ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Υποβιβασμός από τη 10η θέση και κάτω

υποβιβασμός-από-τη-10η-θέση-και-κάτω-837266

Επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΗΝΕΛΗΣ

Ενώ την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι ανεβαίνουν όλοι οι πρωταθλητές και παίζουν μπαράζ οι δεύτεροι στη Γ’ Εθνική με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ από τη συμπλήρωση της προκήρυξης έγινε γνωστό για το τι θα ισχύσει φέτος στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής όσον αφορά στην παραμονή και τον υποβιβασμό των ομάδων και από τον 4ο όμιλο θα υποβιβαστούν 5 ομάδες στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των πρωταθλημάτων περιόδου 2019-20.

Ετσι μετά τις αποφάσεις της Ε.Ε. της ΕΠΟ συμπληρώθηκε το άρθρο 14 της προκήρυξης της Γ΄ Εθνικής σχετικά με τον προβιβασμό στη Football League και τον υποβιβασμό, ενώ περιγράφεται και ο τρόπος ανόδου των 4 δεύτερων.

Οπως αναφέρεται ….μετά την οριστική βαθμολογική κατάταξη των ομάδων, θα προβιβαστούν στη Football League οι πρώτες ομάδες από κάθε Όμιλο οκτώ (8) σε σύνολο και οι τέσσερις δευτεραθλήτριες ομάδες από τις οκτώ (8), δηλαδή οι τέσσερις ομάδες που θα προκύψουν από διπλούς αγώνες μετά από κλήρωση. Συνολικά θα προβιβαστούν δώδεκα (12) ομάδες.

Αν μία ή περισσότερες ομάδες που δικαιούται να αγωνιστούν στην Football League παραιτηθούν για οποιανδήποτε λόγο από την συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα που ακολουθεί ή δεν δηλώσουν συμμετοχή ή δεν λάβουν αδειοδότηση από την Ε.Π.Ο., εφόσον υπάγεται σε αδειοδότηση η κατηγορία αυτή και εφόσον έχει οριστεί ως ποινή για την μη λήψη άδειας, η ανικανότητα συμμετοχής της μη αδειοδοτηθείσης ομάδας στο πρωτάθλημα της Football League της επόμενης περιόδου ή αν μία ή περισσότερες από τις δικαιούμενες να προβιβασθούν ομάδες από την Γ΄ Εθνική στην Football League δεν καταφέρουν να συστήσουν ΠΑΕ εφόσον τούτο απαιτείται για τον προβιβασμό τους, τότε το δικαίωμα για προβιβασμό αποκτούν οι τέσσερις (4) Ομάδες που δεν θα έχουν προβιβασθεί από τους διπλούς αγώνες προβιβασμού με την εφαρμογή του άρθρου 20 παρ. 16 του Κ.Α.Π. στους Ομίλους που συμμετείχαν με τα δεδομένα που είχαν στην τελική βαθμολογική τους κατάταξη.

Οι αγώνες των δευτεραθλητών

Μετά το πέρας της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος και την οριστική βαθμολογική κατάταξη των ομάδων, θα διεξαχθούν αγώνες για τον προβιβασμό των τεσσάρων (4) από τις οκτώ (8) δευτεραθλήτριες ομάδες στη Football League για την περίοδο 2019 – 2020, με τους εξής όρους:

α. Θα πάρουν μέρος σε αυτό οι δεύτερες ομάδες της τελικής βαθμολογικής κατάταξης της κανονικής περιόδου κάθε Ομίλου. Συνολικά θα πάρουν μέρος οχτώ (8) ομάδες.

β. Θα σχηματιστούν με κλήρωση τέσσερα (4) ζευγάρια τα οποία θα προκύψουν ως εξής: Τα δύο (2) ζευγάρια θα απαρτίζονται από τις δεύτερες ομάδες της τελικής βαθμολογικής κατάταξης της κανονικής περιόδου των 1ου,2ου,3ου και 4ου Ομίλων και τα άλλα δύο (2) ζευγάρια αντίστοιχα από τις δεύτερες ομάδες των 5ου,6ου,7ου και 8ου Ομίλων.

γ. Οι αγώνες που θα διεξαχθούν για κάθε ζευγάρι θα είναι διπλοί (εντός – εκτός έδρας) και ο νικητής θα έχει δικαίωμα προβιβασμού. Συνολικά θα διεξαχθούν οκτώ (8) αγώνες.

δ. Στους εν λόγω αγώνες ισχύουν οι γενικοί κανόνες της FIFA UEFA που αφορούν στους διπλούς αγώνες πρόκρισης – αποκλεισμού. Δηλαδή υπερισχύει το εκτός έδρας τέρμα και σε περίπτωση ομοίων αποτελεσμάτων ακολουθεί ημίωρη παράταση και πέναλτι.

ε. Οι τέσσερις νικήτριες ομάδες θα προβιβαστούν στη Football League. Συνολικά θα προβιβαστούν τέσσερις (4) ομάδες.

στ. Οι ηττημένες ομάδες θα παραμείνουν στη Γ΄ Εθνική κατηγορία για την περίοδο 2019 – 2020.

ζ. Σε περίπτωση που χρειαστεί να συμπληρωθούν οι ομάδες της Football League από τις υπόλοιπες τέσσερις (4) ομάδες που δεν προβιβάστηκαν, θα γίνει εφαρμογή του άρθρου 20 παρ. 16 του Κ.Α.Π. στους Ομίλους που συμμετείχαν με τα δεδομένα που είχαν στην τελική βαθμολογική τους κατάταξη.

Αν στη διαδικασία υποβιβασμού/προβιβασμού ανάμεσα στη Football League και στη Γ΄ Εθνική κατηγορία από την αγωνιστική περίοδο 2019 – 2020 και μετέπειτα απαιτηθεί, για λόγους αναδιάρθρωσης του αριθμού των ομάδων της Football League, διαφορετική αναλογία υποβιβασμού/προβιβασμού αυτή θα διαμορφωθεί με βάση τα δεδομένα εκείνης της περιόδου και θα ανταποκρίνεται στις αναγκαίες αριθμητικές διορθώσεις και μεταβολές.

Υποβιβασμός από τη 10η θέση και κάτω

Οσον αφορά στην παραμονή στη Γ΄ Εθνική και τον υποβιβασμό στις Ε.Π.Σ. για τον 4ο όμιλο υποβιβάζονται 5 και στην προκήρυξη αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Μετά την οριστική βαθμολογική κατάταξη των ομάδων, θα υποβιβαστούν σε κάθε Όμιλο οι ομάδες που θα καταλάβουν από την 9η θέση και κάτω, εκτός των Ομίλων που έχουν δεκατέσσερις (14) ομάδες στους οποίους θα υποβιβαστούν από την 10η θέση και κάτω.

Για τους 3ο, 5ο, 6ο και 7ο Ομίλους από την 2η θέση έως και την 8η θέση, οι ομάδες θα παραμείνουν στην Γ΄ Εθνική για την αγωνιστική περίοδο 2019 – 2020 με εξαίρεση τις τέσσερις (4) δευτεραθλήτριες που τυχόν προβιβαστούν στην Football League με την διαδικασία των αγώνων προβιβασμού, ενώ από την 9η θέση και κάτω θα υποβιβαστούν στην Α΄ Κατηγορία του Τοπικού Πρωταθλήματος της οικείας Ε.Π.Σ.

Για τους 1ο, 2ο, 4ο και 8ο Ομίλους από την 2η θέση έως και την 9η θέση οι ομάδες θα παραμείνουν στην Γ΄ Εθνική για την αγωνιστική περίοδο 2019 – 2020 με εξαίρεση τις τέσσερις (4) δευτεραθλήτριες που τυχόν προβιβαστούν στην Football League με την διαδικασία των αγώνων προβιβασμού, ενώ από την 10η θέση και κάτω θα υποβιβαστούν στην Α΄ Κατηγορία του Τοπικού Πρωταθλήματος της οικείας Ε.Π.Σ.

Τέλος όπως ίσχυε από πέρσι οι πενήντα τρεις (53) πρωταθλήτριες ομάδες των Ε.Π.Σ. και οι τρεις (3) δευτεραθλήτριες ομάδες των ιδρυτριών Ενώσεων, δηλαδή συνολικά πενήντα έξι (56) ομάδες, προβιβάζονται στη Γ΄ Εθνική κατηγορία για την περίοδο 2019 – 2020.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου