ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Άντεξε για μια ώρα η ΑΕΚ

άντεξε-για-μια-ώρα-η-αεκ-729800

Τον ενθουσιασμό της πιθανότητας να διεκδικήσει το θαύμα απέναντι στην Μπάγερν πλήρωσε η ΑΕΚ.
Πάνω που πίστεψε ότι μπορεί να αγγίξει τον θρίαμβο, η «Ένωση» έχασε τη γη κάτω από τα πόδια της, με τους Βαυαρούς να τη σκοτώνουν σε ένα δίλεπτο (2-0). Τα γκολ των Μαρτίνεθ και Λεβαντόφσκι υπέγραψαν το πρώτο διπλό της ομάδας του Κόβατς στο φετινό Champions League, που δεν εμπόδισε 60.000 κόσμου να χειροκροτήσει την πρωταθλήτρια Ελλάδας για τη μεγάλη προσπάθειά της.

Η βαθμολογία του 5ου ομίλου

Μπάγερν 7 (5-1)
Άγιαξ 4 (4-1)
Μπενφίκ 3 (3-4)
ΑΕΚ 0 (2-8)

*Άγιαξ και Μπενφίκα έχουν ένα ματς λιγότερο

Η επόμενη αγωνιστική (4η)

Μπάγερν-ΑΕΚ
Μπενφίκα-Άγιαξ

Το ματς

Αποφασισμένη να μην εμφανιστεί «ψαρωμένη» απέναντι στη μεγάλη αντίπαλό της μπήκε στο παιχνίδι η ΑΕΚ. Έχοντας διαβάσει το μάθημα που πήραν από την Μπενφίκα και προσέχοντας να μην αιφνιδιαστούν ξανά στο ξεκίνημα, οι παίκτες του Ουζουνίδη είχαν μάτι που… γυάλιζε. Μπορεί λοιπόν να μην κρατούσαν ιδιαίτερα την μπάλα στα πόδια τους, αλλά δεν επέτρεπαν και στην Μπάγερν να τους στριμώξει. Κρατούσαν κλειστούς τους διαδρόμους προς την περιοχή τους. Και αφού κινδύνευσαν μονάχα σε φαρμακερό γύρισμα του Γκνάμπρι που σταμάτησε ο εξαιρετικός Τσιγκρίνσκι, ήταν εκείνοι που έχασαν την πρώτη καλή ευκαιρία.

Ακόμα όμως κι αν ο Πόνσε σημάδεψε λίγο πιο έξω από την κλειστή γωνία του Νόιερ, οι «κιτρινόμαυροι» δεν παρέκκλιναν του πλάνου τους. Απέφευγαν κάθε ρίσκο στην άμυνα. Έπεφταν με πάθος στις μονομαχίες. Δούλευαν τις αλληλοκαλύψεις. Και χρειάστηκε ένα μεγάλο λάθος του Μάνταλου (που ευτυχώς δεν τιμώρησε ο Τιάγκο, πλασάροντας άστοχα) για να απειληθούν πραγματικά. Ενώ λοιπόν ο κόσμος έσπρωχνε την ομάδα και την έκανε να νιώθει ότι μπορεί κι εκείνη να ψάξει το γκολ, η Μπάγερν φαινόταν μπλοκαρισμένη.

Παρόλα αυτά βέβαια, η τεράστια ατομική ποιότητα κάποιων παικτών της επέτρεπε να μοιάζει… θανάσιμη από το πουθενά. Κάποιες σποραδικές ενέργειες των Ρόμπεν και Χάμες ήταν αρκετές για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις γκολ. Έτσι, ο φοβερός Γκνάμπρι απείλησε με διαγώνιο σουτ στη λάθος πλευρά των διχτύων. Και ο Ολλανδός θα είχε φτιάξει το γκολ με το οποίο θα πήγαινε στράφι η τεράστια προσπάθεια της ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο, αν ο (επίσης εξαιρετικός) Λαμπρόπουλος δεν επενέβαινε σαν από μηχανής θεός στο γύρισμά του.

Κάπως έτσι, η «Ένωση» πήγε με ψυχολογία στ’ αποδυτήρια. Άρχισε να πιστεύει στο θαύμα. Και το πίστεψε ακόμα περισσότερο μετά την ανάπαυλα. Μπαίνοντας λοιπόν φουριόζα, έκανε ένα εκπληκτικό δεκάλεπτο. Αιφνιδίασε την Μπάγερν. Και αφού την απείλησε με εξαιρετική αντεπίθεση την οποία σπατάλησε με άστοχο σουτ ο Μπακασέτας, πλησίασε ξανά το γκολ με ανάποδο ψαλίδι του Κλωναρίδη. Δυστυχώς όμως, αυτός ο ενθουσιασμός δεν βγήκε σε καλό. Διότι οι Βαυαροί σαν να… θύμωσαν. Και μέσα σε ένα δίλεπτο πρόλαβαν να γκρεμίσουν τα όνειρα των «κιτρινόμαυρων» και της εξέδρας.

Αρκούσε λοιπόν μια αδράνεια του Μπακάκη για να έρθει η φάση διαρκείας από την οποία ο Μαρτίνεθ (έπειτα από σουτ του Ρόμπεν που κόντραρε) λύτρωσε την Μπάγερν. Και αρκούσε ο μίνι πανικός που έπιασε την ΑΕΚ για να τιμωρηθεί και δεύτερη φορά σε ισάριθμα λεπτά: Όταν οι Βαυαροί έκρυψαν την μπάλα και ο Λεβαντόφσκι την εμφάνισε στα δίχτυα.

Όπως είναι λογικό, η εξέλιξη πάγωσε το ΟΑΚΑ. Ωστόσο δεν αποθάρρυνε την εξέδρα. Την ώρα λοιπόν που ο κόσμος προσπαθούσε να κρατήσει όρθιους τους «κιτρινόμαυρους» (και ο Μπάρκας γλίτωνε τρίτο εγκεφαλικό μπλοκάροντας πάνω στη γραμμή τακουνάκι του Λεβαντόφσκι), ο Ουζουνίδης προσπαθούσε να τονώσει την ομάδα του. Ήταν αργά όμως -και μεγάλη η διαφορά δυναμικότητας των ομάδων- για να μπορέσει να αλλάξει κάτι. Μπορεί λοιπόν οι Μπογέ και Άλεφ (που μπήκαν αντί των Κλωναρίδη και Μάνταλου) να έδειξαν ενθαρρυντικά δείγματα, αλλά το παιχνίδι είχε ήδη τελειώσει.

Και με τον Μπάρκα να αποτρέπει το σκορ από το να γίνει σκληρότερο (αποκρούοντας το δύσκολο σουτ του Γκορέτσκα στο τέλος) η ΑΕΚ έλαβε ένα ακόμα μάθημα στο φετινό Champions League. Με παρηγοριά ωστόσο ότι στάθηκε επάξια απέναντι σε ένα μεγαθήριο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και ότι η προσπάθειά της αυτή αναγνωρίστηκε στη λήξη με το χειροκρότημα 60.000 κόσμου.

ΑΕΚ (Μαρίνος Ουζουνίδης): Μπάρκας, Μπακάκης, Τσιγκρίνσκι, Λαμπρόπουλος, Χουλτ, Σιμόες, Γαλανόπουλος (84’ Γκάλο), Μπακασέτας, Μάνταλος (75’ Άλεφ), Κλωναρίδης (64’ Μπογέ), Πόνσε

ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ (Νίκο Κόβατς): Νόιερ, Σούλε, Χούμελς, Τιάγκο, Μαρτίνεθ, Λεβαντόφσκι (84’ Βάγκνερ), Ρόμπεν, Χάμες (62’ Γκορέτσκα), Ραφίνια, Γκνάμπρι (74’ Μίλερ), Κίμιχ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου