ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ: Ο άνθρωπος συνώνυμο των Ελληνικών φαραγγιών

γιωργοσ-ανδρεου-ο-άνθρωπος-συνώνυμο-τ-633019

Άγνωστη στο ευρύ κοινό όσο και γοητευτική, η κατάβαση φαραγγιών αποτελεί μία από τις διαρκώς εξελισσόμενες μορφές συνεύρεσης τουρισμού και αθλητισμού, μέσα από την οργάνωση υπαίθριων δραστηριοτήτων, που προσελκύουν τα βλέμματα βαθμιαία, έναντι των παραδοσιακών μορφών προτίμησης του τουριστικού κοινού.

Συνέντευξη στη ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Εμπεριέχοντας την άμεση επαφή του αθλητή ή επισκέπτη με το βουνό και τη φύση και την τάση της απεμπλοκής από τους χαώδεις ρυθμούς της καθημερινότητας, η κατάβαση και εξερεύνηση φαραγγιών υπάρχει και αναπτύσσεται στην Ελλάδα περίπου εδώ και πενήντα χρόνια, προσφέροντας έντονες συγκινήσεις και εικόνες, σε όσους αποφασίσουν να γίνουν ενεργά μέρος αντίστοιχων δραστηριοτήτων.

Εχοντας εξερευνήσει περί τα 140 φαράγγια από τα 200 σε όλη την Ελλάδα, ο πολύπειρος οδηγός – εκπαιδευτής καταβάσεων φαραγγιών Γιώργος Ανδρέου έχει γράψει τη δική του ιστορία στο χώρο, επιτελώντας άλλωστε και σημαντικό κοινωνικό έργο, όπου η συμβολή του χρειάζεται.

Γεννημένος το 1968 στην Ελασσόνα, και κάτοικος της πόλης του Βόλου από το 1978, ο ίδιος ασχολήθηκε ενεργά από το 1985 σε αρκετά αθλήματα βουνού, ορειβασία, αναρρίχηση, σπηλαιολογία, μοτοαλπινισμό κι από το 1996 και έπειτα στις καταβάσεις φαραγγιών, έχοντας πλέον καθημερινή επαφή με την εξερεύνηση φαραγγιών για πολλούς μήνες μέσα στο χρόνο. Δεν ασχολήθηκε με πρωταθλητισμό, ωστόσο ως ενεργός αναρριχτής από το 1994, βρέθηκε το 1999 και παρακολούθησε μια σχολή κατάβασης φαραγγιών, με 5 ενδιαφερόμενους.

Πολλά χρόνια αργότερα, και κατέχοντας πλέον τρεις Ευρωπαϊκές πιστοποιήσεις και μια Ελληνική, ο εκπαιδευτής, μεταξύ των άλλων ειδικών μονάδων της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ γνωρίζει πολύ καλά τα βουνά, έχοντας μετατρέψει ένα σπορ ελεύθερου χρόνου σε κομμάτι της ζωής του. Εχοντας άλλωστε προχωρήσει ήδη στην έκδοση δύο βιβλίων, ο Γιώργος Ανδρέου μπορεί να θεωρηθεί ένας από τους κρίκους που συνδέει τον αθλητικό τουρισμό με την ευρύτερη τουριστική ανάπτυξη ενός τόπου.

Ο Γιώργος Ανδρέου, λίγο πριν την εκκίνηση άλλης μίας σεζόν που θα τον βρει στα φαράγγια του Πηλίου, αλλά και όλης της Ελλάδας, να φτιάχνει και να εξερευνεί διαδρομές, που μετατρέπονται σε απόλυτες τουριστικές-αθλητικές εμπειρίες, βρέθηκε στα γραφεία του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ και μίλησε για τις εμπειρίες του και τη σημασία που αποκτά η τεχνική κατάρτιση και η κατάβαση φαραγγιών τόσο για τον τουρισμό συνολικότερα, όσο και για σύγχρονες διασωστικές ομάδες.

Μιλώντας για την αρχή της ενασχόλησής του με την κατάβαση φαραγγιών τονίζει: «Επειτα από το 1999, όπου συμμετείχα στη σχολή κατάβασης φαραγγιών, είδα το άθλημα, τα οποίο είχα ξεκινήσει χωρίς την τεχνική κατάρτιση, ως έναν τεράστιο ορίζοντα. Τα φαράγγια ήταν ανεξερεύνητα και αυτό προκάλεσε περισσότερο το ενδιαφέρον, η εξερεύνηση, γιατί το όνομά μου συνδυάζεται με την εξερεύνηση των περισσότερων φαραγγιών μέσα στην Ελλάδα. Βρέθηκα με όλα τα εργαλεία μου ως αναρριχητής και άλλαξα την κατεύθυνση προς τα ανεξερεύνητα φαράγγια, κάτι το οποίο κάνω μέχρι και σήμερα, όντας κομμάτι από τη ζωή μου».

Ο Γιώργος Ανδρέου, έχει κάνει το canyoning επάγγελμα άλλωστε και για να προσφέρει την ασφάλεια που αποζητούν όσοι το δοκιμάζουν, με τον πολύπειρο εκπαιδευτή να σημειώνει ότι πλέον, υπάρχει τεράστια ζήτηση για ενεργή συμμετοχή στις συγκεκριμένες δραστηριότητες: «Οταν κάνεις κάτι κατ’ εξακολούθηση γίνεσαι αναγκαστικά επαγγελματίας, έχοντας και τη ζήτηση του κόσμου. Εχω πάρα πολλές εμπειρίες και αυτομάτως αυτό το περνάω σαν ασφάλεια στις ομάδες, που καθοδηγώ. Η γνώση δε σταματάει βέβαια ποτέ, και τόσο εγώ, όσο και η ομάδα μου προσπαθούμε να εξελισσόμαστε. Το 2003 ενέταξα, στις δραστηριότητές μου τη δημιουργία και λειτουργία σχολών κατάβασης φαραγγιών. Γενικότερα, τα τελευταία δέκα χρόνια υπάρχει μια εξέλιξη και παραπάνω συμμετοχή σε δραστηριότητες βουνού, εναλλακτικού ή και extreme sport. Υπάρχει μια φοβερή ζήτηση και αν κοιτάξει κάποιος στο διαδίκτυο θα δει πολλές δραστηριότητες τέτοιου τύπου, βάσει των οποίων γίνεται και μια διαφήμιση, όπου ο καθένας διαφημίζει τη δραστηριότητα που κάνει. Ετσι, έχει διαμορφωθεί μια υπέρπληροφόρηση, που έχει αυξήσει τη ζήτηση όλων των ανθρώπων, να δοκιμάσουν κάτι παραπάνω από τα συνηθισμένα».

Ορίζοντας την κατάβαση φαραγγιών, ο κ. Ανδρέου υπογραμμίζει ότι συνδέεται με συνδυασμό άθλησης, ψυχαγωγίας και τουρισμού: «Το canyoning, ή κατάβαση φαραγγιών, μπορεί να οριστεί ως ομαδικότητα, αγάπη για τη φύση, επαφή με τη φύση βλέποντας εικόνες που δεν τις βλέπει κανείς μέσα σε ένα μονοπάτι ή μια απλή πεζοπορία και είναι κρυμμένες μέσα σε φαράγγια. Κατάβαση φαραγγιών σημαίνει συντροφικότητα γιατί είναι ομαδικό σπορ και όλα τα μέλη μιας τέτοιας ομάδας είναι ενωμένα σαν αλυσίδα. Είναι τεχνικά η διάσχιση φαραγγιών -κατάβαση- και ξεπερνώντας οποιαδήποτε εμπόδια, λίμνες, βράχια, με τεχνητά μέσα, με σκοινιά, στα νερά με κολύμπι, με βουτιές αν χρειαστεί», ενώ συνεχίζοντας σημειώνει: «Ολη αυτή η δραστηριότητα συνεπάγεται ψυχαγωγία, καθώς υπάρχει και το νερό, που ανεβάζει και το επίπεδο της ψυχαγωγίας. H κατάβαση φαραγγιών μπορεί να χωριστεί σε πολύ εύκολες έως και πολύ δύσκολες κατηγορίες και επίπεδα, που μπορεί να θέλει ο καθένας, ενώ το προφίλ των επισκεπτών ποικίλει. Υπάρχει το αθλητικό προφίλ, που απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν να ασχολούνται με κατάβαση βουνού, δύσκολα και αθλητικά φαράγγια και το τουριστικό, που εμπεριέχει την ψυχαγωγία, το κολύμπι, τις βουτιές και τις καταβάσεις, σε μέτρα και σταθμά που πάντα λαμβάνει υπόψη το επίπεδο των ενδιαφερόμενων».

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι υπάρχει ειδικός εξοπλισμός κατάβασης φαραγγιών για πολύ μικρά παιδιά: «Υπάρχει εξοπλισμός για παιδιά έξι χρόνων, σαφώς και υπάρχουν διαδρομές κατάλληλες και στην Ελλάδα. Με την ομάδα μου κατεβάζουμε σε φαράγγια οικογένειες, στις οποίες έρχονται όλα τα μέλη και θέλουν να ψυχαγωγηθούν, με αυτό τον τρόπο».

Στο Πήλιο υπάρχουν περίπου 10 διαδρομές, με τον κ. Ανδρέου να υπογραμμίζει πως το βουνό των Κενταύρων ενδείκνυται για κατάβαση φαραγγιών, υπό την εποπτεία φυσικά των ειδικών οδηγών: «Το Πήλιο ενδείκνυται για τέτοιες δραστηριότητες ,είναι πολύ κοντά στον Βόλο και μπορεί να προσφέρει σε Βολιώτες και μη την ευκαιρία της ενεργής συμμετοχής, έξω από τις καθημερινές συνήθειες. Μια διαδρομή γίνεται φιλική στους τουρίστες με πολλούς τρόπους, όταν οι οδηγοί βάλουν το δικό τους λιθαράκι, προκειμένου να δημιουργήσουν όλες εκείνες τις διαδρομές που θα γίνουν φιλικές προς τα μικρά παιδιά και τις οικογένειες, που θέλουν να ασχοληθούν με τις συγκεκριμένες δραστηριότητες. Τεχνική ιδιότητα και προετοιμασία είναι τα δύο συστατικά, που θα επιτρέψουν στους εξειδικευμένους οδηγούς και εκπαιδευτές να κάνουν ένα φαράγγι προσιτό, ανοίγοντας μονοπάτια».

Αναφερόμενος στη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς του τουρισμού και αθλητισμού, ο Θεσσαλός εκπαιδευτής κατάβασης φαραγγιών επισημαίνει: «Θα θέλαμε πάρα πολύ να υπάρχει μια επικοινωνία με τους φορείς και απεγνωσμένα όλοι συνεργαζόμαστε για να υπάρξει. Εμείς με δικά μας μέσα αγωνιζόμαστε, καθώς μιλάμε για μια μορφή τουριστικής ανάπτυξης. Κάποιοι φορείς και δήμοι πάντως μας προσφέρουν την απαραίτητη αναγνώριση και βοήθεια και συνεργάζονται με εμάς, προκειμένου να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα, να εξερευνηθούν οι διαδρομές και να αποτελέσουν πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους».

Ο ίδιος ο Γιώργος Ανδρέου είναι εδώ και δύο χρόνια εξειδικευμένος εκπαιδευτής προγραμμάτων του ΚΕΚ-ΟΑΕΔ και τονίζει: «Εδώ και 2 χρόνια, ξεκίνησαν μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, σχολές διάσωσης σε φαράγγια για τις ΕΜΑΚ και διάφορες διασωστικές υπηρεσίες που έχουν φαράγγια κοντά τους, όπως το Πυροσβεστικό κλιμάκιο της Σαμοθράκης. Με προσέλαβαν ως εκπαιδευτή και θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό βήμα. Ενας διασώστης πρέπει να είναι ικανός να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες και να έχει την απαραίτητη τεχνική κατάρτιση, όταν η δουλειά του συνάδει με περιστατικά σε φαράγγια».

Ο Γιώργος Ανδρέου, πάντα με ψυχραιμία και προσαρμοστικότητα σε δύσκολες καταστάσεις έχει αντιμετωπίσει τους απρόβλεπτους παράγοντες που μπορούν να αποτελέσουν τροχοπέδη σε μια αντίστοιχη δραστηριότητα, τονίζοντας ότι και τη σεζόν που ξεκινά κάτι πολύ σημαντικό ετοιμάζεται ως προς την κατάβαση φαραγγιών: «Ενώ υπάρχουν επίπεδα, που απευθύνονται σε οικογένειες, αρχάριους και προχωρημένους, το σπορ δεν ασχολείται με τον πρωταθλητισμό και δε μπαίνει στα στενά περιθώρια των στόχων. Ωστόσο, τον τελευταίο χρόνο, η Ελληνική Ακαδημία Καταβάσεων Φαραγγιών που έχει οργανωθεί ως Κοιν.ΣΕΠ με τη δική μου επίβλεψη επιτελεί κοινωνικό έργο, φτιάχνοντας διαδρομές για φαράγγια, προβάλλοντας τον αθλητισμό και τουρισμό, συνεργαζόμενη άλλωστε με φορείς που θα εντάξουν ομαλά τις ευπαθείς ομάδες στην ενεργή συμμετοχή με το άθλημα. Ο ρόλος μας είναι να δημιουργούμε διαδρομές και να κατευθύνουμε τον κόσμο, ώστε να συνδυάζει τη χαλάρωση, την ψυχαγωγία και την αδρεναλίνη, έξω από τα στενά όρια αθλητισμού και τουρισμού».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου