ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Το όνειρο μπορεί να περιμένει…

το-όνειρο-μπορεί-να-περιμένει-645222

Στα ημιτελικά ολοκληρώθηκε η εκπληκτική παρουσία του Στέφανου Τσιτσιπά στο αυστραλιανό όπεν. Ο πρώτος Ελληνας τενίστας που έφτασε στην τετράδα ενός γκραν σλαμ ηττήθηκε με 3-0 από έναν μεγάλο άσο και σαφώς ανώτερο μέσα στο παιχνίδι, τον Ράφαελ Ναδάλ. Ο 32χρονος Ισπανός άσος, νο 2 στον κόσμο και κάτοχος 17 τίτλων γκραν σλαμ, δεν άφησε πολλά περιθώρια στον αντίπαλό του και προκρίθηκε στον τελικό.

Ο Καρδιτσιώτης Τσιτσιπάς πήρε τον πρώτο πόντο και το πρώτο γκέιμ του αγώνα, όμως στην συνέχεια ο Ναδάλ του έσπασε δύο φορές το σερβίς, στο 1-2 και στο 2-5 και πήρε το σετ με 6-2. Στο δεύτερο σετ ο Ισπανός έσπασε μια φορά το σερβίς του Έλληνα τενίστα, στο πιο κρίσιμο σημείο του αγώνα, έκανε το 5-4 και το πήρε τελικά με 6-4.

Στο τρίτο σετ ο Ναδάλ ήταν πλέον σαρωτικός, δεν άφησε κανένα περιθώριο στον 20χρονο παίκτη και, δείχνοντας το γιατί είναι ένας από τους κορυφαίους τενίστες όλων των εποχών, το πήρε με 6-0 και μαζί τον αγώνα με 3-0 σετ. Με το ίδιο σκορ που έχει πάρει όλα τα ματς μέχρι τώρα στο τουρνουά, δηλαδή ο Ναδάλ φτάνει στον τελικό χωρίς να έχει χάσει σετ!

Από τη δική του μεριά ο Στέφανος Τσιτσιπάς, μόλις στα 20 του χρόνια, έφτασε εκεί που δεν έχει φτάσει ποτέ ένας Ελληνας τενίστας. Μεταξύ άλλων στη Μελβούρνη πέτυχε και την ιστορική νίκη-πρόκριση επί του θρυλικού Ρότζερ Φέντερερ και από τη Δευτέρα θα βρίσκεται στο νο 12 της παγκόσμιας κατάταξης. Αυτή ήταν η 3η φορά που αντιμετώπισε τον Ράφαελ Ναδάλ και η τρίτη φορά που χάνει από τον Ισπανό άσο. Οι δύο προηγούμενες ήταν σε τελικούς, στην Βαρκελώνη και στο Τορόντο.

Ο Ναδάλ θα αγωνιστεί στον τελικό του όπεν Αυστραλίας για πέμπτη φορά, όμως μόνο μία έχει κατακτήσει το συγκεκριμένο τρόπαιο (2009). Αντίπαλός του θα είναι ο νικητής του άλλου ημιτελικού, που ο 24χρονος Γάλλος Λούκας Πουίγ (νο 31) θα αναμετρηθεί με τον 31χρονο Σέρβο Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος δεν είναι απλώς το νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, αλλά μαζί με τον Αυστραλό Ρόι Εμερσον και τον Ελβετό Ρότζερ Φέντερερ είναι οι πολυνίκες της διοργάνωσης με 6 τίτλους έκαστος. Ο Τζόκοβιτς έχει κατακτήσει το τρόπαιο τις χρονιές 2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016 και φιλοδοξεί φέτος να το κατακτήσει για 7η φορά και να γίνει ο κορυφαίος όλων των εποχών στο αυστραλιανό όπεν.

«Δεν θέλω να χάσω δέκα φορές από τον Ράφα»

Ανάμεικτα συναισθήματα για τον Στέφανο Τσιτσιπά… Λίγα λεπτά μετά την ήττα που γνώρισε με 3-0 από τον Ράφα Ναδάλ, στον ημιτελικό του Οπεν Αυστραλίας, ο 20χρονος Ελληνας πρωταθλητής, που εντυπωσιάζει τον κόσμο του παγκοσμίου τένις, δήλωσε: «Ειλικρινά, δεν έχω ιδέα για το τι μπορώ να πάρω απ΄ αυτόν τον αγώνα. Αισθάνομαι χαρούμενος για την απόδοσή μου σ΄ αυτό το τουρνουά, αλλά ταυτόχρονα είμαι απογοητευμένος»…

«Κέρδισα μόνο έξι γκέιμ. Δεν ξέρω γιατί, αλλά αισθανόμουν πολύ περίεργα. Εχω την εντύπωση ότι θα μπορούσα να τα καταφέρω καλύτερα. Ομως δεν ξέρω, αυτό αισθάνομαι. Αλλά είναι πραγματικά μία παράξενη εντύπωση. Σχεδόν νιώθω ότι δεν μπορούσα να παίξω καλύτερα», συνέχισε ο Τσιτσιπάς, που αναφερόμενος στον Ναδάλ σχολίασε: «Με εξέπληξε. Δεν έχει το καλύτερο σερβίς στο τουρνουά, αλλά ήταν πολύ σταθερός και ιδιαίτερα επιθετικός. Δεν μπόρεσα να βγάλω κάτι θετικό από αυτόν τον αγώνα. Ισως στο δεύτερο σετ, που πλησίασα περισσότερο. Στο υπόλοιπο διάστημα του αγώνα είχα την εντύπωση ότι δεν έπαιζα το τένις που είχα παίξει στα υπόλοιπα ματς. Ενιωσα μία άλλη διάσταση του τένις και δεν με άφησε να έχω καθόλου ρυθμό στο παιχνίδι μου. Είναι ένας πολύ διαφορετικός παίκτης από τους άλλους. Εχει το ταλέντο, που δεν έχει κανείς άλλος. Ποτέ δεν τον είχα δει να παίζει όπως σήμερα».

Οσον αφορά στο αγωνιστικό του μέλλον, ο Ελληνας άσος, o οποίος από τη Δευτέρα θα βρεθεί στο Νο 12 της παγκόσμιας κατάταξης, επεσήμανε: «Ελπίζω αυτή η ήττα να με βοηθήσει. Σίγουρα, αυτός δεν ήταν ο τρόπος με τον οποίο ήθελα να φύγω από το τουρνουά. Ηθελα να πάρω κάτι από το ματς και όχι μόλις έξι γκέιμ. Αυτό εννοούσα στις δηλώσεις μου πριν τον αγώνα. Ο Ναδάλ βρήκε καταπληκτικές γωνίες. Το μυαλό μου είχε συνηθίσει σ΄ έναν συγκεκριμένο τρόπο αντιμετώπισης των δεξιόχειρων αντιπάλων όλη την εβδομάδα. Απέναντι στον Ναδάλ είχα πάντα την εντύπωση ότι παίζω με λάθος πόδι. Ενιωσα πολύ αργός στο γήπεδο, ενώ συνήθως είμαι γρήγορος. Είχα την αίσθηση πως έχω ύψος 2.10μ. (!) και πως δεν μπορώ να κινηθώ. Δεν ήμουν εγώ. Προσπάθησα να σκεφθώ τον τρόπο με τον οποίο τον νίκησε ο Φέντερερ, γιατί αγωνιστικά μοιάζουμε. Προσπάθησα να καταλάβω. Και δεν θέλω να χάσω δέκα φορές από τον Ράφα»!

«Ο Τσιτσιπάς μπορεί να κερδίσει πολλά γκραν σλαμ»

Το εγκώμιο του Στέφανου Τσιτσιπά έπλεξε ο Ράφα Ναδάλ στις δηλώσεις του μετά το τέλος του μεταξύ τους ημιτελικού για το Αυστραλιανό Οπεν. Ο σπουδαίος Ισπανός τενίστας χαρακτήρισε εκπληκτικό το παιχνίδι με τον Ελληνα αθλητή, ενώ, μιλώντας ειδικά για τον Τσιτσιπά μετά τη σχετική ερώτηση του Τζον Μακ Ενρό, δήλωσε ανάμεσα σε άλλα: «Εχει τα πάντα για να τα καταφέρει, μπορεί να γίνει ένας πρωταθλητής πολλών γκραν σλαμ. Το γεγονός ότι έφτασε εδώ λέει πολλά. Ελπίζω να τον αντιμετωπίσω σε πολλούς σημαντικούς αγώνες».

Παράλληλα, μιλώντας γενικά για τους τενίστες της νέας γενιάς, ο Ναδάλ υπογράμμισε λέγοντας: «Δεν χρειάζονται κάποιο μήνυμα, είναι καλοί παίκτες που βελτιώνονται κάθε μήνα. Είναι πρόκληση να παίζεις μαζί τους και να μοιράζεσαι εμπειρίες μ’ αυτούς. Μιλάμε γι’ αυτούς, αλλά είναι ήδη… εδώ».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου