ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

ΣΤΑΘΗΣ ΡΟΚΑΣ «Γεννημένος» Βολιώτης και Ολυμπιακός

σταθησ-ροκασ-γεννημένος-βολιώτης-κ-739642

Συνέντευξη στους

ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΤΤΑ,

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Σημαία του Ολυμπιακού σε καλές και κακές στιγμές, ηγέτης των αποδυτηρίων, πραγματικός αρχηγός στα δύσκολα και τα εύκολα, ο Στάθης Ρόκας επέστρεψε στην αυγή του 2018 στην πόλη και την ομάδα που αγάπησε, όσο καμία, στις αγωνιστικές σεζόν που πρόσφερε τις ποδοσφαιρικές και οργανωτικές του γνώσεις στους ερυθρόλευκους, πριν ξανακληθεί το δεύτερο μισό της περσινής χρονιάς να διανύσει την τρίτη – και πιο καθοριστική – θητεία του στην ομάδα που αγάπησε.

Ο Στάθης Ρόκας (18/09/1984) ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στον Ατρόμητο Αθηνών την περίοδο 2002-2003, για να παίξει σε Ιωνικό, Βύζαντα Μεγάρων, Θρασύβουλο, Αστέρα Τρίπολης, πριν έρθει στον Ολυμπιακό Βόλου τη σεζόν 2010-2011, όταν και οι Βολιώτες βρίσκονταν στη Super League, καταγράφοντας 30 συμμετοχές. Μάλιστα, ο έμπειρος μέσος είχε προλάβει να λάβει μέρος με τον Ολυμπιακό Βόλου και σε 4 αγώνες για το Κύπελλο UΕFA, με τη Ραντ Βελιγραδίου και τη Ρεντ Μπόις Ντίφερντανζ.

Στη συνέχεια, έπαιξε για δύο σεζόν στον Πανιώνιο πριν ξαναβρεθεί στον Βόλο, αγωνιζόμενος και στη Β’ Εθνική με τον Ολυμπιακό τις σεζόν 2013-14, 2014-15. Το ποδοσφαιρικό ταξίδι για τον αριστεροπόδαρο αμυντικό μέσο συνεχίστηκε στην Παναχαϊκή, τον Πανελευσινιακό, ενώ το πρώτο μισό της σεζόν 2017-2018 αγωνίστηκε στον Φωστήρα.

Ο πολύπειρος αμυντικός μέσος ήρθε στον Ολυμπιακό Βόλου τον Ιανουάριο του 2018, σε μια περίοδο, που η ομάδα έμοιαζε με ακυβέρνητο καράβι, σε δεινή βαθμολογική θέση με το μέλλον των Βολιωτών έωλο ανάμεσα στη διοικητική αστάθεια και στο μέτριο κλίμα των αποδυτηρίων.

Η ομάδα εν τέλει σώθηκε από τον υποβιβασμό στα τοπικά πρωταθλήματα τις τελευταίες αγωνιστικές του περσινού πρωταθλήματος, έχοντας να αντιμετωπίσει και μια ένσταση από τον Ρήγα Φεραίο, στην πολύκροτη υπόθεση «Κόλα», από την οποία όμως, οι ερυθρόλευκοι βγήκαν αλώβητοι.

Ο Στάθης Ρόκας παραχώρησε συνέντευξη στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, μιλώντας για την πορεία που διένυσε από τη στιγμή της έλευσής του στην ομάδα, τον Ιανουάριο του 2018, έως και σήμερα, λίγες μόλις ώρες πριν το παιχνίδι με τα Μετέωρα, για τη 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος του 4ου Ομίλου, εκεί όπου μοναδικός στόχος των ερυθρόλευκων είναι ο πρωταθλητισμός.

Οι συζητήσεις της διοίκησης με τον 33χρονο είχαν ήδη ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2017, ωστόσο οι διοικητικές εξελίξεις στους Βολιώτες τις ανέκοψαν, με τον Ρόκα να συμφωνεί με τον Φωστήρα, πριν πάρει την απόφαση να γυρίσει στον Ολυμπιακό τον Ιανουάριο του 2018: «Είχαμε κάνει μια κουβέντα το καλοκαίρι με τον Ευριπίδη (σ.σ. Τσιμπανάκο) και τον κ. Μποτσιβάλη και ήμουν θετικός στο να γυρίσω. Βέβαια μετά έμεινε μόνος του ο κ. Μποτσιβάλης, δεν ξαναμιλήσαμε και είχα αποφασίσει να πάω πιο πριν στο Φωστήρα λόγω του προπονητή, που ήμουν φίλος. Το Δεκέμβριο μόλις άλλαξε όλη η κατάσταση, με πήραν τηλέφωνο από την ομάδα και γνωρίζοντας ότι ήταν μια πολύ δύσκολη στιγμή, γιατί πάντα μάθαινα νέα της, αποφάσισα πως θέλω να έρθω να βοηθήσω τον Ολυμπιακό, από οποιοδήποτε πόστο και αν χρειαζόταν, είτε αγωνιστικό, είτε εξωαγωνιστικό, είτε μέσα στα αποδυτήρια. Ήταν πολύ γρήγορο, δεν ήταν κάτι που στέφτηκα πολύ. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη το να γυρίσει κανείς ή να αγωνιστεί στον Ολυμπιακό Βόλου».

Λάθος βήμα, που όμως θα το ξαναέκανε ήταν η επιστροφή του στον Ολυμπιακό το 2014: «Το έκανα και ήταν κακό. Το 2014 είχα πέντε προτάσεις από τη Super League και γύρισα στον Ολυμπιακό Βόλου, στη Β’ Εθνική, γιατί έτσι ένιωθα καλά, άσχετα αν ήταν λάθος αναφορικά με την καριέρα μου».

Σχετικά με την κατάσταση που συνάντησε στα αποδυτήρια, με την περσινή του έλευση στην ομάδα ο Ρόκας τονίζει: «Ήταν μια περίεργη κατάσταση. Η διοίκηση του Ερασιτέχνη προσπαθούσε να καλύψει κάποια πράγματα που είχαν μείνει πίσω, κάποιοι ποδοσφαιριστές στην ομάδα είχαν άγχος για το τι γίνεται κάθε μέρα, στο οικονομικό, στην οργάνωση και ένα ρόστερ πολύ μικρό. Υπήρχε μια μουρμούρα στην ομάδα, μια γκρίνια και ένα κλίμα που δεν ήταν καλό και προσπαθούσαν να το φτιάξουν από τη διοίκηση. Αυτό συνάντησα την πρώτη ημέρα που μπήκα μέσα στα αποδυτήρια», για να προσθέσει: «Δεν πρόλαβα τις αλλαγές προπονητών. Ο Λάκης Μπακάλης βοήθησε σε πολλά κομμάτια, γιατί είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και βοήθησε πολύ στο κομμάτι του να κρατήσει κάποιες ισορροπίες μέσα στην ομάδα. Ήταν ένας άνθρωπος, που τουλάχιστον από τη στιγμή που ήρθα εγώ είχε κρατήσει ένα επίπεδο».

Μιλώντας για την περιπέτεια με την ένσταση, ο Ρόκας περιγράφει πώς αντιμετώπισαν οι παίκτες όλη την πίεση που προήλθε από αυτό το γεγονός: «Όταν ήρθα στην ομάδα, δεν περίμενα να γίνει η ένσταση. Απ’ την πρώτη μέρα, μίλησα με τους ποδοσφαιριστές και τους είπα τι θα γίνει, εάν μία στο εκατομμύριο αυτή η ομάδα υποβιβαστεί. Τους εξήγησα ότι εμείς είμαστε αυτοί που ή θα φέρουμε χρήματα στην ομάδα, με την αγωνιστικότητά μας ή θα ρίξουμε την ομάδα και θα… «φάμε ξύλο», γιατί καλώς ή κακώς αν πέσει μια ομάδα σαν τον Ολυμπιακό Βόλου πρέπει να είσαι πολύ τυχερός για να μη… «φας ξύλο». Ήταν το πρώτο πράγμα που έκανα, ως νέος ποδοσφαιριστής, αλλά γνωρίζοντας τα αποδυτήρια απ’ έξω και ανακατωτά, ως ο πιο παλιός στην ομάδα. Γνώριζα επίσης την απαίτηση που έχει ο κόσμος από αυτή την ομάδα.

Το συμβάν που έγινε στο Βελεστίνο νομίζω ότι δεν μας άγχωσε, μας πείσμωσε. Μπορεί εμείς αγωνιστικά να μην ήμασταν αυτοί που έπρεπε, αλλά τα παιδιά κατάλαβαν ότι υπάρχουν και εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν ένα αποτέλεσμα. Ο κόσμος είχε φυσικά άγχος για την ένσταση, αλλά καταλάβαινε την προσπάθειά μας και τη σεβόταν. Αν γινόταν κάτι στραβό με μια ένσταση, δεν ήταν στο χέρι των παικτών ή του προπονητή. Εμείς αυτό που έπρεπε να κάνουμε αγωνιστικά ήταν να σώσουμε την ομάδα, να μπούμε και να πάρουμε τους τρεις πόντους. Προσωπικά ήμουν σίγουρος από την πρώτη στιγμή ότι δε θα κερδηθεί η ένσταση. Είχα αυτή την αίσθηση. Πιστεύω σ’ αυτή την ιδέα, στις δυνατότητές μου. Γνωρίζω που μπορώ να φτάσω, οπότε θεώρησα ότι δεν υπήρχε κίνδυνος υποβιβασμού, βλέποντας και τις άλλες ομάδες. Φόβος δεν υπήρχε και το άσχημο να γινόταν, ξέραμε ότι είχαμε δώσει το 100%».

Εξάλλου, όπως σημειώνει ο 33χρονος αμυντικός μέσος, σχετικά με την προσπάθεια που κατέβαλλαν όλοι οι ποδοσφαιριστές για να σωθεί η ομάδα: «Υπερέβαλα εαυτόν γιατί ήρθα είχα πάρα πολύ καιρό αποχή από προπονήσεις και δεν μπορούσα να βάλω τον εαυτό μου πάνω από την ομάδα. Πολλές φορές έπαιζα με τραυματισμούς, με σφιξίματα και με ενοχλήσεις, όπως και αρκετά παιδιά. Και είναι άξιοι συγχαρητηρίων γιατί έβαλαν την ομάδα πάνω από τον εαυτό τους και γι’ αυτό «σώθηκε».

Μεγάλη ώθηση έδωσαν στους ποδοσφαιριστές τα παιχνίδια που έπαιξε η ομάδα στη φυσική έδρα του Ολυμπιακού στο ΕΑΚ. Ο Ρόκας, συγκρίνοντας ΕΑΚ και Πανθεσσαλικό τονίζει: «Όταν πηγαίναμε στο ΕΑΚ ήταν καλύτερα για την ομάδα. Πέρσι ήμασταν μια ομάδα, όχι τόσο ποιοτική και θέλαμε τον κόσμο πιο κοντά σε εμάς. Το Πανθεσσαλικό μας φαινόταν αχανές. Δεν είχαμε τη ζεστασιά, δεν είχαμε την τόσο μεγάλη ένταση και επειδή οι παίκτες ήταν μικροί σε ηλικία, κάπως έπρεπε να είναι πιο ζωντανοί. Στο ΕΑΚ είχαν τον κόσμο δίπλα τους και έβλεπαν ότι γιγαντώνονται. Βοήθησε πολύ».

Παράλληλα, ο αρχηγός των ερυθρόλευκων τονίζει ότι νιώθει Βολιώτης και ότι ήρθε στην ομάδα για να τη βοηθήσει: «Ήρθα για να μείνω. Είτε είμαι στην ομάδα, είτε δεν είμαι, η ζωή μου είναι στον Βόλο. Νιώθω υπέροχα εδώ και να σταματούσα το ποδόσφαιρο, δε θα έφευγα από τον Βόλο. Μου αρέσει η πόλη, αγαπώ την πόλη, νιώθω Βολιώτης. Μπορεί να έχω φύγει, να έχω ξανάρθει, αλλά στην ουσία δεν έφυγα ποτέ, ακόμα και όταν ήμουν στον Πανιώνιο, ήμουν συνέχεια εδώ. Εξάλλου, η κουβέντα μας τον Ιανουάριο ήταν του στυλ «Στάθη έλα στον Βόλο για όσο θέλεις».

Τυπική, ήταν εξάλλου, η συζήτηση με τους διοικούντες του Ολυμπιακού, όσον αφορά την ανανέωση του συμβολαίου του, αμέσως μόλις έληξε η περσινή χρονιά: «Μια τέτοια τυπική συζήτηση 5 λεπτών έγινε και το καλοκαίρι, για τις ανακοινώσεις και για τον Τύπο. Ήταν η πιο εύκολη συνέχεια που έχω κάνει ποτέ. Από την ώρα που ήρθα στον Ολυμπιακό, δεν υπήρχε κάποιος που θα με ενοχλήσει. Δε θα έμπαινε κανείς στη διαδικασία να με πάρουν τηλέφωνο, γιατί ήξεραν την απάντηση.

Τελειώνοντας η χρονιά έκανα μια συζήτηση με τους διοικούντες και πληροφορήθηκα για το νέο πρότζεκτ, ότι κάνει προγραμματισμό για πρωταθλητισμό και ότι θα κινηθεί να πάρει παίκτες, όπως και έγινε. Ήξερα σε ποια διαδικασία θα μπει η ομάδα και ήταν πολύ θετικό το ότι ένα μήνα πριν το πρωτάθλημα είχε κλείσει ο προπονητής και το ρόστερ της ομάδας κατά 80%. Είχαν γίνει οι επιλογές με ησυχία και ηρεμία και όλο αυτό ήταν σε ένα πολύ σωστό μονοπάτι, όταν άλλες ομάδες δεν είχαν ξεκινήσει τον προγραμματισμό. Όλο αυτό βοήθησε στο να έχουμε αυτή την ηρεμία και να βγαίνουν θετικά στοιχεία στις προπονήσεις και στα φιλικά παιχνίδια κυρίως» και προσθέτει με το φετινό υλικό: «Έχουν έρθει αξιόλογοι παίκτες, τρομερά παιδιά και έχουμε πάρα πολύ καλό κλίμα. Προσωπικά είχα πολλά χρόνια να συναντήσω τόσο καλό κλίμα στα αποδυτήρια. Τελευταία φορά ήταν στον Πανιώνιο. Όλο αυτό βγαίνει και πλέον ίσως είμαι και εγώ πιο αποφορτισμένος. Πέρυσι ένιωθα ότι θα πρέπει να είμαι πιο πολύ στα αποδυτήρια, παρά στον αγωνιστικό χώρο, γιατί εκεί υπήρχαν τα πραγματικά προβλήματα. Φέτος, δεν υπάρχουν τέτοια προβλήματα, γιατί έχουν έρθει επαγγελματίες παίκτες, που ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, οπότε δεν μπαίνουμε τόσο πολύ στη διαδικασία της συζήτησης και ανάλυσης κάποιων πραγμάτων».

Το ότι ο ίδιος λόγω και της θέσης του είναι ο «προπονητής» εντός του αγωνιστικού χώρου, σχολιάζει σχετικά με την παρουσία του Περικλή Αμανατίδη: «Έχουμε πάρα πολύ καλές σχέσεις με τον Περικλή Αμανατίδη, είναι ένας πολύ δεκτικός άνθρωπος, που συζητά τα πάντα και με όλους. Είναι ένας άνθρωπος που ακούει τον καθένα και παίρνει τα κομμάτια, είτε θετικά, είτε αρνητικά και είτε τα βάζει σαν στοιχεία μέσα στην ομάδα του, είτε προσπαθεί να τα βελτιώσει. Έχουμε πάρα πολύ καλή συνεργασία, είναι ένας πολύ καλός προπονητής, που βοηθά τον παίκτη στην ψυχολογία και το παιχνίδι. Έχουμε δουλέψει πάρα πολύ για να βγαίνουν κάποια πράγματα μέσα στο γήπεδο και οι συζητήσεις μας είναι πάντα προς το καλό της ομάδας».

Η εικόνα των ερυθρόλευκων στα φιλικά παιχνίδια του καλοκαιριού ήταν εξαιρετική, ενώ η πρεμιέρα που έκρυβε δυσκολίες στην Τσαριτσάνη, είχε θετικό πρόσημο, με τον ίδιο να σχολιάζει: «Είμαστε αυτό που δείχνουν τα φιλικά. Δεν έχουμε ανεβάσει τον πήχη ξαφνικά, ούτε κάναμε απλώς ένα καλό παιχνίδι. Αυτοί είμαστε, με τα καλά μας και τ’ αρνητικά μας. Αυτή είναι η ομάδα του Ολυμπιακού Βόλου, φέτος, που ξέρει τι ζητάει μέσα στο γήπεδο, προσπαθεί να παίξει καλό ποδόσφαιρο, να κυριαρχήσει. Θα έρθουν και οι μέτριες εμφανίσεις, αλλά ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα που έπαιζε στα φιλικά.

Στο πρώτο παιχνίδι με τον Οικονόμο, είχαμε μια μέτρια εικόνα, αλλά συμβαίνουν αυτά. Είναι η πρεμιέρα, το άγχος, η πίεση, ο αντίπαλος. Όλα μαζί έκαναν την ομάδα να μην έχει καλή εικόνα μέσα στο γήπεδο. Και δεν είναι η σύγκριση φιλικό-επίσημο, γιατί βλέπαμε όλα τα παιχνίδια σαν επίσημα».

Αναφερόμενος στη σημερινή αναμέτρηση με την ομάδα των Μετεώρων: «Είναι ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι, πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ για να κερδίσουμε. Παίξαμε με αυτή την ομάδα ένα φιλικό παιχνίδι, ωστόσο οι δύο αγώνες δε θα έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Πρέπει να ματώσουμε για να κερδίσουμε το παιχνίδι και είτε εύκολο είτε δύσκολο θα εξαρτηθεί από τη δική μας πορεία μόνο».

Με τον ίδιο στα 33 να διανύει μια δεύτερη νιότη φέτος, η ιδέα της αποχώρησης από την ενεργό δράση δεν περνάει πλέον από το μυαλό του, αφού: «Αν με θέλουν στην ομάδα, εγώ είμαι εδώ. Φέτος αναθεώρησα πολύ. Είχα βάλει κάποια στάνταρ στο μυαλό μου, αλλά μετά από τη φετινή προετοιμασία, αναθεώρησα το σκεπτικό μου για το πότε πρέπει να σταματήσω. Όσο νιώθω καλά, θα είμαι εκεί. Θέλω όσα χρόνια μου μένουν στο ποδόσφαιρο, να ευχαριστηθώ και να περνάω όμορφα. Αυτή τη στιγμή νιώθω υπέροχα όταν μπαίνω, δεν περνάω την πίεση του παιχνιδιού αρνητικά, αλλά αυτό βγαίνει προς τα έξω».

Αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας όμως είναι ο κόσμος του Ολυμπιακού: «Ο κόσμος έχει απογοητευτεί από τα προηγούμενα χρόνια, αλλά έχει καταλάβει την καλή δουλειά που γίνεται. Θέλουμε τον κόσμο κάθε Κυριακή δίπλα μας. Να είναι σίγουροι ότι βλέποντας στο γήπεδο τον κόσμο, μας δίνει μεγάλη ώθηση, μας βοηθά πολύ. Θέλω να ζήσουν και όσοι παίκτες έχουν έρθει τις στιγμές που έχω ζήσει εγώ στον Ολυμπιακό Βόλου. Γεμάτο ΕΑΚ, γεμάτο Πανθεσσαλικό. Το έλεγα κάποια στιγμή στα παιδιά και με κοιτούσαν λίγο περίεργα κάποιοι, ότι η ομάδα αυτή, μετά το 2010-2011 είναι η πιο ποιοτική που υπάρχει, απ’ όσα έχω ζήσει. Ο κόσμος πρέπει να στηρίξει την ομάδα. Την αγαπούν, έχουν στεναχωρηθεί πολύ, αλλά πρέπει να τα αφήσουν όλα πίσω και να κάνουν την προσπάθεια όλοι μαζί για να ανεβεί η ομάδα. Τον θέλουμε τον κόσμο μαζί μας».

Με τη συμπολίτισσα Νίκη Βόλου για ακόμη μία χρονιά στην ίδια κατηγορία ο Ρόκας σχολιάζει την κόντρα των δύο συλλόγων: «Μια κόντρα υγιής ωφελεί και τις δύο ομάδες. Σε κάνει να είσαι σε επαγρύπνηση όλη την ώρα, πόσο μάλλον να είστε στην ίδια πόλη. Πρέπει να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός και όχι ανταγωνισμός που θα κάνει κακό στο βολιώτικο ποδόσφαιρο. Είναι οι δύο μεγαλύτερες ομάδες στην πόλη και θα πρέπει να δίνουμε το παράδειγμα αμφότεροι ότι πρόκειται για υγιή ανταγωνισμό», συμπληρώνοντας σχετικά με το ντέρμπι της 6ης αγωνιστικής: «Κάθε παιχνίδι είναι ξεχωριστό, είναι διαφορετικό. Τα Μετέωρα και το ντέρμπι έχουν τη δική τους σημασία. Απλώς δεν μπορούμε να πάμε από τώρα στην 6η αγωνιστική, είμαστε ακόμα στη 2η. Βήμα-βήμα, για να φτάσουμε στο ντέρμπι, θα περάσουμε άλλες 4 αγωνιστικές. Αργεί πολύ».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου