τα συγκεκριμένα βήματα για την κάθαρση στο χώρο του ποδοσφαίρου. Αν δεν ληφθούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα κατά της διαφθοράς και της βίας, τότε η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κλείσει τη «στρόφιγγα» της χρηματοδότησης των ΠΑΕ.
Στην σύσκεψη τονίστηκε ότι με την πρώτη αφορμή, θα υπάρχει διακοπή του αγώνα και η ομάδα, οι φίλοι της οποίας προκαλούν επεισόδια θα τιμωρηθεί παραδειγματικά. Πριν από κάθε παιχνίδι θα εξετάζει η αστυνομία και οι αρμόδιοι φορείς για το αν και κατά πόσον είναι εφικτή η ομαλή διεξαγωγή του.

Η νέα αγωνιστική σεζόν

Ως μεσοπρόθεσμος στόχος είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο να απαλλαγεί από τις παθογένειες του πριν την έναρξη της νέας αγωνιστικής σεζόν. Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα νέο νομικό πλαίσιο για τον αθλητισμό, με αυστηρότερες ποινές. Παράλληλα, υπάρχει διάθεση να επιταχυνθεί η έρευνα για τις υποθέσεις διαφθοράς, φοροδιαφυγής και διακίνησης «μαύρου χρήματος» από τον χώρο του ποδοσφαίρου.
 
Το χρονοδιάγραμμα
Οι αποφάσεις που θα λάβει η Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ στις 3 Ιουνίου θα αξιολογηθούν μέχρι τις 8 Ιουνίου και το υπουργείο θα εισηγηθεί τις άλλες ενέργειες που θα λάβει η πολιτεία. «Στις 15 Ιουνίου θα δημοσιοποιηθεί πλήρης απολογισμός όλων των κινήσεων, οι οποίες ζητήθηκαν από τον Πρωθυπουργό», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημερώνοντας για τα πλάνα της κυβέρνησης με στόχο την εξυγίανση του χώρου του ποδοσφαίρου.
 
Ραντεβού Παπανδρέου – Πιλάβιου
Συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου θα έχει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Ο πρωθυπουργός θέλει να μεταφέρει στον Σοφοκλή Πιλάβιο -με τον πλέον επίσημο τρόπο- την πρόθεση της Πολιτείας να δοθεί ένα τέλος στα φαινόμενα βίας που παρατηρούνται στα ελληνικά γήπεδα. Η ακριβής ημερομηνία του ραντεβού δεν έχει ακόμη καθορισθεί αλλά είναι βέβαιο πως ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει πως δεν πρόκειται να γίνουν δεκτά τέτοια κρούσματα και θα ζητήσει αυστηροποίηση των ποινών για τις ομάδες των οποίων οι οπαδοί προκαλούν προβλήματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου